Kitesurfen in de winter – Tips voor kitesurfen in de kou

Kitesurfen in de winter. Vanaf 21 december is het officieel winter
Kitesurfen in de winter. Vanaf 21 december is het officieel winter. Foto: Patrick van der Ven

Je herkent het vast in de wintermaanden. Soms is het januari en voelt het nog helemaal zo koud niet aan terwijl, nog geen week later met dezelfde temperatuur, het ijskoud aanvoelt. Dan hebben we het nog niet eens over de temperatuur van het zeewater en binnenwater. Voor alle duidelijkheid: binnenwater wordt in de winter nog kouder dan zeewater en kan in Nederland zelfs afkoelen tot 1 a 2 graden en bevroren raken. Lees onze tips over kitesurfen in de winter.

Kitesurf seizoen Nederland
Kitesurfen in de kou. Is dit kitesurfseizoen in Nederland iets voor jou? Foto: Patrick van der Ven

Is dit kitesurf seizoen voor jou of niet?

Kitesurfen kan je in principe het hele jaar door.

Voorgenoemd is nogal een statement en lang niet voor iedereen weggelegd. Het merendeel van de kitesurfers gaat ’s winters het water niet meer op en kiest dan vast voor andere sporten. Anderen vinden het juist magisch in de winter of vinden het kitesurfen zo gaaf, dat ze het niet willen missen en kitesurfen goed ingepakt gewoon door.

Winter kitesurfseizoen Nederland advies

Als je gaat kitesurfen in de winter, is het belangrijk je goed voor te bereiden en extra na te denken over de gevaren. Als er iets gebeurd op het water, wat altijd kan gebeuren, en je zelf in het water terecht komt ligt kans op onderkoeling verraderlijk snel op de loer. Vaar niet te ver uit en ga zeker niet alleen het water op. Zorg dat je elkaar in de gaten houdt. Mocht je wel alleen het water op gaan, vaar dan zeker niet te ver uit en zorg dat je iemand hebt die je continue in de gaten houdt.

Niet aan te bevelen voor beginners

Als beginner lig je in het proces van goed leren kitesurfen ook veel in het water. Kitesurfen in de winter is dan niet aan te bevelen. Als je toch gaat, dan onder heel strikte condities. Bijvoorbeeld dicht bij de kant maar zonder obstakels benedenwinds en op plekken waar je niet af kan drijven en met direct toezicht paraat, en in staat, om te hulp te schieten.

Beginners wordt geadviseerd rond een watertemperatuur van circa 10 graden weer het water op te gaan.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in de winter

Feit is dat zowel de buiten- en watertemperatuur in de winter erg koud is. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Zeker in combinatie met een nat hoofd, want via water verliest je lichaam veel sneller water dan op de kant. Opletten geblazen, want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is in de winter uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is.

Tips voor kitesurfen in de kou
Tips voor kitesurfen in de kou / winter. Foto: Patrick van der Ven

Tips kitesurfen in de winter

  • Zorg dat je materiaal 100% in orde is. Dit geldt altijd maar is cruciaal in de wintermaanden. Niets is zo vervelend als materiaalpech op het water in de winter waardoor je lang in het koude water ligt.
  • Bepaal of het verstandig is om te gaan kitesurfen
  • Kies het beste moment uit qua wind en temperatuur
  • Ga niet te laat in de middag. In de wintermaanden is het vroeg donker. Soms zelfs al rond 17 uur.
  • Wees je bewust van de gevoelstemperatuur
  • Kies een geschikte kitesurfspot (uitleg) voor een veilige sessie passend bij de windrichting, windkracht, je vaardigheidsniveau en andere cruciale elementen.
  • Eet en drink nog iets warms en neem eventueel warme drank mee in een thermosfles. Warme thee houdt vocht vast en van een kop warme bouillon tussendoor knappen veel kitesurfers op.
  • Kleed je snel om. Zonder kleding aan verlies je heel snel warmte.
  • Zorg voor voldoende en goede isolatie met behulp van een wetsuit die in orde is, neopreen schoentjes en eventueel handschoenen en een cap. Een windjack is optioneel en houdt nog eens extra de wind en stralingskoude tegen.
  • In het water verlies je nog sneller lichaamswarmte. Kies de juiste kwaliteit en dikte wetsuit. Een wetsuit met naden blind gestikt, van binnen getapet en van buiten geseald heeft de beste isolatie op de naden. Een wetsuit met een lining van binnen (voelt als badstof) en materiaal erin verwerkt dat lichaamswarmte behouden blijft zorgt ook voor extra warmte.
  • Ga voor een sessie van maximaal 1,5 tot 2 uur.
  • Ben je vermoeid of heb je het koud, dan stop je of neem je een pauze.

Alleen bij de juiste windrichting

Je gaat kitesurfen in de winter ga je de zee alleen op met de juiste windrichting. Een gunstige en veilige windrichting. Dit geldt voor alle plekken, maar zeker aan zee.

Kitesurfen op zee leren

Leren kitesurfen op zee

Zodra het kitesurfen op vlak water kitesurfers goed afgaat, begint de zee vaak te trekken. Kitesurfen op een wilde zee is echt wel wat anders dan op binnenwater. Er zijn echter ook kitesurflocaties aan zee die mild zijn en bij de juiste omstandigheden mooie vlakke stukken hebben.

Bekijk de handleiding leren kitesurfen op zee en maak de overstap naar zee of laat ons je techniek helpen verbeteren.

  • Veiligst: side-onshore wind. De wind waait schuin richting de kant. Je komt dan weg, maar ook altijd weer terug.
  • Minder veilig: side-shore wind. De wint waait parallel aan de waterlijn. Je kunt overwegen om te gaan, maar let wel goed op dat je niet te ver wegvaart. Als je in de problemen komt, drijf je langs de kitespot en er niet naartoe.
  • Soms veilig: onshore/aanlandige wind. De wind staat recht op de kant. Je loopt dan het risico om de kant op te worden getrokken als er iets fout gaat. Is het ver ondiep maar dieper dan knie-diepte? Dan ontstaat er toch een veilige afstand tot de kant en kun je wel varen.
  • Niet veilig: offshore/aflandige wind. De wind waait van de kant weg. Dit is een no-go. Want als de wind te hard is of er iets fout gaat, word je van de kant getrokken. Het kan onmogelijk worden om terug te komen.