Kitesurf uitrusting

Kitesurfen voor beginners

Je hebt tijdens je kitesurf lessen vast al ervaren dat kitesurf uitrusting superbelangrijk is. Zonder trapeze kan je eigenlijk niets en een warme wetsuit is geen overbodige luxe. Daarnaast biedt kitesurf uitrusting ook bescherming. Zonder neopreen schoentjes kan je op sommige kitesurf locaties eigenlijk niet het water op. En een wetsuit met lange pijpen en mouwen biedt niet alleen isolatie. Nee, het beschermt ook de armen en benen tegen schuurplekken van het zand. We leggen je uit wat je nodig hebt aan kitesurf uitrusting en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Trapeze c.q. harnas

Een kitesurf trapeze c.q. harnas is er in verschillende soorten en maten. De juiste trapeze zou als een meetkostuum aan moeten voelen: een verlengstuk van je lijf. Daarom is het belangrijk een trapeze altijd in de winkel te passen. Het is een van de belangrijkste elementen van de kitesurf uitrusting. Ook al zijn de maattabellen nog zo duidelijk. Een trapeze moet je gepast hebben. In kitesurf winkels kan je bijna altijd met de trapeze aan hangen aan een bevestigingspunt alsof je aan de kite hangt. Zodoende kan je de verschillen voelen en bekijken welke trapeze bij jou past. Meest belangrijk is dat de haak niet omhoog komt als je in de trapeze hangt. Dit kan vervelend zijn voor je ribben of borsten.

kitesurf-uitrusting-trapeze-wetsuit-rug-waist
Heup trapeze

Heup trapeze

Een heup trapeze heeft een hoog steunpunt en biedt het meeste bewegingsvrijheid. Je benen zijn bijvoorbeeld helemaal vrij en dat is fijn. Een heup trapeze zit strak om je middel ter hoogte van je navel. De kracht van de kite wordt zo omgezet tot trekkracht op je middel. Dit vergt veel van je core en buikspieren.

Een heup trapeze past goed bij de kitesurfers die van de kitesurf vaarstijlen freeride en freestyle houden. Het kitesurfen begint voor de beginnende kitesurfer met het de freeride vaarstijl. Deze staat voor een leuke ongecompliceerde kitesurf sessie waarbij de kitesurfer doet waar hij op dat moment zin in heeft. Dit kan van alles zijn: van lekker cruisen, door de branding kitesurfen en wat golfjes proberen te breken, lekker springen tot gave trucjes doen. Ook in de golven is een heup trapeze fijn in gebruik.

kitesurf-uitrusting-trapeze-wetsuit
Zit trapeze

Zit trapeze

Een zit trapeze wordt als een broekje aangetrokken waarbij er banden om de benen zitten die zijn gekoppeld aan de trapeze op de heupen. Een zit trapeze geeft voor ondersteuning en kan feitelijk niet omhoogschuiven. De haak zit een stuk lager dan bij een rug trapeze. Door dit lagere zwaartepunt kan je echt in de trapeze hangen en dit is comfortabel als je vooral wilt cruisen. Een zit trapeze is ook minder blessuregevoelig voor bijvoorbeeld de rug dan een heup trapeze die feitelijk continue aan de rug trekt.

Welke kitesurf trapeze past bij jou?

Als beginnende kitesurfen op zoek naar kitesurf uitrusting die bij jou past hoef je niet per definitie te beginnen met een zit trapeze. Maar als je voornamelijk van plan bent om te gaan cruisen, dan kan een zit trapeze wel heel comfortabel zijn. Je hangt echt in de trapeze en dat geeft veel rust aan de rug. Wil je meer bewegingsvrijheid en trucjes gaan doen. Dan is een heup trapeze de beste trapeze voor jou.

kitesurf trapeze

Wetsuit

Zonder neopreen wetsuit koel je heel snel af in het koude water van Nederland. De dagen waarop je in Nederland in de zomer zonder wetsuit het water op kan zijn veelal op een hand te tellen. Daarom is een wetsuit ook een belangrijk stuk kitesurf uitrusting. Neopreen wetsuits zijn er in veel verschillende soorten en maten.

kitesurf-uitrusting-trapeze-wetsuit-neopreen-repareren-lijmen
Neopreen kitesurf-wetsuit

Beste wetsuit

Over het algemeen geldt; hoe dikker het wetsuit, des te warmer deze is. Echter, de kwaliteit van neopreen verschilt enorm. Waar we vroeger in de kou met dubbele wetsuits het water op gingen om zo extra lagen en dus isolatie te creëren, is dit niet meer van deze tijd. De beste wetsuits zijn tegenwoordig zo goed dat ze te beschouwen zijn als een soort hybride onderkleding en wetsuit in één. Door de combinatie van een lining en verschillende soorten hoogwaardig materiaal, soms zelfs grafeen, zijn de beste wetsuits opgebouwd uit een combinatie van lagen. Een lining is te herkennen aan een vachtje aan de binnenkant. Dit is bedoeld om je lichaam lekker warm te houden.

Dikte wetsuit

Een algemene indicatie is dat je in de zomer met een wetsuit van 4/3 mm goed uit de voeten. In het voor- en najaar heb je een 5/4 mm nodig en in de winter nog dikker, bijvoorbeeld 5/5 mm of zelfs 6/4/3 mm. Lees meer uitleg en welke dikte wetsuit je nodig hebt in welk jaargetijde.

Wetsuit biedt tevens bescherming

Een neopreen wetsuit biedt ook bescherming. Dus als je nog regelmatig een buikschuivertje in de branding of over het strand maakt is een wetsuit met lange pijpen en mouwen geen overbodige luxe. Mocht je een gat of scheur hebben in je neopreen wetsuit, dan kan je dit vaak nog repareren met speciale neopreen lijm.

Handschoenen en een cap

Handschoenen heb je nodig als het echt koud wordt. Ditzelfde geldt voor een cap. Bijvoorbeeld als je gaat kitesurfen met een schrale wind uit het noorden in de winter en het is rond de 4 graden. Dit zijn de momenten dat enkele kitesurf fanatiekelingen nog het water op gaat. De rest blijft lekker thuis op de bank of met een kop warme chocolademelk met slagroom in het restaurant. Er zijn speciale neopreen kitesurf handschoenen te koop: met een dunne neopreenlaag in de handpalmen zodat het bar gevoel zo goed mogelijk blijft. Let er bij een cap op dat veel minder hoort. Wees je daarvan bewust en blijf goed om je heen kijken.

Neopreen jas of windjack

Een neopreen jas of windjack over je wetsuit biedt ook extra isolatie. Op de koudste dagen nog een jas over je wetsuit maakt je sessie een stuk aangenamer. Het is kitesurf uitrusting die je beslist niet heel het jaar door gebruikt. Normaal voel je op koude dagen de stralingskoude op je wetsuit. De buitenkant van de wetsuit is dan ook ijskoud. Met een jas over je wetsuit heb je toch een extra laag waardoor de laag tussen de wetsuit en de jas warmer aanvoelt. Je voelt dit pas goed als je de jas uitdoet. Dan voelt het op de borst en bij de nek direct een stuk kouder aan.

Neopreen jas
Voorbeeld van een neopreen jas over een wetsuit.

Neopreen schoenen

Neopreen schoenen zijn geen overbodige luxe in de herfst, winter en lente. De vuistregel si dat bij een watertemperatuur van circa 10 graden, de schoenen aan gaan. Als het de tijd van het jaar is om weer met schoentjes te varen, is het altijd weer even wennen. Niets evenaart immers het kitesurfen met blote voeten. Daarnaast moet je als je met schoentjes gaat kitesurfen je voetbanden ook even wat groter zetten. Neopreen schoenen zijn daarnaast een absolute must als de ondergrond veel schelpen, stenen en bijvoorbeeld koraal bevat.

kitesurf-uitrusting-neopreen-schoenen-repareren-lijmen
Neopreen kitesurf-schoen

Oordoppen: voorkom een surfersoor

In de koude maanden zijn speciale oordoppen aan te raden die het risico op een surfersoor tegen kunnen gaan. Een surfersoor, ook wel exostose genoemd, klinkt misschien een beetje vreemd of suf, maar het bestaat echt. Door de daling van de temperatuur, denk aan de herfst en winter, en de wind langs je oren is er kans dat er botgroei ontstaat in de oren. Dit kan vervelende vervolgen hebben.

We hopen je op weg te hebben geholpen met informatie over kitesurf uitrusting. Zo weet je welke kitesurf uitrusting je nodig hebt en waar je op met letten bij de aankoop van een trapeze, wetsuit, handschoenen, schoenen, neopreen jas of windjack en een cap.