Kitesurfen mei in Nederland. Dit staat je te wachten

Kitesurfen mei
Kitesurfen in mei. Dit staat je gemiddeld genomen te wachten. Kitesurf-foto's door Iris Everts.

In dit kitesurfblog kitesurfen mei hopen we je inzicht te geven wat je te wachten staat als kitesurfer in mei in Nederland. We blikken ook terug op het tragische surfdrama van mei 2020 waarbij het meisop een doorslaggevende rol speelde bij de nootlottigheid. De wind voorspelling is ons nog direct gunstig gezind begin mei. De eerste dagen beginnen rustig maar daarna wordt al snel meer wind voorspeld.

Kitesurfseizoen start in mei

Het kitesurfseizoen staat op het punt nu te starten voor elke kitesurfer. Ook kitesurf les wordt in mei weer volop gegeven op geschikte dagen. Het zal veel drukker worden op het water op de mooie dagen. Heel fijn is dat we ook tot later in de avond kunnen kitesurfen. Je kan bij gunstige omstandigheden bijvoorbeeld ’s avonds na je werkdag nog even het water op.

Verstandig om te gaan kitesurfen?

Toch blijft het opletten en je verstand gebruiken, zeker in mei. Dat toont onderstaand filmpje uit het archief, 10 mei 2020, aan. Ik vond het adembenemend maar stond eerlijk gezegd, ook al met 20+ jaar ervaring, met gekepen billen op het water. Lees waar je op moet letten als je denkt: Kitesurfen vandaag? Of hoe je moet omgaan met stroming. Laat je overigens niet afschrikken, want onderaan dit blog laat ik je zien hoe het ook in april al anders kon zijn op exact dezelfde plek.

Gemiddelde temperatuur mei stijgt

De gemiddelde temperatuur in mei over de afgelopen 10 jaar is 13,3 graden. In april was dit nog nog 10,7 graden. Zo zie je dat de gemiddelden nu snel oplopen naar hogere temperaturen. Dit zegt natuurlijk niets over de mogelijke extreme periodes in een maand.

De gemiddelde temperatuur in mei is 13,3 graden.

Gemiddelde watertemperatuur stijgt

Waar de gemiddelde temperatuur van het zeewater in april nog 8 graden was, stijgt deze in mei naar 11 graden. We hebben de maanden met de koudste watertemperaturen achter ons gelaten. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is vanaf nu weer warmer dan het zeewater.

Veel kitesurfers beginnen weer met kitesurfen als de watertemperatuur minimaal 10 graden is. Hier is niks mis mee en voor hen is het nu de tijd om voor het ruime sop te kiezen.

herdenkings_logo_vijf_vissen_bodysurfers_scheveningen
Symbool ter nagedachtenis aan overleden bodysurfers

Meisop: laat je niet verrassen

Over sop gesproken. Ik schat in dat het in ieders geheugen staat gegrift dat in 2020 5 surfers om zijn gekomen voor de kust van Scheveningen. Het logo met de vijf vissen ‘In memory of those we have lost’ wordt nog altijd breed gedeeld en heeft een blijvende plek gekregen. Onze gedachten gaan nog steeds uit naar de naasten van de overleden surfers. Wat zullen ze nog dagelijks gemist worden. Dat het ‘meisop’ zoals het jaarlijks terugkerend zeeschuim in mei ook wel wordt genoemd, een rol heeft gespeeld bij het drama is duidelijk. Het heeft tevens het zoeken en redden van drenkelingen ontzettend lastig tot onmogelijk gemaakt. Ook een aantal kitesurfers raakten toen in de problemen en raakten hun kiteboard kwijt door het meisop. Herken het gevaar van het meisop en wees verstandig.

Gemiddelde windkracht mei

In mei waait het gemiddeld 23% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen en wingfoilen. Als referentie hebben we voor deze data locatie Noordwijk aan Zee genomen. De kans op wind ten opzichte van bijvoorbeeld januari een een stuk kleiner maar alweer net iets groter dan in april. Mei is statistisch gezien een maand waarin het niet vaak hard waait en ligt zelfs qua wind gemiddeld iets onder de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen mei

We zitten inmiddels niet meer in de koudste maanden. Natuurlijk is het op een bewolkte regenachtige dag nog koud en kan er zelf nog sprake zijn van nachtvorst. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende de tijd van het jaar voor een 5/4 mm wetsuit. Een wetsuit moet bovendien goed passen zodat de isolatie optimaal is. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je.

Kitesurfen in mei. Ik liet in april 2021 mijn schoentjes op deze mooie dag al uit…

Kitesurfen in mei… Neopreen schoentjes, caps, handschoenen en windjacks worden nog steeds vaak gebruikt in deze periode. In april heb ik ze op een bepaald moment zelf in de tas gelaten. Maar let op. Mijn sessies duren geen uren en ik ben geen koukleum. Het advies blijft om voor goede isolatie te zorgen. Dat is wel zo comfortabel. Ook om op bij vermoeidheid of afkoeling op tijd te stoppen. Dit is wel zo veilig.

1 reactie

  1. Hoi Jacques, dank je. Dat is alweer even geleden inderdaad dat we samen hebben gevaren. Dat waren ook mooie en gezellige momenten. Doe Paul de groeten en hopelijk pakken we nog eens een sessie. See you

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *