Maat kite keuze toegelicht. Sorteer voor op voorspelde wind

maat kite keuze
Zijn 9 meter was al snel te groot. Hier Dennis Verschoor aan de slag met mijn 7 meter.

Hieronder een leuk kitesurf-filmpje van een gave sessie voor de Tweede Maasvlakte op zaterdag 6 juli 2024. We hebben kitesurf tips genoeg en dit keer blikken we nog even terug op de keuze voor de juiste maat kite. Bekijk de speciaal gemaakt tabel daarvoor op de maat kite pagina en sla die pagina desgewenst op.

Keuze maat kite bij snel toenemende wind

Situatie stormdag

Snel toenemende wind te zien
Snel toenemende wind te zien voor de komende uren (rode lijn) via de wind sites.

Zoals te zien via de speciale windpagina’s zou de wind in 3 uur tijd snel toenemen van 10 meter per seconde naar 18 meter per seconde. Dat is nogal extreem en 18 meter per seconde is meer dan 60 kilometer per uur. Het was een ware storm. De windvlagen zouden nog veel harder zijn. 9 van de 10 kitesurfers haalt voor dit soort weer heel verstandig zijn / haar neus op. Alleen zeer ervaren kitesurfers die dit soort wind leuk vinden gaan dan het water nog op.

Gemaakte keuze maat kite

Ik weeg ongeveer 84 kilo schoon aan de haak en pakte zodoende mijn 7 meter Naish Pivot kite. Omdat de wind nog aan het toenemen was zou de 7 meter kite het eerste half uur best nog wat klein geweest kunnen zijn maar dit bleek niet zo te zijn. De maat was al gelijk goed. Na ruim een uur kitesurfen werd de 7 meter zelfs te groot. Prima voor wat extreme sprongen maar een 6 meter zou comfortabeler zijn. Je ziet op het filmpje Dennis nog even kitesurfen met mijn 7 meter. Hij is een stuk zwaarder dan ik en voor hem was zijn 9 meter gewoonweg te groot.

Maat kite keuze tips

Ga uit van de wind tijdens je hele sessie

Als ik ga kitesurfen bekijk ik de wind die voorspeld wordt tijdens het tijdsblok dat ik op het water sta. Ga ik voor een sessie van 2 uur. Dan kijk ik dus wat er in die 2 uur en even daarna gebeurt qua wind. Ik kies de maat kite bij de hardste wind die ik mee ga maken.

Ga uit van de hardste windvlagen

Daarnaast ga ik uit van de hardste windvlagen die worden voorspeld tijdens mijn sessie. Zo weet ik zeker dat ik niet voor verrassing kom te staan en de keuze voor mijn maat kite juist is.

Geschikte windkracht kitesurfen

Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op. Lees verder over bij welke windkracht gekitesurft kan worden. Bekijk ook hoe je bepaalt of het verstandig is voor je om te gaan kitesurfen in het artikel ‘Kan ik vandaag kitesurfen?‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *