Banner Naish Pivot

Blog

  • Weinig wind alternatief en tip voor beginners: powerkiten met de Hawk

    Weinig wind alternatief en tip voor beginners: powerkiten met de Hawk

    Een potje powerkiten is mij nooit gaan vervelen. Maar goed, ik was al een fervent vliegeraar voordat kitesurfen zijn intrede deed. Mijn vrouw vindt het maar niks. Ze vergelijkt mijn vliegerhobby met mannen die op zolder met treintjes spelen. Allemaal niets mis mee en hopelijk haal ik haar met mijn filmpje over om ook eens aan een sterke powerkite te hangen. 100% zeker dat ze haar mening dan bijstelt.

    Hawk powerkite

    Deze Hawk (Havik) is een zelfbouw maar is ook gewoon te koop. Het is een powerkite uitgevoerd met 10 mm koolstof stokken. Hij is heerlijk fel en snel. Een alleskunner. Daarnaast kan hij enorme trekkracht genereren. Op het filmpje zie je de Hawk in actie bij ongeveer 14 knopen. Hoe denk je dat de Hawk trekt bij 28 knopen? Ontzettend hard kan ik je vertellen.  

    Powerkiten met de Hawk bij ongeveer 14 knopen.

    Powerkiten als work-out en training voor beginners

    Ben je geïnteresseerd in kitesurfen en wil je zelf vast gaan oefenen voordat je les krijgt? Je zou dan kunnen overwegen vast via een kitesurfshop een kleine matrasvlieger aan te schaffen met depower. Zo kan je het kiten je vast eigen maken.

    Zowel voor aspirant kitesurfers, fervent vliegeraars of kitesurfers die toch een lekkere kitesurfgerelateerde work-out willen, vind ik powerkiten een aanrader. Vooral aan zee. De wind is veel stabieler dan binnenlands en de zilte zeelucht opsnuiven maakt menigeen blij. Daarnaast krijg je er onder andere sterke handen en armen van. Pompen met die armen!

  • Ezelsbruggetje windkracht en omrekenen windsnelheid calculator

    Ezelsbruggetje windkracht en omrekenen windsnelheid calculator

    Windsnelheid is een belangrijke meteorologische factor die wordt gebruikt in verschillende domeinen, zoals weerberichten, luchtvaart, scheepvaart, bouwkunde maar natuurlijk ook voor sport en watersport. Afhankelijk van de toepassing en het land wordt windsnelheid uitgedrukt in verschillende eenheden, zoals kilometer per uur (km/u), meter per seconde (m/s), knopen (kt), Beaufort (Bft) en mijl per uur (mp/u). In dit blog een rekenmachine voor het omrekenen van windsnelheid en een ezelsbruggetje windkracht omrekening voor je waarmee we uitleggen hoe je windsnelheid eenvoudig kunt omrekenen tussen de genoemde eenheden.

    Windkracht omrekenen met calculator

    De windsnelheid wordt gebruikelijk uitgedrukt in meter per seconde, knopen of kilometer per uur. Hieronder een windkracht omreken calculator voor beaufort, kilometer per uur, knopen en mijl per uur:

    Wind eenheid Voer aantal in
    Beaufort (bft)
    Kilometer per uur (km/h)
    Knopen (kts)
    Meter per seconde (m/s)
    Mijl per uur (mph)

    Ezelsbruggetje windkracht

    De formules achter bovenstaande calculator zijn ingewikkeld genoeg maar ervaring leert dat je met de volgende ezelsbruggetjes de windkracht ook goed kan omrekenen:

    • Van Beaufort naar meter per seconde naar kopen naar kilometer per uur. Een snel en grof ezelsbruggetje dat ik al jaren hanteer is de verdubbelaar vanaf Beaufort naar meter per seconde naar kopen naar kilometer per uur. Dus 4 Beaufort is 8 meter per seconder is 16 knopen en 32 kilomter per uur. Met dit ezelsbruggetje zit je ruim aan de bovenkant. In Nederland is dit voor mij prima gebleken omdat wij bijna altijd te maken hebben met windvlagen en die calculeer ik hiermee deels in.
    • Schaal van Beaufort (windkracht) omrekenen naar knopen. Hiervoor is een makkelijk ezelsbruggetje. Het is eigenlijk heel makkelijk: neem het aantal Beaufort (windkracht) en vermenigvuldig dit door 5. Trek van dit totaal 5 af en dan hem je het aantal knopen. Dus windkracht 6 maal 5 is 30. 30 min 5 is 25. Windkracht 6 is dus zo'n 25 knopen.

    Door deze eenvoudige windkracht ezelsbruggetjes te kennen, kun je snel de juiste windsnelheidseenheid bepalen voor jouw toepassing. De Beaufortschaal is overigens minder exact en wordt vooral gebruikt om windkracht in woorden uit te drukken.

    omrekenen windsnelheid calculator

    Windsnelheid omrekenen met blote oog

    Watersporters kunnen windsnelheden omrekenen met het blote oog. Aan het water kan je immers ongeveer zien hoe hard het waait.

    Inzicht in het windkracht tabel. Schuimkoppen zijn zichtbaar voor Brouwersdam. Dit duidt op windkracht 4.

    Om een voorbeeld te geven hoe je je inzicht met behulp van het windkracht tabel kan vergroten bovenstaande afbeelding. Daarop zijn kleine schuimkoppen zichtbaar op het water voor Brouwersdam. Dit duidt op windkracht 4.

  • Kitesurf handboek. Gratis .pfd downloaden

    Kitesurf handboek. Gratis .pfd downloaden

    Kitesurfen is een prachtige sport. Voor ons is het communiceren over de sport een bonus op het kitesurfen zelf. We geven graag uitleg kitesurfen in onze kitesurf blogs en vaste pagina’s op de site. Deze beste informatie hebben we voor je gebundeld in een kitesurf handboek speciaal voor kitesurfers. Daarin tref je een zeer complete uitleg kitesurfen. Onderwerpen waarmee je te maken hebt bij het kitesurfen leggen we hier graag uit.

    Handboek direct downloaden

    Het handboek is al zeer compleet met meer dan 80 items. In het handboek kitesurfen vind je zowel uitleg voor beginners maar vooral ook uitleg voor kitesurfers van alle niveaus. We noemen dit de kitesurf academy onderwerpen. Zo leggen we bijvoorbeeld uit hoe je op zee kan gaan kitesurfen. Maar ook voor gevorderden leggen we stap voor stap uit hoe je een kiteloop maakt!

    Kitesurfen voor beginners in 10 stappen

    Overzicht kitesurfscholen. Kitesurfles neem je bij een kitesurfschool. Foto: Caroline den Otter

    Is kitesurfen je droom en wil je ermee gaan beginnen. Speciaal daarvoor hebben we een FAQ en 10 stappenplan voor je gemaakt.

    Deel het handboek kitesurfen met vrienden

    Als je denkt dat het handboek interessant is voor vrienden of bekenden, deel hem dan met ze. Daarvoor doen we het juist!

    Deel het handboek op je Facebook →

    Oproep! Mocht er volgens jou belangrijke informatie ontbreken of wil je dat we eens over een bepaald onderwerp uitleg geven, laat het ons dan weten.

  • Temperatuur zeewater vandaag. Check de zeewater temperatuur

    Temperatuur zeewater vandaag. Check de zeewater temperatuur

    De temperatuur van het zeewater langs de Nederlandse kust vertoont aanzienlijke schommelingen gedurende het jaar, met koude winters en relatief warme zomers. In de wintermaanden kan de temperatuur dalen tot ongeveer 6 graden Celsius, terwijl in de zomermaanden de temperatuur kan oplopen tot ongeveer 19 graden Celsius.

    Overzicht temperatuur zeewater

    Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde zeewatertemperaturen per maand over de afgelopen jaren:

    MaandGraden
    Januari6.2 °C
    Februari6.1 °C
    Maart7.4 °C
    April8.9 °C
    Mei12.0 °C
    Juni14.5 °C
    Juli17.6 °C
    Augustus19.0 °C
    September16.9 °C
    Oktober12.7 °C
    November9.2 °C
    December6.7 °C

    De bovenstaande tabel toont de gemiddelde zeewater temperatuur voor elke maand in de afgelopen 10 jaar. Dus van 2014 tot en met 2024. Dit tabel wordt telkens bijgewerkt dus keer er nog eens naar terug. De gegevens zijn gebaseerd op metingen die zijn verzameld bij de kust van Nederland. De gemiddelde temperatuur is gemeten op de oppervlakte van het water. Hieronder nog dezelfde waarden maar dan in een grafiek getoond.

    Temperatuur zeewater vandaag per maand

    Verschil zeewater temperatuur zomer en winter

    Deze gegevens illustreren dat de zeewatertemperaturen in de zomermaanden (juli en augustus) het hoogst zijn. In augustus zelfs met gemiddelde temperaturen van 19 graden Celsius. In de wintermaanden (januari en februari) zijn de gemiddelde temperaturen het laagst, met gemiddelde waarden van 6 graden Celsius.

    Kitesurfen voor beginners in 10 stappen

    Overzicht kitesurfscholen. Kitesurfles neem je bij een kitesurfschool. Foto: Caroline den Otter

    Is kitesurfen je droom en wil je ermee gaan beginnen. Speciaal daarvoor hebben we een FAQ en 10 stappenplan voor je gemaakt.

    Temperatuur zeewater vandaag

    Met behulp van de tabel kan je ongeveer voorspellen wat vandaag de temperatuur van het zeewater is. Echter niet exact. Het is belangrijk op te merken dat deze temperaturen kunnen variëren afhankelijk van specifieke weersomstandigheden en klimaatveranderingen. Desalniettemin bieden deze gemiddelden een goed overzicht van de typische zeewatertemperaturen langs de Nederlandse kust.

    Temperatuur binnenwater

    Een gouden regel is dat de temperatuur van binnenwater in de zomer warmer en in de winter kouder is dan de zeetemperatuur.

  • Ode aan de wing

    Ode aan de wing

    We blikken terug naar februari 2021. Dat was een maand om nooit te vergeten. Geen wintersport, geen kitesurfvakanties, geen Red Bull King of the Air… En toen ineens een pak sneeuw opgevolgd door prachtig ijs met ook nog eens wind. We hebben zelf enorm genoten van het ijskiten en het schaatsen. Daarnaast hebben we enorm genoten van alle filmpjes en foto’s van het snowkiten, ijskiten, ijswingen, ijssurfen en ijszeilen.

    Op het ijs met de wing is pas echt prachtig

    Met een wing en snowboard was nog wel een dingetje. Je hebt vrij veel kracht nodig om door de sneeuw te komen. Je mist de opwaartse kracht van de kite. Echter, met schaatsen aan en een wing in de hand zweef je letterlijk over het ijs. Dit is subliem gebleken voor veel kiters. Natuurlijk haal je niet de snelheid als met een kite. Echter, het is veel minder complex met een wing. Geen lijnen, geen kite op afstand etc.

    Talent Marlie van der Ven

    Ons oog viel op een aantal schitterende foto’s en filmpjes van het ijswingen van Marlie van der Ven. We zochten even contact met Marlie en bij deze een kleine serie foto’s van het ijswingen. Enjoy!

    Ice wingsurfing
    IJs wing surfen met ijshockey schaatsen
    IJssurfen met wing in Nederland
    IJs wing surfer
    IJswingen met Marlie van der Ven

    Wingsurfen en wingfoilen breekt door

    Het bestond al jaren maar is nooit echt doorgebroken. In 2020 was het wel zover. Een aantal kitesurf merken is het gelukt heel goede surf wings te maken. Best logisch gezien de opgebouwde kennis en beschikbare materialen van deze merken. Op dit moment gaat de ontwikkeling razendsnel. Er komen per maand wel nieuwe merken bij die wingsurfmateriaal op de markt brengen.

  • Kitesurf vakantie – je kite vakantie begint hier

    Kitesurf vakantie – je kite vakantie begint hier

    Mijn naam is Olmo en speciaal voor Kitesurfpro schrijf ik dit artikel over kitesurf vakanties. Waar het golfsurfen al jarenlang aan populariteit wint, zie ik ook steeds meer kitesurfers die het water op gaan. Het is essentieel dat jij pas gaat kiten op het moment dat je echt weet wat je doet. Indien je geen les hebt gehad, is het kiten ook echt niet leuk en ik zou dan ook afraden om dit te doen. En wat is nou een betere manier om te leren kiten dan middels een kitesurf vakantie?!

    Kitesurf vakanties, waar moet je aan denken?

    Indien jij wilt leren kitesurfen kan een kitesurf vakantie een hele leuke optie zijn. Graag leg ik je uit waarom ik een kitesurf vakantie nou zo’n geschikt idee vind. Er zijn namelijk enkele hele duidelijke voordelen en andere die jij misschien minder snel zelf bedenkt. Ik neem je graag mee.

    Reden 1: ga op kitesurf vakantie om te leren kitesurfen

    Want of je nu begint met kitesurfen, al enkele lessen hebt gehad of juist al zelfstandig goed kunt kiten, een kitesurf vakantie is er voor iedereen. En ja, ook als jij al heel goed zelf kunt kitesurfen valt er nog genoeg te leren, want de golven op de Noordzee zijn echt wel even wat anders dan die in Zanzibar, Fuerteventura of in Brazilië – just to name a couple. Oh, en had je je al bedacht dat de kans op zon op die plekken ook nog eens groot is.

    De goede aanbieders van kitesurf vakanties bieden lessen aan voor kiters op alle niveaus en zullen jou gegarandeerd een hoop nieuwe skills bijleren. Of dit nu gaat om de eerste lessen van het kiten, het verbeteren van jouw waterstart of up wind of juist de jumps of op hoge snelheid over het water scheren, op elk niveau kun je bijleren. Het is echt een onwaarheid dat goede kiters op een kitesurf vakantie niet meer bij kunnen leren (iets wat ik vaak hoor). De goede kitesurf-instructeurs vinden het namelijk ontzettend gaaf om jou hun ervaringen te vertellen en aan de slag te gaan met iemand die al veel ervaring heeft – zij willen immers ook wel eens wat anders dan wéér die beginners les.

    Reden 2: ontmoet kiters van over de hele wereld

    Of je nu op kitesurf reis gaat in Nederland, binnen Europa blijft of de wijde wereld in trekt, overal kom je nieuwe mensen tegen die meestal ook nog eens van over de hele wereld komen. De ervaren reiziger calculeert dit voordeel automatisch in, voor de enthousiastelingen die nog minder ervaring hebben met reizen: wij kunnen dit niet genoeg benadrukken. Het kan echt heel leuk zijn om mensen uit andere landen met andere culturen tegen te komen. Leer over hun gebruiken, hun taal en hun kitesurf-verhalen. En wie weet blijven jullie wel in contact na de vakantie. En juist dit is echt een extra voordeel van een kitesurf vakantie. Het is goed mogelijk dat jullie elke avond met de groep avondeten, waar je dus ook echt de tijd gaat krijgen om anderen te leren kennen. En misschien vlieg jij over 1-2 jaar zelf wel naar Egypte of Brazilië om langs te gaan bij jouw vrienden, waar je dan ter plekke ook kunt gaan kitesurfen. Hoe gaaf zou dat zijn?!

    Kitesurf vakantie Brazilie
    Op kitesurf vakantie in Brazilië

    Reden 3: kitesurfen maakt je hoofd leeg

    Dat je met kitesurfen tot rust kunt komen, dat is zeker wat mij betreft. Het is natuurlijk een zeer fysieke bezigheid maar mentaal kun je hier wel echt een heerlijke rust door ervaren. Als je gefocust aan de slag gaat met iets waar je veel plezier in vindt, zul je zien dat je alle andere gedachtes uit je hoofd verdringt. En ook dit is erg belangrijk om tijdens een vakantie mee bezig te zijn, want met een ieders drukke leventje in Nederland mag men best wat vaker aan het koppie denken.

    Reden 4: door jouw kitesurf vakantie ben je ook automatisch aan het reizen

    We noemden het al een beetje bij punt 2, maar naast de internationale en leuke nieuwe mensen die je gaat ontmoeten, zul je ook merken dat je automatisch zult gaan reizen als je op kitesurf vakantie wilt gaan.

    Enerzijds zul jij natuurlijk naar een bestemming toe reizen (de kans dat er een goede spot bij jou voor de deur is, is niet heel erg groot), waar je vele nieuwe plekken zult ontdekken. Tevens zul je tijdens jouw kitesurf vakantie reizen want het is zeer gebruikelijk dat je naar verschillende kitesurf spots zult gaan om te kiten. Dit kunnen verschillende stranden zijn (waar je soms zelfs per boot heen gaat) of zelfs andere dorpen/steden/provincies. Je kunt het zo gek niet bedenken maar kitesurfen is echt een sport waarbij je op vele nieuwe plekken zult gaan komen.

    Zijn kitesurf vakanties voor alle niveaus geschikt?

    Zeker! Hier kunnen we heel kort over zijn. Uiteraard zullen bepaalde kitesurf vakanties beter geschikt zijn voor beginners en andere zijn juist voor advanced kiters. Dit zal – als je ten minste bij een goede partij boekt – goed staan aangegeven. Dus of jij nu beginner bent, intermediate of al veel ervaring hebt met kiten, je kunt altijd een kitesurf vakantie vinden die goed bij jou past.

    Kitesurf vakantie naar Fuerteventura
    Kitesurf vakantie Fuerteventura

    Waar kun jij het beste heengaan voor jouw kitesurf vakantie?

    Zoals we eerder al konden lezen, hangt de ideale bestemming voor jou helemaal af van een aantal zaken. Denk hierbij aan jouw niveau, de periode dat je wilt gaan, de luxe die jij graag geniet tijdens jouw vakantie en tevens zullen jouw persoonlijke voorkeuren qua bestemming ook meespelen. We raden jou dan ook echt aan om met een gespecialiseerde partij in zee te gaan (wat helemaal niet ‘extra hoeft te kosten) zodat jij zeker weet dat je op de goede spot terecht komt.

    Kitesurf vakanties in Europa

    Indien jij een kitesurf vakantie binnen Europa zou willen boeken, kun je kijken voor de volgende plekken (er zijn nog tal van andere kitesurf spots). Vergeet niet: de periode en jouw niveau zijn essentieel om rekening mee te houden.

    • Spanje: Tarifa | Fuerteventura | Tenerife
    • Portugal: Esposende | Guincho | Lagoa de Obidos
    • Frankrijk: Lacanau | Leucate
    • Italië: Sicilië | Toscana | Gardameer
    • Griekenland: Marmari | Lefkadi | Rhodos

    Er zijn natuurlijk nog tal van andere mooie kitesurfspots, waar ook landen als Nederland, Duitsland, Kroatië en andere bestemmingen zeker een spot kunnen zijn waar jij heen kunt. Echter hangt het natuurlijk ook af van het aanbod op het moment dat jij wilt gaan.

    Kite vakantie Zuid Afrika
    Op kite vakantie naar Zuid Afrika

    Kitesurf vakanties buiten Europa

    Over kitesurf spots buiten Europa kunnen we uren doorpraten. Om het toch compact te houden, willen we er een aantal noemen:

    • Dakhla, Marokko
    • Paracuru, Brazilië
    • Cucumbuco, Brazilië
    • Zanzibar, Tanzania
    • Hawaii, de VS
    • Cancun, Mexico
    • Cabarete, Dominicaanse Republiek
    • Kaapstad, Zuid-Afrika

    We kunnen letterlijk nog uren doorgaan. Het wordt wel duidelijk dat je naar de meest tropische plekken op onze aardbol kunt reizen om te (leren) kitesurfen. Doe er je voordeel mee!

    Over de auteur

    Mijn naam is Olmo en ik ben oprichter van SurfaWhile, hét online reisbureau voor surfvakanties. Door de jaren heen hebben wij ook ons aanbod qua kitesurf vakanties flink uitgebreid, met aanbod zowel binnen Nederland als in Europa en zelfs daarbuiten (het precieze aanbod is afhankelijk van de periode waarin jij wilt gaan). Mocht je meer willen weten, kun je altijd een kijkje nemen op overzicht kitesurf vakanties op SurfaWhile.

  • Kitesurfen maart – Dit staat je te wachten in Nederland

    Kitesurfen maart – Dit staat je te wachten in Nederland

    In dit kitesurfblog kitesurfen maart gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je te wachten staat als kitesurfer in Nederland. Zou er nog een kans voorbij komen in maart om te snowkiten, ijskiten en / of ijswingen? Het zou kunnen maar de kans is een stuk kleiner geworden. Ook de klok wordt verzet op 30 maart en daardoor kunnen we binnenkort weer in de avonden gaan kitesurfen. Hoe gaaf is dat! We focussen ons dus vooral op het kitesurfen zelf.

    Kitesurfen in maart begint met hogere temperaturen

    We zijn maart niet met lenteweer begonnen. Het begin is nog waterkoud. Echter, de verwachting tot medio maart is temperaturen tot wel 15 graden. We hopen daarbij op een mooi zonnetje en natuurlijk wind.

    Gemiddelde temperatuur maart stijgt

    De gemiddelde temperatuur in maart over de afgelopen 10 jaar is 6,5 graden. In april is dit 10,2 graden. In februari was dit nog 4 graden en dit klopte met de daadwerkelijke gemiddelde temperatuur in februari 2025. In maart stijgt de gemiddelde temperatuur dus naar 6,5 graden.

    De gemiddelde temperatuur in maart is 6,5 graden.

    Extra isolatie in de winter is geen overbodige luxe.

    Gemiddelde watertemperatuur stijgt

    De gemiddelde temperatuur van het zeewater in februari was circa 6 graden. In maart is dit 5,7 graden en in april 7,3 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9,3 graden. Dat was een stuk warmer dan het huidige gemiddelde. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is in maart nog iets kouder. Wil je gaan kitesurfen in maart in Nederland? Bekijk dan de tips hieronder.

    Kitesurfen maart: de maanden met de koudste watertemperatuur hebben we achter ons gelaten maar het is nog steeds koud.

    Wees verstandig als je gaat kitesurfen in maart

    Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds koud is. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus en op tijd stoppen en opwarmen. Zeker als je merkt dat je vermoeid begint te raken. Ook niet te ver uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is.

    Must read: 12 tips kitesurfen in de winter

    Dit blog gaat specifiek over wat je kan verwachten qua weer, wind en water in maart. Een must read voor kitesurfen in de winter is onze kitesurfen in de winter special met daarin 12 tips voor een geslaagde wintersessie.

    Gemiddelde windkracht daalt

    In maart waait het gemiddeld 66% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In maart waait het gemiddeld 5,9 knopen voor de kust van Wijk aan Zee. De kans op wind neemt dus af ten opzichte van februari. Maar de kans op wind is veel groter dan tijdens de zomermaanden.

    Juiste dikte wetsuit kitesurfen maart

    We zitten nog steeds in de koudste maanden. Je merkt het al goed op een bewolkte regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende nog steeds de tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan feitelijk ook niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Daarnaast zie je bijna alle kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks.

    Kitesurfen maart – Een zonnetje maakt het direct aangenamer.

    Zoals je ziet op de foto en zelf vast hebt gemerkt bij het kitesurfen in de wintermaanden. Zodra de zon doorkomt is het direct aangenamer. Vergeet dan ook de zonnebrandcreme niet.

    Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

  • Welke maat kite bij welke wind is geschikt voor jou?

    Welke maat kite bij welke wind is geschikt voor jou?

    In dit kitesurfblog beantwoorden we de vraag welke maat kite je nodig hebt bij welke wind. Niet alleen voor beginners maar ook voor ervaren kitesurfers. Als je begint met kitesurfen wil je al snel je eerste kitesurfset aanschaffen. Vanzelfsprekend vraag je je dan af welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Er is veel keus en het lijkt misschien ook allemaal wat ingewikkeld maar dat valt reuze mee. We helpen je hier de juiste keuze te maken. Alhoewel deze vraag vaak gesteld wordt door beginners, dit blog dient tevens als naslaginformatie voor elke kitesurfer.

    We zien helaas vaak kitesurfers met een onjuiste maat kite op het water. Dit is onplezierig kitesurfen én kan uiteindelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.

    Wist je overigens dat we met onze speciale uitleg kitesurfen een naslagwerk bieden waarin snel belangrijke kitesurf informatie gezocht kan worden.

    Welke maat kite bij welke wind geschikt voor jou?

    Om te beginnen zijn er verschillende maten kites. Maten worden aangegeven in meters(m). Een indicatie van veel voorkomende maten in meters zijn: 6m, 7m, 8m, 9m, 10m, 11m, 12m, 13m en 14m kites.

    Op de opbergtas van een kite, én op de kite zelf staat meestal het windbereik van de kite aangegeven. De zogenoemde ‘wind range’. Deze wordt aangegeven in knopen. Deze gegevens zijn echter vaak zeer generiek. Bovendien houden deze gegevens geen rekening met het gewicht van de kitesurfer. De maat kite die de kitesurfer gebruikt hangt af van een aantal factoren waaronder:

    • de windkracht c.q. het aantal knopen en windstoten;
    • het gewicht van de kitesurfer;
    • de maat kiteboard van de kitesurfer;
    • de stijl die de kitesurfer wil laten zien op het water;
    • het type kite;
    • stroming van water.

    Maattabel maat kite kitesurfen

    Om je een zo nauwkeurig maar toch generiek beeld te geven welke maat kite (grootte van de kite) bij je gewicht en de windkracht past, hebben we onderstaand overzicht gemaakt.

    Rekening houden met windvlagen

    Omdat we in Nederland bijna altijd te maken hebben met windvlagen, hebben we windvlagen meegewogen in het overzicht. We adviseren je altijd uit te gaan van het maximaal aantal knopen van windvlagen bij het kiezen van een maat kite.

    Wanneer er geen windvlagen zijn

    Als de wind stabiel is, er er dus geen windvlagen zijn voorspeld, dan kan je ervoor kiezen één maat grotere kite te gebruiken dan in het overzicht wordt geadviseerd.

    Welke maat kite bij welke wind. Bekijk deze handige kite size calculator
    Welke maat kite bij welke wind. De indicatieve kite size calculator. De tabel is gebaseerd op een gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard twintip kiteboard.

    Let op! Dit is een algemeen en indicatief overzicht. De tabel is gebaseerd op een gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard twintip kiteboard.

    Geschikte windkracht kitesurfen

    Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op. Lees verder over bij welke windkracht gekitesurft kan worden. Bekijk ook hoe je bepaalt of het verstandig is voor je om te gaan kitesurfen in het artikel ‘Kan ik vandaag kitesurfen?‘.

    Snowkiten en ijskiten

    Op zoek naar vuistregel voor het kiezen van de juiste maat kite voor het snowkiten bij hardere wind? Dat is je normale maat waarmee je bij dezelfde wind zou gaan kitesurfen gedeeld door twee. Bekijk de tips snowkiten. Bij ijskiten kan je nog een kleinere maat aanhouden. Bekijk de tips ijskiten.

    Beginnen met één maat kite of meerdere maten?

    Beginnen met één goede beginners kite

    Op zich klinkt het logisch dat je met de aanschaf van één kite begint. Zoals we stelden is een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). De wind is dan vaak het meest stabiel en het water nog redelijk rustig. Eén kite in combinatie met een twintip kiteboard is dan een prima combinatie. Daarnaast bespaart het in de kosten.

    Type kite ook belangrijk

    Zeker als je één goede beginners kite aan wilt schaffen is het belangrijk dat de kite een zo groot mogelijk windbereik heeft. Dit houdt in dat de kite je al snel op gang helpt bij weinig wind en goed te ontkrachten is bij meer wind. Dit heeft natuurlijk zijn grenzen. Bovendien gaat kitesurfen met een maat kite die niet past bij de wind, uiteindelijk ten koste van de bestuurbaarheid van een kite, kitesurf plezier en veiligheid. Onderschat dit niet.

    Ga je voor twee kites? Bepaal welke maat maat kite geschikt is

    Als je wilt kitesurfen van windkracht 4 tot en met een goede windkracht 6 (14 – 27 knopen), zal je meerdere kites aan moeten schaffen. Je schaft dan bijvoorbeeld een 9 meter een 12 meter (kitesurfer weegt ongeveer 80 tot 90 kilo) aan of een 7 en 10 meter (kitesurfer weegt ongeveer 75 kilo). We hopen de vraag beantwoord te hebben zodat je nu weet welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Tot slot, heb je een aanvullende vraag? Stel deze gerust.

    Bekijk ook: alles wat je moet weten over kitesurf kites

    Maat kite keuze - bekijk de informatie in dit blog
    Welke maat kite geschikt bij welke wind. Bijna in plane! Bekijk ook ons youtube kanaal eens voor gave kitesurf filmpjes.

    Welke maat en type twintip?

    Je weet nu welke maat kite bij welke wind je nodig hebt. Qua kiteboard heb je een board nodig dat past bij je niveau en je vaarstijl. Als je een vlakke iets grotere en bredere twintip aanschaft heb je het voordeel van extra drijfvermogen van het kiteboard en zodoende komt het kiteboard ook sneller op gang (‘plane’). Het nadeel kan zijn dat je hier snel op uitgekeken raakt.

    Begin met een ‘freeride’ twintip. Dit is een allemansvriend voor leuke sessies om mee te doen waar je op dat moment zin in hebt.

    Bekijk gerust het uitgebreide item over kiteboards en waarvoor de verschillende kiteboards geschikt zijn. Eventueel bekijk je ook welke maat twintip kiteboard geschikt is voor je.

  • Portlantis infocentrum en uitkijkpunt Maasvlakte  bezoekje waard

    Portlantis infocentrum en uitkijkpunt Maasvlakte bezoekje waard

    Ga je graag naar de Maasvlakte voor watersport, om te wandelen met de hond, lekker uit te waaien, de zon te aanbidden op het (naakt) strand of anderszins. Dan is de moderne architectuur direct achter de duin van het naaktstrand je vast opgevallen. Het is restaurant, cafe, informatiecentrum en uitkijkpunt Portlantis!

    Prachtig uitkijkpunt tweede maasvlakte

    Portlantis valt direct op door haar kleuren en bijzondere bouw. Het bestaat immers uit een verdiepingen die schots en scheef op elkaar zijn gebouwd. Boven het gebouw is een uitkijkpunt met 360 graden uitzicht over zee, stranden, duinen en het hele havengebied. Prachtig!

    Minder positief voor naaktstrand zonaanbidders

    Natuurlijk is zo’n uitkijkpunt minder fijn voor op privacy gestelde zonaanbidders op het naaktstrand pal voor Portlantis. De Tweede Maasvlakte heeft een heel strak bestemmingsplan maar het voelt toch een beetje wrang dat belangen van mensen en recreatie daarin onvoldoende lijken meegewogen of ondergeschikt. We hebben dit eerder gezien met de windmolens op de vloedlijn, parkeermogelijkheden die in de winter worden gebarricadeerd etc.

    Wat te beleven in Portlantis

    Portlantis is een nieuw informatiecentrum ontworpen door architect Winy Maas. Op de onderste verdieping is een café. Daarboven zijn de informatiecentrum tentoonstellingen. Op de bovenste verdieping is het restaurant. Via de knalrode trappen kom je op het dakterras dat gratis te betreden is.

    Portlantis wanneer open?

    Portlantis opent 22 maart 2024. Het adres is Pr. Máximaweg 301, 3199 KG te Maasvlakte Rotterdam. Vanaf dat moment kunnen we Portlantis van binnen bewonderen, gebruik maken van de faciliteiten en genieten van het uitzicht c.q. uitkijkpunt op het dakterras. Check de website voor meer informatie.

  • Brainchild kites uitleg. Lichter, beter, goedkoper en duurzamer?

    Brainchild kites uitleg. Lichter, beter, goedkoper en duurzamer?

    De kitesurfindustrie staat nooit stil. Dat is enerzijds te zien aan het aantal kitesurfmerken die afgelopen tientallen jaren steeds betere kites maakten. Anderzijds aan de technologische ontwikkeling die worden gestuwd door entrepreneurs. Denk aan het concept dat ik jaren geleden al eens ‘lite surf’ noemde; oftewel kites op dieet waarbij kites lichter, sterker, beter en duurzamer werden. Dit is niet alleen bereikt door de toepassing van Aluula maar door letterlijk alles onder de loep te nemen. Bij deze ontwikkeling speelt ook de productiefacaliteit een belangrijke rol. Zo is sinds enige tijd de Brainchild Production fabriek in Noord-Macedonië up and running. Een team onder leiding van entrepreneur Ralf Grösel pakten vanuit een scherpe visie de kans met een schone lei te beginnen voor zowel productielocatie, het productieproces alsook voor het ontwerpen van Brainchild kites en wings.

    Coverfoto: Brainchild kites voor de kust van Zuid-Afrika in 2023. Foto: Craig Kolesky

    Brainchild kites – innovaties

    Na de summiere introductie, want daar kan je een boek over schrijven, springen we naar het product en de voordelen die het ons kan brengen. In ons geval de Brainchild kites, want wij kitesurfen! Ofschoon kitesurf merken bij Brainchild terecht kunnen om kites naar wens te laten produceren zijn er eigenschappen op te sommen die de door Brainchild geproduceerde kites kenmerken. We sommen de belangrijkste voor je op:

    • de kite is stijver. De hoofdtube (leading edge) is feitelijk uit een stuk gemaakt c.q. gesmeed in plaats van uit losse delen die aan elkaar zijn gestikt. Brainchild noemt dit concept Proweld. Hierdoor is de leading edge één voorgevormd geheel dat eraan bijdraagt dat een Proweld kite zich directer laat sturen en sneller draait. Wat ik ook zie en lees is dat de kite met de voorgevormde leading edge uit één geheel stijver is maar zich tegelijk flexibeler laat aansturen vanuit de wing tips. Een eigen review hierover hou je van mij tegoed;
    • de leading edge en het doek is lichter. Zonder naden en daarbij behorende verstevigingen, voorzien van lichter zogenoemd Twin Cross Flylite doek en andere verbeteringen blijft er een nog lichtere kite over. Hierdoor blijft de kite makkelijker in de lucht en duikt de kite veel minder snel door zijn eigen zwaarte. Dit is vooral na een sprong fijn, bij minder wind en hierdoor klimt de kite ook sneller na een kiteloop;
    • de leading edge is dunner. Hierdoor vliegt de kite met minder weerstand door de lucht en vliegt deze makkelijker naar de rand van het windvenster. Dit maakt onder andere het sturen en tegen de wind opkruisen nog makkelijker. Ook maakt dit een sprong met een lift recht omhoog makkelijker mogelijk;
    • het totale gewicht is lichter. Samen met andere verbeteringen zijn er al voorbeelden dat een 9 meter Brainchild Proweld kite lichter, beter en goedkoper is dan eenzelfde maat kite in Aluula uitgevoerd. Zo kiest Reedin voor 2025 een Brainchild Hypermodel kite en niet meer voor een Aluula variant. De prijs van een Brainchild kite is overigens wel duurder dan een traditionele kite. Zie ook het tabel hieronder;
    • milieuvriendelijk. Brainchild is zeer uitgesproken over duurzaamheid en zo milieuvriendelijke productieprocessen. Op de website lees je de wapenfeiten en enkele voorbeelden zijn het gebruik maken van een nieuwe milieuvriendelijkere digitale printtechnologie en de kite-onderdelen die vooral van gerecycled materiaal gemaakt zijn.
    Brainchild PROWELD innovatie
    Met Proweld worden de segmenten op één punt naadloos aan verbonden en vervolgens aan de achterkant verlijmd om de stijfheid van de verbinding te vergroten. Foto: Brainchild Productions.

    Brainchild versus Aluula kite

    Prijs en prestaties

    Damien Girarding van Reedin was er duidelijk over in een Kitesurf365 interview. De nieuwe Reedin Hypermodel is beter, lichter en goedkoper dan de Aluula versie van de kite.

    Tabel prijsvergelijk kites (maat 9 meter)

    Normale kiteAluula kiteBrainchild kite
    Reedin Hypermodel€ 1.559 € 2.649€ 2.219
    F-one Trigger€ 1.749€ 2.149
    Harlem Force€ 2.144

    Merken die werken met Brainchild

    Op dit moment zijn er kites van Harlem Kitesurfing, F-One en Reedin geproduceerd in de Brainchild fabriek. Alle drie de merken met een of meerdere kites met unieke eigenschappen die passen bij de wensen van de merken.

    Tip. Bekijk en volg de media hub van Brainchild Productions via de website om op de hoogte te blijven.

    Brainchild kite review

    We kunnen niet wachten om met een Brainchild kite te kitesurfen zodat ik je uit eigen ervaring meer kan vertellen over de eigenschappen die je als kitesurfer ervaart. Ik zal zeker een review plaatsen met een conclusie en tips over wel of geen Brainchild kite aan te schaffen.