Is kitesurfen gevaarlijk? Kitesurf-onderzoek uitkomst

kitesurfen-gevaarlijk-onderzoek-feiten
Is kitesurfen gevaarlijk? Kitesurf-onderzoek uitkomst. Kijk hoe gaaf kitesurfen kan zijn. Mocht de kitesurf-video niet direct afspelen (Firefox), hierbij de link (zet hem even op hoogste resolutie voor het beste testbeeld).

Is kitesurfen gevaarlijk? Een redelijke vraag toch? Kitesurfen is naar onze overtuiging wereldwijd een sport die nog steeds groeit. Ook dat kitesurf-uitrusting veel vriendelijker dan vroeger is wat kitesurfen voor veel mensen toegankelijk maakt.

Dat kitesurfen potentieel ook een gevaarlijke en extreme sport is, is ons ook duidelijk. Tussen windkracht 4 en 6 valt het mee, ook al kan je dan ook te maken krijgen met verrassingen in het weer en op het water. Bij hardere wind en een wildere zee kitesurfen kan ontzettend gaaf zijn. Echter de risico’s kunnen ook snel toenemen. Bijvoorbeeld als je met windstoten van 80 km/h een ruige zee wilt trotseren en er een paar hoge kiteloops uit wilt persen. De risico’s nemen dan enorm toe als je per ongeluk een foutje maakt. En de zee… Tja, die zorgt voor veel plezier en uitdaging maar kan ook een enorme rotzak zijn.

Onze overtuiging is dat je als kitesurfer zelf verantwoordelijk bent en blijft voor je acties, de aanschaf van kitesurf-uitrusting passend bij je vaardigheidsniveau, keuzes om wel/niet het water op te gaan en je kitesurf-gedrag op het water en aan de kant. Lees meer over beginnen met kitesurfen. Goed, sorry voor de preek maar die hoort er soms ook bij. We gaan terug naar de feiten en bevindingen van het kitesurf-onderzoek.

“Sorry voor de preek maar die hoort er soms ook bij. We gaan terug naar de feiten en bevindingen van het kitesurf-onderzoek”

Kitesurf-onderzoek: Is kitesurfen gevaarlijk?
Ons oog viel op dit onderwerp in de nieuwste editie van Iksurfmag. Er is onderzoek gedaan in Nederland naar de vraag of kitesurfen een hoger letselpercentage heeft dan andere (contact)sporten. Met behulp van een zogenoemd cohortonderzoek is tijdens een heel kitesurf-seizoen onderzocht of, en zo ja, welk type blessures voorkomt.

Onderzoeksmethode
Letselgegevens van 194 kitesurfers van verschillende vaardigheidsniveaus, kitesurf-vaarstijlen en leeftijd is onderzocht tijdens een kitesurf-seizoen in Nederland. Er werd bijgehouden hoeveel tijd er werd gekitesurft samen met alle gemelde blessures. Telkens als een blessure werd gemeld, is er een aanvullende vragenlijst over het type blessure en de achtergrond gestuurd voor vervolgonderzoek over de aard van het letsel, ernst en de omstandigheden waaronder het letsel heeft plaatsgevonden.

Resultaten
Het berekende letselpercentage was 10,5 per 1000 uur kitesurfen. De meest voorkomende letsels waren snijwonden en schaafwonden (25,4%), gevolgd door kneuzingen (19,8%), gewrichtsverstuikingen (17,5%) en spierblessures (10,2%). De voet en enkel waren de meest voorkomende verwondingsplaats (31,8%), gevolgd door de knie (14,1%) en hand en pols (10,2%). De meeste letsels kwamen voor tijdens een kitesurf-truc en/of -sprong. Hoewel het merendeel van de verwondingen licht was, deden ernstige letsels zich voor. Bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband, een wervelkolomfractuur, een enkel fractuur en een blessure aan het trommelvlies.

“Het letselpercentage van kitesurfen ligt in het bereik van andere populaire (contact) sporten.”

Conclusie kitesurf-onderzoek is kitesurfen gevaarlijk?
Het letselpercentage van kitesurfen ligt in het bereik van andere populaire (contact) sporten. De meeste verwondingen zijn relatief mild, hoewel kitesurfen ook ernstige verwondingen kan veroorzaken. Bovendien werd aangetoond dat de voet en enkel de meest getroffen lichaamsdelen zijn.

Is kitesurfen gevaarlijk? Kitesurf-onderzoek uitkomst
Is kitesurfen gevaarlijk? Kitesurf-onderzoek uitkomst

Lees het onderzoek eens rustig door want het is super interessant om te lezen hoe de onderzoekers het onderzoek hebben uitgevoerd en welke bevindingen ze hebben.

Als altijd zijn we benieuwd naar jouw mening en ervaring.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *