Kitesurfen februari: dit staat je te wachten

Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?

In dit kitesurfblog kitesurfen februari gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je te wachten staat als je blijft ‘kitesporten’ in Nederland. We noemen een paar mogelijkheden naast het kitesurfen zelf: snowkiten, ijskiten en ijswingen. De voorspelling voor vrieskou of sneeuw komende 14 dagen is klein maar koud is het het zeker. Het lijkt erop dat het regelmatig zal waaien en daarom gaan we voor het kitesurfen en wingfoilen. Het is echter zeker geen hoogseizoen voor deze sporten dus lees goed wat je te wachten staat en waar je op moet letten.

Gemiddelde temperatuur februari stijgt

De gemiddelde temperatuur in januari over de afgelopen 10 jaar is 3,8 graden. In februari is dit 3,9 graden. Ook al verschilt januari nauwelijks van februari, gemiddeld genomen gaan we dus weer naar hogere temperaturen. Dit zegt natuurlijk niets over de mogelijke extreme periodes in een maand. Daarvan zien we er overigens steeds meer aan de zijde van warmterecords.

De gemiddelde temperatuur in februari is 3,9 graden. De koudste maand ligt achter ons.

Gevoelstemperatuur kitesurfen met de wind chill factor
Extra isolatie in de winter is geen overbodige luxe. Foto: Claus Dijk. Kitesurfer: Roepstek

Gemiddelde watertemperatuur daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in januari is circa 6,4 graden. Het zeewater is echter momenteel kouder. Voor de kust van Rotterdam wordt bijvoorbeeld 4 graden gemeten. In februari is het voorspelde gemiddelde nog 4,5 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9,3 graden. Dat was een stukje warmer dan het gemiddelde. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is kouder. In februari soms maar 2 graden. Een stuk kouder dan het zeewater dus. Binnenwater is in de winter sowieso een stukje kouder dan de Noordzee. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het einde dus lager. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Korte sessies dus. En stoppen of goed opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in februari

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds en snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is.

Must read: 12 tips kitesurfen in de winter

Dit blog gaat specifiek over wat je kan verwachten qua weer, wind en water in februari. Een must read voor kitesurfen in de winter is onze kitesurfen in de winter special met daarin 12 tips voor een geslaagde wintersessie.

Gemiddelde windkracht kitesurfen februari daalt

In februari waait het gemiddeld 80% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In januari was dit nog 82%. Het waait gemiddeld 17 knopen in februari voor Noordwijk. De kans op wind neemt dus ten opzichte van januari iets af. Maar de kans op wind is veel hoger dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen februari

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Begin januari gaat de temperatuur weer zakken. De watertemperatuur is ook nog aan het dalen. Het is zodoende de tijd van het jaar voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan nu tevens niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Ook zie je meer kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks dan zonder. Alle extra isolatie is welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

kitesurfen februari
Een zonnetje maakt het direct aangenamer. Foto: Claus Dijk. Kitesurfer: Roepstek

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

1 reactie

  1. Bonjour, je débute le kite et je vous remercie pour tout ces conseils concernant la pratique du kitesurf en Hiver.
    Plus qu’à aller chez mon revendeur pour trouver de quoi m’équiper !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurfen maart nederland
Kitesurfen op zee leren
Snowkiten in Nederland