Kan ik vandaag kitesurfen? Zo neem je een goed besluit

Kustwacht KNRM Kitesurf tips

Om te bepalen of je kan kitesurfen vandaag zijn een aantal dingen belangrijk om te weten. Allereerst is het verstandig om van verschillende weersbronnen de meetgegevens van de wind met elkaar te vergelijken en hiervan een gemiddelde te nemen. Zo kom je tot een optimale indicatie van hoe hard het waait en hoe hard het gaat waaien.

Kitesurfen is anticiperen, dus let vooral ook goed op de voorspelling van het weer en de wind tijdens je geplande kitesurfsessie.

Weer veranderlijk, wind verraderlijk

Iedereen weet dat het weer snal kan omslaan en de wind verraderlijk kan zijn. Dit valt bijna altijd te zien aan de voorspellingen. Zo voorkom je enerzijds dat je voor niets naar zee rijdt en anderzijds dat je jezelf en je omgeving in onveiligheid brengt.

Kitesurfen vandaag: let op waarschuwingen

We adviseren om vanaf waarschuwingscode geel van het KNMI aan zee extra voorzichtig te zijn en te overwegen niet te gaan kitesurfen. Daarnaast adviseren we je nooit alleen het water op te gaan en altijd zelf aan het water nogmaals te bezien of het verstandig is het water op te gaan.

Checklist kitesurfen vandaag

  1. Vergelijk wind- en weerdata voor een goed beeld.
  2. Check KNMI voor waarschuwingscodes.
  3. Raadpleeg wind- en weersvoorspelling tijdens jouw geplande sessie.
  4. Check aan zee hoe het ter plaatse is.
  5. Ga tenslotte nooit alleen en/of met aflandige wind het water op.
  6. Tijdens je sessie houd je het weer in de gaten en neem je zonodig actie.

Wil je weten welke maat kite bij welke windkracht geschikt is? Bekijk dan het speciale blog met het maattabel dat we hebben ontwikkeld.

Actuele windkracht en actuele weersituatie

Windy actueel en windvoorspelling

Windy windkracht voorspelling geeft zowel de actuele wind weer als de wind voorspelling weer. Verder ook de windrichting voorspelling tot 2 dagen vooruit. Daarnaast kan je op de legenda klikken en bijvoorbeeld de verwachte windstoten bekijken en per locatie inzoomen.

Actuelewind actueel en windkracht voorspelling

Kitesurfen vandaag - actuele wind

Actuelewind.nl is een speciaal gemaakte winddata website met daarop actuele wind data inclusief vragen van meer dan 30 kitespots. Specifiek wordt per kitespot ook aangeven hoe de windrichting is. Voor de windvoorspelling per kitespot wordt winddata getoond van Windfinder.

Firestorm: actuele windkracht vs voorspelling met getij

Windvoorspelling, actuele wind en getijde op Karel.Firestorm.nl

Karel.firestorm.nl is een initiatief van Karel. Zijn geintegreerde grafieken geven een goed overzicht van Brouwerdam, Hoek van Holland, IJmuiden en Den Helder. Zowel van de actuele wind en windvlagen. Daarnaast ook van de windvoorspelling de komende uren inclusief waterstanden.

KNMI windrichting, windkracht en windstoten

Vandaag kitesurfen - Windrichting voorspelling, windstoten, windkracht, windsnelheid op KNMI.nl

KNMI.nl is het specifieke Nederlandse Meteorologisch instituut. Je kan er raadplegen of er waarschuwingen zijn. Zo ja, welke code van kracht is. Daarnaast heb je verschillende kaarten en tabellen. Bijvoorbeeld van de actuele windkracht (bft), windsnelheid (m/s) en windstoten (km/uur).

Rijkswaterstaat actuele wind en windvoorspelling

Rijkswaterstaat actuele wind en verwachting

Op waterinfo.rws.nl vind je een dynamisch kaart van Nederland met daarop de actuele windkracht en een legenda. Ook kan je ook 3 opties selecteren voor de windvoorspelling op veel locaties.

Weerplaza actueel wind en voorspelling

Weerplaza wind overzicht met windstoten

Weerplaza.nl heeft verschillende weerkaarten. Zo ook een interessante actueel wind overzicht met de mogelijk de windverwachting tot 2 dagen vooruit te bekijken. Daarnaast kan je een kaart oproepen met daarop de windstoten.

Buienradar gevoelstemperatuur

De gevoelstemperatuur (wind chill) wordt berekend aan de hand van de gemeten temperatuur en de windsnelheid. Immers, hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. Lees meer over gevoelstemperatuur of raadpleeg de actuele gevoelstemperatuur.

Sneewradar: sneeuwval en voorspelling

Sneeuw radar voor de actuele sneeuwval en verwachte sneeuw in cm in Nederland

Naast de links naar de beste bronnen voor de actuele wind en windvoorspelling voor kitesurfers hierbij een link naar een sneeuwradar. Voor snowkiters speciaal een link naar buienradar sneeuwradar met de actuele sneeuwval en sneeuw voorspelling in Nederland.

Waterstanden kitesurfen vandaag

Getijde en stroming op zee kan je kitesurfsessie maken of kraken. Hoe dit werkt, leggen we je uit in dit kitesurfblog over stroming. Hieronder de link waar je de waterstanden kan zien.

Voorspelling van de wind