Kitesurfen uit de oude tijd. Zonder depower

Kitesurfen in de beginjaren

Eerder toonde ik al wat foto’s van het kitesurfen uit de oude tijd. Toen van Harald Mijnsbergen, destijds eigenaar van kitesurf winkel Extremity die niet meer bestaat. Dit keer ga ik verder terug in de tijd. Misschien wel naar 1999. Naar de tijd van de eerste generatie kites en kiteboards in productie. Ik neem je nog een keer nog verder mee terug in de tijd, maar nu eerst deze gave kitesurf foto.

Kitesurfen zonder depower

Je ziet mij hier afgezet op een golf als een raket de lucht in gaan. Nog steeds een prachtige sprong en zeker in combinatie met een directional kiteboard. Het kiteboard op de foto is een Brunotti kiteboard gesponsord door, en in de kleuren van, energiebedrijf NUON. Inmiddels Vattenfall en Alliander. De kite is een Wipika Free Air 8,5 meter.

Een ouderwetse tweelijns trekzak zoals we dit daarna noemde.

De Free Air was al wel om te bouwen naar een 4-lijns kite maar op deze foto ga ik nog even ‘old school’ met twee lijns. Helemaal zonder depower dus. De enige hulp was de trapezelus zoals windsurfers deze kennen. De foto is gemaakt door mijn broer. Die wilde destijds ook graag leren kitesurfen maar hield het na een enkeltje OostvoorneMaasvlakte voor gezien.

Kitesurfen uit de oude tijd. Zonder depower
Kitesurfen uit de oude tijd. Hier zonder depower op de Noordzee

Pompen met de benen

Je kunt je voorstellen dat kitesurfen in de beginjaren heel anders was dan het hedendaagse kitesurfen. En zo is het ook. De kracht op de benen en armen was fors. Het was meer dan een work-out om zo over het water te kitesurfen en alles in het gareel te houden. De wipe-outs waren ongekend en tot stilstand komen duurde wel even. Laat staan afremmen op de momenten dat je een windvlaag voor je kiezen kreeg. Toch waren we niet van het water weg te slaan. Dat is voor mij altijd zo gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *