Syroco – Zeilrace naar 150 km/u met een kite en foil

Syroco kite speed record project

Wist je dat de Franse startup Syroco lab werkt aan de snelste zeilboot aller tijden. Een door wind aangedreven boot moet de snelheidsbarrière van 150 kilometer per uur doorbreken. Het Syroco project staat onder leiding van Alex Caizergues. Wie kent hem nog? Alex Caizergues is namelijk de 4-voudig kampioen kite speed. We leggen je uit hoe Alex met zijn zes meter lange visvormige capsule die wordt voortgetrokken door een kite met 150 kilometer per uur over het water wilt gaan.

Alex Caizergues in kitespeed modus - Syroco lab
Alex Caizergues in kite speed modus

Huidige snelheidsrecord zeilen 121 km/u

Vanaf 2012 is het wereldsnelheidsrecord zeilen ongebroken gebleven. Want in november 2012 haalde de Australiër Paul Larsen met 65,45 knopen een snelheid van 121 kilometer per uur. Dit presteerde hij met zijn Vestas Sail Rocket 2 toen hij over de Zuid-Atlantische wateren voor de kust van Namibië knalde. Er zijn op dit moment twee rivaliserende teams die daar dik overheen willen gaan en de snelste zeilboot, of misschien toch kitefoil boot, ter wereld bouwen.

Alex Caizergues leidt Syroco

Allereest is de naam Syroco bewust gekozen voor het project. Hij spreekt zeilers die op de Middellandse zee hebben gezeild wellicht tot de verbeelding. De Sirocco is namelijk een warme woeste zuidoostelijke wind die zijn oorsprong vindt in de zandvlakten van de Saharawoestijn. Vandaar dat Caizergues zijn project ernaar heeft vernoemd.

Syroco – Zeilboot maar niet zoals je denkt

Ook al wordt gesproken over zeilrecords, je moet het traditionele zeilbootconcept even vergeten. Juist omdat de Syroco het beste te beschrijven is als een zes meter lange visvormige capsule die wordt voortgetrokken door een kite. We moesten direct denken aan hoe kitesurfen olympisch kon worden. Via het zeilen weet je nog.

Syroco concept. Rond minuut 1:35 in het Engels uitleg over het concept.

Anders dan kitefoilen

De visvormige capsule hangt echter boven het water. Onder het water moet de schuin gemonteerde hydrofoil het werk doen. De wing van de foil en de mast zijn op snelheid de enige contactpunten met het water.

Controle houden met 150 km/u

In de capsule gaan twee personen die het zaakje in het gareel moeten houden. De kite moet bestuurd worden. Ook de balans op de foil moet gevonden worden. En dan nog eens zo optimaal mogelijk bij hard wind. Wie aan kitefoilen, wingfoilen of zeilfoilen doet, weet dat dit geen makkie is.

Alex Caizergues neemt het op tegen een F50

De race is ambitieus en zorgt hopelijk voor doorbraken

We weten het inmiddels: stel een onmogelijk doel en werk eraan totdat het mogelijk wordt. Dit is wat bedrijven als Apple en Tesla helpt om technologisch grenzen te verleggen. Dit is feitelijk ook de benadering van Alex Caizergues met Syroco. Hij wil grenzen verleggen en daarmee als kanalisator voor de maritieme sector nieuwe technologieën en efficiëntere manieren realiseren.

Formule 1 op het water in de toekomst?

Een andere, tot dusver speculatieve, gedachtegang is of dit project uit zou kunnen groeien tot een nieuwe sport. Een soort Formule 1 op het water.

We volgen het Syroco project op de voet. Bekijk voor nu nog even hoe Alex Caizergues gaat met het kitesurfen: 107,36 kilometer per uur.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

200.000+ lezers. Ontvang nieuwe blogs direct via:

Gerelateerde blogs en reacties

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
Op naar Olympisch kitesurfen Parijs 2024. Foto: Peter van der Klooster tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.
Hoeveel wind nodig kitesurfen
Kiteboot Syroco en SP80
WK Zeilen en WK Jeugdzeilen met kitesurfen Scheveningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *