Wetsuit winter – Zo kies je het juiste winter surfpak

Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak

Met een winter wetsuit kitesurfen is geen overbodige luxe zodra de temperatuur van het weer en water daalt. Bij het bepalen welke winter wetsuit dikte je nodig hebt, draait het om isolatie. Isolatie biedt bescherming tegen de watertemperatuur en temperatuur van de buitenlucht. Daarnaast is er veel kwaliteitsverschil in wetsuits. In dit kitesurfblog lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een wetsuit.

We hebben het hier over de winter maar bedoelen natuurlijk net zo goed koude dagen in het voor- en najaar.

Wetsuit winter

Om je goed te kunnen adviseren hebben we 2 datasets gebruikt van het KNMI. Dit is de gemiddelde buitenluchttemperatuur per maand en de gemiddelde watertemperatuur per maand. Vanuit deze gegevens helpen we je aan een inzicht welke dikte wetsuit je nodig hebt met kitesurfen.

Kwaliteitsverschil in wetsuits

Over het algemeen geldt; hoe dikker het wetsuit, des te warmer deze is. Echter, kwaliteit van neopreen verschilt enorm. Waar we vroeger in de kou met dubbele wetsuits het water op gingen om zo extra lagen en dus isolatie te creëren, is dit niet meer van deze tijd. De beste wetsuits zijn tegenwoordig zo goed dat ze te beschouwen zijn als een soort hybride onderkleding en wetsuit in één. Door de combinatie van een lining en verschillende soorten hoogwaardig materiaal, soms zelfs met grafeen of door de NASA ontwikkelde technologie erin verwerkt, zijn de beste wetsuits opgebouwd uit een combinatie van lagen. Een lining is te herkennen aan een vachtje aan de binnenkant. Dit is bedoeld om je lichaam lekker warm te houden. Daarnaast zijn de afzonderlijke delen van de beste wetsuits niet alleen genaaid maar ook geplakt en nog eens gesealed. Dit zorgt voor extra isolatie op de naden en voorkomt dat er water door de naden kan komen.

Een wetsuit van de beste kwaliteit kan zomaar dezelfde warmte en isolatie geven als een ander wetsuit dat 1 a 2 millimeter dikker is.

Overzicht dikte wetsuit kitesurfen

Maand Buiten temperatuur Water temperatuur Wetsuit dikte
Januari 1,4 °C 5,5 °C 6/4 mm
Februari 2,5 °C 4,5 °C 6/4 mm
Maart 4,7 °C 5,7 °C 6/4 mm of 5/4 mm
April 8,2 °C 7,3 °C 5/4 mm
Mei 12,3 °C 11,7 °C 5/4 mm
Juni 15,2 °C 14,8 °C 4/3 mm
Juli 16,9 °C 17,5 °C 4/3 mm of 3/2 mm
Augustus 16,7 °C 20 °C 4/3 mm of 3/2 mm
September 14,2 °C 19 °C 4/3 mm
Oktober 10 °C 17,2 °C 4/3 mm
November 5,5 °C 13 °C 5/4 mm
December 2,7 °C 8 °C 5/4 mm of 6/4 mm

Wind chill factor niet te vergeten

In de meeste gevallen is voor kitesurfers de watertemperatuur en buitentemperatuur doorslaggevend bij het kiezen van een wetsuit. Er is echter een belangrijke factor die niet vergeten mag worden. Dit is de wind chill factor die de zogenaamde gevoelstemperatuur aanduidt. Dit geeft inzicht in hoe koud het is als je wind en temperatuur combineert. De wind chill factor is met name voor kitesurfers van belang omdat je meest boven het water bent en niet in het water. Bekijk ook de extra aandachtspunten onderaan het artikel zodat je weet hoe je je hierop kan kleden tijdens het kitesurfen.

De wind chill factor is met name voor kitesurfers van belang omdat je het meest boven het water bent en niet in het water.

Welke winter wetsuit heb ik nodig? Voorbeeld van de ION Strike 5/5 mm
Welke winter wetsuit heb ik nodig? Voorbeeld van de ION Strike 5/5 mm

Cijfers geven dikte wetsuit aan

De cijfers geven de dikte van het neopreen aan. Dit is in millimeters. Zo heeft een 5/4 wetsuit neopreen van 5 mm en 4 mm. Het dikke neopreen zit eigenlijk altijd op de borst, rug en het middel. De dunner uitgeruste lichaamsdelen zijn veelal de benen en armen. Dit zorg voor meer flexibiliteit voor de lichaamsdelen die continue bewegen en extra warmte op de borst en rug.

Mocht je maar één wetsuit aanschaffen, dan is een 5/4 mm aan te raden.

Leidraad aanschaffen wetsuit

Als leidraad kun aanhouden een 4/3 mm of 3/2 mm in de zomer en aan het begin van de herfst als de watertemperatuur na de zomer nog hoog is. Voor de winter en het voorjaar heb je minimaal een 5/4 mm wetsuit nodig voor het kitesurfen. Mocht je maar één wetsuit aanschaffen, dan is een 5/4 mm aan te raden. Deze dikte is in Nederland eigenlijk het hele jaar door te gebruiken met uitzondering van de echte koude winterdagen met een schrale wind uit het noorden.

Extra aandachtspunten welke winter wetsuit dikte

  • Ben je een koukleum dan is een dikke wetsuit al snel heerlijk om aan te hebben.
  • Ga je vaak voor lange sessies en blijf je lang op het strand, ook dan is een dikke wetsuit fijn om aan te doen.
  • Ben je beginner en lig je nog veel in het water, dan is een dikkere wetsuit en dus iets meer warme comfortabeler.
  • Ga je voor een korte en actieve sessie, dan is een iets dunnere wetsuit vaak prima te doen.
  • Een dunner wetsuit is over het algemeen flexibeler dan een dikke wetsuit. Flexibiliteit is bewegingsvrijheid.
  • Een wetsuit moet strak zitten. Dan werkt de isolatie het best.
  • Op de koudste dagen en dagen met een negatieve wind chill factor nog een jas over je wetsuit maakt je sessie een stuk aangenamer. 
  • Vergeet je hoofd niet. Veel warmte verlies je via je hoofd. Zeker als je hoofd in het water komt raak je heel veel warmte kwijt. Een cap of neopreen mutsje helpt je nog warmer te houden.
  • Let op het kwaliteitsverschil per wetsuit. Dit speelt over het algemeen een belangrijke factor bij de genoemde aandachtspunten.
Kitesurfen in de maanden dat het kouder wordt. Kies de juiste dikte wetsuit. Eventueel met een windjack of neopreen jas...
Kitesurfen in de maanden dat het kouder wordt. Kies de juiste dikte wetsuit. Eventueel met een windjack of neopreen jas…

Neopreen schoenen, handschoenen, cap en jas

Zodra het echt koud wordt heb je zeker neopreen surfschoenen nodig. Je kan niet zonder in de winter. Eventueel kies je ook nog voor neopreen handschoenen en een cap. Een windjack of neopreen jas is optioneel en houdt nog eens extra de wind en stralingskoude tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen december - Winterkiten
Kitesurfen november
Neopreen lijmen doe je zo