Welke maat kite bij welke wind is geschikt voor jou?

welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator

In dit kitesurf blog beantwoorden de vraag welke maat kite je nodig hebt bij welke wind. Alhoewel deze vraag vaak gesteld wordt door beginners biedt dit blog ook goede naslaginformatie voor elke kitesurfer. We zien helaas vaak kitesurfers met een onjuiste maat kite op het water. Dit is onplezierig en kan uiteindelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Als je begint met kitesurfen wil je al snel je eerste kitesurfset aanschaffen. Vanzelfsprekend vraag je je dan af welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Er is veel keus en het lijkt misschien ook allemaal wat ingewikkeld. We helpen je hier de juiste keuze te maken.

Wist je overigens dat we met onze speciale uitleg kitesurfen een naslagwerk bieden waarin snel belangrijke kitesurf informatie gezocht kan worden.

Welke maat kite bij welke wind geschikt voor jou?

Om te beginnen zijn er verschillende maten kites. Maten worden aangegeven in meters(m). Een indicatie van veel voorkomende maten in meters zijn: 6m, 7m, 8m, 9m, 10m, 11m, 12m, 13m en 14m kites.

Op de opbergtas van een kite, én op de kite zelf staat meestal het windbereik van de kite aangegeven. De zogenoemde ‘wind range’. Deze wordt aangegeven in knopen. Deze gegevens zijn echter vaak zeer generiek. Bovendien houden deze gegevens geen rekening met het gewicht van de kitesurfer. De maat kite die de kitesurfer gebruikt hangt af van een aantal factoren waaronder:

  • de windkracht c.q. het aantal knopen en windstoten;
  • het gewicht van de kitesurfer;
  • de maat kiteboard van de kitesurfer;
  • de stijl die de kitesurfer wil laten zien op het water;
  • het type kite;
  • stroming van water.

Maattabel maat kite kitesurfen

Om je een zo nauwkeurig maar toch generiek beeld te geven welke maat kite (grootte van de kite) bij je gewicht en de windkracht past, hebben we onderstaand overzicht gemaakt.

Welke maat kite bij welke wind. Bekijk deze handige kite size calculator
Welke maat kite bij welke wind. De indicatieve kite size calculator. De tabel is gebaseerd op een gemiddeld niveau kitesurfen met een standaard twintip kiteboard

Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht. De tabel is gebaseerd op een gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard twintip kiteboard. Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op. Lees verder over bij welke windkracht gekitesurft kan worden..

Bekijk ook hoe je bepaalt of het verstandig is voor je om te gaan kitesurfen in het artikel ‘Kan ik vandaag kitesurfen?‘.

Snowkiten en ijskiten

Op zoek naar vuistregel voor het kiezen van de juiste maat kite voor het snowkiten bij hardere wind? Dat is je normale maat waarmee je bij dezelfde wind zou gaan kitesurfen gedeeld door twee. Bekijk de tips snowkiten. Bij ijskiten kan je nog een kleinere maat aanhouden. Bekijk de tips ijskiten.

Beginnen met één of meerdere kites?

Beginnen met één goede beginners kite

Op zich klinkt het logisch dat je met de aanschaf van één kite begint. Hoeveel wind heb je nodig om te kitesurfen? De ideale wind om met kitesurfen te beginnen is windkracht 4 a 5 (tussen de 14 en 21 knopen). Dit is heerlijke wind om mee te beginnen. De wind is dan vaak het meest stabiel en het water nog redelijk rustig. Eén kite in combinatie met een twintip kiteboard is dan de beste combinatie.

Als je een vlakke iets grotere en bredere twintip aanschaft heb je het voordeel van extra drijfvermogen van het kiteboard en zodoende komt het kiteboard ook sneller op gang (‘plane’).

Bekijk welke kite bij welke wind in het overzicht welke kite bij hoeveel knopen
Welke maat kite geschikt bij welke wind. Bijna in plane!

Zeker als je één goede beginners kite aan wilt schaffen is het belangrijk dat de kite een zo groot mogelijk windbereik heeft. Dit houdt in dat de kite je al snel op gang helpt bij weinig wind en goed te ontkrachten is bij meer wind. Dit heeft natuurlijk zijn grenzen. Bovendien gaat kitesurfen met een maat kite die niet past bij de wind, uiteindelijk ten koste van de bestuurbaarheid van een kite, kitesurf plezier en veiligheid. Onderschat dit niet.

Gaan voor twee kites

Als je wilt kitesurfen van windkracht 4 tot en met een goede windkracht 6 (14 – 27 knopen), zal je meerdere kites aan moeten schaffen. Je schaft dan bijvoorbeeld een 9 meter een 12 meter (kitesurfer weegt 90 kilo) aan of een 7 en 10 meter (kitesurfer weegt 75 kilo). We hopen de vraag beantwoord te hebben zodat je nu weet welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Tot slot, heb je een aanvullende vraag? Stel deze gerust.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

200.000+ lezers. Ontvang nieuwe blogs direct via:

Gerelateerde blogs en reacties

Lengte kiteboard advies. Een kiteboard maattabel
Alles over kitesurf, kitefoilen en wingfoilen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *