Kitesurf-kites

Uitleg type kitesurf-kites (Tube: Bow-SLE, Hybride, Wave, C-Shape en Foil)
Om te kitesurfen c.q. kiteboarden heb je een speciale kitesurf-kite c.q. kiteboard-kite (vlieger) nodig. Maar welke types kitesurf-kites zijn er en welke type past bij jou? We leggen het je helemaal uit. We beginnen je met uitleg over de verschillende soorten en maten. Vervolgens met uitleg over het verschil tussen Tube en Foil type kitesurf-kites. Daarna over te types binnen de tube kitesurf-kite familie (Bow-SLE / Hybide / Wave / C-Shape) en de soort foil kitesurf-kites. Het lijkt allemaal ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Lees rustig verder en kom gerust nog een keer terug op deze pagina.

Welke maat kite bij welke wind geschikt voor jou?
Om te beginnen zijn er verschillende maten kitesurf-kites. Maten worden aangegeven in vierkante meters(m2). Een indicatie van veel voorkomende maten zijn: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14 m2 kitesurf-kites.

De maat kitesurf-kite die de kitesurfer gebruikt hangt af van een aantal factoren waaronder:

  • de windsterkte;
  • het gewicht van de kitesurfer;
  • het kitesurf-board van de kitesurfer;
  • de stijl die de kitesurfer wil laten zien op het water;
  • de soort kitesurf-kite;
  • stroming op zee.

Om je een beeld te geven welke maat kite (grootte van de kitesurf-kite) bij je gewicht en de windkracht past hebben we onderstaand overzicht gemaakt. Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht.

welke-kite-bij-welke-wind
Welke maat kite bij welke wind. De indicatieve kite-calculator.

Beginnen met één of meerdere kites?
Op zich klinkt het logisch dat je met de aanschaf van één kite begint. Je zal immers in het begin gaan kitesurfen met windkracht 4 a 5 (tot 21 knopen). Dit is heerlijke wind om mee te beginnen. De wind is dan vaak het meest stabiel en het water nog redelijk rustig. Eén kite in combinatie met een twin-tip kitesurfboard is dan de beste combinatie. Als je een vlakke iets grotere en bredere twin-tip aanschaft heb je het voordeel van extra drijfvermogen van het kiteboard en zodoende komt het kiteboard ook sneller op gang (‘plane’).

welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator
Welke maat kite geschikt bij welke wind. Bijna in plane!

Zeker als je één kite aan wilt schaffen is het belangrijk dat de kite een zo groot mogelijk windbereik heeft. Dit houdt in dat de kite je al snel op gang helpt bij weinig wind en goed te ontkrachten is bij meer wind. Dit heeft natuurlijk zijn grenzen. Het kitesurfen met een maat kite die niet past bij de wind, gaat uiteindelijk ten koste van de bestuurbaarheid van een kite, kitesurf-plezier en veiligheid. Als je wilt kitesurfen van windkracht 4 tot en met een goede windkracht 6, zal je meerdere kites aan moeten schaffen. Je schaft dan bijvoorbeeld een 9 meter een een 12 meter (kitesurfer weegt 90 kilo) aan of een 7 en 10 meter (kitesurfer weegt 75 kilo). We hopen je de vraag beantwoord te hebben zodat je nu weet welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Stel gerust een aanvullende vraag.

Soorten kitesurf-kites
Met sommige kite-soorten kun je gemakkelijker verschillende sterktes van de wind overbruggen. Andere soorten hebben een beperktere inzetbaarheid waardoor de kitesurfer bij het toenemen of afnemen van de wind sneller moet wisselen van maat kite. Ook zijn er kitesurf-kites die specifiek ontwikkeld zijn voor het kitesurfen in de golven, om met heel weinig wind mee te kunnen varen of om juist extreme freestyle tricks mee uit te kunnen voeren. We leggen je het haarfijn uit en beginnen met het toelichten van de twee belangrijkste verschillen tussen kitesurf-kites namelijk ‘Tube’ en ‘Foil’ type kitesurf-kites.

Tube- en Foil-type kitesurf-kites
Tube-kites zijn verreweg de meest gebruikte vliegers voor het kitesurfen. Ze verkrijgen stevigheid door het oppompbare frame. Je kunt dit zien als een binnenband van een fiets die je op kunt pompen op het strand als je gaat kitesurfen en leeg kunt laten lopen als je weer naar huis gaat. Het luchtframe geeft de kite zijn vorm en is stevig c.q. stug genoeg. Door het luchtframe blijven kites zeer goed op het water drijven en zijn ze tevens herstartbaar (‘waterstarten’) nadat ze neer zijn gestort op het water.

Foil-kites vullen zichzelf met lucht, zoals bijvoorbeeld ook een parachute zichzelf vult met lucht. Door het gebruik van ingenieuze terugslagventielen, komt er geen water in de kite nadat hij bijvoorbeeld is neergestort op het water. De twee grootste verschillen tussen foil-kites zijn dat er types zijn met zeer veel toomlijnen (‘bridle’) en types zonder toomlijnen maar bevestiging van de lijnen direct aan de kite of met een kleine toomlijn (‘bridle’). Ook dat foil-kites een specialistische vorm van een matrasvlieger is die zich vult met lucht en tube-kite type kites een opblaasbaar frame hebben. Kites van het laatste type hebben de bevestigingpunten voor de lijnen direct aan de uiteinden van de kite.

Tube kitesurf-kite type Bow- en SLE

kitesurf-kites Tube Bow-SLE Hybride Wave C-Shape Foil kites
Voorbeeld van een SLE type kitesurf-kite. De Gaastra Pure

Dit is het kitesurf-kite type dat het meest gebruikt wordt door kiteboarders. De meeste kitesurf-lesscholen geven kitesurfles met dit soort kites. Door het opgeblazen frame, dat de kitesurfer zelf oppomt, kan de kite vanuit het water gemakkelijk herstart worden. De ‘Leading Edge’ is de grootste horizontale tube aan de bovenkant van de kite. Deze loopt bij Bow-kites en SLE-kites aan de buitenzijdes naar beneden. Dit zie je goed als de kite op de grond ligt, de uiteinden van de kite (wingtips) komen dan los van de grond. Aan de Leading Edge zitten toomlijnen bevestigd, zogenoemde ‘bridles’. Deze bridles zorgen ervoor dat de Leading Edge zijn vorm behoudt tijdens het kiteboarden.

Doel van Bow- en SLE-kites
Het doel achter de ontwikkeling van Bow- en SLE-kites is veiligheid. Het moet zo zijn dat, op het moment dat de kitesurfer zijn ‘bar’ (stuurstok) loslaat, de Bow- en SLE-kite al zijn kracht verliest. Dit principe heet het ‘extreem depoweren’ (volledig ontkrachten) van de kite.

Eigenschappen, voordelen en aandachtspunt
Bow- en SLE-kites zijn efficiënter qua vorm dan de oorspronkelijke C-shape kites (zie hieronder uitleg over de C-shape kite). Hiermee leveren Bow- en SLE kites meer kracht per m2 oppervlakte aan doek. Hierdoor kan een Bow- of SLE-kite die kleiner is dan de C-shape kite zorgen voor dezelfde krachtopbouw als de C-shape kite van een maat groter.

Ook hebben Bow- en SLE-kites een groter windbereik dan bijvoorbeeld de C-shape kites waardoor de kitesurfer minder snel van kite hoeft te wisselen bij veranderende weersomstandigheden.

Hiermee komen we op de keerzijde van de Bow- en SLE-kites. Je zou na het lezen van deze tekst kunnen denken dat je, als je in het bezit bent van één Bow of SLE type kite, met elke windkracht kan kitesurfen. Dit is echter niet het geval en het kitesurfen met een maat die niet past bij de wind, gaat uiteindelijk tevens ten koste van kitesurf-plezier en veiligheid. De kite wordt bij extreme depower minder controleerbaar en bestuurbaar waardoor het kitesurfen er dan niet leuker en veiliger op wordt. Informeer dus altijd naar het voorgeschreven windbereik van de kite.

Tube kitesurf-kite type Hybride

uitleg-type-kitesurf-kite-hybride-cabrinha-switchblade
Voorbeeld van een hybride type kitesurf-kite. De Cabrinha Switchblade.

Een hybride kitesurf-kite is feitelijk en kruising tussen een tradidioneel radicale C-shape kitesurf-kite en een Bow kitesurf-kite. Het meest opvallende verschil is dat een hybride kite ‘bridles’ (toomlijnen) heeft op de ‘leading edge’ (bovenkant van de vlieger) die bevestigd zijn aan de kite. Dit heeft een C-Shape kite niet. Daarnaast staat een hybride kitesurf-kite niet plat in de lucht zoals een C-Shape kite maar hangt voor het zicht iets achterover.

Vaareigenschappen hybride kites
Hybride kitesurf-kites zijn kites die heel goed te ontkrachten (‘depoweren’) zijn op het strand en tijdens het kitesurfen terwijl ze toch veel trekkracht hebben als je de bar naar je toe trekt. Zodoende zijn ze geschikt voor beginners maar kun je er tevens als je doorgroeit, en dat natuurlijk wilt, hoge sprongen mee kan maken en ‘freestyle tricks’ mee kan doen. Er zijn genoeg zeer ervaren kitesurfers die met veel plezier met een hybride kitesurf-kite kitesurfen.

Tip: Heb je vragen over deze uitleg over type kitesurf-kites (Tube: Bow-SLE, Hybride, Wave, C-Shape en Foil kites), stel ze dan gerust op het forum en maak gebruik van de collectieve kennis van de kitesurf-community in Nederland.

