Hoeveel wind nodig voor kitesurfen? Opties kiten met 10 knopen

Hoeveel wind nodig kitesurfen

Meer plezier met weinig wind. De vraag hoeveel wind je nodig hebt om te kitesurfen wordt vaak gesteld. En terecht, want kitesurfen is verslavend en wil je dus zo vaak mogelijk doen. Daarnaast is het zo dat hoe meer je kitesurft, des te beter het gaat. Kitesurfen met weinig wind is steeds populairder geworden. Zelfs bij 8-16 knopen (windkracht 3-4) kan er gekitesurft worden. Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf board zelfs al vanaf 5 a 6 knopen. Onderzocht is dat op het merendeel van de dagen het tussen 8-16 knopen waait in Nederland. Wil je dus gaan voor de meeste uren op het water, dan is dit kitesurf blog het lezen waard.

Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf-board kan zelfs al vanaf 5 a 6 knopen gekitesurft worden.

Hoeveel wind nodig om te kunnen kitesurfen?

Voordat we hieronder ingaan op de 3 combinaties voor kitesurfen bij weinig wind leggen we je graag de algemene vuistregel uit. Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op. Bekijk ook het windkracht omrekentabel dat helpt de wind beter in te schatten. Het laat je ook zien hoe Beaufort (Bft), Meter per seconde (m/s), kilometer per uur (km/h) en knopen zich tot elkaar verhouden. Met circa 10 knopen kitesurfen is niet iets om je kitesurf carriere mee te beginnen maar het is zeker te leren.

Welke maat kite bij welke wind?

Om je een beeld te geven welke maat kite (grootte van de kitesurf-kite) bij je gewicht en de windkracht past, bekijk je het welke maat kite overzicht. Nu naar de cominaties voor kitesurfen met weinig wind.

Combinatie 1 – Hydrofoil kiteboard met foil kite

We hebben je al laten zien dat lichtweer kitesurfen op verschillende manieren kan. Lichtweer kitesurfen met een hydrofoil kitesurf board en foil type kitesurf kite lijkt momenteel de beste combinatie te zijn. Dit is niet voor niets de kitesurf setup voor het Olympisch kitesurfen.

Een hydrofoil kitesurf board met foil is zo aerodynamisch gemaakt dat hij je al vanaf 7 knopen boven het water kan laten kitesurfen. De draagvleugel tilt de kitesurfer dan uit het water waarbij eenmaal aan het kitesurfen heel goed tegen de wind in gekitesurft kan worden.

Hoeveel wind heb je nodig om te kitesurfen? Kitesurfen Olympische Sport - Formula kite kiteboarding
Met een hydrofoil kiteboard en foil kite. De kitesurfen Olympische Sport setup – Foto: Formulakite.org

Combinatie 2 – Hydrofoil kiteboard met tube kite

Maar een hydrofoil kitesurf board in combinatie met een lichte tube kite kan ook. Lichte tube kites maken een enorme technologisch sprong vooruit momenteel. Er worden echt grenzen verlegd op dit gebied. Zowel met testkites als kites die beschikbaar zijn. We noemen kites op dieet het lite surf concept. Bekijk het vergelijk tussen de Duotone NEO SLS, Ozone Enduro v3 en de Ocean Rodeo Roam Aluula. Zouden tube kites het op termijn met weinig wind winnen van foil type kitesurf kites? Wie het weet, mag het zeggen…

Hoeveel wind voor kitesurfen - Light wind kitesurfen met hydrofoil kiteboard en tube kite
Hoeveel wind nodig voor kitesurfen? De Duotone Juice. Foto: Duotone

Combinatie 3 – ‘Light wind’ kiteboard met tube of foil kite

Als we kitesurf boards waarmee je met weinig wind kan kitesurfen bekijken, dan heb je 4 verschillende kitesurf boards geschikt:

  1. Normale twintips maar groot, breed en vlak
  2. Speciale lichtweer twintips (‘deur’)
  3. Speciale lichtweer golfsurf boards
  4. Hydrofoil kitesurf boards

In de TheKiteMag viel ons oog op een advertentie van de Takoon Kiteboarding waarin Takoon het kitesurf board ‘Tiki’ onder de aandacht brengt. Een kitesurf board dat feitelijk niet in te delen is in de hiervoor genoemde 4 vier verschillende kitesurf boards voor weinig wind. De Takoon Tiki zou het ultieme kitesurf board zijn om te kitesurfen bij weinig wind. Daarmee wordt bedoeld vanaf 8 knopen. Het kitesurf board ziet eruit als een prachtig cult-achtig stuk hout. De Takoon Tiki is er in 210 cm en 230 cm lang. Er zijn meerdere kitesurf merken met dito kiteboards.

Met hoeveel knopen kitesurfen? Deze combinatie kan vanaf 8 knopen. De Takoon Tiki. Foto: Takoon
Met hoeveel knopen kitesurfen? Deze combinatie zou vanaf 8 knopen kunnen werken. De Takoon Tiki. Foto: Takoon

Wisselen tussen tube en foil type kites

Er zijn niet heel veel kitesurfers die zowel tube als foil kites hebben. Ook al is dit goed te combineren. Zeker voor ‘light wind’ kitesurfen kan dit perfect zijn. Lees in het interview met kitesurfer Marc Remmerde hoe hij dit doet en zijn tips.

‘Light wind’ kiteboard of hydrofoil kiteboard?

De vraag die ons rest is of dergelijke kitesurf boards voor kitesurfen met weinig wind een alternatief zouden kunnen zijn voor hydrofoil kitesurf boards. Een light wind kiteboard is goedkoper, minder omslachtig, geschikter in ondiep water en een uitkomst voor wie niets moet hebben van een frame onder een kiteboard. Daarintegen is het kitefoilen echt iets anders waaraan veel kitesurfers veel plezier beleven. Ik zie ook kitefoilers die alleen nog een twintip kiteboard pakken als het hard waait. Mijn conclusie is dat er voor ieder wat wils is binnen het kitesurfen.

Met dit item zijn we zeker nog niet compleet met het opsommen van alle mogelijke antwoorden op de vraag “Hoeveel wind heb je nodig voor kitesurfen?” We zijn benieuwd naar jouw ervaring.

4 reacties

  1. Good post. I appreciate you providing this excellent blog. Thank you for this post. Every kiter should be aware of how much wind is necessary for kiteboarding. The weight of the kite and board, the wind, and other factors all play a role in kiteboarding. The greatest IKO kitesurfing instructor training is available in the Dominican Republic at Kite Club Cabarete…

  2. Oude rot in het vak Gerrit ;-). Heel gaaf om te zien. Ik betwijfel of je dit zou kunnen redden zonder hydrofoil kiteboard. Heb jij daar een mening over / ervaring mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
Wingfoilen met weinig wind. Een optie voor bij 5 knopen
Achensee