Kitesurf-trapeze: keuzehulp zit trapeze, heuptrapeze en maat

trapeze keuzehulp

Een kitesurf-trapeze, ook wel kite-harnas genoemd, behoort tot de kernuitrusting voor kitesurfen. Je kan niet zonder en een kite-trapeze bepaalt voor een groot deel of je plezier hebt of niet. Niets is namelijk zo vervelend als een kitesurf-trapeze die omhoog kruipt of zorgt voor pijnlijke momenten op het water. Een trapeze kopen doe je ook niet zomaar. Een online trapeze-maattabel alleen biedt te weinig informatie. Dit omdat je lichaamsbouw uniek is en zodoende bestaat er geen beste kitesurf-trapeze. Niet voor heren, niet voor dames en ook niet voor kinderen. We leggen je op deze pagina de belangrijkste verschillen uit. Ook waar je op moet letten om de juiste maat trapeze te kopen. Zo ben je goed geïnformeerd in opmaat naar de keuze voor de voor jou beste kitesurf-trapeze.

Keuzehulp kitesurf trapeze. Lees hieronder uitgebreid verder.

Zittrapeze of heuptrapeze

Zittrapeze kitesurfen niet alleen voor beginners

Er zijn grofweg twee verschillende soorten trapezes om mee te kitesurfen. De zittrapeze en de heuptrapeze. De zittrapeze kennen de meeste kitesurfers vanuit hun beginperiode als kitesurfer. Tijdens kitesurfles wordt vaak gebruik gemaakt van de zittrapeze. Ook beginnende kitesurfers en kitesurfers die vooral lekker willen cruisen gebruiken vaak een zittrapeze. Zeker als de kite nog vaak hoog staat trekt deze ook de trapeze omhoog. Dit is niet fijn en blessuregevoelig voor de ribben. Natuurlijk zijn trapezes ervoor gemaakt dit tegen te gaan. Met een zittrapeze is het praktisch niet mogelijk dat de trapeze omhoog kruipt. Dit komt door de banden die onder de billen en tussen de benen doorgaan. Zodoende blijft de zittrapeze altijd laag.

Kitesurfen met een zittrapeze
Kitesurfen met een zittrapeze en dus met banden om de benen.

Zittrapeze ideaal voor kitefoilen

Bij het kitefoilen en kite-racen is het belangrijk dat het zwaartepunt zo laag mogelijk blijft. Zo kan alle kracht zo direct mogelijk via de benen op het kitefoil board worden overgebracht. Ook kan de kitefoiler of kite-racer dan goed hangen in de trapeze zonder dat alle kracht via de rug en buikspieren hoeft te lopen wat een stuk vermoeiender is.

Zittrapeze voor kitesurfer met rugklachten of ribblessures

Een zittrapeze wordt ook vaak gebruikt door kitesurfers die een zwakke rug, rugproblemen of een ribblessure hebben. Een zittrapeze ontlast namelijk de rug en buikspieren. Zodoende zijn er kitesurfers die zonder zittrapeze niet zouden kunnen kitesurfen. Ook kitesurfers die last hebben van hun ribben of een blessure hebben gebruiken vaak tijdelijk een zit trapeze. Sommigen stappen er vanaf dat moment voorgoed op over.

Met een zittrapeze kitesurfen. De trapezehaak zit een stuk lager dan bij een heuptrapeze.
Met een zittrapeze kitesurfen. De trapezehaak zit een stuk lager dan bij een heuptrapeze.

Zittrapeze voor storm kitesurfers

Er is ook een groep kitesurfers die flink overpowered stormen willen trotseren. Ze willen het zich niet permitteren dat hun kite harnas omhoog kruipt en zoveel mogelijk druk op het kiteboard zetten om zo hoog mogelijk te springen. Binnen deze groep zie je ook het gebruik van zit trapezes.