Tube kitesurf-kite type Wave / Surf

 uitleg-type-kitesurf-kite-wave-naish-slash-golfrijden
Voorbeeld van een Wave type kitesurf-kite voor golfrijden. De Naish Slash.

Kitesurfen in de golven is ontzettend populair geworden. Inmiddels is het een stijl op zich en die zie je goed terug in de media. Er zijn kitesurf-kites die speciaal ontworpen zijn om mee te golfrijden. Een typische wave-kite kan je heel gemakkelijk ontkrachten (‘depoweren’). Dit is nodig omdat je wanneer de kite je op de golf heeft gebracht je zelf verder wilt golfsurfen zonder dat de kite aan je blijft trekken. Je verwacht feitelijk dat de kite even krachtloos is zodat je kan surfen op de golven. Hoe gaaf is dat! Toch is het belangrijk dat de kite druk houdt, anders zou hij uit de lucht kunnen vallen. Hier zijn wave-kites speciaal voor ontwikkeld.

Een wave-kite reageert snel, heeft dus een heel goede depower, zijn goed en snel te herstarten vanuit het water en zijn stabiel. Een wave-kite is voor een specifiek windbereik. Je kan er wat minder kracht mee opbouwen in weinig wind condities en je zal zeker om te golfrijden voor de juiste maat moeten gaan. Een wave-kite zou gebruikt kunnen worden om het kitesurfen mee te leren als je bijvoorbeeld weet dat je later echt verder wilt met kitesurfen in combinatie met golfrijden.

Tube kitesurf-kite type C-Shape

uitleg-type-kitesurf-kite-c-shape-duotone-vegas
Voorbeeld C-Shape type kitesurf-kite. De Duotono Vegas.

Een C-shape kite heeft zijn naam te danken aan de vorm. Kantel een ‘C’ met de klok mee en je krijgt de vorm van een C-shape kite. Een C-shape kite heeft in tegenstelling tot Bow en SLE type kites geen toomlijnen (‘bridle’) maar vier of vijf aanknopingspunten.

Eigenschappen
Een C-shape kite is radicaal, heeft een zeer snelle maar voorspelbare draaicirkel en moet ook uitgehaakt zeer solide aanvoelen.

Doelgroep
De kite is bedoeld voor de pro’s, wakestyle, wakeskate, sliders et cetera en moet ervoor zorgen dat je tussen de tricks door flink hoogte steekt op het water.

Aandachtspunten
Een C-shape kite is niet 100% te ontkrachten (‘depoweren’) waardoor hij bijvoorbeeld bij foute stuurcorrecties even krachtig kan blijven trekken. Tevens is hierdoor het inzetbereik minder dan een Bow of SLE type kite.

Vijfde lijn
Het vijfde aanknopingspunt is voor het ‘vijfde lijn’ systeem met als doel veiligheid en herstartbaarheid te verhogen. De vijfde lijn wordt in nood geactiveerd nadat het quick release systeem is geactiveerd. Op deze manier kan de kitesurfer op ieder moment alle kracht uit de kite halen. Hiernaast kan het aantrekken van de vijfde lijn vooral bij grotere kites die in het water gevallen zijn helpen te herstarten. De kite kantelt sneller met behulp van het aantrekken van de vijfde lijn.

Foil kitesurf-kites

uitleg-type-kitesurf-kite-foil-ozone-r1-v4-olympische-spelen
Voorbeeld van een foil type kitesurf-kite. De Ozone R1-v4. Geselecteerd voor de Olympische spelen.

Kitesurfen is rond 1997-1998 gestart met foil-kites. Foil-kites zijn kites (ook wel matrasvlieger genoemd) die zich met lucht vullen. In tegenstelling tot een tube-kite is een foil-kite niet opblaasbaar en heeft ze ook geen struts.

Foil-kites hebben een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn lichter dan tubekites en hebben een zeer geavanceerd ‘bridle’ (toomlijnen) systeem. Foil-kites reageren over het algemeen iets trager dan tube-kites en zijn enorm stabiel. Lichtgewicht als ze zijn, zijn ze bij uitstek geschikt voor kite-racen en lichtweer kitesurfen. Kite-racen (‘Formula kitesurfen’) is inmiddels uitgegroeid tot een Olympische discipline die in 2024 aan de Olympische spelen wordt toegevoegd. Hierdoor maakt deze stijl en materiaalontwikkeling momenteel een enorme sprong.

Veel kitesurfers zijn vanuit het verleden huiverig voor foil-kites en leven nog met het idee dat een foil-kite, eenmaal in het water, niet meer vanuit het water herstart kan worden. Dit is achterhaald want doordat de luchtkamers afgesloten kunnen worden, en er dus geen water in foil-kite kan komen, is de kite goed te herstarten vanuit het water.

Heb je nog vragen over deze uitleg over type kitesurf-kites (Tube: Bow-SLE, Hybride, Wave, C-Shape en Foil kites), stel ze dan gerust op het forum en maak gebruik van de collectieve kennis van de kitesurf-community in Nederland.