Wingsurfen – Een wingsurf en wingfoil handboek

Foto: Marcel Berrevoets heeft wingfoiler Mark van der Burg en kitesurfer Valérie van Seters in het vizier.

Wingsurfen, wingboarden, wingfoilen en winging zijn de verschillende namen voor de nieuwste windsport. Het is een combinatie van windsurfen, kitesurfen en foilen. Als beginner vraag je jezelf vast af wat voor type wingsurfboard, hoe lang de mast en welke wing je nodig hebt. Als ervaren wingfoiler ga je voor de volgende stappen. Daarom deze uitleg wingsurfen en wingfoilen. Met deze uitleg weet in in een keer hoe het zit en waar je op moet letten als je wilt gaan wing surfen. Daarnaast is het een goed naslagwerk voor de al meer ervaren wingsurfers.

Over wingsurf en wingfoil spots. Op zoek naar wingsurf spots of wingfoil spots. Bekijk waar je op moet letten via op onze wingfoil spot Nederland pagina.

Wingsurfen en wingfoilen breekt door

Het bestond al jaren maar is nooit echt doorgebroken. In 2020 was het wel zover. Een aantal kitesurf merken is het gelukt heel goede surf wings te maken. Best logisch gezien de opgebouwde kennis en beschikbare materialen van de merken. Op dit moment gaat de ontwikkeling razend snel. Er komen per maand wel nieuwe merken bij die wingsurfmateriaal op de markt brengen.

Windsporten zijn helemaal in

Daarnaast zijn windsporten helemaal in. Wingsurfen en wingfoilen horen inmiddels ook in het rijtje windsporten thuis. Het spreekt veel watersporters aan en is relatief gemakkelijk om mee te beginnen. Winter 2021 bracht ons een pak sneeuw en daarna goed ijs. Het snowwingen, snowwingsurfen, ijswingen en ijswingsurfen nam ook toen een enorme vlucht. Met een wing en snowboard was nog wel een dingetje. Je hebt vrij veel kracht nodig om door de sneeuw te komen. Je mist de opwaartse kracht van de kite. Met schaatsen aan en een wing in de hand zweef je letterlijk over het ijs. Dit is subliem gebleken voor veel kiters. Natuurlijk haal je niet de snelheid als met een kite. Echter, het is veel minder complex met een wing. Geen lijnen, geen kite op afstand etc. Daarnaast kan je wingen op het land met een mountainboard of een skateboard.

IJswingen met Marlie van der Ven. Bekijk ook Ode aan de wing
IJswingen met Marlie van der Ven. Bekijk ook Ode aan de wing.

‘Wingfoilen’ is de sport

De Wingfoil World Tour is in 2020 officieel gemaakt als onderdeel van de Global Wingsports Association. Het specifiek maken van wingfoilen in de naam, geef ook aan dat de sport verder gaat onder de naam wingfoilen. Voorheen waren en tal van namen die gebruikt werden. Het doel van de Wingfoil World Tour is een professionele wereldcompetitie opzetten en de wereld laten zien wat wingfoilen allemaal in zich heeft. 

Wingsurfwedstrijden - Wereldkampioenschap Wingfoilen
Wingsurfwedstrijden – Wereldkampioenschap Wingfoilen. Foto: Wingfoildaily.com

Uitleg wingsurfen algemeen

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een relatief nieuwe watersport waarbij de wingsurfer op een surfboard staat en zich voort laat trekken door een wing (zeil). De surfer heeft de wing in zijn handen. Deze zit dus niet vast aan een surfboard, zoals bijvoorbeeld bij windsurfen het geval is. Wingsurfen valt te omschrijven als een kruising tussen golfsurfen, windsurfen, kitesurfen en foilen.

Wingsurfen wordt feitelijk wingfoilen genoemd als gebruik wordt gemaakt van een hydrofoil (draagvleugel) in combinatie met een speciaal ontwikkeld wingfoilboard. Een andere actieve naam is wingen.

Kan je wing surfen in Nederland?

Zeker weten. Je kan het overal doen en het is minder complex dan kitesurfen. Zo heb je geen lange lijnen om rekening mee te houden. Daarom kan je op kleinere plassen en binnenwater als snel uit de voeten. Daarnaast heb je ook geen hulp nodig om een wing op te pompen en op of neer te laten. Dit kan je allemaal zelf. Wingfoilen kan je echter niet overal. Je hebt genoeg diepte nodig om ervoor te zorgen dat je niet vastloopt op de bodem.

Wingsurfers Jennifer en Bart voor de Brouwerdam. Foto: Marcel Berrevoets.

Waar mag je wingsurfen in Nederland?

Wingfoilen is door de overheid gelijkgesteld met windsurfen. Wingfoilen mag dus op die wateren, waar het windsurfen ook is toegestaan. Dit houdt in dat het in principe overal mag behalve op druk bevaren waterwegen en kanalen. Lees eventueel het binnenvaart politiereglement voor meer informatie.

Wil je op zee of op meren gaan wingsurfen en wingfoilen. Dan gelden er specifieke regels. Deze staan altijd aangegeven op het informatiebord bij de opgang van het strand of het recreatiegebied. Let aan zee ook op de (strand)vlaggen van de reddingsbrigade op het moment zelf. Zorg dat je de betekenis ervan kent en de regels of volgt.

Waar mag je wingsurfen in Nederland? Regels en tips voor veiligheid.
Betekening vlaggen. Meer regels en tips op Reddingsbrigade.nl

Is wingsurfen moeilijk?

Wingsurfen lijkt op het oog misschien het meest op windsurfen. Het is echter makkelijker om te leren. Juist omdat het te leren valt op verschillende typen surfboards. Je kan bijvoorbeeld beginnen met wingsurfen op een (opblaasbaar) supboard. Zodra dit lekker gaat, kan je overstappen op een speciaal ontwikkeld wingboard of zelfs een wingsurf-foilboard. Op zee in de golven wingfoilen is een heel ander verhaal. Dit is niet als makkelijk te bestempelen en misschien wel moeilijker dan kitesurfen.

Wingsurf les nemen of niet?

Ik heb ervoor gekozen geen wingsurf les te nemen toen ik aan mijn avontuur begon. Mijn ervaring met kiten, kitesurfen en een klein beetje windsurfen was aanwezig en actueel. Daarnaast huurde ik een set en ging ik direct bij het verhuurcentrum het water op. Het verhuurcentrum hield ook altijd een oogje in het zeil. Dat was fijn. Daarbij heeft de korte en bondige uitleg en tips van de mensen bij het verhuurcentrum mij telkens geholpen om wat basiszaken te begrijpen. Dit voorkomt onnodig zelf experimenteren en onveilige situaties. Ook versnelde het mijn leerproces. Verder had ik voor het kiezen van de juiste wingsurf set in het begin telkens hulp nodig.

Wingsurf les nemen of niet?
Wingsurf les nemen of niet?

Mocht je geen ervaring hebben met water- en/of windsporten, dan is het nemen van wingsurf les een must wat ons betreft. Het is niet iets om zelf te gaan proberen. Zeker niet als je direct met een foil onder het board het water op wilt. Een wingsurfcursus zal je leerproces daarnaast ook enorm versnellen en wordt vaak aangeboden via wingsurf winkels en wingsurf les scholen.

Is wingsurfen gevaarlijk?

Wingsurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Als je weeromstandigheden en wingsurfuitrusting kiest passend bij jouw vaardigheidsniveau, is het niet gevaarlijk. Dat wingsurfen potentieel ook een gevaarlijke en extreme sport is, is ons ook duidelijk. Bij hardere wind en een wilde zee kan wingsurfen ontzettend gaaf zijn. Er kunnen ook hoge sprongen en trucs mee worden gedaan. De risico’s nemen dan vanzelfsprekend ook toe. Het gebruik van een helm is op zijn minst aan te raden. Om te beginnen met wingsurfen moet je in ieder geval kunnen zwemmen. Verder is het een heel diverse watersport die door een heel divers publiek kan worden beoefend.

Ongekende trucs tijdens de GWA Wingfoil World Cup Leucate. Foto: wingfoilworldtour.com
Ongekende trucs tijdens de GWA Wingfoil World Cup Leucate. Foto: wingfoilworldtour.com

Wat heb je nodig?

Om te wingsurfen heb je wingsurf wing (zeil) en een speciaal ontwikkeld wingsurf-board nodig. Aan het wingsurf-board is mast (fuselage) en een hydrofoil (draagvleugel) te monteren. Zo wordt wingsurfen ineens wingfoilen. Met behulp van de hydrofoil kan je volledig uit het water komen en als het ware boven het water wingfoilen. Beginnen met een surfboard of sup-board is natuurlijk ook mogelijk. Je hebt in ieder geval ook nog een board leash en wing leash nodig. Daarnaast heb je een neopreen wetsuit en eventueel neopreen schoentjes nodig. Zoals eerder gesteld is het gebruik van een helm ook aan te raden.

Hoeveel wind heb je nodig?

Wingsurfen met een foil board kan al met heel weinig wind. Zo valt er al actief en met veel plezier te wingsurfen vanaf 8 knopen (windkracht 3). Afhankelijk van het vaardigheidsniveau en wat een wingsurfer c.q. wingfoiler wil, kan worden doorgewingt tot boven de 30 knopen (windkracht 7). Wingsurfen is dus een goed alternatief voor watersporten waarvoor je veel wind nodig hebt.

Hoe doseer je de kracht?

Een wing kan je vlak houden waardoor deze feitelijk op de wind ligt en krachtloos is. Zodra je de wing maar naar onder vasthoudt, komt de wind in de wing en gaat hij trekken. Zodra je wingsurft valt de kracht gedeeltelijk weg door je snelheid. Door de wing hoger of lager vast te pakken, kan een wingsurfer c.q. wingfoiler de kracht doseren.

Uitleg wingsurfen specifiek

Welke maat wing surfer heb je nodig bij welke wind?

Wing surfer wings zijn er in veel soorten en maten. Sommige merken bieden van één specifieke wing wel 6 maten. Gangbaar voor een volwassen wingsurfer is een 5 m2. Bij hardere wind is een 3,5 m2 gangbaar. Hieronder hebben we een maattabel wing surfer in combinatie met het gewicht van de wingsurfer en de wind. De wind is aangegeven in knopen. Eventueel raadpleeg je ook het omrekentabel voor meer inzicht in de wind.

Tabel maat wing

GewichtMaat wing
7 meter6 meter5 meter4 meter3 meter2 meter
-65 kilo9-15 kt10-20 kt11-22 kt17-32 kt22-42 kt35+ kt
65-85 kilo9-17 kt10-22 kt12-27 kt19-37 kt27-47 kt40+ kt
+85 kilo11-19 kt13-25 kt15-32 kt21-44 kt27-57kt45+ kt
Tabel maat wing surfer in combinatie met gewicht van de wingsurfer en de wind in knopen.

Maat wingfoil

Als geschreven is de wingfoil de vleugel. Als je gaat beginnen met wingfoilen is een zo’n groot mogelijk wingfoil fijn. Een grote wingfoil zorgt er namelijk voor dat je snel uit het water gelift wordt.

Een foil kies je op basis van je gewicht, niveau en wat je ermee wilt gaan doen.

Welke maat foil vuistregels

  • Hoe zwaarder je bent, hoe groter je draagvleugel moet zijn.
  • Een grote foil is een voordeel want je komt er sneller en gemakkelijker mee uit het water.
  • Een grote foil kan ook een nadeel zijn omdat hij niet zo’n hoge snelheid haalt als je misschien uiteindelijk wilt.
  • Daarnaast is een grote foil minder wendbaar en speels als een kleine foil.
  • Een kleine foil komt minder snel uit het water, maar is wendbaarder en sneller.
  • Een vleugel van 1600 cm² bijvoorbeeld is geschikt voor gevorderde surffoilers tot 80 kg.

Tabel maat wingfoil

Maat wingfoilNiveauGewicht
2500 cm wingBeginner / Les+85 kilo
2000 cm wingBeginner / Les-70 tot 85 kilo
1500 cm wingErvaren
-1500 cm wingGevorderd
Maat wingfoil in combinatie met het niveau en gewicht van de wingsurfer

Maat mast wingfoilen

Net als met kitefoilen kan je met wingfoilen verschillende mastlengtes gebruiken. De hoogte varieert voornamelijk tussen 75 en 105 cm. Een kortere mast is fijn in het begin, op vlak water, binnenwater en in ondiep water. Een langere lift je hoger uit het water en is fijn bij wilder water, op zee en dieper water.

Maat wingsurf board

In het begin is vooral een groot wingsurf board fijn. Bijvoorbeeld een 6’11” waar wij mee zijn gestart. Een groot wingfoil board met volume blijft makkelijk drijven, is stabieler en daardoor kan je makkelijker starten. Het volume verschilt ook per board. Veel volume is in het begin fijn. Bijvoorbeeld 140 liter volume. Je kan op een groot wingsurf board ook gemakkelijk blijven staan zonder eraf te vallen en zo maak je al snel de eerste meters zonder dat je het door hebt. Een groot board in combinatie met een grote wing zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk uit het water getild wordt en je eerste meters kan wingfoilen. Zodoende kan je je vooraf focussen op boardcontrole en op de wing leren surfen. Dit is echt een uitdaging erg leuk om te leren.

Wingsurf boards

Kleiner board met minder volume

Als je het wingfoilen eenmaal kan heb je ook niet meer zo veel volume meer nodig. Een volume van het aantal liter dat rond je gewicht ligt, zou dan prima moeten zijn. Vergevorderde wingers gaan zelfs het water op met 4’8″ board.

Tabel maat wingsurf board

Maat boardNiveauGewicht
6’0″Beginner / Les+85 kilo
6’0″Beginner / Les-70 – 85 kilo
5’8″Ervaren+85 kilo
5’6″Ervaren-70 – 85 kilo
5’4″Gevorderd+85 kilo
5’0″Gevorderd-70 – 85 kilo
Tabel maat wingsurfboard in combinatie met niveau en gewicht.

Opblaasbaar board

Bijne elk wingsurf merk heeft ook opblaasbare wingsurf board in het assortiment. Het grote voordeel is natuurlijk het transport. Een opblaasbaar board kan qua formaat in een grote sporttas. Daarbij kan een opblaasbaar board ook tegen een stootje. Het beschadigt minder snel. Echter, de prestaties van een opblaasbaar board halen het bijna nooit bij en hard board. Dat is niet erg voor veel wingsurfers. Echter, van wingfoilers die er heel bedreven en goed in zijn, zie je er bijna geen met een opblaasbaar board. Een voorbeeld van een opblaasbare board is dat van Gong. Zie de foto hieronder.

Gong Wing Surf opblaasbaar wingsurf board
Voorbeeld Gong Wing Surf opblaasbaar wingsurf board. Foto: gong-galaxy.com

Waar koop ik een wing en wingboard?

Wing surfen is inmiddels populair geworden. Daarom hebben veel kitesurf winkels wings en wingboards toegevoegd aan hun assortiment. Bekijk de kitesurf winkels bij jou in de buurt.

Je tweede wingfoil-board kopen

Als je eenmaal hebt leren wingfoilen, lekker kan cruisen en kan gijpen is het misschien tijd voor een tweede wingfoil-board. Daarmee gaat je wendbaarheid een stuk omhoog en wordt het wingfoilen nog speelser en leuker. Een goede richtlijn om aan te houden voor je tweede wingfoil-board is je eigen gewicht. Bijvoorbeeld: ik weeg ongeveer 85 kilo. Mijn tweede board zou dan een 85 liter board kunnen zijn.

Wingsurf set kopen

Ben je op zoek naar een complete wingsurf set of wing foil set om te beginnen met wingsurfen? Zeker de aanschaf van een wing foil set als beginnend wing surfer kan een uitdaging zijn. Dat is niet vreemd, want als rookie wing surfer of wing foiler weet je vaak niet precies wat je zoekt. Bovendien wil je een set aangschaffen waar je even mee vooruit kan.

Wingsurf set kopen. Een complete wing foil set koop je eventueel in de aanbieding
Voorbeeld van een wingsurf set.

Om een set aan te schaffen heb je diverse opties. Deze uitleg helpt je daarbij.

Daarnaast is ons advies is je te laten adviseren in een winkel. Voor het kopen van materiaal verschilt het namelijk veel of je al ervaring hebt met wind- en/of watersport. Indien dit zo is, ook hoe recent en intensief die ervaring is.

Opties wing foil set kopen

Zodoende worden meestal diverse opties geboden of op maat samengesteld zodat jouw wingsurf c.q. wing foil set past goed aansluit bij wat jij wilt gaan doen op het water en past bij jouw vaardigheidsniveau.

Aanbieding wing surfer set

Deze wing surfer sets zijn vaak ook scherp geprijsd als aanbieding. Genoeg inspiratie te vinden dus. Daarnaast is een belletje of bezoek aan een winkels zo gemaakt. Ten slotte is persoonlijk advies vaak het beste advies.

Leren wingsurfen, zo werkt dat

Wil je wingsurfer c.q. wingfoiler worden en het ook leren? Dan vraag je jezelf vast af wat je te wachten staat? Speciaal daarvoor leggen wij ons leerproces vast en delen we het met jou. Daarin lees je hoe wij vanaf dag 1 zijn begonnen volg je onze progressie. Daarnaast delen we per ervaring ook wat we hebben geleerd en ons is opgevallen. Daar kan jij je voordeel mee doen.

Leren wingsurfen en wingfoilen: het begint met wingsurfen. Bekijk leren wingsurfen c.q. wingfoilen.

Laatste wingfoil nieuws en blogs