Kan stroming (eb en vloed) je kitesurf sessie maken of kraken?

Omgaan met stroming Noordzee

Kitesurfen op zee in Nederland betekent de Noordzee trotseren. En onze prachtige Noordzee brengt ons kitesurfers veel plezier en uitdaging. Omgaan met eb en vloed, het proces dat stroming op gang brengt, hoort daarbij. Stroming is altijd belangrijk om in de gaten te houden. Bij matige tot vrij krachtige wind (tussen circa 12 en 19 knopen) kan de stroomsnelheid zelfs je kitesursessie maken of kraken. Hoe dat werkt, lees je in dit kitesurf blog. Doe je er je voordeel mee.

Stroming die je kitesurf sessie maakt: stroming tegen de wind in

Situatie 1. De actuele windkracht is perfect om te gaan kitesurfen: een stabiele matige tot vrij krachtige windkracht. Eenmaal aan de kust wordt dit beeld bevestigd. De wind staat goed ‘aan’. Eenmaal op het water voel je de druk heel goed in je kite staan en je kant je kiteboard extra goed in het water. Je loopt opmerkelijk makkelijk hoogte (terugkomen waar je vandaan komt).

Stroming die je kitesurf-sessie kraakt: stroming met de wind mee

Situatie 2. De actuele windkracht is perfect om te gaan kitesurfen: een stabiele matige tot vrij krachtige windkracht. Eenmaal aan de kust wordt dit beeld bevestigd. De wind staat goed ‘aan’. Eenmaal op het water heb je nauwelijks druk in je kite en kan je nauwelijks hoogte lopen (terugkomen waar je vandaan komt).

Snelheid getijdestroming Noordzee

Zoals de situaties beschrijven kan getijstroming op de noordzee je kitesurfsessie dus echt maken of kraken. De kracht van stroming is gemakkelijk 1 meter per seconde (ongeveer 4 knopen). Bij een matige tot vrij krachtige wind kan dit net het verschil maken. Staat de stroming met de wind mee, dan heb je er last van. Staat de stroming tegen de wind in, dan heb je er profijt van.

stroming-kitesurfsessie-scheveningen-noordzee
Stroming- en getijdenkaart Scheveningen: per uur te verschuiven voor een goed inzicht.

Nu je dit weet over de impact van stroming op je kitesurfsessie, weet je dat het bij matige tot vrij krachtige wind belangrijk is om je sessie af te stemmen op het getij. Getijden wordt aangegeven met getijdentafels. Zeker voor spots die bekend staan om hun stroming is het belangrijk rekening te houden met stroming.

Minste getijdestroming 3 uur na vloed

Je hebt zo min mogelijk te maken met stroming in de periode 3 uur na hoog water en als het water gaat zakken richting eb. Er staat dan 1 uur geen stroming waarna de ebstroom begint die half zo sterk is als vloedstroom.

Er zijn stroom- en getijdenkaarten beschikbaar. Zie bijvoorbeeld deze zeer gedetailleerde van Scheveningen en omgeving, de getijden in de weerkaarten en via Rijkswaterstaat.

Let op! Sommige kitesurfspots hebben bijzonderheden qua zandbanken, inhammen, pieren et cetera in de buurt. Daarom kan getijdestroming heel lokaal aan de kust afwijkend zijn.

Stroming Noordzee: zo werkt het

stroming noordzee
Omgaan met stroming voor kitesurfers: stromingsrichting eb en vloed

Zoals te zien op de afbeelding zorgt het getij voor getijdestroming van het water in de Noordzee. Deze getijdestroming komt voort uit de ebstroom en de vloedstroom uit de Atlantische Oceaan. De stroming stroomt vanuit het zuiden via het kanaal de Noordzee in. Vanuit het noorden stroomt het Atlantische oceaanwater het water binnen via de Schotse kust. Het water stroomt de Noordzee uit langs de Noorse kust. Eb- en vloedstroom stroomt zodoende langs de kust en kitesurf spots. Het meest dominant is de vloedstroom, deze verzet het meeste water. Daarom stroomt het water langs de Nederlands kitesurf spots vooral van zuidwest naar noordoost. Op de wadden ligt het allemaal anders omdat het water daar letterlijk door de gaten tussen de wadden komt. Dit zorgt voor een eigen dynamiek. Lees verder over zeestromingen in de zee- en kustenencyclopedie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen op zee leren
Kitesurfers bij de Brouwersdam. Vergroot je inzicht in windkracht en knopen.
Noordoostenwind soms harder dan voorspeld