Welke maat kiteboard heb ik nodig? Maattabel voor kitesurfers

kiteboard maat maattabel
De juiste maat kiteboard, voetband goed afgesteld en gaan tijdens een Reedin testdag.

In dit handboek kitesurfen artikel beantwoorden we de vraag welke maat kiteboard geschikt is voor jou. Alhoewel deze vraag vaak gesteld wordt door beginners biedt deze informatie ook goede naslaginformatie voor elke kitesurfer. Net als bij kites zijn er heel wat verschillende kiteboards. Elk met eigen bijzonderheden die passen bij de vaarstijl van een kitesurfer.

Maattabel welke maat kiteboard

We beantwoorden hieronder eerst de veelgestelde vraag: “Welke maat kiteboard heb ik nodig?” Zo weet je via het kiteboard maattabel in een oogopslag welke maat kiteboard past bij je gewicht. Lees na het maattabel verder over de bijzonderheden en vuistregels die ook belangrijk zijn om over na te denken bij het bepalen welke maat kiteboard bij je past.

Gewicht kitesurfer (kg)Lengte kiteboard (cm)Breedte kiteboard (cm)
100+ kilo144+ cm46 cm
85-100 kilo139 cm41,5 cm
70-85 kilo136 cm41 cm
65-70 kilo133 cm40,5 cm
40-55 kilo130 cm39 cm
De juiste kiteboard maat (lengte en breedte) op basis van het gewicht van een kitesurfer.

Let op. Dit is een algemeen en indicatief overzicht. Dit tabel is gebaseerd op een beginnend tot gemiddeld niveau kitesurfer met een standaard freeride twintip kiteboard. Een allround kiteboard dus. We leggen je hierder meer uit over de achtergrond van het maattabel zodat je nog een betere afweging kan maken. Bijvoorbeeld op basis van je maat voet.

Freeride twintip als uitgangspunt

Twintip kiteboards zijn verreweg de meest gebruikte kiteboards. Zoals je ziet is een twintip een kiteboard dat je zowel naar links als naar rechts kan varen. Ook hoef je niet uit je voetbanden als je van vaarrichting wilt veranderen. Je hoeft een twintip kiteboard ook niet te draaien als je van vaarrichting wilt veranderen. Zo biedt een een twintip veel gemak ten opzichte van surf/wave stijl kitesurf-boards en tevens heel veel vrijheid. Daarom nemen we dit type kiteboard als uitgangspunt. 99% zal immers beginnen op een freeride twintip kiteboard. Meer informatie over twintip kiteboards vind je op onze kiteboard pagina.

Een freeride twintip kiteboard is een allemansvriend. Voor leuke sessies om mee te doen waar je op dat moment zin in hebt.

Welke maat kiteboard heb ik nodig? Voorbeeld van een freeride twintip kiteboard, de Naish Motion 2022
Welke maat kiteboard heb ik nodig? Voorbeeld van een freeride twintip kiteboard, de Naish Motion 2022

Vuistregels welke maat kiteboard

  • Je gewicht is een bepalende factor: hoe zwaarder je bent, hoe groter je kiteboard.
  • Een langer kiteboard helpt je sneller op gang dan een korter kiteboard.
  • Bij kitesurfen met een korter en vlakker kiteboard duikt de neus sneller onder water. Dit speelt vooral bij langere kitesurfers met een te kort kiteboard.
  • Hoe vlakker en breder je kiteboard, hoe sneller je op gang komt en hoe sneller je hoogte loopt.
  • Aan de kust waait het vaak iets harder en stabieler dan op binnenwater. Daarom is op binnenwater een iets ruimer kiteboard fijner. Dit voorkomt dat je telkens dreigt stil te vallen op het moment dat de wind even wegvalt.
  • Met grotere vinnen, bijvoorbeeld 5 cm. hoog, heb je meer grip op het water. Dit maakt een kiteboard minder speels maar kan bij weinig wind net het verschil maken om lekker te kunnen kitesurfen.

Kantelpunt vuistregels

De genoemde vuistregels hebben ook een kantelpunt waarop ze hun voordelen verliezen. Bijvoorbeeld als het harder gaat waaien. Dan kan je met een groot en breed kiteboard minder tegendruk geven en afremmen. Dit is het moment om een kleinere kite op te laten of een kleiner kiteboard te pakken. Zo zie je dat de lengte en breedte van een kiteboard ertoe doen.

Kiteboard dames en kinderen

Kitesurfers met een kleinere voet als ook dames en kinderen met een kleine voetmaat kiezen bij voorkeur een minder breed kiteboard. Zo kunnen zij de voetbanden ook zo plaatsen dat de hielzijde meer tegen de rand van het kiteboard zit. Dit helpt hen om goede druk te kunnen zetten op de kanten, maar ook om bochten te kunnen draaien en toeside te kitesurfen. Een dames kiteboard en / of kiteboard voor kinderen is vaak ook flexibeler dan een normaal kiteboard. Met minder gewicht en een kleinere maat voet is een flexibel kiteboard beter te controleren.

Lengte kiteboard. Voorbeeld van een kiteboard voor dames, de Duotone Soleil.
Voorbeeld van een kiteboard voor dames, de Duotone Soleil.

Afstelling voetbanden cruciaal

Het juist afstellen van voetbanden kan overigens een wereld van verschil maken bij het gebruik van het kiteboard. Een niet goed geplaatste voetband kan zelfs voor forse blessures zorgen. De afstelling van een kiteboard binding is ook niet universeel. Er zijn natuurlijk principes maar je eigen anatomie speelt ook een belangrijke rol. In het artikel ‘Voetbanden kiteboard’ leggen we je er alles over uit zodat je je voetbanden perfect kan afstellen.

Meer over kiteboards, de verschillende vaarstijlen en advies welke maat kiteboard daarbij past vind je op onze kiteboard pagina.