Kan ik vandaag kitesurfen?

Kustwacht KNRM Kitesurf tips

Om te bepalen of je kan, en het verstandig is om te gaan, kitesurfen is het verstandig om van verschillende weersbronnen de meetgegevens van de wind met elkaar te vergelijken en hiervan een gemiddelde te nemen. Zo kom je tot een optimale indicatie van hoe hard het waait en hoe hard het gaat waaien.

Kitesurfen is anticiperen, dus let vooral ook goed op de voorspelling van het weer en de wind tijdens je geplande kitesurfsessie.

Weer veranderlijk, wind verraderlijk

Iedereen weet dat de wind en het weer ook verraderlijk kan zijn, dat valt bijna altijd al te zien aan de voorspellingen. Zo voorkom je enerzijds, dat je voor niets naar zee rijdt en anderzijds dat je jezelf en je omgeving in onveiligheid brengt. We adviseren om vanaf waarschuwingscode geel van het KNMI aan zee extra voorzichtig te zijn en te overwegen niet te gaan kitesurfen. Daarnaast adviseren we je nooit alleen het water op te gaan en altijd zelf aan het water nogmaals te bezien of het verstandig is het water op te gaan.

Checklist kitesurfen

  1. Vergelijk wind- en weerdata voor een goed beeld.
  2. Check KNMI voor waarschuwingscodes.
  3. Check wind- en weersvoorspelling tijdens jouw geplande sessie.
  4. Check aan zee hoe het ter plaatse is.
  5. Ga nooit alleen en/of met aflandige wind het water op.
  6. Tijdens je sessie houd je het weer in de gaten en neem je zonodig actie.

Wil je weten welke maat kite bij welke windkracht geschikt is? Bekijk dan het speciale blog met het maattabel dat we voor je hebben ontwikkeld.

Actuele windkracht en actuele weersituatie

Waterstanden

Getijde en stroming op zee kan je kitesurfsessie maken of kraken. Hoe dit werkt, leggen we je uit in dit kitesurfblog over stroming. Hieronder de link waar je de waterstanden kan zien.

Voorspelling van de wind