Kitesurf-boards

Uitleg kitesurf-boards / kiteboards
Net als kitesurf-kites zijn kitesurf-boards er in verschillende soorten en maten. Na je kitesurf-les schaf je waarschijnlijk al snel je eigen kitesurf-set aan omdat je zo snel mogelijk weer het water op wilt. In het begin ga je bij voorkeur samen met een kitesurf-buddy aan de slag.

Kitesurf-boards onderverdeeld in 3 typen:
1. Twintip type kitesurf-boards
2. Surf/Wave type kitesurf-boards
3. Foil kitesurf-boards

Twintip kitesurf-board Surf/Wave kitesurf-board Hydrofoil kitesurf-board

twintip-kitesurf-board-monarch-2020
Voorbeeld van een twintip type kitesurf-board. De Naish Monarch 2020.

surf-directional-kitesurf-board-duotone-pro-wam
Voorbeeld van een surf type kitesurf-board. De Duotone Pro Wam 2020.

Foil type kitesurf-board
Voorbeeld van een foil type kitesurf-board. De Levitaz Hydrofoils Match 2020.

 

Uitleg kitesurf-boards / kiteboards en daaraan gekoppeld kitesurf-vaarstijlen
Je weet nu welke type kitesurf-boards er zijn. Zo simpel is het. Nu gaan we het wat uitdagender maken door je meer informatie te geven over de 3 type kitesurf-board en de daaraan te koppelen vaarstijlen. Kitesurfen is juist zo gaaf omdat er zoveel verschillende manieren zijn om te kitesurfen, ook wel vaarstijlen genoemd. Vaarstijlen zijn ook te combineren en dat maakt kitesurfen zo divers. We zien bijvoorbeeld kitesurfers die op een hydrofoil kitesurf-board mega hoge sprongen maken en hier een enorme kick van krijgen. Waarom ook niet.

“Vaarstijlen zijn zelfs te combineren en dat maakt kitesurfen zo divers.”

Twintip kitesurf-boards
uitleg kitesurf-boards kiteboardsTwintip kitesurf-boards zijn verreweg de meest gebruikte kitesurf-boards. Zoals je ziet is een twintip kitesurf-board een board dat je zowel naar links als naar rechts kan varen. Je hoeft niet uit je voetbanden als je van vaarrichting wilt veranderen. Je hoeft een twintip kitesurf-board ook niet te draaien als je van vaarrichting wilt veranderen. Zo biedt een een twintip kitesurf-board veel gemak ten opzichte van surf/wave stijl kitesurf-boards en tevens heel veel vrijheid.

Twintip type kitesurf-boards zijn geschikt voor de volgende kitesurf-stijlen:
– Freeride
– Freestyle
– Wakestyle
– Lightwind

Freeride – Twintip
Dit is waar het kitesurfen mee begint voor de beginnende kitesurfer. De freeride kitesurf-vaarstijl staat voor een leuke ongecompliceerde kitesurf-sessie waarbij de kitesurfer doet waar hij op dat moment zin in heeft. Dit kan van alles zijn: van lekker cruisen, door de branding kitesurfen en wat golfjes proberen te breken, lekker springen tot gave trucjes doen. Het freeride kitesurf-board is hier allemaal voor gemaakt en moet de kitesurfer ondersteunen dit allemaal te kunnen doen.

Welke maat kiteboard heb ik nodig? Lees het hier.

Freestyle – Twintip
Afhankelijk van hoe vaak je gaat, ambitie, doorzettingsvermogen en natuurlijk een beetje talent stap je over op een freestyle kitesurf-board voor de meer gevorderde kitesurfer. De  freestyle kitesurf-vaarstijl staat voor knallen: nog hogere sprongen en lang in de lucht blijven hangen, op druk en snelheid tricks uitvoeren (misschien zelfs uitgehaakt), kiteloopen enzovoorts. Een freestyle kitesurf-board ziet er voor het oog hetzelfde uit als een freeride kitesurf-board en je kan er natuurlijk ook mee freeriden maar een freestyle kitesurf-board kitesurft lastiger dan een freeride kitesurf-board. Zo is een freestyle kitesurf-board is stijver, minder bol en rechter. Zodoende kan je meer druk zetten op het kitesurf-board om kracht op te laden voor hoge sprongen. Een stijver kitesurf-board zorgt wel voor wat hardere landingen op de knieën. Goede voetpads met een dikke schuimlaag kunnen helpen om harde landingen te dempen.

Wakestyle – Twintip wakeboard
Wakestyle kitesurf-board lijken op het oog op twintip kitesurf-board. Het grootste verschil is te zien aan de wakeboard bindingen (schoenen) in plaats van voetbanden. Ook zijn wakeboards boller en ronder waardoor ze snel zijn in bochten, makkelijk door golven gaan in de branding en makkelijker over obstakels gaan. Er wordt bij deze stijl vaak ook gebruik gemaakt van obstakels zoals sliders en kickers om tricks op te laten zien. Deze vorm van kitesurfen lijkt veel op wakeboarden vandaar de naam. Wakestyle kitesurfen is voor de vergevorderde kitesurfer.

Lightwind – Twintip / Surf/Wave / Hydrofoil
Kitersurfen bij weinig wind is zeker mogelijk. De technologie maakt juist op dit vlak enorme sprongen en hierdoor is kitesurfen een Olympische sport geworden die in 2024 zijn entree maakt. Dichter bij huis zie je dat kitesurfen bij minder wind steeds populairder is geworden. Zelfs bij 8-16 knopen (windkracht 3-4) kan er gekitesurft worden. Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf-board zelfs al vanaf 5 a 6 knopen. Onderzocht is dat op 66% van de dagen het tussen 8-16 knopen waait in Nederland. Als je wilt gaan voor de meeste te kitesurf vaaruren, dan hebben we drie combinaties voor je uitgeschreven.

“Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf-board kan zelfs al vanaf 5 a 6 knopen gekitesurft worden.”

Als we kitesurf-boards waarmee je met weinig wind kan kitesurfen bekijken, dan heb je 4 verschillende kitesurf-boards geschikt:

– Normale twintips maar groot, breed en vlak
– Speciale lichtweer twintips (‘deur’)
– Speciale lichtweer golfsurfboards
– Hydrofoil kitesurf-boards

“Het komt bij lichtweer kitesurfen aan op het drijfvermogen van het kitesurf-board zodat je niet snel wegzakt in het water en al heel snel op snelheid komt.”

Het komt bij lichtweer kitesurfen aan op het drijfvermogen van het kitesurf-board zodat je niet snel wegzakt in het water en al heel snel op snelheid komt. Om met weinig wind te kunnen kitesurfen kan de kitesurf-boardkeuze niet los worden gezien van de kite-keuze. Je hebt er een lichtgebouwde tube-kite of foil-kite bij nodig. We gaan nu verder met uitleg kitesurf-boards / kiteboards type surf/wave.

Surf/Wave kitesurf-boards
uitleg kitesurf-boards kiteboardsSurf/Wave kitesurf-boards zijn enorm in opmars. Ook in Nederland. Juist omdat een surf/wave kitesurf-board het echt mogelijk maakt om te golfrijden tijdens het kitesurfen. Dit is niet iets waarmee je als kitesurfer je kitesurfcarrière begint na je kitesurf-les, maar veel kitesurfers die al langer kitesurfen en op zee kitesurfen hebben er wel een surf/wave kitesurf-board bij. Het geeft een extra dimensie aan het kitesurfen. Eenmaal geprobeerd is er ook een categorie kitesurfers die niets anders meer wilt. De surf/wave kitesurf-boards zijn speciaal gemaakt om een kant uit te varen. Als je wilt omkeren, moet je dus het board omdraaien of al kitesurfend gijpen.

Er zijn veel verschillende surf/wave kitesurf-boards. Zo zijn er surf/wave kitesurf-board speciaal ontwikkeld voor kleinere golven, bijvoorbeeld in de branding. Ook zijn er surf/wave kitesurf-boards speciaal ontwikkeld voor grote golven. Daarnaast is er een categorie surf/wave kitesurf-boards speciaal ontwikkeld om mee te racen (vlak, breed en met lange vinnen).

Surf/Wave type kitesurf-boards zijn geschikt voor de volgende kitesurf-stijlen:
– Wave (Large / Small)
– Freestyle surf
– Lightwind

We gaan nu verder met uitleg kitesurf-boards / kiteboards type hydrofoil.

“De foil is zo aerodynamisch gemaakt dat hij je al vanaf 7 knopen boven het water kan laten kitesurfen.”

Hydrofoil kitesurf-boards
uitleg kitesurf-boards kiteboardsWe hebben je al laten zien dat lichtweer kitesurfen op verschillende manieren kan. Lichtweer kitesurfen met een hydrofoil kitesurf-board en foil type kitesurf-kite is de beste combinatie. Maar een hydrofoil kitesurf-board in combinatie met een lichte tube kitesurf-kite kan ook.

Een hydrofoil kitesurf-board met foil is zo aerodynamisch gemaakt dat hij je al vanaf 7 knopen boven het water kan laten kitesurfen. De draagvleugel tilt de kitesurfer dan uit het water waarbij eenmaal aan het kitesurfen heel goed tegen de wind in gekitesurft kan worden.

Foil type kitesurf-boards zijn geschikt voor de volgende kitesurf-stijlen:
– Foil race (bijv. Formula Olympic Kitesurfing)
– Foil freeride
– Foil surf/wave