International Kiteboarding Organisation (IKO) en voorrangsregels kitesurfen

0

Voorrangsregels kitesurfen door de IKO
De International Kiteboarding Organization (IKO) is opgericht in 2001. Gestart vanuit de visie van 2 kitesurf ambassadeurs voor een veilige ontwikkeling van de sport, is de IKO nu wereldwijd de grootste kitesurf organisatie. Meer dan 125.000 kitesurfers hebben volgens de IKO principes kitesurfles gehad en een officieel kitesurf certificaat.

De IKO benadrukt het belang voor goede kitesurfles volgens standaard protocollen die telkens geëvalueerd en verbeterd worden door het vergelijk met rijvaardigheid. Hoe belangrijk is het dat mensen die deel uitmaken van het verkeer de regels kennen? Juist ja, daarom is het belangrijk dat kitesurfers ook de regels op het strand en het water kennen.

De IKO heeft 8 basisregels opgesteld waarvan een Gouden regel
We noemen de regels hieronder en geven je een korte beschrijving waarom die betreffende regel zo belangrijk is.

 Bijlagedetails Kitesurf_etiquette_Voorrangsregel-kitesurfen
Voorrangsregels kitesurfen. Het IKO noemt ze ook wel “kiteboarding etiquette”

Regel 1: De kitesurfer die vanaf het strand het water in gaat, heeft voorrang op de inkomende kitesurfer.
Waarom? Daarom! De kitesurfer die het water inloopt loopt meer risico dan een kitesurfer op het water. Op het land is meer kans op vlagerige wind en obstakels in de buurt.

Regel 2: De stuurboord kitesurfer (kite aan de rechterkant) heeft voorrang op de tegemoetkomende kitesurfer (kite aan de linkerkant) en moet zijn koers, snelheid en koers behouden zodat de andere kitesurfer hem kan ontwijken.
Waarom? Daarom! Het is belangrijk om deze regel te hanteren en zo vervelende situaties te voorkomen. Maar ook hierbij geldt – ook al heb je voorrang – voorkom altijd een ongeluk.

Regel 3: Wanneer twee kitesurfers in dezelfde richting kitesurfen, moet de snellere kitesurfer wijken voor de langzamere kitesurfer vooraan.
Waarom? Daarom! De snellere kitesurfer die aan het inhalen is, heeft meer overzicht dan de langzamere kitesurfer.

Regel 4: De kitesurfer die op een golf surft c.q. aan het golfrijden is, heeft voorrang op degene die springt of in de tegenovergestelde richting gaat.
Waarom? Daarom! In een golf is de besturing van de kite en het overzicht houden moeilijker.

iko_internatioanl_kiteboarding_organisation_kitesurfles_instructeurs

Regel 5: Voorrang moet worden gegeven aan andere zee, oceaan- en strandgebruikers. De kitesurfer moet dan altijd benedenwinds (‘downwind’) passeren.
Waarom? Daarom! Er is veel meer kans dat een kitesurfer die op korte afstand bovenwinds passeert, verstrikt raakt en botst tegen de ander. Lijnlengte inschatten om te zien of je kite tegen iets aan zal komen is tevens lastig inschatten, zeker als je kitesurft.

Regel 6: Om te springen moet een kitesurfer een vrije veiligheidszone hebben van 50 m benedenwinds en 30 m bovenwinds.
Waarom? Daarom! Om het risico op ongelukken te voorkomen.

Regel 7: Als er twee kitesurfer tegelijkertijd op het land zijn, één bereidt een kitesurfer zich voor om het water in te gaan en de andere is klaar om te landen, dan geen beide door met de eigen actie.
Waarom? Daarom! Hier wordt een beroep gedaan op gezond verstand waarbij beide kitesurfers er voor zorgen dat ze niet botsen of vertrikt raken.

“Ben je in staat, ook al heb je voorrang, zonder problemen een mogelijke aanvaring te voorkomen, dan moet je dat ook doen”

Regel 8 (de Gouden regel): Als je bovenwinds (‘upwind’) kitesurft, houd je de kite HOOG. Als je benedenwinds (‘downwind’) kitesurft, houd je de kite LAAG.
Waarom? Daarom! Dit zorgt dat de kites elkaar niet kunnen raken en zo is de kans op botsen en vertrikte lijnen uitgesloten.

Deze 8 regels beschermen jou en anderen tijdens sessies. Het is altijd belangrijk om zo verstandig en goed opgeleid mogelijk te zijn in alles wat je doet.

Lees meer op de website van IKO

Bekijk een verhelderd filmpje over kitesurf voorrangsregels

Lees een case-analyse over kitesurf voorrangsregels

PLAATS EEN REACTIE

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in