Kitesurfen Brouwersdam. Dit biedt deze kitespot in Zeeland kitesurfers

Kitesurfen Brouwersdam

We hebben inmiddels een speciale kitespot pagina. Daarnaast gaan we specifiek in op kitespots. Enerzijds om ze eens aan te doen en in het zonnetje te zetten. Ze bieden ons namelijk vaak al jaren veel plezier. Anderzijds om een toelichting te geven over kitespots in Nederland en hun geschiktheid voor het kitesurfen, kitefoilen en wingfoilen. Brouwersdam was de eerste kitespot die we in beeld hebben gebracht. In dit blog lees je alles over kitesurfen aan de Brouwersdam, een kitespot in Zeeland.

Kitesurfen Brouwersdam, kitespot Zeeland

Brouwersdam ligt aan de zeekant, dus aan de Noordzee. Zoals de naam al verklapt ligt de kitespot aan een dam. Tussen Goeree en Schouwen in. Aan de binnenkant van de Brouwersdam ligt het Grevelingenmeer waar niet gekitesurft mag worden. Dit is binnenwater. Bij geschikte wind is dit een favoriete windsurfspot van veel windsurfers.

De noordzeekant van de Brouwersdam van de kant van Ouddorp gezien.
De noordzeekant van de Brouwersdam van de kant van Ouddorp gezien.

Voor welke kitesurfers is Brouwersdam geschikt?

De Brouwersdam is voor veel kitesurfers een geschikte kitespot. Of je nu met je buddy gaat oefenen, al verder bent met kitesurfen en freestyle trucs wilt doen of wilt kitefoilen. Het kan er allemaal. Je zorg natuurlijk zelf dat je, afhankelijk van je vaardigheidsniveau de juiste condities kiest. Beginners gaan het water op met side-onshore wind (schuin aanlandig) en onshore wind (vanaf het water direct naar de kust). Bij onshore wind lopen de beginners tot diep genoeg het water in. Bij onshore wind en hoog water, en zeker met springtij, houden beginners ruim afstand tot de duinen en de diverse strandpaviljoens. Bij sideshore (wind parallel aan de kustlijn) wind gaan de beginnende kitesurfers het water niet op of ze blijven dicht bij de kant. Dit in verband met afdrijfgevaar. De Brouwersdam ligt in een inham, grote golven en harde stroming hoef je er dus niet te verwachten maar wel een leuke branding.

Geschikte windrichting om te kitesurfen

kitesurfen-brouwerdsam-kitespot-zeeland

Drukke kitespot maar altijd plek voor elke kitesurfer

Gemiddeld zijn er veel kitesurfers aanwezig op kitespot Brouwerdam in Zeeland. Zeker in de zomerperiode kan het op een mooie dag waarop het waait ontzettend druk zijn. Maar de kitespot is zo ruim dat er altijd wel een plekje te vinden is voor iedere kitesurfen.

Kitesurfen Brouwersdam, een kitespot in Zeeland
Kitesurfen Brouwersdam, een kitespot in Zeeland

Bijzonderheden kitespot Brouwersdam

Bij eb is het redelijk ver lopen naar het water, zeker in het midden van het strand. Bij vloed komt het water vaak hoog, bijna tot aan de strandpaviljoens. Je zal hier rekening mee moeten houden als je spullen achterlaat op het strand met eb en opkomend tij. Verder is het een zandstrand zonder noemenswaardige stenen of bodembedekking. Schoentjes zijn hiervoor in ieder geval niet nodig.

Parkeren, horeca, kitesurf-shops, campings…

Op heel de Brouwersdam is het gratis parkeren. Ook al nog zo druk, er is altijd wel een plekje te vinden. Daarnaast zijn er verschillende strandpaviljoens met horeca waaraan gekoppeld ook diverse kitesurfshops en kitesurfscholen. Campings Brouwersdam zijn er ook genoeg in de directe omgeving.

Diverse horeca paviljoens, kitesurfscholen en kitesurfshops aan de kitespot Brouwersdam. Campings genoeg in de regio
Diverse horeca paviljoens, kitesurfscholen en kitesurfshops aan de kitespot Brouwersdam. Campings genoeg in de regio.

Opstapplaats voor kitefoilers en wingfoilers

Sinds enige tijd is er een speciale opstapplaats voor kitefoilers en wingfoilers. Direct diep genoeg om op te stappen.

kitefoilen Brouwerdam
Voor kitefoilen is er een speciale opstapplaats aan de Brouwersdam. Foto: Peter van der Klooster

Activiteitenstrand met zones, ook voor kitesurfen

Alle watersporten en sportactiviteiten zijn welkom op het strand van de Brouwersdam in Zeeland. Of het nu gaat om kitesurfen, windsurfen, buggykiten, blokarten of stuntvliegeren. Alles is er te zien. Bekijk lokaal op de kaart wat de actuele kitesurfzones zijn en houd je daaraan.

Blokarten... Het noorzeestrand als activiteitenstrand met voor ieder wat wils.
Blokarten… Het noorzeestrand als activiteitenstrand met voor ieder wat wils.

Meer informatie vind je op de spotkaart van de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Daar vind je vaak ook een contactpersoon per kitespot om te kunnen benaderen. Meer informatie over de Schouwse stranden vind je op schouwen-duiveland.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

wingfoilen brouwersdam
Kitesurfen Brouwersdam
Kitesurf shop Brouwersdam Alohallo