Kite uitleg: dit moet je weten over kitesurf-kites

Naish Pivot 2023 review

Om te kitesurfen heb je een kite (vlieger) nodig. Maar wat voor soort kites zijn er en welke type past bij jou? We geven je hier uitleg over kitesurf-kites. We beginnen met uitleg over het verschil in soorten en maten. Vervolgens leggen we je het verschil uit tussen tube- en foil-kites. Als laatste gaan we nog een stap verder door je uit te leggen welke kites bestaan binnen deze twee hoofdcategorieën. Het klinkt misschien nog wat ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Lees rustig verder en kom gerust nog een keer terug op deze pagina.

Welke maat kite bij welke wind geschikt voor jou?

Om te beginnen zijn er verschillende maten kites. Maten worden aangegeven in vierkante meters(m2). Een indicatie van veel voorkomende kite-maten zijn: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14 m2.

De maat kite die de kitesurfer gebruikt hangt af van een aantal factoren waaronder:

  • de windsterkte;
  • het gewicht van de kitesurfer;
  • de maat kiteboard van de kitesurfer;
  • de stijl die de kitesurfer wil laten zien op het water;
  • de soort kitesurf-kite;
  • stroming op zee.

Maattabel welke maat kite bij welke wind

Om je een beeld te geven welke maat kite (grootte van de kitesurf-kite) bij je gewicht en de windkracht past, hebben we onderstaand overzicht gemaakt. Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht.

welke-kite-bij-welke-wind

Beginnen met één of meerdere kites?

Op zich klinkt het logisch dat je met de aanschaf van één kite begint. Hoeveel wind heb je nodig om te kitesurfen? De ideale wind om met kitesurfen te beginnen is windkracht 4 a 5 (tussen de 14 en 21 knopen). Dit is heerlijke wind om mee te beginnen. De wind is dan vaak het meest stabiel en het water nog redelijk rustig. Eén kite in combinatie met een twintip kiteboard is dan de beste combinatie. Als je een vlakke iets grotere en bredere twintip aanschaft heb je het voordeel van extra drijfvermogen van het kiteboard en zodoende komt het kiteboard ook sneller op gang (‘plane’).

welke-maat-kite-bij-welke-wind-kite-size-calculator

Zeker als je één kite aan wilt schaffen is het belangrijk dat de kite een zo groot mogelijk windbereik heeft. Dit houdt in dat de kite je al snel op gang helpt bij weinig wind en goed te ontkrachten is bij meer wind. Dit heeft natuurlijk zijn grenzen. Het kitesurfen met een maat kite die niet past bij de wind is niet fijn. Tevens gaat dit uiteindelijk ten koste van de bestuurbaarheid van een kite, kitesurf plezier en veiligheid.

Als je wilt kitesurfen van windkracht 4 tot en met een goede windkracht 6, zal je meerdere kites aan moeten schaffen. Je schaft dan bijvoorbeeld een 9 meter een een 12 meter (mogelijke combinatie voor een kitesurfer met een gewicht van circa 90 kilo) aan. Of een 7 en 10 meter (mogelijke combinatie voor een kitesurfer met een gewicht van 75 kilo). We hopen de vraag beantwoord te hebben. En dat je nu weet welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou.

Ontwikkeling kites

Kites maken nog steeds een enorme ontwikkeling door. Bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe materialen die kites lichter, sterker en veiliger maken. Zo is er tegenwoordig al te kitesurfen vanaf 5 knopen. Daarvoor is ervaring en speciaal kitesurf-materiaal nodig. Lees over de ‘Lite Surf‘ ontwikkeling van kites en 3 weinig wind combinaties.

Uitleg kitesurf kites

Met sommige soorten kun je gemakkelijker verschillende sterktes van de wind overbruggen. Andere soorten hebben een beperktere inzetbaarheid waardoor de kitesurfer bij het toenemen of afnemen van de wind sneller moet wisselen van maat. Ook zijn er kitesurf-kites die specifiek ontwikkeld zijn voor het kitesurfen in de golven, om met heel weinig wind mee te kunnen varen of om juist extreme freestyle tricks mee uit te kunnen voeren. In deze uitleg kitesurf-kites leggen we je het haarfijn uit. We beginnen met het toelichten van de twee belangrijkste verschillen tussen kitesurf-kites namelijk ‘Tube’ en ‘Foil’ type kitesurf-kites.

Tube en foil kites: uitleg kitesurf kites

Tube kites zijn verreweg de meest gebruikte vliegers voor het kitesurfen. Ze verkrijgen stevigheid door het opblaasbare frame. Je kunt dit zien als een binnenband van een fiets die je op kunt pompen op het strand als je gaat kitesurfen en leeg kunt laten lopen als je weer naar huis gaat. Het luchtframe geeft de kite zijn vorm en is stevig c.q. stug genoeg. Door het luchtframe blijven kites zeer goed op het water drijven en zijn ze tevens herstartbaar (‘waterstarten’) nadat ze neer zijn gestort op het water.

