Beginnen met kitesurfen en leren kitesurfen

Beginnen met kitesurfen
Beginnen met kitesurfen en leren kitesurfen. Dit kan jij zijn! Foto: Caroline den Otter

Beginnen met kitesurfen en kitesurfen leren is gemakkelijker dan ooit tevoren. Er wordt ruim 20 jaar kitesurfles gegeven en kitesurfmateriaal wordt steeds beter, veiliger en gebruiksvriendelijker. Ook de trainingstechnieken en uitrusting hebben een vlucht genomen. Kitesurfles is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering waar je veel plezier van hebt. Zeker als je later met je eigen kitesurfmateriaal het water op gaat. Lees hoe een je eraan begint en hoe de eerste kitesurflessen verlopen.

Kitesurfen leren relatief eenvoudig

In vergelijking met andere watersporten is kitesurfen relatief eenvoudig te leren. De leercurve vergeleken met bijvoorbeeld windsurfen is sneller. Een kitesurfer zal na zijn eerste jaar beter zijn. Kitesurfen is wel moeilijker te leren dan bijvoorbeeld wakeboarden omdat het werk met de kite (vlieger) technischer is. Feitelijk leer je met kitesurfen twee sporten tegelijk: surfen op een board en kiten (vliegeren). Kitesurfen wordt elk jaar gemakkelijker te leren en is telkens beter bereikbaar voor een bredere doelgroep van deelnemers. Hoe gaaf is dat!

Is kitesurfen gevaarlijk?

Een vraag die vaak wordt gesteld. Ons antwoord daarop is kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Nederlands onderzoek leerde ons dat het letselpercentage van kitesurfen in het bereik van andere populaire (contact) sporten ligt. Als je het moet vergelijken ligt het tussen volleybal en handbal in. Aan de prachtige en hoge sprongen die ervaren kitesurfers maken, kan je wel zien dat een kite een enorme kracht kan opbouwen. Dat moet je niet onderschatten. Daar moet je mee om kunnen gaan en dat is goed te leren.

Kitesurfen is niet iets om zelf te proberen. Je moet het leren en dat doe je door kitesurfles te nemen.

Stap 1: Het vinden van een goede kitesurfschool

Kitesurfles is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering waar je veel plezier van hebt. Zeker als je later met je eigen kitesurfmateriaal het water op gaat. Door heel Nederland zijn kitesurfscholen te vinden. Het fijnst is natuurlijk een kitesurfschool in je eigen omgeving. Of op een van de kitespots waar je later zelf ook wilt gaan kitesurfen. We hebben een overzicht kitesurfscholen voor je waar je direct kitesurfles kan boeken.

Stap 2: Bepalen privéles of groepsles

Je kunt privéles nemen of ervoor kiezen om in een groepje les te nemen. Beide opties kunnen bij bijna elke kitesurfschool en hebben eigen voor- en nadelen. Als je in een groep les neemt zal je wat meer rust hebben tijdens de les doordat je de oefeningen om de beurt uitvoert. Dit helpt je ook om te zien hoe anderen het doen en daar leer je ook weer van. Groepslessen zijn over het algemeen met 3 aspirant kitesurfers tegelijk. Als de groep groter wordt, is persoonlijke begeleiding lastiger en kan het zijn dan je te telkens langer moet wachten.

Beginnen met kitesurfen. Zo verloopt kitesurfles

Je wilt beginnen met kitesurfen en leren kitesurfen. Maar hoe verloopt een kitesurfles eigenlijk? Onderstaand kitesurf lesplan is om je inzicht te geven hoe kitesurflessen verlopen. Het is geen vaststaand plan dat iedere kitesurfschool hanteert. Iedere kitesurfschool kan zijn onderwijsmethodiek aanpassen op basis van kennis, inzicht en ervaring. Ook de wind het het weer spelen hierbij een belangrijke rol.

Les 1: Vertrouwd raken met kiten (vliegeren) en een kitesurf-kite

Tijdens de lessen zul je eerst beginnen met vliegeren en het besturen van een powerkite of een speciale kitesurf-trainerkite. Je leert het besturen van een kite (vlieger) en om te gaan met de kracht die een vlieger kan opbouwen. Ook wordt uitleg gegeven over de principes van de wind in relatie tot een kite. Bijvoorbeeld het fenomeen ‘windvenster’ komt aan de orde.

Dit oefen je net zo lang totdat je de powerkite c.q. kitesurf-trainerkite goed onder controle hebt en je je comfortabel genoeg voelt om een kite te besturen en met de kracht die de kite (vlieger) opbouwt om te gaan. Zo kan je beginnen met kitesurfen en zo verloopt kitesurfles.

Zodra je de powerkite c.q. kitesurf-trainerskite onder controle hebt zul je overstappen op een echte kitesurfkite. Hier krijg je eerst de nodige uitleg over van de kitesurfinstructeur. Hij zal de kitesurfkite uitleggen. Typische onderwerpen die aan bod komen zijn: de vorm, het materiaal, het oppompen en hoe hard, het  optuigen en het aanknopen van de lijnen.

Daarnaast zal er relatief veel aandacht besteed worden aan veiligheid. Zo wordt uitgelegd hoe de bar (stuurstok) werkt en de safety (veiligheid) op ieder moment gebruikt kan worden.

Dan begint het echte werk: het besturen van de kitesurfkite met alles wat erbij hoort. Bijvoorbeeld de kite besturen en het doseren van de kracht (power c.q. depower).

beginnen met kitesurfen
Kitesurfen leren. Zo verloopt kitesurfles. Op naar het water! Foto: Caroline den Otter

Les 2: Het water op!

In de meeste situaties zal je tijdens de tweede les voortborduren op de kennis, vaardigheden en het vertrouwen dat je hebt opgebouwd tijdens de eerste les of het eerst deel van de les.

Body-draggen

Je zal onder begeleiding van een kitesurfinstructeur met de kitesurfkite (vlieger) het water in gaan tot het diep genoeg is om te body-draggen. Body-draggen doe je door te kite krachtig in te sturen. Je wordt dan achter de kite aangetrokken in het water. Als dit goed gaat, zal de instructeur je naar een kant sturen zodat je feitelijk al aan het koersen naar een kant bent. Helemaal mooi is als het lukt upwind te body-draggen. Je voelt dan dat de kite je echt haaks of nog verder op de wind kan meetrekken. Dit moet je ook onder de knie hebben voor het geval je je board verliest na een val. Body-draggen levert vaak al een gaaf gevoel en veel lol op. Een slok (zee)water is vaak niet te voorkomen. 😉

Leren kitesurfen doe je onder begeleiding. Foto: Caroline den Otter

Waterstarten

Als het body-draggen goed verloopt ga je beginnen met de waterstart. Je gaat nu echt proberen je eerste meters te kitesurfen. Het kan zijn dat de kitesurfinstructeur eerst nog even op het strand met je oefent om vanaf een zittende positie (denkbeeldig met een kitesurfboard aan je voeten) te gaan staan op het moment dat je de kite instuurt en de kracht doseert. Het kan ook zijn dat je onder begeleiding van de kitesurfinstructeur direct in het water gaat oefenen met waterstarten. Zo kan je beginnen met kitesurfen en zo verloopt kitesurfles.

Bekijk meer leuke filmpjes over beginnen met kitesurfen op ons youtube kanaal

Hoelang duurt het om te leren kitesurfen?

Met een beetje geluk lukt het je in deze les om je eerste meters te kitesurfen. Lukt dit niet, dan zegt dit eigenlijk nog niets of het je wel of niet zal gaan lukken. Neem nog een of meerdere kitesurflessen totdat je je vertrouwd genoeg voelt om zelf of met een buddy te gaan oefenen. Je kitesurfinstructeur zal op een bepaald moment beamen dat je daaraan toe bent. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is nu het recept.

Voor kitesurfers in spé die het echt willen leren is 9 uur kitesurfles verdeeld over 3 dagen gangbaar. Soms nemen mensen nog een extra privé les waarna ze vertrouwd genoeg zijn om te beginnen met kitesurfen. -Karim Chioua, Kitesurfschool Best

Het aantal uur aan kitesurf les dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen. We hebben ook een overzicht wat kitesurf les kost.

Wanneer ben je beginner af?

Lees onze uitgebreide kitesurfen voor beginners pagina waar we de schrijven over de vaardigheidsniveaus. Daaraan kan je zelf je kitesurf progressie afleiden. Dit is overigens ook een heel goede naslagpagina voor elke kitesurfer. Of je nu beginner bent of inmiddels beginner af bent. Als je alle vaardigheden beheerst, ben je volgens ons beslist geen beginner meer. Maar goed, het is bijna een kitesurfen voor beginners boek en we zijn misschien best streng.