Kite repareren? Zo repareer je een scheur of gat in je kite

Zelf je kite repareren in 6 stappen

Je kite lek of een klein gaatje in je kite. Geen paniek want een kleine kite-reparatie is goed te doen zonder dat de kite er op achteruit gaat. In dit blog leggen we je uit hoe je zelf kleine gaatjes en / of scheuren in je kite kan repareren. Dit geldt natuurlijk net zo goed voor een wingsurf c.q. wingfoil wing.

Kleine versus grote kite reparatie?

Mocht je een groot probleem hebben. Bijvoorbeeld een ventiel van een kite dat lek is en vervangen moet worden, een complete bladder die vervangen moet worden of een scheur in je kite van 50 cm, dan zijn er de kite-reparatie experts. Zij kunnen je kite vakkundig repareren. Daarnaast bieden reparateurs bijvoorbeeld ook aan om lijnen te vervangen, in te korten, te verlengen, complete lijnen aan de kite (‘bridle’ lijnen) te vervangen of schade taxaties uit te voeren ten behoeve van verzekeringsmaatschappijen. Bekijk het interview met kite-expert Gerrit Renooij daarover.

Kite repareren in 7 stappen

Benodigde tijd: 20 minuten

Kleine gaatjes of scheurtjes in het doek of van je kite kun je makkelijk zelf plakken. Je hebt daarvoor wel speciaal materiaal nodig. Voor het doek kan dit met spinnaker tape of ander geschikt materiaal. Dit is bij vrijwel elke kitesurf-winkel te koop. Dergelijke tape of op maat te knippen plakkers zijn sterk en watervast. Zo je kite na het plakken weer helemaal in orde.

 1. Voorbereiding materiaal en kite schoonmaken

  Zorg dat je al het materiaal hebt dat nodig is voor de kite reparatie. Dit betreft in ieder geval reparatiemateriaal en een schaar. Omdat je aan zowel de binnen- als buitenkant van het doek reparatiemateriaal aanbrengt is het de bedoeling dat dit even groot is. Daarom zal je de maat moeten aftekenen en knippen. Zorg er ook voor dat je de te repareren delen goed schoonmaakt. Ik heb dit gedaan met kraanwater en daarna goed laten drogen.

 2. Juiste plaats(en) bepalen

  Inspecteer het doek van je kite goed. Soms zie je een gaatje maar bij nader onderzoek zie je direct naast het gaatje ook al diepe groeven, scheuren of dunne plekken in het doek. Bedek deze dan direct ook met dezelfde plakker.

 3. Aftekenen

  Teken de plakkers af. Maak daarvoor gebruik van een hulpmiddel zodat je dit netjes kan doen. Ik heb de achterkant van een stift gebruikt om mooie rondjes te kunnne knippen.

 4. Afplakken binnen- en buitenzijde

  Je bent nu klaar voor het plakken van de kite. Zorg dat je het doek van de kite vlak hebt zonder oneffenheden. Zo kan je de plakkers goed plakken zonder vouwen.

 5. Kite repareren – Plakkers goed aandrukken

  Druk nu de plakkers goed aan zodat deze zich goed hechten aan het doek. Bij transparante plakkers zie je dan dat deze de kleur van het doek goed door de transparante kleur van de plakkers komt.

 6. Check na je volgende sessie

  Je kite is nu feitelijk weer als nieuw en misschien wel sterker dan voorheen. Check na je volgende kitesurf-sessie nog even of de plakkers nog goed zitten. Zo ja, dan is het repareren van je kite geslaagd.

Conclusie kite repareren

We lezen regelmatig vragen van kitesurfers over hoe een reparatie aan een kite gedaan moet worden. In dit blog hebben we je uitgeleigd hoe je een kleine kite reparatie gemakkelijk zelf uit kan voeren. Mocht je een grote scheur in de kite hebben, dan is het aan te raden je kite door een kite repair center te laten repareren. Bekijk het interview met kite-expert Gerrit Renooij daarover.

Bekijk ook de specials over neopreen lijmen en scheur in wetsuit repareren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Neopreen lijmen doe je zo
Wetsuit repareren - Zo repareer je een scheur op de naad van je surfpak
kite-reparatie-zelf-repareren-of-vakkundig