Voetbanden kiteboard. Kiezen en afstellen twintip pads en straps

Voetbanden kiteboard
Complete gids voor de juiste setup voetbanden kiteboard. Zorg voor een fijne kitesurf sessie, voorkom blessures

Het afstellen van je twintip kiteboard lijkt misschien een makkie en dat is het ook. De handelingen die je ervoor moet doen zijn makkelijk én zelf uit te voeren. Echter, hoe je je kite straps positioneert op een twintip kiteboard kan een wereld van verschil maken bij het gebruik van het kiteboard. Niet goed geplaatste kiteboard straps kunnen zelfs voor forse blessures zorgen. De afstelling van een kiteboard binding is ook niet universeel. Er zijn natuurlijk principes, maar je eigen anatomie speelt ook een belangrijke rol. In dit artikel ‘Voetbanden kiteboard’ leggen we je er alles over uit zodat je je voetbanden perfect kan afstellen.

Daarom zijn kite pads en kite straps nodig

Op een twintip kiteboard heb je kite pads en kite straps nodig. Een kite pad is een plaat die op het kiteboard geschroefd kan worden met daarop een voetbed. Een kite strap is een voetband die op de plaat met het voetbed bevestigd is. Pads en straps samen worden ook wel kiteboard bindingen of kiteboard voetbanden genoemd. Een twiptip is aan de bovenzijde een glad board waarop de pads en straps worden bevestigd. Met behulp van kiteboard bindingen glij je niet van het board en kan je een twintip onder controle houden. Je kan er dan ook snel mee varen, scherpe bochten mee draaien en hoog mee springen. Ook zorgen de bindingen ervoor dat je de twintip onderweg niet verliest. Kite pads en kite straps zijn zodoende cruciaal.

Zo stel je kiteboard bindingen af

Kiteboard bindingen kunnen meestal afgesteld worden op een aantal punten. Dit hangt af van de positie van de gaten met schroefdraad in het kiteboard. Maar het hangt ook af van de plaat van de pads zelf om een schroef doorheen te doen die in de schroefdraad van het kiteboard gaat. Daarnaast kunnen de straps ook nog afgesteld worden. Soms zelfs ook meerdere punten om voor optimale grip en comfort te zorgen. Er is dan ook veel kwaliteitsverschil in kiteboard bindingen. Daar staan we bij stil op deze pagina maar eerst een overzicht van alle mogelijkheden voor het afstellen van voetbanden.

  • Afstand tussen voetbanden
  • Positie voetbanden op kiteboard
  • Hoek voetbanden
  • Maat voetbanden
  • Breedte voetbanden
  • Demping voetbanden
Schoevendraaier kitesurfer

Kies een goede schroevendraaier en vast is vast…

  • Als je aan de slag gaat met het monteren of wijzigen van de setup van de bindingen, zorg dan voor een goede, stevige en passende schroevendraaier. Een met een dikke kop waarmee je goed kracht kan zetten.
  • Vast is vast. Bijvoorkeur draai je de schroeven handvast en loop je de schroeven na je eerst volgende sessie even na. Het schroefdraad in het kiteboard kan wat hebben maar doe er voorzichtig mee en maak het altijd eerst zandvrij.
  • Gebruik alleen de geschikte schroeven.
  • Zorg dat je altijd een schroevendraaier bij je hebt als je gaat kitesurfen. Niets is zo vervelend als een losgeschoten voetband die je niet kan vastgeschroeven omdat je geen schroevendraaier bij je hebt.

Afstand tussen de voetbanden

Met de afstand tussen de voetbanden doelen we op de hoeveel centimeter de voetband uit elkaar staan. Op bijna alle kiteboards kan uit 3 standen worden gekozen. Van en bredere stand tot aan een smallere stand. De afstand die je kan kiezen op basis van de schroefdraad in het kiteboard is tussen de 43 en 55 cm. Dan hebben we het over de schroefdraad aan de binnenzijde waarop de plaat van de voetband wordt bevestigd. De afstand tussen het hart van het voetbed naar het hart van het andere voetpad is dan natuurlijk groter.  

Afstand schroefdraad op twintip kiteboard voor kite pads
Afstand tussen voetbanden. Decathlon Orao kiteboard met 2 mogelijkheden. Naish Motion met 3 mogelijkheden.

Op het voorbeeld heeft het Decathlon Orao kiteboard twee mogelijkheden: op 43 cm of 48 cm uit elkaar. Het Naish Motion kiteboard heeft drie mogelijkheden: op 45 cm, 49 cm of 53 cm uit elkaar.

Uitgangspunten afstand voetbanden

Lengte bepaalt deels ‘small stance’ of ‘wide stance’

  • Over het algemeen kan gesteld worden dat langere kitesurfers, met langere benen, de voetbanden iets verder uit elkaar hebben staan. De middelste of bredere stand dus.
  • Daar tegenovergesteld dat kortere kitesurfers met kortere benen de voetbanden smaller hebben staan. De smallere stand dus.
  • Daartussen is er meestal nog de middenstand. Voor kitesurfers van gemiddelde lengte dus.

Jouw ideale stand? Maak een squad

Een andere manier om achter je natuurlijke positie te komen is door een sprong voorwaarts te maken en te landen in de zogenoemde lage squad positie. Dit doe je door naar voren te springen en te landen in een comfortabele gehurkte positie met de knieën in een hoek van circa 90 graden. Hoe je voeten staan bij de landing is een voor jou natuurlijke houding. De breedte geeft ook een goede indicatie voor hoe ver je voeten uit elkaar moeten staan.

Voetbanden verder uit elkaar (‘wide stance’)

  • Als de bindingen breder staan, zijn de drukpunten van de voeten anders en is het board daardoor minder flexibel tot zeer stijf. Dit geeft meer belasting op de benen en knieën.
  • Voetbanden verder uit elkaar helpt om meer kracht te kunnen houden. Omdat de kitesurfen meer naar de uiteinden van het kiteboard staat wordt de uiteinden van het kiteboard automatisch laag gehouden. Dit biedt stabiliteit.
  • Kitesurfers die veel freestyle en wakestyle trucs doen en dus meer druk willen opbouwen voor trucjes en deze harder landen hebben de kiteboard bindingen ook vaak breed staan. Dit biedt ook meer stabiliteit bij het landen van trucs.
  • Voetbanden verder uit elkaar zorgt ervoor dat het board minder flexibel is en de tips lager blijven. Zodoende is dit minder geschikt voor mooie bochten en in de golven. De tips zullen vaker door het water heen gaan en happen.

Voetbanden dichter bij elkaar (‘small stance’)

  • Als de bindingen smaller staan, zijn de drukpunten van de voeten anders en is het board daardoor flexibeler. De druk komt dan meer vanuit het midden waardoor het kiteboard zijn flexibiliteit optimaal kan worden. Dit is minder belastend voor de knieën.
  • Met een smallere stand en meer druk vanuit het midden kan de flexibiliteit van het kiteboard zijn werk doen. Zodoende gaan de tips meer omhoog en kan je makkelijker door de golven heen kitesurfen zonder dat de tip onder water wordt geduwd.
  • Een smaller stand maakt dat het kiteboard speelser aanvoelt. Het board is makkelijker te sturen om bijvoorbeeld bochten mee te maken van hielzijde naar teenzijde en golven mee te berijden.  
  • Voetbanden te dicht bij elkaar vermindert stabiliteit bij het landen van trucs. De kitesurfer raakt makkelijker uit balans. Daarentegen gaan rotaties wel makkelijker en sneller.

Conclusie afstand tussen de voetbanden

Je hebt nu alle informatie kunnen lezen en op je in laten werken. Op basis van deze informatie kan je zelf bepalen wat de ideale afstand is tussen de voetbanden voor jou. Onze laatste tip is die van het zelf uitproberen nu je de basisprincipes kent. Kitesurf eens met de voetband zo dicht mogelijk tegen elkaar, op de middelste stand en zo ver mogelijk uit elkaar. Je zal het verschil heel goed kunnen merken.

Positie voetbanden op het kiteboard

Met de positie voetbanden op het kiteboard doelen we op de afstand van de achterkant van de voetband tot de rand van het kiteboard. Bij een standaard twintip kiteboard is het schroefdraad uit het midden geplaatst zodat de hielzijde bijna boven de rail van het kiteboard zit. Je kan je voetbanden dan uitsluitend aan een zijde van het board monteren.

Schroefdraad voor kiteboard binding uit het midden aan de hielzijde
Schroefdraad voor kiteboard binding uit het midden aan de hielzijde

Bij lichtwind twintips is dit heel goed te zien. Deze kiteboard zijn een stuk breder dan normaal en daarom moeten de voetbanden verder uit het midden staan. We leggen hieronder uit waarom. Er zijn ook twintips die het schroefdraad exact in het midden van het kiteboard hebben. Het idee hiervan is dat wanneer de rail van het board aan een zijde versleten begint te raken, de voetbanden ook aan de andere zijde te plaatsen zijn.

Schroefdraad voor kiteboard binding in het midden
Schroefdraad voor kiteboard binding in het midden

Dit soort boards stelt veel eisen aan de afstellingsmogelijkheden van de plaat waarop de voetbanden wordt bevestigd. En ook al zijn deze afstellingsmogelijkheden ruim aanwezig, dit soort boards zijn niet voor elke kitesurfer geschikt. Bijvoorbeeld kitesurfers met een klein maar voet. Denk aan dames en kinderen. Volgens de uitgangspunten hieronder kan het zijn dat de voetbanden niet goed geplaatst kunnen worden.

Uitgangspunten positie voerbanden op het kiteboard

  • Hoe dichter je voet met de hielzijde tegen de rail van het kiteboard zit, hoe harder je kan kanten. Met kanten bedoelen we druk zetten op de rail van het kiteboard.
  • Je moet kunnen kanten en zodoende druk kunnen zetten op de rail van het kiteboard. Dit is nodig om te kunnen koersen, kracht op het board om te zetten in snelheid en koers bij meer wind.
  • Ook om sprongen te maken moet je ook kunnen kanten.
  • Als het minder hard waait heb je ook nodig dat je het kiteboard wat vlakker kan houden en dus wat meer midden op het board kan duwen. Het kiteboard moet dan wat vlakker over het water gaan waarbij de grip van het board en de vinnen moeten helpen om te kunnen koersen.
  • Ook voor bochten en toeside kitesurfen is het fijner als de voetbanden iets meer naar het midden staan.
  • Het kan zijn dat wanneer een kitesurfer pijn heeft aan zijn scheenbeen, de voetbanden te veel naar het midden staan. Dan worden de tenen continue opgetrokken om te kunnen kanten.
  • Om sprongen te landen is het fijn dat de druk bij de landing niet direct op de rail van het kiteboard drukt. Ook wel een ‘off center’ landing genoemd. Dit kan voorkomen worden door bij de landing niet direct te koersen maar iets meer voor de wind met het board vlak te landen.
Bepaal de juiste kite pads positie op een twintip kiteboard
Bepaal de juiste kite pads positie op een twintip kiteboard

Kleinere voet

Kitesurfers met een kleinere voet als ook dames en kinderen met een kleine voetmaat kiezen bij voorkeur een minder breed kiteboard. Zo kunnen zij de voetbanden ook zo plaatsen dat de hielzijde meer tegen de rand van het kiteboard zit. Dit helpt hen om goede druk te kunnen zetten op de kanten, maar ook nog lekker bochten te kunnen draaien en toeside te kitesurfen.

Afweging bij koop kiteboard en voetbanden

Het advies is om op de voor jou belangrijke zaken te letten bij de aanschaf van een kiteboard. Als de kiteboard binding niet afgesteld kan worden op een manier die jou ondersteund, dan is het simpelweg niet geschikt.

Hoek van de voetbanden

Met de hoek van de voetbanden bedoelen we de schuinte van de tenen naar de buitenkant van het kiteboard. Voetbanden kan je haaks op het board plaatsen. Dit wordt ‘parallel stance’ genoemd. Voetbanden kunnen ook onder een hoek op het board geplaatst worden. Dit wordt ‘duck footed stance’ genoemd.

Hoek van de voetbanden: haaks ('parallel stance') en onder een hoek ('duck stance')
Hoek van de voetbanden: haaks (‘parallel stance’) en onder een hoek (‘duck stance’)

Uitgangspunten hoek van de voetbanden

  • Voetbanden afgesteld met de tenen meer naar buiten wijzend (‘duck footed stance’) is voor veel kitesurfers de meest natuurlijke stand.
  • Bij een stand te weinig ‘duck footed stance’ kan je je kiteboard makkelijker verliezen doordat je zijdelings uit de voetbanden wordt getrokken.
  • Als je met kitesurfen wilt koersen moeten de heupen ingedraaid worden in de richting waarin de kitesurfer kitesurft. Het helpt dan als de voetbanden gedraaid staan. De gedraaide voorste voet zorgt ervoor dat de heupen ingedraaid worden. Zodoende tordeert het board en kan heerlijk gevaren worden. Het board glijdt dan soepel over golfjes en de kitesurfer krijgt weinig spetters in zijn gezicht.
  • Met de voetbanden schuin, de heupen ingedraaid en het voorste been iets meer gestrekt heeft de kitesurfer een mooie open houding en dat kitesurft een stuk vloeiender.
  • ‘Duck footed stance’ helpt ook om veel verschillende bewegingen te kunnen maken. Denk aan bochten draaien en het ‘toe side’ kitesurfen.
  • Te ver ‘duck footed stance’ kan ook. Dit kan zorgen voor pijn aan de binnenkant van de knie. Je hebt met ‘duck footed stance’ bovendien altijd één voet die niet in de vaarrichting staat. Dit is de achterste voet. Dit kan bij een harde landing voor problemen zorgen aan die knie.
  • Een meer rechte stand van de voetbanden zorgt in principe voor meer stabiliteit bij het landen van trucs en het fijner draaien van rotaties als 360 een freestyle trucs.

De ideale hoek voor jou in twee stappen

De hoek dit voor jou ideaal is, moet je zelf ontdekken. Een mogelijkheid om dit te doen is door in de lucht te springen en te landen in de gehurkte squad positie (knieën 90 graden gebogen). In welke hoek je voeten staan bij het landen, geeft een goede indicatie van je natuurlijke houding. Een andere mogelijkheid is door tijdens het kitesurfen te kijken naar je voeten in de voetbanden. Staat je voet ten opzichte van de voetband meer met de tenen naar binnen? Dan zou je voetband iets verzet kunnen worden naar binnen. Staat je voet ten opzichte van de voetbond meer met de tenen naar buiten? Dan zou je voetband iets verzet kunnen worden naar buiten.

Bekijk de stand van mijn voet in de voetband. Mijn tenen wijzen in een voor mij natuurlijke houding nog verder naar buiten. Ik heb na het zien van het filmpje en feedback van mede-kitesurfers de voetbanden nog wat meer onder een hoek gezet. Meer ‘duck-stance’ dus.

Voet tijdens het kitesurfen iets kunnen verplaatsen

Daarnaast is het belangrijk dat je voeten strak in de voetbanden staan maar niet te strak. Een kitesurfer moet eenmaal in de voetbanden zijn voeten nog wat kunnen draaien. Dit helpt bij het kitesurfen zodat de voet optimaal druk kan geven op het moment. Soms de voet iets extra ingedraaid, soms iets minder ingedraaid. Soms wat meer druk op de voorvoet en tenen, soms meer op de hielen of plat. Dit is bij kiteboard bindingen met een vaste schoen (‘boot’) natuurlijk niet mogelijk. Daarom wordt bij kiteboard bindingen met ‘boots’ vaak een tussenstand gekozen. Niet recht maar ook niet te schuin.  

Maat voetbanden

Voetbanden en de plaat met het voetbed waarop de banden gemonteerd worden kun je in verschillende maten kopen. Niet elke set voetbanden is beschikbaar in verschillende maten. De beste sets wel en dit is soms cruciaal. Het voetbed van een voetband maakt net als bij normale schoenen een groot verschil. Daarbij is het bij een voetbed voor voetbanden zo dat deze voor een groot deel bepaalt of je voet niet bij het minste geringste uit de voetband schiet. Een voetbed met een vorm welke past bij jouw voet is zodoende best belangrijk. Het voorkomt kramp in je voet en zorgt voor veel extra grip. Als laatste is niets zo vervelend als een te klein voetbed waarbij je hiel over de rand van het voetbed steekt. Dit gaat al snel ontzettend irriteren.

Kies de juiste maat voetbanden
Kite pads en kite straps zijn vaak te koop in verschillende maten.

Mate van verstelbaarheid voetbanden

Op hoe meer punten je een voetband kan verstellen, hoe beter het is. Juist omdat je hierdoor de voetband zo kan verstellen dat hij goed om je wreef zit en de grip optimaal is. Sommige type voetbanden zijn zodoende op vier plaatsen te verstellen: aan beide kanten bij de tenen alsook aan beide kanten bij de bovenkant van de wreef. Maar het wil niet zeggen dat alleen deze topmodellen aan te raden zijn. Voetbanden met een ruime voorgevormde band aan de bovenzijde sluiten over het algemeen goed genoeg aan voor het veel kitesurf plezier.

Voetbanden afstellen en de verschillende mogelijkheden
Voetbanden afstellen. De voetband links heeft 4 mogelijkheden. De voetband recht heeft 1 mogelijkheid.

Demping voetbed

Sommige voetpads geven minder demping dan andere voetbanden. Er zijn ook voetpads waarvan je de demping kan instellen. Je kan dan kiezen voor meer demping, maar ook voor minder demping. Als je bijvoorbeeld een stijf kiteboard hebt maar toch je knieën wilt ontlasten, dan kan een voetbed dat veel demping biedt een uitkomst zijn. Maar ook andersom. Heb je een board dat heel flexibel is, dan kan een harder voetbed prima werken en je boardgevoel versterken.

Demping voetbanden. Bij de voetband links is dit alleen door het voetbed. Bij de voetband rechts worden extra kussentjes meegeleverd van verschillende hardheid voor meer of minder demping onder de hielen.
Demping voetbanden. Bij de voetband links is dit alleen door het voetbed. Bij de voetband rechts worden extra kussentjes meegeleverd van verschillende hardheid voor meer of minder demping onder de hielen.

Afstellen van kiteboard bindingen, je ontkomt er niet aan

  • Vanwege jaargetijden: schoentjes aan, schoentjes uit
    • In Nederland kennen we jaargetijden die ons flinke temperatuurverschillen bezorgen. Daarom kitesurft elke kitesurfer in de winter met neopreen schoentjes aan. Ook kan het zijn dat je neopreen schoentjes draagt in de zomer. Bijvoorbeeld als je op een kitespot gaat kitesurfen met stenen of veel schelpen op de bodem. Zodoende ontkom je er niet aan om regelmatig je voetbanden opnieuw af te stellen.
  • Vanwege windcondities: veel wind, weinig wind
    • Het kan heel fijn zijn om bij minder wind je voetbanden wat losser te zetten. Zo hebben je voeten meer bewegingsvrijheid om je kiteboard vlakker op het water te houden en op gang te komen. Of als de wind heel even dipt je kiteboard wat vlakker te houden en de vinnen meer te gebruiken om hoogte te lopen. Bij meer wind is het fijner als de voetbanden wat strakker zitten. Je raakt dan minder snel vermoeid, kan beter tegendruk geven aan de kite en harder & langer kanten voor het laden van een sprong. Het is de moeite waard om hier eens mee te experimenteren.

Consequenties onjuiste maat voetband

Een onjuiste maat voetband zorgt waarschijnlijk voor weinig of te veel grip van je voeten in de voetbanden. Het voorgevormde voetbed sluit dan niet goed aan bij de vorm van je voet. Het kan ook dat de voetbanden niet optimaal af te stellen zijn. Dit kan leiden tot spierpijn, kramp en een geforceerde houding. Uiteindelijk kan dit leiden tot blessures en / of een minder plezierige kitesurf sessie. Je verliest je kiteboard bijvoorbeeld makkelijk, kitesurft ongecontroleerd en / of trucjes lukken niet. Eén perfecte setup voor elke kitesurfer is er niet. Die moet je zelf uitzoeken op basis van je eigen anatomie. De handvatten in dit artikel helpen je hier hopelijk heel goed bij. Succes bij het monteren en afstellen van je voetbanden.