Achensee – Kitesurfen, kitefoilen en wingfoilen op de Achensee in Oostenrijk

Achensee

De Achensee wordt beschouwd als één van de 5 mooiste plaatsen in Oostenrijk. Een tip dus voor wie een gave reisbestemming zoekt in Oostenrijk. Daarnaast is de Achensee een groot meer. Alle ruimte dus voor alles wat je kan bedenken op en in het water. Wij denken dat direct aan windsporten als kitesurfen, kitefoilen, windsurfen, wingsurfen en wingfoilen. Maar ook kajakken, zeilen, paragliden en suppen zijn zeer geschikte activiteiten. In dit kitesurfblog lees en bekijk je mijn bevindingen na een weekje Achensee in augustus.  

Paragliden boven de Achensee bij Pertisau
Paragliden boven de Achensee bij Pertisau

Prachtige omgeving: veel te zien en beleven

De Achensee, in het Nederlands Achenmeer, is letterlijk een prachtige omgeving. Het meer dat turquoise afsteekt tegen de bergen en het wolkenspel dat voordurend in beweging is maakt het prachtig om te zien. Daarnaast biedt de omgeving alle faciliteiten die je kan wensen qua hotels, restaurants en voorzieningen. Desondanks ligt alles wat primitief is, als je dit wenst, ook aan je voeten. Zo kan je er bijvoorbeeld dagen wandelen zonder dat je veel hebt gezien. Ook kan je er goed mountainbiken. Desnoods iets minder primitief met een e-mountainbike. Maar ook de golfbanen liggen er prachtig en uitnodigend bij. Als een biljardlaken.

Kajakken op het Achenmeer
Kajakken op het Achenmeer

Kiten en wingen Achensee

Terug naar watersport want daar gaan wij natuurlijk voor. Om te beginnen is de Achensee een geschikte kitesurf spot. Daarnaast is de Achensee ook zeer geschikt om te kitefoilen. Meest geschikt is de Achensee misschien wel voor het wingfoilen. Waarom lees je hieronder.

Achensee c.q. Achenmeer – Kitesurfen, kitefoilen en wingfoilen op de Achensee in Oostenrijk

Wind Achensee

Wind in de middag begint vlagerig, daarna stabieler

In de loop van de middag begint het vaak te waaien op de Achensee. Vaak tussen 14.00 en 19.00 uur. Geen stormachtige wind maar een lekkere bries met schuimkoppen en dat duidt op ongeveer 20 knopen. Prima wind voor kitesurfen, kitefoilen en wingfoilen dus. Natuurlijk ook goed voor windsurfen, windfoilen en zeilen maar daar ga ik in dit blog niet verder op in.

Wind trekt aan voor kitesurfers
Wind trekt aan. Eerste kitesurfers gaan het al proberen.
Het begint vaak rond 14 uur te waaien.
Het begint vaak rond 14 uur te waaien.

De wind begint in de loop van de middag vaak met horten en stoten. Kitesurfers die niet meer kunnen wachten gaan dan al het water op bij het aangewezen gebied aan de kant van Maurach (kitezone Seespitz). Echter, de wind is dan nog onstabiel. Kites vallen dan bijvoorbeeld soms ineens uit de lucht. Een leuk schouwspel om te bekijken maar feitelijk is het een beetje tobben. Daar doen wij het in ieder geval niet meer voor.

Kitefoilers komen vaak het eerst op gang...
Kitefoilers komen vaak het eerst op gang…

Als de wind toeneemt kitefoilen de kitefoilers als eerste tegen te wind in. Daarna komen de kitesurfers op gang en worden de eerste sprongen getoond aan het publiek. Dat is er overigens genoeg in de zomer. Het is er een mooi hoekje voor maar mijn ervaring is dat de wind hier redelijk vlagerig blijft. Ook zijn er enkele obstakels in het water in de vorm van wat boomstronken net onder water.

Dagen en momenten met constante wind

Op de dagen of momenten dat het echt waait is de wind ook een stuk constanter en gaat voorgaand schouwspel zodoende niet op. Dan kun je gewoon te water en direct plezier hebben.

Eenmaal op het water is het prachtige ervaring. Subliem zelfs. De kleur van het water en de bergen maken het een onvergetelijke ervaring. -Danny van Dooren

Even geduld en dan is er vaak wel circa 20 knopen wind
Even geduld en dan is er vaak wel circa 20 knopen wind
Kitezone Uferstrasse
Kitezone Uferstrasse

Watertemperatuur

De Achensee is feitelijk een bergmeer. De watertemperatuur is daarom ook laag. Heerlijk als verkoeling wanneer het warm is maar snel koud als het bewolkt is en bij lage temperaturen. De juiste dikte wetsuit is daarom belangrijk. De ondergrond is van stenen en kiezels. Je kan met blote voeten gaan kitesurfen maar als je nog vaak grond onder je voeten zoekt, dan zijn schoentjes aan te raden.

Opstapplaatsen kitesurfen en wingfoilen

Op andere locaties waar de wind ruim over het meer komt zie je ook kitesurfers, kitefoilers en wingfoilers. Bijvoorbeeld aan de overkant van Pertisau (kitezone Uferstrasse). Met een kleine plaats om kites te stijgen en landen is het water snel diep en de wind stabieler. Die plekken maken het prachtig voor het wingfoilen. Een van de redenen waarom wingfoilen zo populair is. Je kan immers langs de kant zo het water in en gaan. Voor het kitesurfen vergt dit extra stuurmanskunst en vaardigheden. Bijvoorbeeld als gebruik gemaakt moet worden van een bevestigingspunt aan een stuk rots voor het oplaten van een kite. Daar beginnen sommige kitesurfers sowieso al niet aan. Daarom is het aangewezen stuk voor het op- en neerlaten van kites op het Achenmeer hoofdzakelijk bij Maurach. Bij voldoende wind kan opgekruist worden en is er ruimte zat.

Wingfoilen Achensee
De Achensee is zeer geschikt voor het wingfoilen
Wingsurfen Achensee
Wingsurfer op de Achensee

Meer informatie

Om op de Achensee te kitesurfen en windsurfen moet je officieel een licentie hebben. Deze is aan te schaffen via de lokale kitesurf club. Op kiteclub-achensee is ook meer informatie te bekijken over de gebruiken, regels en activiteiten op de Achensee.

Conclusie Achensee

Speciaal naar de Achensee voor een kitesurf vakantie of om te wingfoilen zou ik niet aanraden. Er zijn wind zekerdere bestemmingen met een constantere wind en warmer water. Maar als je op vakantie gaat in de buurt van de Achensee zou ik zeker je materiaal meenemen. Misschien zou ik het wingfoil materiaal nog eerder aanraden dan kitesurf of kitefoil materiaal. Dit omdat het wingfoilen aan de Achensee heel laagdrempelig is en het makkelijk starten is. Eenmaal op het water met wind is het zowel voor het kitesurfen, kitefoilen, wingsurfen als wingfoilen een prachtige ervaring. Subliem zelfs. Het wolkenspel, de kleur van het water en de bergen maken het een onvergetelijke ervaring. Daarnaast is het een prachtig gebied dat veel te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurf-podcast-redding-maasvlakte
wingsurfer
Leren wingsurfen