Zonnebrandcreme en kitesurfen – een must do

Zonnebrandcreme
Chuck Patterson ambassadeur van zonnebrandcreme. Foto: Picsofcelebrities.com

Een mooie zongebruinde huid wordt vaak beschouwd als aantrekkelijk en sexy. Buiten en zeker op het water gaat het bruinen heel snel. Zou dat bepalen dat wij als ‘pretty kiteboys and kitegirls’ per definitie aantrekkelijk en sexy worden gevonden? We lezen jullie reacties graag in de comments. 😉 Nu even serieus want het is een rare spagaat. Er is veel kennis over de negatieve aspecten van teveel zon en tegelijk is er een associatie met fit, gezond en actief. Een kitesurfblog over zonnebrandcreme hoort erbij.

Tijdens kitesurfen verbrandt je sneller

De zonuren nemen toe en daarmee ook onze blootstelling aan de zon tijdens het kitesurfen op het water. Als de huid nat is verbrandt deze ook nog eens sneller omdat de waterdruppeltjes op je huid werken als miniscule vergrootglaasjes. Daarnaast weerkaarts UV licht flink op het strand en het water.

Zonnebrandcreme tegen risico onhersteldbare schade

De kankerbestrijding hamert er sinds alle tijden op: smeren, smeren en nog eens smeren met zonnebrandcreme. Feitelijk nemen de gezondheidsrisico’s op huidkanker bij overmatige blootstelling aan uv-straling enorm toe. Ook bij kinderen is huidverbranding op jonge leeftijd een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker. In Nederland neemt het aantal mensen met huidkanker al jaren toe volgens de Nederlandse Kankerregistratie. Volledige bescherming door zonnebrandcrème is echter onmogelijk en blootstelling aan de zon leidt altijd tot (onherstelbare) schade aan het DNA, zo wordt gesteld.

Chuck Patterson als rolmodel zonnebrand

In de kitescène is Chuck Patterson hét rolmodel voor het gebruik van zonnebrandcrème. Chuck is misschien niet zo bekend bij de jongere generatie kitesurfers en extreme watersporters maar ooit hebben we Chuck ontmoet bij Scheveningen. Chuck herken je direct aan zijn grote gespierde lijf, blond haar, zijn eeuwige lach en witte tanden. Nee, het plaatje is nog niet compleet om zonnebrandcrème eraan ontbreekt. Chuck heeft namelijk standaard en enorme klodder zonnebrandcreme tijdens het watersporten op zijn gezicht. Het ziet eruit alsof het factor 100 is.

Chuck Patterson als rolmodel voor gebruik zonnebrandcreme voor extreme watersporters
Chuck Patterson als rolmodel voor het gebruik van zonnebrandcreme

Tips kitsurfen tegen verbrande huid

  1. Voorkom in ieder geval dat je huid verbrandt door beschermende kleding te dragen en je regelmatig in te smeren met zonnebrandcreme. Check beschermende kleding: dat zit wel goed met ons klimaat waarin we praktisch het hele jaar een wetsuit nodig hebben. Check regelmatig insmeren met zonnebrandcrème: dit is niet vanzelfsprekend en dus een aandachtspunt.
  2. Selecteer een zonnebrandcreme die je prettig vindt. Alles beschermt maar niet alles is fijn. Het kan in je ogen gaan prikkelen, je kan er een vieze smaak van in je mond krijgen of vette vingers aan overhouden waardoor je grip op de kitebar niet goed is.
  3. Smeer zonnebrandcreme al thuis of onderweg op. Zo kan het even intrekken en hoef je niet met zandhanden aan je gezicht te zitten.
  4. Er is zonnebrandcreme uit sportljnen die snel intrekt en extra waterbestendig is. Dit is ook zeker het uitproberen waard. Waterproof zonnebrand is sowieso een must.
  5. Lees op kwf.nl meer over zon en uv straling en bepaal welke zonnebrand factor Sun Protection Factor (SPF) bij jou past.

Wij gaan in ieder geval weer wat bewuster het kiteseizoen van start. Misschien moeten we ook van het idee af dat een zongebruinde huid gezond en sexy gevonden wordt.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *