Kitesurfen februari: dit staat je te wachten

Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?

In dit kitesurfblog kitesurfen februari gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je te wachten staat als je blijft kitesporten in Nederland. We noemen een paar mogelijkheden: snowkiten, ijskiten en ijswingen. Daarnaast natuurlijk het kitesurfen zelf. Lees wat je te wachten staat en waar je op moet letten.

Kans of pak sneeuw en stevige vorst

We zijn februari waterkoud begonnen. Ook al zijn de weerkaarten nog onzeker, de kans op winterweer en een bak met sneeuw neemt toe. Vanaf 7 februari draait de wind naar noordoost en kan er een flinke bel koude lucht Nederland bereiken. Lokaal zou er sneeuw kunnen vallen tot wel 10-15 cm en daaropvolgend een aantal dagen stevige vorst.

Kunnen we snowkiten in februari? Foto: Zout Fotografie

Corona (Covid-19) niet beteugeld

Het Corona (Covid-19) virus laat zich nog niet beteugelen en roert zich nog steeds in onze vrijheden. De vaccins geven hoop maar nog steeds zijn we extreem beperkt. Duidelijk was vorige maand al dat ook KOTA 2021 uitgesteld is. We zien door alle beperkingen echter zelfs in de wintermaanden meer actieve kitesurfers in Nederland dan ooit. Kitesurfen doe je tenslotte buiten en op afstand van elkaar.

Gemiddelde temperatuur februari stijgt

De gemiddelde temperatuur in januari over de afgelopen 10 jaar is 3,8 graden. In februari is dit 3,9 graden. Ook al verschilt januari nauwelijks van februari, gemiddeld genomen gaan we dus weer naar hogere temperaturen. Dit zegt natuurlijk niets over de mogelijke extreme periodes in een maand. Daarvan zien we er overigens steeds meer aan de zijde van warmterecords.

De gemiddelde temperatuur in februari is 3,9 graden. De koudste maand ligt achter ons.

Gevoelstemperatuur kitesurfen met de wind chill factor
Extra isolatie in de winter is geen overbodige luxe. Foto: Claus Dijk. Kitesurfer: Roepstek

Gemiddelde watertemperatuur daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in januari was circa 6 graden. In februari is dit 5 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9,3 graden. Dat was een stukje warmer dan het gemiddelde. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is kouder. In februari soms maar 2 graden. Een stuk kouder dan het zeewater dus. Binnenwater is in de winter sowieso een stukje kouder dan de Noordzee. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het einde dus lager. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Korte sessies dus. En stoppen of goed opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in februari

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. En stoppen of goed opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is. Lees alles wat je moet weten over kitesurfen in de winter.

Gemiddelde windkracht kitesurfen februari daalt

In februari waait het gemiddeld 80% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In januari was dit nog 82%. Het waait gemiddeld 17 knopen in februari voor Noordwijk. De kans op wind neemt dus ten opzichte van januari iets af. Maar de kans op wind is veel hoger dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen februari

We zitten in de koudste maanden. Je merkt het al goed op een bewolkte regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan nu eigenlijk niet meer om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Ook zie je bijna alle kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks.. Alle extra isolatie is welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

kitesurfen februari
Een zonnetje maakt het direct aangenamer. Foto: Claus Dijk. Kitesurfer: Roepstek

Kitesurfen februari – Dit jaar is het anders

Onze ervaring tot dusver is dat er veel kitesurfers in februari niet in actie komen. Echter, het was in 2020 en ook in januari 2021 drukker dan ooit. Zo kan februari dit jaar ook zomaar anders zijn dan andere jaren. Het heeft vast te maken met het ‘Corona-effect’. Kitesurfers die normaal in de winter op kitesurfvakantie blijven nu in Nederland. Ook kitesurfers die graag wintersporten zullen wellicht nu blijven kitesurfen. Zodoende kan februari dit jaar ook anders zijn dan andere jaren. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in februari. Op zee, op het ijs of in de sneeuw.

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen op zee leren
IJswingen met Marlie van der Ven
IJskiten op de waal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *