Snowkiten uitleg – Een snowkite handboek

Snowkiten uitleg - Een snowkite handboek
Snowkiten uitleg. Foto: Zout Fotografie

Snowkiten is een kitesport die er echt bij hoort. Internationaal maar zeker ook in Nederland. Zodra de sneeuwradar sneeuw voorspelt, is er een groep kitesurfers waarbij het direct gaat kriebelen. Snowkiters… Vaak zijn het kitesurfers die ook gek zijn op wintersport. Elke winter zijn er wel dagen waarop het sneeuwt. Om er echt van te genieten heb je zo’n 10 cm sneeuw nodig. Als je ervoor zorgt dat je materiaal klaar hebt staan, is de kans groot dat je zodra het een beetje waait plezier kan hebben in ‘fresh Dutch powder’. Op deze pagina lees je de beste snowkite tips.

Snowkiten uitleg

Type snowboard of ski’s

Snowkiten is een van de kitesports waar wij warm voor lopen. Het is een vorm van kitesurfen in de sneeuw. Het kan met je kitesurf-kite in combinatie met ski’s of een snowboard. Over het algemeen wordt beginnen met sneeuw kiten op ski’s aangeraden. Omdat je er sneller de techniek van het snowkiten mee zou leren. Wij hebben het echter nooit op ski’s gedaan. Er zijn speciale snowkite-boards maar dat gaat voor ons iets te ver. Wij kiezen een snowboard dat korter is dan het snowboard dat we normaal gebruiken voor het snowboarden. Daarnaast een flexibel snowboard maar ook niet té flexibel. Je moet namelijk druk kunnen zetten. Met een te flexibel board glijd je bij het druk zetten snel weg. Bijna alle trucs die je op het water tijdens het kitesurfen doet, kunnen ook in de sneeuw gedaan worden.

Foilkite of tubekite

Snowkiten kan zowel met een foilkite als met een tubekite. Daar waar je voorheen nog vooral snowkiters zag met foilkites, zie je tegenwoordig veel snowkiters met een tubekite snowkiten. Dus gewoon met je kitesurf-kite is geen probleem. Natuurlijk hoef je niet te waterstarten met snowkiten dus een tubekite die blijft drijven is niet nodig.

Surf / wave type tubekite

Een surf / wave type kite is het meest geschikt voor snowkiten. Juist omdat een typische surf / wave kite je heel gemakkelijk kan ontkrachten (depoweren). Zo kan je de een surf / wave kite bijna helemaal ontkrachten als je teveel vaart krijgt en voorkom je dat je steeds harder gaat.

Maat kite snowkiten

Bovendien heb je minder wind nodig. Allereerst omdat je niet uit het water getrokken hoeft te worden. Ten tweede omdat je minder weerstand hebt met snowkiten, dan met kitesurfen. Je hebt daardoor een kleinere maat kite nodig dan je gewend bent. Een vuistregel voor het kiezen van de juiste maat kite snowkiten bij hardere wind? Dat is je normale maat waarmee je bij dezelfde wind zou gaan kitesurfen gedeeld door twee.

Snowkite spots Nederland

Veilig uit, veilig thuis. Weet je nog. Snowkiten doe je niet dagelijks, daarom houd je extra veiligheidsmarges aan. Kies daarom je snowkite spot heel zorgvuldig. Hoe meer ruimte, hoe beter. Zorg dat er geen obstakels benedenwinds zijn waar je mee in aanvaring kan komen. Iedere paal of prullenbak is al een risico. Snowkiten hoeft zeker niet per se op het strand. Het kan ook gewoon op een stuk land in de polder. Zoals een beschaaft snowkiter dat doet, vraag je natuurlijk even toestemming aan de boer of tuinder.

Meer tips snowkiten

Zorg voor persoonlijke bescherming zoals je dit met snowboarden gewend bent. Doe in ieder geval een helm op. Daarnaast is een zittrapeze ideaal voor het snowkiten. Een rugtrapeze over je lagen onderklering en jas schuift gegarandeerd omhoog. Voor even plezier, is dit geen probleem. Wil je echter langer genieten of dit voorkomen, dan is een zittrapeze een uitkomst.

Sneeuwvoorspelling Nederland

Bekijk de wind- en weerlinks om de actuele en verwachte sneeuw- en windvoorspelling in de gaten te houden.

Professioneel snowkiten

Er is een groep kitesurfers die steevast iedere winter gaat snowkiten in de bergen of op sneeuwvlaktes. In de bergen zijn heel lange en verre sprongen te maken vanwege de stijgende lucht. Op ruime sneeuwvlaktes wordt op snelheid geknald en flink gefreestyled. Deze snowkiters maken handle passes, rippen op sliders en trucen er behoorlijk op los. We zagen zelfs een S-Loop voorbij komen.

Snowkite vakantie

Voor veel kitesurfers is snowkiten iets voor erbij. Er is echter ook een groep kitesurfers die het snowkite virus goed te pakken heeft en er speciaal voor op snowkite vakantie gaat. Europa heeft dichtbij prachtige bestemmingen. Je kan bijvoorbeeld gaan snowkiten in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Daarnaast is Noorwegen een favoriete snowkite vakantiebestemming. Er zijn Nederlandse kitesurfwinkels en kitesurfscholen die snowkite reizen organiseren.

Op snowkite vakantie? Dit is snowkiten in Noorwegen. Foto’s door Zout fotografie. Bekijk de hele serie foto’s en lees het verslag op zoutfotografie.nl

Vooraf nadenken bij lange afstanden

Als je van plan bent een snowkite trip te gaan maken met lange tochten over vlaktes, is het verstandig een aantal zaken in acht te nemen. Ten eerste zorg je dat je uitrusting in orde is. Ten tweede moet je ermee rekening houden dat de wind weg kan vallen. Op dat moment zijn ski’s of een split-snowboard geen overbodige luxe. Je zal je dan namelijk moeten kunnen verplaatsen zonder hulp van de kite. Daarnaast hoort goede kleding, uitrusting zoals een sneeuwbril etc., warme drank en eten bij verplichte uitrusting als je op pad gaat. Verder moet je zeker weten dat het gebied veilig is. Dit kan bijvoorbeeld met de hulp van een gids. Als laatste is de wind- en weersverwachting belangrijk om goed in acht te nemen. Je wilt tenslotte niet in een sneeuwstorm terecht komen waarin je letterlijk geen hand voor ogen ziet. Als laatste tip nogmaals: draag een helm. Dit zorgt voor isolatie maar bovenal voor bescherming van je hoofd.

Laatste snowkite blogs en nieuwsberichten