Welke maat kite bij welke wind is geschikt voor jou?

welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator

In dit kitesurfblog beantwoorden we de vraag welke maat kite je nodig hebt bij welke wind. Niet alleen voor beginners maar ook voor ervaren kitesurfers. Als je begint met kitesurfen wil je al snel je eerste kitesurfset aanschaffen. Vanzelfsprekend vraag je je dan af welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Er is veel keus en het lijkt misschien ook allemaal wat ingewikkeld maar dat valt reuze mee. We helpen je hier de juiste keuze te maken. Alhoewel deze vraag vaak gesteld wordt door beginners, dit blog dient tevens als naslaginformatie voor elke kitesurfer.

We zien helaas vaak kitesurfers met een onjuiste maat kite op het water. Dit is onplezierig kitesurfen én kan uiteindelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wist je overigens dat we met onze speciale uitleg kitesurfen een naslagwerk bieden waarin snel belangrijke kitesurf informatie gezocht kan worden.

Welke maat kite bij welke wind geschikt voor jou?

Om te beginnen zijn er verschillende maten kites. Maten worden aangegeven in meters(m). Een indicatie van veel voorkomende maten in meters zijn: 6m, 7m, 8m, 9m, 10m, 11m, 12m, 13m en 14m kites.

Op de opbergtas van een kite, én op de kite zelf staat meestal het windbereik van de kite aangegeven. De zogenoemde ‘wind range’. Deze wordt aangegeven in knopen. Deze gegevens zijn echter vaak zeer generiek. Bovendien houden deze gegevens geen rekening met het gewicht van de kitesurfer. De maat kite die de kitesurfer gebruikt hangt af van een aantal factoren waaronder:

  • de windkracht c.q. het aantal knopen en windstoten;
  • het gewicht van de kitesurfer;
  • de maat kiteboard van de kitesurfer;
  • de stijl die de kitesurfer wil laten zien op het water;
  • het type kite;
  • stroming van water.

Maattabel maat kite kitesurfen

Om je een zo nauwkeurig maar toch generiek beeld te geven welke maat kite (grootte van de kite) bij je gewicht en de windkracht past, hebben we onderstaand overzicht gemaakt.

Rekening houden met windvlagen

Omdat we in Nederland bijna altijd te maken hebben met windvlagen, hebben we windvlagen meegewogen in het overzicht. We adviseren je altijd uit te gaan van het maximaal aantal knopen van windvlagen bij het kiezen van een maat kite.

Wanneer er geen windvlagen zijn

Als de wind stabiel is, er er dus geen windvlagen zijn voorspeld, dan kan je ervoor kiezen één maat grotere kite te gebruiken dan in het overzicht wordt geadviseerd.

Welke maat kite bij welke wind. Bekijk deze handige kite size calculator
Welke maat kite bij welke wind. De indicatieve kite size calculator. De tabel is gebaseerd op een gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard twintip kiteboard.

Let op! Dit is een algemeen en indicatief overzicht. De tabel is gebaseerd op een gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard twintip kiteboard.

Geschikte windkracht kitesurfen

Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op. Lees verder over bij welke windkracht gekitesurft kan worden. Bekijk ook hoe je bepaalt of het verstandig is voor je om te gaan kitesurfen in het artikel ‘Kan ik vandaag kitesurfen?‘.

Snowkiten en ijskiten

Op zoek naar vuistregel voor het kiezen van de juiste maat kite voor het snowkiten bij hardere wind? Dat is je normale maat waarmee je bij dezelfde wind zou gaan kitesurfen gedeeld door twee. Bekijk de tips snowkiten. Bij ijskiten kan je nog een kleinere maat aanhouden. Bekijk de tips ijskiten.

Beginnen met één maat kite of meerdere maten?

Beginnen met één goede beginners kite

Op zich klinkt het logisch dat je met de aanschaf van één kite begint. Zoals we stelden is een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). De wind is dan vaak het meest stabiel en het water nog redelijk rustig. Eén kite in combinatie met een twintip kiteboard is dan een prima combinatie. Daarnaast bespaart het in de kosten.

Type kite ook belangrijk

Zeker als je één goede beginners kite aan wilt schaffen is het belangrijk dat de kite een zo groot mogelijk windbereik heeft. Dit houdt in dat de kite je al snel op gang helpt bij weinig wind en goed te ontkrachten is bij meer wind. Dit heeft natuurlijk zijn grenzen. Bovendien gaat kitesurfen met een maat kite die niet past bij de wind, uiteindelijk ten koste van de bestuurbaarheid van een kite, kitesurf plezier en veiligheid. Onderschat dit niet.

Ga je voor twee kites? Bepaal welke maat maat kite geschikt is

Als je wilt kitesurfen van windkracht 4 tot en met een goede windkracht 6 (14 – 27 knopen), zal je meerdere kites aan moeten schaffen. Je schaft dan bijvoorbeeld een 9 meter een 12 meter (kitesurfer weegt ongeveer 80 tot 90 kilo) aan of een 7 en 10 meter (kitesurfer weegt ongeveer 75 kilo). We hopen de vraag beantwoord te hebben zodat je nu weet welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Tot slot, heb je een aanvullende vraag? Stel deze gerust.

Bekijk ook: alles wat je moet weten over kitesurf kites

Bekijk welke kite bij welke wind in het overzicht welke kite bij hoeveel knopen
Welke maat kite geschikt bij welke wind. Bijna in plane! Bekijk ook ons youtube kanaal eens voor gave kitesurf filmpjes.

Welke maat en type twintip?

Je weet nu welke maat kite bij welke wind je nodig hebt. Qua kiteboard heb je een board nodig dat past bij je niveau en je vaarstijl. Als je een vlakke iets grotere en bredere twintip aanschaft heb je het voordeel van extra drijfvermogen van het kiteboard en zodoende komt het kiteboard ook sneller op gang (‘plane’). Het nadeel kan zijn dat je hier snel op uitgekeken raakt.

Begin met een ‘freeride’ twintip. Dit is een allemansvriend voor leuke sessies om mee te doen waar je op dat moment zin in hebt.

Bekijk gerust het uitgebreide item over kiteboards en waarvoor de verschillende kiteboards geschikt zijn. Eventueel bekijk je ook welke maat twintip kiteboard geschikt is voor je.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurfen vrouwen - bekijk tips en bijzonderhden
Gevoelstemperatuur
Lengte kiteboard advies. Een kiteboard maattabel