Hoe kan ik neopreen lijmen?

Neopreen lijmen doe je zo

Een gat in je wetsuit wil niet zeggen dat je direct naar de winkel moet voor een nieuwe. Kan je neopreen lijmen? Ja, dat kan zeker. Met een beetje inzet kan je kleine gaatjes en scheuren netjes lijmen. In deze special leggen we uit hoe je dit doen. Heb je een scheur op een naad die je zelf wilt repareren in plaats van lijmen? Bekijk dan de uitleg wetsuit repareren.

Reparatie ten behoud van isolatie

Een gat of scheur in je wetsuit merk je direct. De isolatiewaarde van je wetsuit gaat dan hard achteruit en het proces van afkoeling van je lichaam neemt toe. In water koelt je lijf immers nog veel sneller af dan op de kant. Lees eventueel verder over kitesurfen in de winter.

Benodigde tijd: 1 uur en 20 minuten

We laten je hier zien hoe je een neopreen wetsuit c.q. surfpak of andere neopreen accessoires kan lijmen. Ter voorbereiding zorg je voor neopreen lijm en een doekje voor het afdoen van je vingers.

 1. Zorg dat te lijmen delen neopreen goed droog zijn

  Zorg ervoor dat het te lijmen oppervlak goed droog is. Bekijk de scheur of het gat in je wetsuit goed en bedenk je van tevoren wat je wilt gaan lijmen. Zorg ervoor dat de te lijmen delen goed schoon en droog zijn.
  Voorbereiden neopreen lijmen

 2. De lijm aanbrengen

  Lijm altijd bij kamertemperatuur (ongeveer 20 graden). Smeer nu de te lijmen delen van de wetsuit in. Gebruik niet teveel lijm.

 3. Lijm laten drogen

  Laat de lijm nu even drogen. Blaas er een beetje tegen zodat de glans van de lijm afgaat.

 4. Aandrukken van te lijmen delen

  Druk nu de te lijmen delen goed en hard tegen elkaar (erg belangrijk).

 5. Laten rusten

  Laat de verbinding met rust (minimaal 1 uur). Haal overtollig lijm weg door erover te wrijven (rullen).

  Dit was de laatste stap van neopreen lijmen. Klaar is kees en je kunt nu het water weer op. Wetsuit aan en gaan!

Professioneel neopreen lijmen

Natuurlijk kan je ook bij een van je favoriete kitesurfwinkels aankloppen voor een professionele reparatie. Dit kan verstandiger zijn dan zelf repareren. Zeker als het gaat om de beste kwaliteit wetsuits met de nieuwe technologie erin verwerkt en met binnenvoering. Sommige winkels hebben deze service in huis, anderen zullen helpen door je door te verwijzen of je wetsuit professsioneel laten maken door een specialist.

8 reacties

  1. Je kan dat zeker proberen maar die oplossing is natuurlijk niet zo fraai en ik weet niet of de binnenkant van je oude pak voldoende hecht. De nieuwere pakken hebben bijna altijd een voering en ik denk niet dat deze goed hecht.

 1. Wacht even hoor.

  Hoef ik alleen de beide kanten van de scheur te voorzien van lijm?
  Ik bedoel: hoef je alleen lijm aan te brengen op de binnenkanten van de scheur?
  En houdt dat echt, ook als je er aan trekt??

  1. Klopt, je brengt de neopreen lijm aan de randen aan van de te plakken delen van je wetsuit. Een klein beetje overtollige lijm kan geen kwaad want je kan dit er later af wrijven. Het is bijzonder sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Zelf je kite repareren in 6 stappen
Wetsuit repareren - Zo repareer je een scheur op de naad van je surfpak
Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak