Welke lengte kiteboard heb ik nodig? Kiteboard maattabel

0
welke-lengte-kiteboard-maattabel

Net als bij kites zijn er heel wat verschillende kiteboards. Elk met eigen bijzonderheden die passen bij de vaarstijl van de kitesurfer. Na je kitesurf-les schaf je waarschijnlijk al snel je eigen kitesurf-set aan. Juist omdat je zo snel mogelijk weer het water op wilt. Daarom helpen we je met inzicht zodat je weet welke lengte kiteboard bij jou past.

Freeride twintip als uitgangspunt

Twintip kiteboards zijn verreweg de meest gebruikte kiteboards. Zoals je ziet is een twintip een kiteboard dat je zowel naar links als naar rechts kan varen. Zo hoef je niet uit je voetbanden als je van vaarrichting wilt veranderen. Je hoeft een twintip kiteboard ook niet te draaien als je van vaarrichting wilt veranderen. Een twintip biedt dus veel gemak ten opzichte van surf/wave stijl kitesurf-boards en tevens heel veel vrijheid. Daarom nemen we dit type kiteboard als uitgangspunt. 99% zal immers beginnen op een freeride twintip kiteboard. Meer informatie over twin-tip kiteboards vind je op onze kitesurf-boards pagina.

welke-lengte-kiteboard-maattabel
Welke lengte kiteboard. Voorbeeld van een freeride twintip kiteboard, de Naish Hero 2020

Vuistregels welke lengte kiteboard

  • Je gewicht is een bepalende factor: hoe zwaarder je bent, hoe groter je kiteboard.
  • Een langer kiteboard helpt je sneller op gang dan een kort kiteboard.
  • Hoe vlakker en breder je kiteboard, hoe sneller je op gang komt.
  • Met een vlakker en breder kiteboard loop je sneller hoogte.
  • Aan de kust waait het vaak iets harder en stabieler dan op binnenwater. Daarom is op binnenwater een iets ruimer kiteboard fijner.

Kantelpunt vuistregels welke lengte kiteboard

De genoemde vuistregels hebben ook een kantelpunt waarop ze hun voordelen verliezen. Bijvoorbeeld als het harder gaat waaien. Dan kan je met een groot en breed kiteboard minder tegendruk geven en afremmen. Dit is het moment om een kleinere kite op te laten of een kleiner kiteboard te pakken.

Maattabel welke lengte kiteboard

Gewicht kitesurfer (kg) Lengte kiteboard (cm) Breedte kiteboard (cm)
100+ kilo 145+ cm 46 cm
80-100 kilo 139 cm 42,5 cm
60-80 kilo 133 cm 41 cm
40-60 kilo 130 cm 40 cm

Dit tabel is gebaseerd op een beginnend tot gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard freeride twintip kiteboard. Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht.

Meer over kiteboards, de verschillende vaarstijlen en advies welke lengte kiteboard daarbij past vind je op onze kiteboard pagina.

PLAATS EEN REACTIE

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in