Foil kites vullen zichzelf met lucht, zoals bijvoorbeeld ook een parachute zichzelf vult met lucht. Door het gebruik van ingenieuze terugslagventielen, komt er geen water in de kite nadat hij bijvoorbeeld is neergestort op het water. De grootste verschillen tussen foil kites en tube kites zijn dat foil kites vrijwel altijd zeer veel toomlijnen (‘bridle’) hebben en tube kites bijna geen toomlijnen hebben maar bevestiging van de lijnen direct aan de kite of met een kleine toomlijn (‘bridle’). Ook dat foil kites een specialistische vorm van een matrasvlieger hebben die zich vult met lucht. Tube kites daarentegen hebben een opblaasbaar frame.

Tube: type Bow en SLE: dé kite voor beginners

SLE-kite
Voorbeeld van een SLE-type kite. De Gaastra Pure

Dit is het soort kite dat het meest gebruikt wordt door kitesurfers. Tevens de soort kite dat het meest gebruikt wordt voor kitesurfles door kitesurfscholen. Door het opgeblazen frame, dat de kitesurfer zelf oppompt, kan de kite vanuit het water gemakkelijk herstart worden als dat nodig mocht zijn. De leading edge is de grootste horizontale tube aan de bovenkant van de kite. Deze loopt bij Bow en SLE kites aan de buitenzijdes naar beneden. Dit zie je goed als de kite op de grond ligt, de uiteinden van de kite (wingtips) komen dan los van de grond. Aan de leading edge zitten toomlijnen bevestigd, zogenoemde bridles. Deze bridles zorgen ervoor dat de leading edge zijn vorm behoudt tijdens het kitesurfen.

Doel van Bow en SLE kites

Het doel achter de ontwikkeling van Bow en SLE kites is veiligheid. Het moet zo zijn dat, op het moment dat de kitesurfer zijn bar (stuurstok) loslaat, een Bow en / of SLE kite al zijn kracht verliest. Dit principe heet ‘extreem depoweren’ (volledig ontkrachten) van de kite.

Eigenschappen, voordelen en aandachtspunt

Bow en SLE kites zijn efficiënter qua vorm dan de oorspronkelijke C-shape kites (zie hieronder uitleg over de C-shape kite). Hiermee leveren Bow en SLE kite meer kracht per m2 oppervlakte aan doek. Hierdoor kan een Bow of SLE kite die kleiner is dan een C-shape kite zorgen voor dezelfde krachtopbouw als een C-shape kite van een maat groter.

Ook hebben Bow en SLE kites een groter windbereik dan bijvoorbeeld de C-shape kites. Hierdoor hoeft een kitesurfer minder snel van kite te wisselen bij veranderende weersomstandigheden.

Hiermee komen we op de keerzijde van de Bow en SLE kites. Je zou na het lezen van deze tekst kunnen denken dat je, als je in het bezit bent van één Bow of SLE type kite, je met elke windkracht kan kitesurfen. Dit is echter niet het geval. Het kitesurfen met een maat die niet past bij de wind, gaat uiteindelijk ten koste van kitesurf-plezier en veiligheid. De kite wordt bij extreme depower minder controleerbaar en bestuurbaar. Het kitesurfen wordt er dan niet leuker en veiliger op. Informeer dus altijd naar het voorgeschreven windbereik van de kite.

Tube: type Hybride

hybride-kite
Voorbeeld van een hybride type kitesurf-kite. De Cabrinha Switchblade.

Een hybride kite is feitelijk en kruising tussen een traditioneel radicale C-shape en een Bow. Het meest opvallende verschil is dat een hybride bridles (toomlijnen) heeft op de leading edge (bovenkant van de vlieger) die bevestigd zijn aan de kite. Dit heeft een C-Shape niet. Daarnaast staat een hybride niet plat in de lucht zoals een C-Shape maar hangt voor het zicht iets achterover.

Vaareigenschappen hybride kites

Hybride kites zijn kites die heel goed te ontkrachten (‘depoweren’) zijn op het strand en tijdens het kitesurfen terwijl ze toch veel trekkracht hebben als je de bar naar je toe trekt. Zodoende zijn ze geschikt voor beginners maar kun je er tevens als je doorgroeit, als je dat wilt, hoge sprongen mee maken en freestyle tricks mee doen. Er zijn genoeg zeer ervaren kitesurfers die met veel plezier met een hybride kite kitesurfen.

Tip: Heb je vragen over deze uitleg kitesurf kites type (Tube: Bow en SLE, Hybride, Wave, C-Shape en Foil kites)? Stel ze gerust via een nieuwsbericht of onze facebook-pagina en maak gebruik van de collectieve kennis van de kitesurf-community in Nederland.

Tube: type Wave / Surf

Wave-kite
Voorbeeld van een Wave type kitesurf-kite voor golfrijden. De Naish Triad.

Kitesurfen in de golven is ontzettend populair geworden. Inmiddels is het een stijl op zich en die zie je goed terug in de media. Er zijn kites die speciaal ontworpen zijn om mee te golfrijden. Een typische wave-kite kan je heel gemakkelijk ontkrachten (depoweren). Dit is nodig omdat je, wanneer de kite je op de golf heeft gebracht, zelf verder wilt golfsurfen zonder dat de kite aan je blijft trekken. Je verwacht feitelijk dat de kite even krachtloos is zodat je kan surfen op de golven. Hier zijn wave-kites speciaal voor ontwikkeld. Hoe gaaf is dat! Toch is het belangrijk dat de kite druk houdt, anders zou hij uit de lucht kunnen vallen.

Een wave-kite reageert snel, heeft dus een heel goede depower, is goed en snel te herstarten vanuit het water en is stabiel. Een wave-kite is voor een specifiek windbereik. Je kan er wat minder kracht mee opbouwen onderin het windbereik van de kite. Je zal dus voor de juiste maat moeten gaan als je lekker wilt golfrijden. Een wave-kite zou gebruikt kunnen worden om het kitesurfen mee te leren als je bijvoorbeeld weet dat je later echt verder wilt met kitesurfen in combinatie met golfrijden.

Tube: type C-shape

c-shape
Voorbeeld C-Shape type kitesurf-kite. De Duotono Vegas.

Een C-shape kite heeft zijn naam te danken aan de vorm. Kantel een ‘C’ met de klok mee en je krijgt de vorm van een C-shape kite. Een C-shape kite heeft in tegenstelling tot Bow en SLE type kites geen toomlijnen (‘bridle’) maar vier of vijf aanknopingspunten.

C-Shape eigenschapen

  • Een C-shape is radicaal, heeft een zeer snelle maar voorspelbare draaicirkel en moet ook uitgehaakt uit de trapaze zeer solide aanvoelen.
  • De kite is bedoeld voor de pro’s, wakestyle, wakeskate, sliders et cetera en moet ervoor zorgen dat je tussen de tricks door flink hoogte steekt op het water.
  • Een C-shape is niet 100% te ontkrachten (depoweren) waardoor hij bijvoorbeeld bij foute stuurcorrecties even krachtig kan blijven trekken. Tevens is hierdoor het inzetbereik minder dan een Bow of SLE-type kite.
  • Het vijfde aanknopingspunt is voor het vijfde lijn systeem met als doel veiligheid en herstartbaarheid te verhogen. De vijfde lijn wordt in nood geactiveerd nadat het quick release systeem is geactiveerd. Op deze manier kan de kitesurfer op ieder moment alle kracht uit de kite halen. Hiernaast kan het aantrekken van de vijfde lijn vooral bij grotere kites die in het water gevallen zijn helpen te herstarten. De kite kantelt sneller met behulp van het aantrekken van de vijfde lijn.

Foil kites

uitleg-type-kitesurf-kite-foil-ozone-r1-v4-olympische-spelen
Voorbeeld van een foil type kitesurf-kite. De Ozone R1-v4. Geselecteerd voor de Olympische spelen.

Kitesurfen is rond 1997-1998 gestart met foil-kites. Foil-kites zijn kites (ook wel matrasvlieger genoemd) die zich met lucht vullen. In tegenstelling tot een tube-kite is een foil-kite niet opblaasbaar en heeft dus ook geen struts.

Foil kites hebben een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn lichter dan tube kites en hebben een zeer geavanceerd bridle (toomlijnen) systeem. Foil kites reageren over het algemeen iets trager dan tube kites en zijn enorm stabiel. Lichtgewicht als ze zijn, zijn ze bij uitstek geschikt voor kitefoilen, om mee te kite-racen en voor lichtweer kitesurfen. Kite-racen (Formula kitesurfen) is inmiddels uitgegroeid tot een Olympische discipline die in 2024 aan de Olympische spelen wordt toegevoegd. Hierdoor maakt deze stijl en materiaalontwikkeling momenteel een enorme sprong.

Veel kitesurfers zijn vanuit het verleden huiverig voor foil-kites en leven nog met het idee dat een foil-kite, eenmaal in het water, niet meer vanuit het water herstart kan worden. Dit is achterhaald want doordat de luchtkamers afgesloten kunnen worden, en er dus geen water in foil-kite kan komen, is de kite goed te herstarten vanuit het water.

Lees meer uitleg kitesurfen in het handboek kitesurfen →