Kitesurfen in de Baai van Roses. Dit moet je erover weten

Kitesurfen in de Baai van Roses

De Baai van Roses, ook wel Baai van Rosas en Golf van Roses, in Noord-Spanje is een prachtige vakantiebestemming voor velen. Je ziet er gezinnen maar ook veel (jonge) ouderen vertoeven. De baai is zeer uitgestrekt dus voor iedereen is er wel een mooie bestemming. Zo ook voor watersporters. Of je nu van kitesurfen, kitefoilen, windsurfen, wingsurfen, wingfoilen of golfsurfen houdt; het is allemaal mogelijk. In dit blog lees je meer over kitesurfen in de Baai van Roses. Ook biedt dit goede informatie voor wingfoilen in de Baai van Roses. Ben je een kitesurf-vakantie van plan in Spanje of al op de plaats van bestemming, lees dan even verder.

Wingfoiler gaat te water in de Baai van Roses
De Baai van Roses is zeer geschikt voor wingfoilen

Wind in de zomermaanden

Mei, juni, juli, augustus en september zijn zomermaanden met goede kans op wind aan de kust van Noord-Spanje. Dan is er namelijk veel kans op een thermische wind. De wind begint dan tot zo’n 13 knopen in de ochtend. Ideaal voor op watersport gerichte gezinnen maar ook fijn voor wat verkoeling. Je kan dan zowel naar het strand als watersporten. Het waait immers nog niet te hard. In de middag is er kans op 16 knopen en meer en dan kan je bijvoorbeeld lekker kiten in Spanje. Zo waait het er regelmatig goed door als de wind aantrekt. Dan kan de bekende Tramontana wind, die veelal in de koudere wintermaanden waait, opsteken. 25 tot 30 knopen is dan geen uitzondering. 

Bekijk ook: hoeveel wind nodig om te kitesurfen?

Floris op kitesurf-vakantie in Spanje
Floris aan het kiten in Spanje met zijn lichtgewicht Appletree wave-kiteboard.

Windrichting en goede spots

De windrichting varieert veelal tussen noordoost en zuid. Hoe noordelijker je in de Baai van Roses zit, des te vlageriger de wind voor de kust is bij noordoostenwind. Let dus vooral op bij Roses zelf en Empuriabrava. Voor wingfoilen, windsurfen en kitefoilen is dit niet zo’n issue maar bij kitesurfen is het vervelend als de kite uit de lucht valt wanneer de wind even wegvalt. Ook is er bij de noordoostenwind kans op gevaar van afdrijven. De wind is immers langs de kust, ook wel side shore. Zuidelijker kitesurfen in de Baai van Roses levert over het algemeen stabielere wind op bij noordoostenwind. Vanaf oostenwind is het side onshore en is de wind veel stabieler. 

De drukke noordelijke kant van de Baai van Roses
De drukke noordelijke kant van de Baai van Roses
De rustige zuidelijke kant van de Baai van Roses
De rustige zuidelijke kant van de Baai van Roses

Kitespots Spanje – Baai van Roses

Wingfoilen Baai van Roses

Windsurfen en wingfoilen kan vrijwel overal. Je stapt namelijk makkelijk op en omdat het niet direct diep is kan je makkelijk achter de badgasten komen. Zo ontstaan er geen gevaarlijke situaties.

Bekijk ook: wingfoilen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen?

Kitesurfen Baai van Roses

Kitesurfen en kitefoilen vergt ruimte om te water te gaan. Hiervoor zijn de spots vanaf Empuriabrava en verder naar beneden in de drukke zomermaanden de beste kitespots. Het is vanaf daar namelijk over het algemeen rustiger qua badgasten. Ruimte genoeg dus en zo ben je niemand tot last. Bovendien is het bijna overal zandstrand en niet direct diep. Voorbeelden van spots waar meer kitesurfers naartoe gaan zijn bijvoorbeeld Empuriabrava, Riuet, Sant Marti d’ Empuries en Sant Pere Pescador. Bij Sant Marti d’ Empuries zit een ION watersport center die helemaal in het teken staat van kitesurfen, windsurfen en wingfoilen. Bij Sant Pere Pescador zit Kitesurf School Sant Pere Pescador en Kite Experience.

Kitesurfen in Noord-Spanje
Lekker kitesurfen in Noord-Spanje met je shorty aan

Conclusie kitesurfen in de Baai van Roses

Kitesurfen, kitefoilen, windsurfen en wingfoilen in de Baai van Roses is top. Je ziet het al op de foto’s. Mocht je de kans krijgen om in de Baai van Roses eens te water te gaan in je short of shorty, dan is dit wat mij betreft aan te bevelen. Ben je minder ervaren, ga dan bij een windrichting en spot die daar geschikt voor is en waar eventueel begeleiding geboden wordt. Bekijk eventueel nog even welke maat kite je meeneemt. Meest bekende spots zijn Empuriabrava, Riuet en Sant Marti d’ Empuries. Voor wingfoilen en windsurfen is het natuurlijk makkelijker om te water te gaan voor de bekende badplaatsen. De wind kan op de dag zelf nog flink variëren en laat zich lastig voorspellen. Wees dus paraat als je er bent.

2 reacties

  1. Ben afgelopen juni 2 weken geweest en heb 11 dagen gekite, zeer goede condities en met 3 man op het water. Heb voornamelijk me 7m gebruikt. Al was de wind wel uitzonderlijk goed voor daar. Normaal gebruiken ze een 11 of 12 🙂

    1. Gaaf! Afgelopen week wordt er elke dag ook gekite hier. Wel met de grotere maten kites en kitefoilers met de 7 of 9 meter. Wingfoilers met wings van 5 tot 6 meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurf-podcast-redding-maasvlakte
Achensee
North Orbit 2023 review