Inzicht in de wind: windkracht tabel

Uitleg en tabel vertaling knopen, beaufort, windkracht, windsnelheid, km per uur
Uitleg en tabel vertaling knopen, beaufort, windkracht, windsnelheid, km per uur

Een kitesurfer gebruikt al zijn zintuigen. Dat is juist zo mooi aan deze sport zo dicht bij de elementen van de natuur. Zo dien je met kitesurfen voortdurend te anticiperen. Zowel op andere kitesurfers, de bijzonderheden van de kitesurf-spot als op de natuur. Op deze pagina gaan we vooral in op het element wind. Met een windkracht tabel en verduidelijking over windkrachten, windstoten, Beaufort, knopen en windsnelheid. Allemaal begrippen die belangrijk zijn om te doorgronden. Uiteindelijk bepaalt de wind of je kan kitesurfen en welke maat kite je nodig hebt.

Windkracht lezen: blijven afscannen van de lucht

De situatie op het water kan snel veranderen. Zodoende kijk je tijdens een kitesurf-sessie zo nu en dan over je schouder tegen de wind in naar de lucht. Op die manier schat je de situatie in. Bij snel naderende donkere lucht laat je je kite bijvoorbeeld even neer op de kant. Zo kan je, na de overgetrokken of neergevallen bui, weer veilig verder te kitesurfen. Bekijk de checklist waarmee je kan inschatten of het verstandig is om op een bepaald moment te gaan kitesurfen.

Inzicht in de windkrachten: windkracht tabel - Uitleg en tabel vertaling knopen, beaufort, windkracht, windsnelheid, km per uur
Uitleg en windsnelheden tabel: vertaling knopen, beaufort, windkracht, windsnelheid, km per uur

Wind in knopen (kts)

Kitesurfers hebben het vaak niet over windkracht, Beaufort, meter per seconde of kilometer per uur. Nee, ze hebben het over knopen (kts). Een knoop, afgekort in ‘kts’ of ‘kt’, is een windeenheid die gebruikt wordt in de vaart en luchtvaart. Eén knoop is één zeemijl (1852 meter) per uur. Een knoop is dus de snelheid van 1,852 kilometer per uur (km/h), ofwel 0,5144 meter per seconde (m/s). Wil je hier meer over weten, bestudeerd dan de artikelen eens op wikipedia.

Tip. Hieronder tref je het complete windkracht-tabel. Ben je specifiek op zoek naar knopen in relatie tot kilometer per uur. Bekijk dan ook het specifieke knopen naar kilometer per uur tabel.

Windkracht-tabel

Onderstaand windkracht-tabel helpt je de wind beter in te schatten en laat zien hoe Beaufort (Bft), meter per seconde (m/s), kilometer per uur (km/h) en knopen (kts) zich tot elkaar verhouden. Bijvoorbeeld van kts naar Bft. Ook is te lezen hoe de uitwerking van die wind op het water en de zee is. Zo kan je bij het water zelf ook een inschatting maken van de windkracht.

Bftbenamingkm/um/sktswindkracht en de uitwerking op het water en de zee
0Stil0 – 10 – 0,20 – 1Het binnenwater en de zee zijn spiegelglad
1Zwak1 – 50,3 – 1,51 – 3Kleine rimpelgolfjes op binnenwater en de zee
2Zwak6 – 111,6 – 3,34 – 6Kleine korte golfjes met toppen van glas die niet breken. Geen schuimkopjes.
3Matig12 – 193,4 – 5,47 – 10Kleine golven die breken. Heel kleine schuimkopjes worden zichtbaar.
4Matig20 – 285,5 – 7,911 – 16Golven worden iets groter en langer. Schuimkoppen zijn nu goed zichtbaar.
5Vrij krachtig29 388,0 – 10,717 – 21Matige golven op zee en stijle golfslag op binnenwater. Schuimkoppen zijn overal zichtbaar.
6Krachtig39 – 4910,8 – 13,822 – 27Op zee breken de golven en ontstaan grote witte schuimplekken ontstaan achter de golven. Er is opwaaiend schuim.
7Hard50 – 6113,9 – 17,128 – 33Golven op zee worden hoger. De schuimplekken worden nu strepen in de richting van de zee. Op het strand is er stuifzand.
8Stormachtig62 – 7417,2 – 20,734 – 40Matige hoge golven. De toppen van de golven waaien af en vormen dikke schuimstrepen.
9Storm75 – 8820,8 – 24,441 – 47Hoge golven. Rollers vormen zware schuimstrepen. Verwaaid schuim kan het zicht verminderen.
10Zware storm89 – 10224,5 – 28,448 – 55Zeer hoge golven. Zware overslaande roller vormen zware witte strepen. Het zicht is verminderd.
11Zeer zware storm103 – 11728,5 – 32,656 – 63Buitengewoon hoge golven. De zee is geheel bedekt met schuimstrepen. Het zicht is sterk verminderd.
12Orkaan> 117> 32,6> 63De zee is volkomen wit door schuim. Geen zicht door verwaaid zeewater en schuim in de lucht.
Afkortingen: Windkracht omreken tabel in Beaufort (Bft), kilometer per uur (km/h), meter per seconde (m/s), knopen (kts)

Voorbeeld windsnelheid omrekenen

Om een voorbeeld te geven hoe je je inzicht met behulp van het windkracht tabel kan vergroten onderstaande afbeelding. Daarop zijn schuimkoppen zichtbaar op het water voor Brouwersdam. Dit duidt op windkracht 4.

Inzicht in het windkracht tabel. Schuimkoppen zijn zichtbaar. Dit duidt op windkracht 4.
Inzicht in het windkracht tabel. Schuimkoppen zijn zichtbaar voor Brouwersdam. Dit duidt op windkracht 4.

Windkracht tot maximaal 12 Beaufort

De schaal van Beaufort c.q. het windkracht tabel gaat niet verder dan windkracht 12. Bij windkracht 12 stopt daarom ook het getoonde windkracht omrekentabel. Windkracht 13 bestaat namelijk niet. Na windkracht 12 gaan de schalen over naar orkaankracht. Orkaankracht wordt weergegeven op de schaal van Saffir-Simpson in maximaal 5 categorieën.

Het windkracht tabel gaat tot en met windkracht 12. Daarboven is het orkaankracht.
Het windkracht tabel gaat tot en met windkracht 12. Daarboven is het orkaankracht.

Bij welke wind kitesurfen?

De vraag welke windkracht of welk aantal knopen je nodig hebt om te kitesurfen wordt vaak gesteld. En terecht, want kitesurfen is verslavend en hoe meer je kitesurft, des te beter het gaat. Kitesurfen met weinig wind is steeds populairder geworden. Zelfs bij 8-16 knopen (windkracht 3-4) kan er gekitesurft worden. Bijvoorbeeld met een super high-performance foil-kite in combinatie met een speciaal kitesurf-board met daaronder een hydrofoil. Daarmee kan zelfs al gekitesurft worden vanaf 5 a 6 knopen.

3 weinig wind combinaties

Wil je ook kitesurfen met weinig wind? Lees dan ons blog over hoeveel wind je nodig hebt om te kitesurfen en de opties. Als je gaat beginnen met kitesurfen is de ideale windkracht tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers, die houden van de extremere kant van de sport, gaan rustig nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op.

Als je gaat beginnen met kitesurfen is de ideale windkracht tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5)

Welke maat kite bij welke wind?

Kites zijn er in verschillende soorten en maten. Om je een beeld te geven welke maat kite bij je gewicht en de windkracht c.q. het aantal knopen past, hebben we het overzicht maat kite voor je opgesteld.

Meer kitesurf wind pagina’s

[wpb_childpages]