Welke maat kiteboard heb ik nodig? Maattabel voor kitesurfers

welke-maat-kiteboard-maattabel
De juiste maat kiteboard, voetband goed afgesteld en gaan tijdens een Reedin testdag.

Net als bij kites zijn er heel wat verschillende kiteboards. Elk met eigen bijzonderheden die passen bij de vaarstijl van de kitesurfer. Na je kitesurfles schaf je waarschijnlijk al snel je eigen kitesurfset aan. Juist omdat je zo snel mogelijk weer het water op wilt. Daarom helpen we je met inzicht zodat je weet welke maat kiteboard bij jou past.

Freeride twintip als uitgangspunt

Twintip kiteboards zijn verreweg de meest gebruikte kiteboards. Zoals je ziet is een twintip een kiteboard dat je zowel naar links als naar rechts kan varen. Ook hoef je niet uit je voetbanden als je van vaarrichting wilt veranderen. Je hoeft een twintip kiteboard ook niet te draaien als je van vaarrichting wilt veranderen. Zo biedt een een twintip veel gemak ten opzichte van surf/wave stijl kitesurf-boards en tevens heel veel vrijheid. Daarom nemen we dit type kiteboard als uitgangspunt. 99% zal immers beginnen op een freeride twintip kiteboard. Meer informatie over twintip kiteboards vind je op onze kiteboard pagina.

Welke lengte kiteboard je nodig hebt vind je in het maattabel kiteboards
Welke maat kiteboard heb ik nodig? Voorbeeld van een freeride twintip kiteboard, de Naish Hero 2020

Vuistregels welke maat kiteboard

  • Je gewicht is een bepalende factor: hoe zwaarder je bent, hoe groter je kiteboard.
  • Een langer kiteboard helpt je sneller op gang dan een kort kiteboard.
  • Hoe vlakker en breder je kiteboard, hoe sneller je op gang komt.
  • Met een vlakker en breder kiteboard loop je sneller hoogte.
  • Aan de kust waait het vaak iets harder en stabieler dan op binnenwater. Daarom is op binnenwater een iets ruimer kiteboard fijner.

Kantelpunt vuistregels welke maat kite board

De genoemde vuistregels hebben ook een kantelpunt waarop ze hun voordelen verliezen. Bijvoorbeeld als het harder gaat waaien. Dan kan je met een groot en breed kiteboard minder tegendruk geven en afremmen. Dit is het moment om een kleinere kite op te laten of een kleiner kiteboard te pakken.

Maattabel welke maat kiteboard

Gewicht kitesurfer (kg)Lengte kiteboard (cm)Breedte kiteboard (cm)
100+ kilo145+ cm46 cm
80-100 kilo139 cm42,5 cm
60-80 kilo133 cm41 cm
40-60 kilo130 cm40 cm
De juiste kiteboard maat op basis van het gewicht van een kitesurfer.

Dit tabel is gebaseerd op een beginnend tot gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard freeride twintip kiteboard. Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht.

Meer over kiteboards, de verschillende vaarstijlen en advies welke maat kiteboard daarbij past vind je op onze kiteboard pagina.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn