Wingsurfen – Een wingsurf en wingfoil handboek

Wingsurfen
Wingsurfen. Een complete set wingsurf-uitrusting

Wingsurfen, wingboarden, wingfoilen en winging zijn de verschillende namen voor de nieuwste windsport. Het is een combinatie van windsurfen, kitesurfen en foilen. Als beginner vraag je jezelf vast af wat voor type wingsurfboard, hoe lang de mast en welke wing je nodig hebt. Als ervaren wingfoiler ga je voor de volgende stappen. Daarom deze uitleg wingsurfen en wingfoilen. Met deze uitleg weet in in een keer hoe het zit en waar je op moet letten als je wilt gaan wing surfen. Daarnaast is het een goed naslagwerk voor de al meer ervaren wingsurfers.

Wingsurfen en wingfoilen breekt door

Het bestond al jaren maar is nooit echt doorgebroken. In 2020 was het wel zover. Een aantal kitesurf merken is het gelukt heel goede surf wings te maken. Best logisch gezien de opgebouwde kennis en beschikbare materialen van de merken. Op dit moment gaat de ontwikkeling razend snel. Er komen per maand wel nieuwe merken bij die wingsurfmateriaal op de markt brengen.

Windsporten zijn helemaal in

Daarnaast zijn windsporten helemaal in. Wingsurfen en wingfoilen horen inmiddels ook in het rijtje windsporten thuis. Het spreekt allerlei sporters aan en is relatief gemakkelijk om mee te beginnen. Winter 2021 bracht ons een pak sneeuw en daarna goed ijs. Het snowwingen, snowwingsurfen, ijswingen en ijswingsurfen nam ook toen een enorme vlucht. Met een wing en snowboard was nog wel een dingetje. Je hebt vrij veel kracht nodig om door de sneeuw te komen. Je mist de opwaartse kracht van de kite. Met schaatsen aan en een wing in de hand zweef je letterlijk over het ijs. Dit is subliem gebleken voor veel kiters. Natuurlijk haal je niet de snelheid als met een kite. Echter, het is veel minder complex met een wing. Geen lijnen, geen kite op afstand etc. Daarnaast kan je wingen op het land met een mountainboard of een skateboard.

IJswingen is een vorig van ijssurfen
IJswingen met Wato Kiteschool
Wingsurfen en wingfoilen breekt door
Foto: Marcel Berrevoets heeft wingfoiler Mark van der Burg in het vizier.
Leren wingsurfen en wingfoilen
De beheerder van kitesurfpro aan het leren wingsurfen

‘Wingfoilen’ is de sport

De Wingfoil World Tour is in 2020 officieel gemaakt als onderdeel van de Global Wingsports Association. Het specifiek maken van wingfoilen in de naam, geef ook aan dat de sport verder gaat onder de naam wingfoilen. Voorheen waren en tal van namen die gebruikt werden. Het doel van de Wingfoil World Tour is een professionele wereldcompetitie opzetten en de wereld laten zien wat wingfoilen allemaal in zich heeft. 

Wingsurfwedstrijden - Wereldkampioenschap Wingfoilen
Wingsurfwedstrijden – Wereldkampioenschap Wingfoilen. Foto: Wingfoildaily.com

Uitleg wingsurfen

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een relatief nieuwe watersport waarbij de wingsurfer op een surfboard staat en zich voort laat trekken door een wing (zeil). De wingsurfer heeft de wing in zijn handen. Deze zit dus niet vast aan een surfboard, zoals bijvoorbeeld bij windsurfen het geval is. Wingsurfen valt te omschrijven als een kruising tussen golfsurfen, windsurfen, kitesurfen en foilen.

Wingsurfen wordt ook wel wingfoilen genoemd als gebruik wordt gemaakt van een hydrofoil (draagvleugel) in combinatie met een speciaal ontwikkeld wingfoilboard. Een andere actieve naam is wingen.

Kan je wing surfen in Nederland?

Zeker weten. Je kan het overal doen en het is minder complex dan kitesurfen. Zo heb je geen lange lijnen om rekening mee te houden. Daarom kan je op kleinere plassen en binnenwater als snel uit de voeten. Daarnaast heb je ook geen hulp nodig om een wing op te pompen en op of neer te laten. Dit kan je allemaal zelf. Wingfoilen kan je echter niet overal. Je hebt genoeg diepte nodig om ervoor te zorgen dat je niet vastloopt op de bodem.

Is wingsurfen moeilijk?

Wingsurfen lijkt op het oog misschien het meest op windsurfen. Het is echter makkelijker om te leren. Juist omdat het te leren valt op allerlei typen surfboards. Je kan bijvoorbeeld beginnen met wingsurfen op een (opblaasbaar) supboard. Zodra dit lekker gaat, kan je overstappen op een speciaal ontwikkeld wingboard of zelfs een wingsurf-foilboard. Op zee in de golven wingfoilen is een heel ander verhaal. Dit is niet als makkelijk te bestempelen en zelfs een stuk moeilijk dan kitesurfen.

Is wingsurfen gevaarlijk?

Wingsurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Als je weeromstandigheden en wingsurf-uitrusting kiest passend bij jouw vaardigheidsniveau, is het niet gevaarlijk. Dat wingsurfen potentieel ook een gevaarlijke en extreme sport is, is ons ook duidelijk. Bij hardere wind en een wilde zee kan wingsurfen ontzettend gaaf zijn. Er kunnen ook hoge sprongen en trucs mee worden gedaan. De risico’s nemen dan vanzelfsprekend ook toe. Het gebruik van een zwemvest en helm zijn op zijn minst aan te raden.

Wat heb je nodig om te kunnen wingsurfen?

Om te wingsurfen heb je wingsurf wing (zeil) en een speciaal ontwikkeld wingsurf-board nodig. Aan het wingsurf-board is mast (fuselage) en een hydrofoil (draagvleugel) te monteren. Zo wordt wingsurfen ineens wingfoilen. Met behulp van de hydrofoil kan je volledig uit het water komen en als het ware boven het water wingfoilen. Beginnen met een surfboard of sup-board is natuurlijk ook mogelijk. Je hebt in ieder geval ook nog een board leash en wing leash nodig. Daarnaast heb je een neopreen wetsuit en eventueel neopreen schoentjes nodig.

Wingsurfen

Hoeveel wind heb je nodig?

Wingsurfen met een foil board kan al met heel weinig wind. Zo valt er al actief en met veel plezier te wingsurfen vanaf 8 knopen (windkracht 3). Afhankelijk van het vaardigheidsniveau en wat een wingsurfer c.q. wingfoiler wil, kan worden doorgewingt tot boven de 30 knopen (windkracht 7). Wingsurfen is dus een goed alternatief voor watersporten waarvoor je veel wind nodig hebt.

Hoe doseer je de kracht?

Een wing kan je vlak houden waardoor deze feitelijk op de wind ligt en krachtloos is. Zodra je de wing maar naar onder vasthoudt, komt de wind in de wing en gaat hij trekken. Zodra je wingsurft valt de kracht gedeeltelijk weg door je snelheid. Door de wing hoger of lager vast te pakken, kan een wingsurfer c.q. wingfoiler de kracht doseren.

Welke maat wing surfer heb je nodig bij welke wind?

Wing surfer wings zijn er in veel soorten en maten. Sommige wingsurf merken bieden van één specifieke wing wel 6 maten. Gangbaar voor een volwassen wingsurfer is een 5 m2. Bij hardere wind is een 3,5 m2 gangbaar. Hieronder hebben we een maattabel wing surfer in combinatie met het gewicht van de wingsurfer en de wind. De wind is aangegeven in knopen. Eventueel raadpleeg je ook het omrekentabel. Let op! Dit is een indicatief overzicht.

7 meter6 meter5 meter4 meter3 meter2 meter
-65 kilo9-15 kt10-20 kt11-22 kt17-32 kt22-42 kt35+ kt
65-85 kilo9-17 kt10-22 kt12-27 kt19-37 kt27-47 kt40+ kt
+85 kilo11-19 kt13-25 kt15-32 kt21-44 kt27-57kt45+ kt
Tabel maat wing surfer in combinatie met gewicht van de wingsurfer en de wind in knopen.

Maat wingfoil

Als geschreven is de wingfoil de vleugel. Als je gaat beginnen met wingfoilen is een zo’n groot mogelijk wingfoil fijn. Een grote wingfoil zorgt er namelijk voor dat je snel uit het water gelift wordt.

Tabel maat wingfoil

Maat wingfoilNiveauGewicht
2500 cm wingBeginner / Les+85 kilo
2000 cm wingBeginner / Les-70 tot 85 kilo
1500 cm wingErvaren
-1500 cm wingGevorderd
Maat wingfoil in combinatie met het niveau en gewicht van de wingsurfer

Maat mast wingfoilen

Net als met kitefoilen kan je met wingfoilen verschillende mastlengtes gebruiken. De hoogte varieert voornamelijk tussen 75 en 105 cm. Een kortere mast is fijn in het begin, op vlak water, binnenwater en in ondiep water. Een langere lift je hoger uit het water en is fijn bij wilder water, op zee en dieper water.

Maat wingsurfboard

In het begin is vooral een groot wingsurfboard fijn. Bijvoorbeeld een 6’0″ waar wij mee zijn gestart. Een groot board met volume blijft makkelijk drijven, is stabieler en daardoor kan je makkelijker starten. Het volume verschilt ook per wingsurfboard. Veel volume is in het begin fijn. Bijvoorbeeld 140 liter volume. Je kan op een groot wingsurfboard ook gemakkelijk blijven staan zonder eraf te vallen en zo maak je al snel de eerste meters zonder dat je het door hebt. Een groot board in combinatie met een grote wing zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk uit het water getild wordt en je eerste meters kan wingfoilen. Zodoende kan je je vooraf focussen op boardcontrole en op de wing leren surfen. Dit is echt een uitdaging erg leuk om te leren. Vergevorderde wingsurfers gaan zelfs het water op met 4’8″ boards.

Tabel maat wingsurfboard

Maat boardNiveauGewicht
6’0″Beginner / Les+85 kilo
6’0″Beginner / Les-70 – 85 kilo
5’8″Ervaren+85 kilo
5’6″Ervaren-70 – 85 kilo
5’4″Gevorderd+85 kilo
5’0″Gevorderd-70 – 85 kilo
Tabel maat wingsurfboard in combinatie met niveau en gewicht.

Waar mag je het water op?

Wingfoilen is door de overheid gelijkgesteld met windsurfen. Wingfoilen mag dus op die wateren, waar het windsurfen ook is toegestaan. Dit houdt in dat het in principe overal mag behalve op druk bevaren waterwegen en kanalen. Lees eventueel het binnenvaart politiereglement voor meer informatie.

Waar koop ik een wing en wingboard?

Wing surfen is inmiddels populair geworden. Veel kitesurf-shops hebben wings en wingboards toegevoegd aan hun assortiment. Bekijk de kitesurfshops bij jou in de buurt.

Leren wingsurfen, zo werkt dat

Wil je leren wingsurfen en vraag je jezelf af wat je te wachten staat? Speciaal daarvoor leggen wij ons leerproces vast en delen we het met jou. Daarin lees je hoe wij vanaf dag 1 zijn begonnen volg je onze progressie. Per ervaring delen we ook wat we hebben geleerd en ons is opgevallen. Daar kan jij je voordeel mee doen.

Leren wingsurfen en wingfoilen: het begint met wingsurfen

Laatste wingfoil nieuws en blogs

Interessant? Deel dit met anderen...
FacebookTwitterPinterestLinkedIn