Zonnebrandcrème tijdens het kitesurfen

0
Kitesurfen (watersporten) met zonnebrandcrème

Een mooie zongebruinde huid wordt vaak beschouwd als aantrekkelijk en sexy. Buiten en zeker op het water gaat het bruinen heel snel. Zou dat bepalen dat wij als ‘pretty kiteboys and kitegirls’ per definitie aantrekkelijk en sexy worden gevonden? We lezen jullie reacties graag in de comments. 😉

Nu even serieus want het is een rare spagaat. Er is veel kennis over de negatieve aspecten van teveel zon en tegelijk is er een associatie met fit, gezond en actief.

De feiten

De zonuren nemen toe en daarmee ook onze blootstelling aan de zon tijdens het kitesurfen op het water. De kankerbestrijding hamert er sinds alle tijden op: smeren, smeren en nog eens smeren met zonnebrandcrème. Feitelijk nemen de gezondheidsrisico’s op huidkanker bij overmatige blootstelling aan uv-straling enorm toe. Ook bij kinderen is huidverbranding op jonge leeftijd een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker. In Nederland neemt het aantal mensen met huidkanker al jaren toe volgens de Nederlandse Kankerregistratie. Volledige bescherming door zonnebrandcrème is echter onmogelijk en blootstelling aan de zon leidt altijd tot (onherstelbare) schade aan het DNA, zo wordt gesteld.

Chuck Patterson als rolmodel

Chuck Patterson als rolmodel voor gebruik zonnevbandcreme voor extreme watersporters
Chuck Patterson als rolmodel

In de kitescène is Chuck Patterson hét rolmodel voor het gebruik van zonnebrandcrème. Chuck is misschien niet zo bekend bij de jongere generatie kitesurfers en extreme watersporters maar ooit hebben we Chuck ontmoet bij Scheveningen. Chuck herken je direct aan zijn grote gespierde lijf, blond haar, zijn eeuwige lach en witte tanden. Nee, het plaatje is nog niet compleet om zonnebrandcrème eraan ontbreekt. Chuck heeft namelijk standaard en enorme klodder zonnebrandcrème tijdens het watersporten op zijn gezicht. Het ziet eruit alsof het factor 100 is. We vroegen Chuck ernaar. Mocht hij reageren, dan laten we zijn reactie zeker nog weten. Hier de link naar zijn Instagram account voor meer foto’s of om hem te volgen.

Tips

  1. Voorkom in ieder geval dat je huid verbrandt door beschermende kleding te dragen en je regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème. Check beschermende kleding: dat zit wel goed met ons klimaat waarin we praktisch het hele jaar een wetsuit nodig hebben. Check regelmatig insmeren met zonnebrandcrème: dit is niet vanzelfsprekend en dus een aandachtspunt.
  2. Selecteer een zonnebrandcrème die je prettig vindt. Alles beschermt maar niet alles is fijn. Het kan in je ogen gaan prikkelen, je kan er een vieze smaak van in je mond krijgen of vette vingers aan overhouden waardoor je grip op de kitebar niet goed is.
  3. Smeer zonnebrandcrème al thuis of onderweg op. Zo kan het even intrekken en hoef je niet met zandhanden aan je gezicht te zitten.
  4. Er is zonnebrandcrème uit sportljnen die snel intrekt en extra waterbestendig is. Dit is ook zeker het uitproberen waard.
  5. Lees op kwf.nl meer over zon en uv straling en bepaal welke zonnebrand factor Sun Protection Factor (SPF) bij jou past.

Wij gaan in ieder geval weer wat bewuster het kiteseizoen van start. Misschien moeten we ook van het idee af dat een zongebruinde huid gezond en sexy gevonden wordt.

 

PLAATS EEN REACTIE

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in