Beginnen met kitesurfen en leren kitesurfen met kitesurfles

Beginnen met kitesurfen leren kitesurfen met kitesurfles
Dit kan jij zijn ;-). Beginnen met kitesurfen en leren kitesurfen met kitesurfles. Foto: Caroline den Otter

Beginnen met kitesurfen en leren kitesurfen

Leren kitesurfen is gemakkelijker dan ooit tevoren. Er wordt ruim 20 jaar kitesurfles gegeven en kitesurf-uitrusting wordt steeds beter, veiliger en gebruiksvriendelijker. Ook de kitesurfles trainingstechnieken en uitrusting hebben een vlucht genomen. Kitesurfles is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering waar je veel plezier van hebt als je later met je eigen kitesurf-materiaal het water op gaat. In dit artikel lees je alles over kiten voor beginners.

Leren kitesurfen relatief eenvoudig

In vergelijking met andere watersporten is kitesurfen relatief eenvoudig te leren. De leercurve vergeleken met bijvoorbeeld windsurfen is sneller en een kitesurfer zal na zijn eerste jaar geavanceerder zijn. Kitesurfen is wel moeilijker te leren dan bijvoorbeeld wakeboarden omdat het werk met de kite (vlieger) technischer is. Feitelijk leer je met kitesurfen twee sporten tegelijk; surfen op een board en kiten (vliegeren). Kitesurfen wordt elk jaar gemakkelijker te leren en is telkens beter bereikbaar voor een bredere doelgroep van deelnemers.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Een vraag die vaak wordt gesteld. Ons antwoord daarop is kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Nederlands onderzoek leerde ons dat het letselpercentage van kitesurfen in het bereik van andere populaire (contact) sporten ligt. Als je het moet vergelijken ligt het tussen volleybal en handbal in. Aan de prachtige en hoge sprongen die ervaren kitesurfers maken kan je wel zien dat een kite een enorme kracht kan opbouwen. Dat moet je niet onderschatten. Daar moet je mee om kunnen gaan en dat is goed te leren.

Stap 1: Het vinden van een goede kitesurfschool

Kitesurfles is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering waar je veel plezier van hebt als je later met je eigen kitesurfmateriaal het water op gaat. Door heel Nederland zijn kitesurfscholen te vinden. Het fijnst is natuurlijk een kitesurfschool in jouw omgeving of op de kitespot of een van de kitespots waar je later zelf ook wilt gaan kitesurfen.

We willen hier een lijst met kitesurfles training centers voor je samenstellen die we regelmatig bijwerken.

Stap 2: Bepalen privéles of groepsles

Beginnen met kitesurfen en leren kitesurfen en hoe verloopt kitesurfles. Er zijn verschillende soorten lessen die je kunt nemen. Je kunt privéles nemen of ervoor kiezen om in een groepje les te nemen. Als je in een groep les neemt zul je wat meer rust hebben tijdens de les doordat je de oefeningen om de beurt uitvoert. Dit helpt je ook om te zien hoe anderen het doen en daar leer je ook van. Groepslessen zijn over het algemeen met 3 mensen. Als de groep groter wordt, is persoonlijke begeleiding lastiger en kan het zijn dan je te telkens langer moet wachten.

Hoe verloopt een kitesurfles? Onderstaand kitesurf-lesplan is om je inzicht te geven hoe kitesurflessen verlopen. Het is geen vaststaand plan dat iedere kitesurfschool hanteert. Iedere kitesurfschool kan zijn onderwijsmethodiek aanpassen op basis van kennis, inzicht, ervaring en de weers- en windomstandigheden op dat moment.

Les 1: Vertrouwd raken met kiten (vliegeren) en een kitesurf-kite

Tijdens de lessen zul je eerst beginnen met vliegeren en het besturen van een powerkite of een speciale kitesurf-trainerkite. Je leert het besturen van een kite (vlieger) en om te gaan met de kracht die een vlieger kan opbouwen. Ook wordt uitleg gegeven over de principes van de wind in relatie tot een kite. Bijvoorbeeld het fenomeen ‘windvenster’ komt aan de orde.

Dit oefen je net zo lang totdat je de powerkite c.q. kitesurf-trainerkite goed onder controle hebt en je je comfortabel genoeg voelt om een kite te besturen en met de kracht die de kite (vlieger) opbouwt om te gaan. Zo kan je beginnen met kitesurfen en zo verloopt kitesurfles.

Zodra je de powerkite c.q. kitesurf-trainerskite onder controle hebt zul je overstappen op een echte kitesurfkite. Hier krijg je eerst de nodige uitleg over van de kitesurfinstructeur. Hij zal de kitesurfkite uitleggen. Typische onderwerpen die aan bod komen zijn: de vorm, het materiaal, het oppompen en hoe hard, het  optuigen en het aanknopen van de lijnen.

Daarnaast zal er relatief veel aandacht besteed worden aan veiligheid. Zo wordt uitgelegd hoe de bar (stuurstok) werkt en de safety (veiligheid) op ieder moment gebruikt kan worden.

Dan begint het echte werk: het besturen van de kitesurfkite met alles wat erbij hoort. Bijvoorbeeld de kite besturen en het doseren van de kracht (power c.q. depower).

Les 2: Het water op!

In de meeste situaties zal je tijdens de tweede les voortborduren op de kennis, vaardigheden en het vertrouwen dat je hebt opgebouwd tijdens de eerste les of het eerst deel van de les.

hoe verloopt kitesurfles
Het water op met kitesurfles! Foto: Caroline den Otter

Je zal onder begeleiding van een kitesurfinstructeur met de kitesurfkite (vlieger) het water in gaan tot het diep genoeg is om te boddydraggen. Boddydraggen doe je door te kite krachtig in te sturen. Je wordt dan achter de kite aangetrokken in het water. Als dit goed gaat, zal de instructeur je naar een kant sturen zodat je feitelijk al aan het koersen naar een kant bent. Helemaal mooi is als het lukt upwind te bodydraggen. Je voelt dan dat de kite je echt haaks of nog verder op de wind kan meetrekken. Dit moet je ook onder de knie hebben voor het geval je je board verliest na een val. Boddydraggen levert vaak al een gaaf gevoel en veel lol op. Een slok (zee)water is vaak niet te voorkomen. 😉

Als het bodydraggen goed verloopt ga je beginnen met de waterstart. Je gaat nu echt proberen je eerste meters te kitesurfen. Het kan zijn dat de kitesurfinstructeur eerst nog even op het strand met je oefent om vanaf een zittende positie (denkbeeldig met een kitesurfboard aan je voeten) te gaan staan op het moment dat je de kite instuurt en de kracht doseert. Het kan ook zijn dat je onder begeleiding van de kitesurfinstructeur direct in het water gaat oefenen met waterstarten. Zo kan je beginnen met kitesurfen en zo verloopt kitesurfles.

Beginnen met kitesurfen doe je met kitesurfles

Kitesurfen jouw droom? Lees op https://kitesurfpro.nl hoe een kitesurfles verloopt en bekijk het kitesurfles overzicht kitesurfscholen. Stel ook gerust een vraag.

Geplaatst door Kitesurfers Nederland KitesurfPro op Maandag 3 augustus 2020

Met een beetje geluk lukt het je in deze les om je eerste meters te kitesurfen. Lukt dit niet, dan zegt dit eigenlijk nog niets of het je wel of niet zal gaan lukken. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is nu het recept.

En nu? Stel gerust een vraag

  Stel je vragen op onze facebook-pagina en volg ons  
  Lees meer informatie over kitesurfen op onze kennisbank