Hoeveel wind heb je nodig om te kitesurfen?

Hoeveel wind nodig kitesurfen

Meer plezier met weinig wind. De vraag hoeveel wind je nodig hebt om te kitesurfen wordt vaak gesteld. En terecht want kitesurfen is verslavend en hoe meer je kitesurft, des te beter het gaat. Kitesurfen met weinig wind is steeds populairder geworden. Zelfs bij 8-16 knopen (windkracht 3-4) kan er gekitesurft worden. Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf board zelfs al vanaf 5 a 6 knopen. Onderzocht is dat op 66% van de dagen het tussen 8-16 knopen waait in Nederland. Wil je dus gaan voor de meeste kitesurf vaaruren, dan is dit artikel het lezen waard.

Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf-board kan zelfs al vanaf 5 a 6 knopen gekitesurft worden.

Combinatie 1 – hydrofoil kitesurf board met foil kite

We hebben je al laten zien dat lichtweer kitesurfen op verschillende manieren kan. Lichtweer kitesurfen met een hydrofoil kitesurf board en foil type kitesurf kite lijkt momenteel de beste combinatie te zijn. Dit is niet voor niets de kitesurf setup voor het Olympisch kitesurfen.

Kitesurfen Olympische Sport
Hoeveel wind heb je nodig om te kitesurfen? Kitesurfen Olympische Sport – Formule kite kiteboarding

Combinatie 2 – hydrofoil kitesurf board met tube kite

Maar een hydrofoil kitesurf board in combinatie met een lichte tube kitesurf kite kan ook. Lichte tube kitesurf kites maken een enorme technologisch sprong vooruit momenteel. Duotone verlegd momenteel grenzen op dit gebied met testkites. Zouden tube kites het op termijn met weinig wind winnen van foil type kitesurf kites? Wie het weet, mag het zeggen…

hoeveel-wind-nodig-om-te-kitesurfen-duotone-juice
Hoeveel wind nodig om te kitesurfen? De Duotone Juice. Foto: Duotone

Een hydrofoil kitesurf board met foil is zo aerodynamisch gemaakt dat hij je al vanaf 7 knopen boven het water kan laten kitesurfen. De draagvleugel tilt de kitesurfer dan uit het water waarbij eenmaal aan het kitesurfen heel goed tegen de wind in gekitesurft kan worden.

Combinatie 3: een lichtweer kitesurf board met tube of foil kite

Als we kitesurf boards waarmee je met weinig wind kan kitesurfen bekijken, dan heb je 4 verschillende kitesurf boards geschikt:

– Normale twintips maar groot, breed en vlak
– Speciale lichtweer twintips (‘deur’)
– Speciale lichtweer golfsurf boards
– Hydrofoil kitesurf boards

In de TheKiteMag viel ons oog op een advertentie van de Takoon Kiteboarding waarin Takoon het kitesurf board ‘Tiki’ onder de aandacht brengt. Een kitesurf board dat feitelijk niet in te delen is in de hiervoor genoemde 4 vier verschillende kitesurf boards voor weinig wind. De Takoon Tiki zou het ultieme kitesurf board zijn om te kitesurfen bij weinig wind. Daarmee wordt bedoeld vanaf 8 knopen. Het kitesurf board ziet eruit als een prachtig cult-achtig stuk hout. De Takoon Tiki is er in 230 cm en 250 cm lang. Ook andere merken hebben dit type kitesurf board. Bijvoorbeeld de Naish Alaia.

hoeveel-wind-nodig-om-te-kitesurfen-takoon-tiki
Hoeveel wind heb je nodig om te kitesurfen? De Takoon Tiki. Foto: Takoon

Open vraag: lichtweer kitesurf board of hydrofoil kitesurf board?

De vraag die ons rest is of dergelijke kitesurf boards voor kitesurfen met weinig wind een alternatief zouden kunnen zijn voor hydrofoil kitesurf boards. Ze lijken goedkoper, minder omslachtig, geschikter in ondiep water en een uitkomst voor wie niets moet hebben van een frame onder een kitesurf board.

Met dit item zijn we zeker nog niet compleet met het opsommen van alle mogelijke antwoorden op de vraag “Hoeveel wind heb je nodig om te kitesurfen?” We zijn benieuwd naar jou ervaring.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

2 reacties

  1. Oude rot in het vak Gerrit ;-). Heel gaaf om te zien. Ik betwijfel of je dit zou kunnen redden zonder hydrofoil kiteboard. Heb jij daar een mening over / ervaring mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *