Welke lengte kiteboard heb ik nodig? Kiteboard maattabel

Lengte kiteboard advies. Een kiteboard maattabel

Alhoewel deze vraag vaak gesteld wordt door beginners biedt dit kitesurf-blog ook goede naslaginformatie voor elke kitesurfer. Net als bij kites zijn er heel wat verschillende kiteboards. Elk met eigen bijzonderheden die passen bij de vaarstijl van de kitesurfer. Na je kitesurfles schaf je waarschijnlijk al snel je eigen kitesurf-set aan. Juist omdat je zo snel mogelijk weer het water op wilt. Daarvoor helpen we je hieronder met een kiteboad-maattabel zodat je weet welke lengte kiteboard bij jou past. We beginnen met wat uitleg maar scroll gerust direct naar het overzicht.

Freeride twintip als uitgangspunt

Twintip kiteboards zijn verreweg de meest gebruikte kiteboards. Zoals je ziet is een twintip een kiteboard dat je zowel naar links als naar rechts kan varen. Zo hoef je niet uit je voetbanden als je van vaarrichting wilt veranderen. Je hoeft een twintip kiteboard ook niet te draaien als je van vaarrichting wilt veranderen. Een twintip biedt dus veel gemak ten opzichte van surf/wave stijl kitesurf-boards en tevens heel veel vrijheid. Daarom nemen we dit type kiteboard als uitgangspunt. 99% zal immers beginnen op een freeride twintip kiteboard. Meer informatie over twintip kiteboards vind je op onze kiteboard pagina.

Een freeride twintip kiteboard is een allemansvriend. Voor leuke sessies om mee te doen waar je op dat moment zin in hebt.

Een beginner heeft vaak een kiteboard tussen de 133 en 139 cm. Dit is afhankelijk van de kiteboader zijn lengte en gewicht. Bekijk het maattabel hieronder.
Een beginner heeft vaak een kiteboard tussen de 133 en 139 cm. Dit is afhankelijk van de kiteboader zijn lengte en gewicht. Bekijk het maattabel hieronder. Op de foto zie je de Naish Motion 2024.

Vuistregels welke lengte kiteboard

  • Je gewicht is een bepalende factor: hoe zwaarder je bent, hoe groter je kiteboard.
  • Een langer kiteboard helpt je sneller op gang dan een korter kiteboard.
  • Bij kitesurfen met een korter en vlakker kiteboard duikt de neus sneller onder water. Dit speelt vooral bij langere kitesurfers met een te kort kiteboard.
  • Hoe vlakker en breder je kiteboard, hoe sneller je op gang komt en hoe sneller je hoogte loopt.
  • Met een vlakker en breder kiteboard loop je sneller hoogte.
  • Aan de kust waait het vaak iets harder en stabieler dan op binnenwater. Daarom is op binnenwater een iets groter kiteboard fijner. Dit voorkomt dat je stil valt op het moment dat de wind even wegvalt.
  • Met grotere vinnen, bijvoorbeeld 5 cm. hoog, heb je meer grip op het water. Dit maakt een kiteboard minder speels maar kan bij weinig wind net het verschil maken om lekker te kunnen kitesurfen.

Kantelpunt vuistregels welke lengte kiteboard

De genoemde vuistregels hebben ook een kantelpunt waarop ze hun voordelen verliezen. Bijvoorbeeld als het harder gaat waaien. Dan kan je met een groot en breed kiteboard minder tegendruk geven en afremmen. Dit is het moment om een kleinere kite op te laten of een kleiner kiteboard te pakken.

Maattabel welke lengte kiteboard

Gewicht kitesurfer (kg) Lengte kiteboard (cm) Breedte kiteboard (cm)
100+ kilo 144+ cm 46 cm
85-100 kilo 139 cm 41,5 cm
70-85 kilo 136 cm 41 cm
55-70 kilo 133 cm 40,5 cm
40-55 kilo 130 cm 39 cm

Kiteboard dames en kinderen

Kitesurfers met een kleinere voet als ook dames en kinderen met een kleine voetmaat kiezen bij voorkeur een minder breed kiteboard. Zo kunnen zij de voetbanden ook zo plaatsen dat de hielzijde meer tegen de rand van het kiteboard zit. Dit helpt hen om goede druk te kunnen zetten op de kanten, maar ook om bochten te kunnen draaien en toeside te kitesurfen. Een dames kiteboard en / of kiteboard voor kinderen is vaak ook flexibeler dan een normaal kiteboard. Met minder gewicht en een kleinere maat voet is een flexibel kiteboard beter te controleren.

Lengte kiteboard dames. Voorbeeld van een kiteboard voor dames; de Naish Alana 2024
De lengte en constructie van een dames kiteboard is net iets anders. Voorbeeld van een kiteboard voor dames; de Naish Alana 2024.

Afstelling voetbanden cruciaal

Het juist afstellen van voetbanden kan overigens een wereld van verschil maken bij het gebruik van het kiteboard. Een niet goed geplaatste voetband kan zelfs voor forse blessures zorgen. De afstelling van een kiteboard binding is ook niet universeel. Er zijn natuurlijk principes maar je eigen anatomie speelt ook een belangrijke rol. In dit artikel ‘Voetbanden kiteboard’ leggen we je er alles over uit zodat je je voetbanden perfect kan afstellen.

Dit breedte en lengte tabel is gebaseerd op een beginnend tot gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard freeride twintip kiteboard. Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht.

Meer over kiteboards, de verschillende vaarstijlen en advies welke lengte kiteboard daarbij past vind je op onze kiteboard pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurfen vrouwen - bekijk tips en bijzonderhden
welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator
Kitesurf-board-reviews-twin-tip-hydrofoil-surf-wave-kiteboards-getest