Is kitesurfen gevaarlijk? Kitesurf onderzoek uitkomst

Is kitesurfen gevaarlijk? Lees onze visie en de feiten over letsel. Foto: Iris Everts
Is kitesurfen gevaarlijk? Lees onze visie en de feiten over letsel. Foto: Iris Everts

Is kitesurfen gevaarlijk? Dit is een redelijke vraag die vaak gesteld wordt. Kitesurfen is naar onze overtuiging wereldwijd een sport die nog steeds groeit. Onze overtuiging is tevens dat kitesurf uitrusting veel vriendelijker dan vroeger is. Dit maakt kitesurfen voor veel mensen toegankelijk. In dit kitesurf blog staan we stil bij de uitkomsten van een onderzoek naar het letsetpercentage en de ernst daarvan bij het kitesurfen. Lees eerst onze visie en het antwoord op de vraag of kitesurfen een gevaarlijke sport is.

Visie op gevaar kitesurfen

Kitesurfen als extreme sport

Dat kitesurfen potentieel een extreme sport is, is ons duidelijk. In de praktijk vinden wij kitesurfen, mits goed voorbereid, met goed materiaal en gezond verstand beoefend, niet gevaarlijk. Maar dat kitesurfen, net als veel andere sporten en activiteiten in het leven, potentieel gevaarlijk kan zijn valt niet te ontkennen. Het feit dat er wereldwijd jaarlijks kitesurfers overlijden door ongelukken tijdens het kitesurfen, zegt al genoeg. Tussen windkracht 4 en 6 valt het reuze mee, ook al kan je dan te maken krijgen met verrassingen in het weer en op het water. Bij hardere wind en een wildere zee kitesurfen kan ontzettend gaaf zijn. Wie kent de spectaculaire beelden niet. Echter de risico’s kunnen ook snel toenemen. Bijvoorbeeld als je met windstoten van 80 km/h een ruige zee wilt trotseren en een hoge kiteloop wilt doen. Dit soort trucs zijn te leren maar als je hier zomaar aan begint, is de kans groot dat je hard crasht. De risico’s nemen bij dergelijke omstandigheden snel toe als je per ongeluk een foutje maakt. Het kan ook zijn dat een andere kitesurfer een fout maakt en je hierdoor zelf in de problemen raakt. Bijvoorbeeld als de lijnen elkaar kruisen. Er moet soms zeer adequaat gereageerd worden om grote problemen te voorkomen. En de zee zelf… Tja, die zorgt voor veel plezier en uitdaging maar kan ook gevaarlijk zijn.

Is kite surfen gevaarlijk? Lees onze visie en de feiten over letsel. Foto: Iris Everts
Je bepaalt grotendeels zelf of je kitesurfen gevaarlijk maakt. Foto: Iris Everts

Kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt

Onze overtuiging is dat je als kitesurfer zelf verantwoordelijk bent en blijft voor je acties. Dus het nemen van kitesurf les. Het aanschaffen van kitesurf materiaal passend bij je vaardigheidsniveau. Het maken van keuzes om wel/niet het water op te gaan. Kitesurf regels kunnen hanteren en naleven. Maar ook je gedrag op het water en aan de kant. Je leest het al. Je bepaalt bijna altijd zelf of je het gevaarlijk maakt of niet. Onze stelling is dat kitesurfen geen gevaarlijke sport is maar wel gevaarlijk kan worden als je zomaar wat doet. We gaan terug naar de feiten en bevindingen van het kitesurf onderzoek.

Sorry voor de preek maar die hoort er soms ook bij. We gaan terug naar de feiten en bevindingen van het onderzoek.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Ons oog viel op dit onderwerp in een editie van Iksurfmag. Er is onderzoek gedaan in Nederland naar de vraag of kitesurfen een hoger letselpercentage heeft dan andere (contact)sporten. Met behulp van een zogenoemd cohortonderzoek is tijdens een heel kitesurf seizoen onderzocht of, en zo ja, welk type blessures voorkomt.

Onderzoeksmethode

Letselgegevens van 194 kitesurfers van verschillende vaardigheidsniveaus, kitesurf-vaarstijlen en leeftijd is onderzocht tijdens een kitesurf-seizoen in Nederland. Er werd bijgehouden hoeveel tijd er werd gekitesurft samen met alle gemelde blessures. Telkens als een blessure werd gemeld, is er een aanvullende vragenlijst over het type blessure en de achtergrond gestuurd voor vervolgonderzoek over de aard van het letsel, ernst en de omstandigheden waaronder het letsel heeft plaatsgevonden.

Visie op, en onderzoek naar, gevaar, risico en letsel kitesurfen… Foto: Iris Everts
Visie op, en onderzoek naar, gevaar, risico en letsel kitesurfen… Foto: Iris Everts

Resultaten onderzoek: Is kitesurfen gevaarlijk?

Het berekende letselpercentage was 10,5 per 1000 uur kitesurfen. De meest voorkomende letsels waren snijwonden en schaafwonden (25,4%), gevolgd door kneuzingen (19,8%), gewrichtsverstuikingen (17,5%) en spierblessures (10,2%). De voet en enkel waren de meest voorkomende verwondingsplaats (31,8%), gevolgd door de knie (14,1%) en hand en pols (10,2%). De meeste letsels kwamen voor tijdens een kitesurf truc en/of -sprong. Hoewel het merendeel van de verwondingen licht was, deden ernstige letsels zich voor. Bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband, een wervelkolomfractuur, een enkel fractuur en een blessure aan het trommelvlies.

Het letselpercentage van kitesurfen ligt in het bereik van andere populaire (contact) sporten.

Conclusie onderzoek

Het antwoord op de vraag “Is kitesurfen gevaarlijk?” hebben we je al geven. Daarna hebben we het verrijkt met het onderzoek naar kitesurf blessures. Het letselpercentage van kitesurfen ligt in het bereik van andere populaire (contact) sporten. De meeste verwondingen zijn relatief mild, hoewel kitesurfen ook ernstige verwondingen kan veroorzaken. Bovendien werd aangetoond dat de voet en enkel de meest getroffen lichaamsdelen zijn.

Is kitesurfen gevaarlijk? Kitesurf-onderzoek uitkomst
Is kitesurfen gevaarlijk? Kitesurf onderzoek uitkomst

Lees het onderzoek eens rustig door want het is super interessant om te lezen hoe de onderzoekers het onderzoek hebben uitgevoerd en met welke bevindingen ze gekomen zijn. En vergeet vooral onze strenge maar opbouwende noot niet. Namelijk; kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt.

5 reacties

    1. Goed punt Marco. Echter de vraag wordt bijna altijd gesteld vanuit risico en gevaar en daar wilde ik zo dicht mogelijk bij aansluiten.

        1. Bij deze beloofd Marco. Misschien wil je mij een berichtje sturen, dan kunnen kunnen we wellicht samenwerken aan de top 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurfmateriaal checklist
Kustwacht KNRM
Kitesurfer gered