Voordelen zittrapeze

  • Minder kans op een ribblessure. De trapezehaak van een zittrapeze kan feitelijk niet omhoogschuiven en zodoende is er nauwelijks kans op een ribblessure.
  • Een zittrapeze is ideaal voor kitefoilen, kite racen en cruisen. De kracht wordt via het laagste punt direct overgebracht op de benen en dus op het kiteboard.
  • Daar waar een heuptrapeze bij het scheppen van water tussen de wetsuit en de trapeze, bijvoorbeeld bij een crash, extra snel omhoog kruipt blijft de zittrapeze netjes op zijn plek.
  • Een zittrapeze ontlast de buik en rugspieren.

Nadelen zittrapeze

  • Een zittrapeze biedt minder bewegingsvrijheid dan een heuptrapeze. Zodoende ben je minder flexibel en kunnen bepaalde trucs dus lastiger zijn om te doen. Ook merk je dit op het strand bij het gereedmaken van je kitesurfmateriaal of tijdens een pauze.
  • Bij een zittrapeze kan je golven feitelijk alleen absorberen door je knieën te buigen. Er komt zodoende veel kracht op de benen en knieën.
  • Een zittrapeze ziet er een stuk minder fraai uit. Het voelt alsof je een luier aan hebt en zo ziet dit er ook uit.
  • Een zittrapeze moet goed passen. Anders loop je het risico op afknelling van de bovenbenen door de banden rondom je benen. Ook mag een zittrapeze niet te strak zitten waardoor er te veel druk op de heupen ontstaat. Daar krijg je last van.

Zittrapeze en kiteloops?

Onze ervaring is dat een zittrapeze niet fijn is om radicale kiteloops mee te doen. Bij een kiteloop word je even ontzettend hard voorwaards getrokken. Dan is steun in de rug ontzettend fijn. Ook al springen we heerlijk en heel hoog met de zittrapeze. Bij kiteloops krijgen we er last door van onze rug. Dit is ook wat we van een aantal andere kitesurfers hebben gehoord.

Kitesurf trapeze - Links de zittrapeze (DaKine Fusion), in het midden een hardshell heuptrapeze (ION Riot 14) en rechts een softshell heuptrapeze (Mystic Warrior VI)
Links de zittrapeze (DaKine Fusion), in het midden een hardshell heuptrapeze (ION Riot 14) en rechts een softshell heuptrapeze (Mystic Warrior VI).

Heuptrapeze meest geadviseerd en gebruikt

De meesten kitesurfers gebruiken een heuptrapeze. De bewegingsvrijheid die een heuptrapeze biedt ten opzichte van een zit trapeze is groot.

Hardshell trapeze of softshell trapeze

Softshell trapeze

Heuptrapezes zijn er in verschillende uitvoeringen. De traditionele softshell heup trapeze heeft een flexibel rugpaneel. Dit is fijn omdat de trapeze zich naar rug zet en zodoende helemaal goed aansluit. Het nadeel daarvan is dat een softshell heup trapeze strak aangesnoerd moet worden om de vorm te krijgen. Hierdoor wordt je middel feitelijk samengeperst waardoor je buik- en rugspieren continue tegendruk geven. Bij lange kitesurfsessies kan dit vermoeiend worden.

Kite trapeze. Kitesurfen met een heuptrapeze.

Hardshell trapeze

Een hardshell trapeze is zeer stijf. Het rugpaneel en soms ook de zijpanelen zijn van keihard glasvezel en dat maakt de trapeze zeer stijf. Daarmee kunnen hardshell trapezes voorgevormd zijn en zijn deze vaak leverbaar in verschillende versies: van flink voorgevormd tot minder voorgevormd tot vlak. De kitesurfer kan een model kiezen dat perfect aansluit bij zijn / haar bouw. Doordat de trapeze voorgevorm is hoeven de buikspieren en rugspieren niet continue gespannen te staan. Met een hardshell heuptrapeze zou je langer door kunnen kitesurfen zonder dat je vermoeid raakt.

Kitesurfen met een hardshell trapeze
Kitesurfen met een hardshell trapeze. De haak een heuptrapeze zit een stuk hoger dan bij een zittrapeze.

Voordelen heuptrapeze

  • Een heuptrapeze zit hoger en daardoor heb je meer bewegingsvrijheid. Zowel op het strand als op het water bij het uitvoeren van trucs.
  • Een trapeze rond je middel is fijner op het strand en tijdens pauzes. Je kan er makkelijker mee lopen en bewegen dan een met een rug trapeze. Je hebt immers geen banden onder je billen en rond je benen.
  • Met een hardshell heuptrapeze zou je langer door kunnen kitesurfen zonder dat je vermoeid raakt. Dit omdat een hardshell trapeze voorgevormd is.

Nadelen heuptrapeze

  • Het risico op omhoog kruipen van een heuptrapeze blijft aanwezig. Dit kan leiden tot vervelende blessures.  
  • Met een heuptrapeze kan je minder goed in de kite hangen wat fijn is bij het kitefoilen, kite racen en cruisen.
  • Een hardshell trapeze is over het algemeen een stuk duurder dan een softshell trapeze en zittrapeze. Mocht je favoriete kite harnas boven je budget zijn, dan zou je nog voor de kitesurf trapeze sale kunnen gaan of voor een overjarig model.

Trapeze-haak of -oog

Hieronder zie je het gebruik van een oog in plaats van een trapeze-haak. Dit is hoe wij de heuptrapeze gebruiken. Waar een haak door de kracht gemakkelijker kantelt, heeft een oog dit niet. Ook zit het oog dichter tegen het lijf aan. Beide aandachtspunten helpen de trapeze nog beter op zijn plek te houden. Natuurlijk is een oog niet geschikt voor freestyle kitesurfers die willen uithaken of kitesurfers hun kite nog regelmatig overgeven bij het duo kitesurfen.

Nog een optie: geen trapeze-haak maar een oog.

Kite trapeze algemene opmerkingen

  • Een minder hoge trapeze (korter rugpaneel) geeft meer bewegingsvrijheid dan een hoge trapeze.
  • Met een hogere trapeze (langer rugpaneel) heb je meer risico dat deze bij een crash water hapt. Als er water tussen de trapeze en je wetsuit komt is het risico op het verschuiven van de trapeze aanwezig.
  • Hardshell trapezes zijn een stuk duurder dan softshell trapezes.

Kite trapeze dames

Voor dames zijn kite trapezes niet alleen anders qua kleur. Trapezes voor dames hebben een pasvorm die beter aansluit bij de rug en het middel van een vrouw. Dit is om te zorgen dat een trapeze voor een dame goed aansluit bij het lichaam. Ook de maat van trapezes voor dames is vaak net even anders.

Maat kitesurf trapeze

Veel merken die trapezes produceren hebben een kite trapeze maattabel beschikbaar op hun website. Door de omtrek van je middel te meten zou je een maat kunnen selecteren. Bij een voor jou lijf geschikte kite trapeze speelt echter meer dan alleen de maat van de taille. Bijvoorbeeld of je een meer bolle rug hebt of een meer holle rug. Daarnaast moet de plaat waar de haak aan zit over de randen van de trapeze vallen zodat dit één geheel vormt. Dit voorkomt dat de haak gaat zweven wat kan leiden tot blessures. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de uiteinden van de trapeze zelf voor de buik komen maar er voldoende ruimte zit tussen de uiteinden. Dit zorgt voor de beste aansluiting en bescherming. Bekijk het filmpje op youtube waarin we dit uitleggen en laten zien.

Vaar niet blind op een kite trapeze maattabel. Je lichaamsbouw is uniek.

Kite-trapeze kopen

Het advies zoals in de introductie reeds gegeven is daarom altijd kitesurf trapezes te passen. In een kitesurf winkel kan je vaak ook met de trapeze aan ingehaakt hangen aan een touw waardoor je goed voelt of een trapeze bij je past.