Welke maat kite bij welke wind is geschikt voor jou?

0
welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator

Als je begint met kitesurfen en je eerste kitesurfset aan gaat schaffen stel je vanzelfsprekend de vraag welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Er is veel keus en het lijkt misschien ook allemaal wat ingewikkeld. Dat is het echter zeker niet. We nemen je in onze kennisbank mee in een aantal belangrijke kitesurf-onderwerpen om je basiskennis te vergroten. Vanzelfsprekend staan veel kitesurf-scholen en kitesurf-shops ook altijd gereed voor advies.

Welke maat kite bij welke wind geschikt voor jou?
Om te beginnen zijn er verschillende maten kitesurf-kites. Maten worden aangegeven in vierkante meters(m2). Een indicatie van veel voorkomende maten zijn: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14 m2 kitesurf-kites.

De maat kitesurf-kite die de kitesurfer gebruikt hangt af van een aantal factoren waaronder:

  • de windsterkte;
  • het gewicht van de kitesurfer;
  • het kitesurf-board van de kitesurfer;
  • de stijl die de kitesurfer wil laten zien op het water;
  • de soort kitesurf-kite;
  • stroming op zee.

Om je een beeld te geven welke maat kite (grootte van de kitesurf-kite) bij je gewicht en de windkracht past hebben we onderstaand overzicht gemaakt. Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht.

welke-kite-bij-welke-wind
Welke maat kite bij welke wind. De indicatieve kite-calculator.

Beginnen met één of meerdere kites?
Op zich klinkt het logisch dat je met de aanschaf van één kite begint. Je zal immers in het begin gaan kitesurfen met windkracht 4 a 5 (tot 21 knopen). Dit is heerlijke wind om mee te beginnen. De wind is dan vaak het meest stabiel en het water nog redelijk rustig. Eén kite in combinatie met een twin-tip kitesurfboard is dan de beste combinatie. Als je een vlakke iets grotere en bredere twin-tip aanschaft heb je het voordeel van extra drijfvermogen van het kiteboard en zodoende komt het kiteboard ook sneller op gang (‘plane’).

welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator
Welke maat kite geschikt bij welke wind. Bijna in plane!

Zeker als je één kite aan wilt schaffen is het belangrijk dat de kite een zo groot mogelijk windbereik heeft. Dit houdt in dat de kite je al snel op gang helpt bij weinig wind en goed te ontkrachten is bij meer wind. Dit heeft natuurlijk zijn grenzen. Het kitesurfen met een maat kite die niet past bij de wind, gaat uiteindelijk ten koste van de bestuurbaarheid van een kite, kitesurf-plezier en veiligheid. Als je wilt kitesurfen van windkracht 4 tot en met een goede windkracht 6, zal je meerdere kites aan moeten schaffen. Je schaft dan bijvoorbeeld een 9 meter een een 12 meter (kitesurfer weegt 90 kilo) aan of een 7 en 10 meter (kitesurfer weegt 75 kilo). We hopen je de vraag beantwoord te hebben zodat je nu weet welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Stel gerust een aanvullende vraag.

  Lees verder in de kitesurf-kennisbank   

  Volg de kitesurfpro.nl facebook-pagina  

PLAATS EEN REACTIE

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in