Wingsurfen leren en dan wingfoilen? Update: dag 16

Leren wingsurfen

De motivatie voor kitesurfen is vanaf 1999 nooit uitgedoofd. Leren wingsurfen en wingfoilen moest er echter ook van komen. Het doel is leren wingfoilen. Maar goed, dat begint natuurlijk met wingsurfen. Vandaar dit wingsurf-blog waarin we onze progressie laten zien van het leren wingfoilen. Ik ga vaak een uurtje het water op en heb weinig windsurf-ervaring. Bekijk hoe ik een wingsurfer c.q. wingfoilen ben geworden. Wil je meer lezen, bekijk dan onze leren wingsurfen en wingfoilen pagina’s.

Now is my time to shine… Het eindresultaat leren wingfoilen op dag 17 – scroll naar beneden voor alle sessies en tips. Zo word jij ook wingfoiler. Ga ervoor!

Dag 16 – Wingfoil bingo!

De wind kwam dit keer uit het noordnoordoosten (NNO) en waaide met ongeveer 16 knopen over het water. De Brouwersdam lag er prachtig bij en in de werkhaven was ik zeker niet alleen. Mooi was het om de progressie te zien van andere wingfoilers. Ook herkende ik dat ik soms net iets verder was dan anderen die aan het leren wingsurfen waren. Bovendien was het gezellig met wat jongens en meiden van de oude garde van het kitesurfen.

Reflectie: te ambitieus geweest

Zoals je ziet heb ik geen verslagje van dag 14 en 15. Desondanks is er veel gebeurd. Zo moest ik terugkomen van mijn keuze. Ik was namelijk na dag 7, toen ik immers een beetje kon wingfoilen, overgestapt op eigen materiaal. Van een 140 liter wingfoil-board naar een 85 liter board is een te grote stap gebleken. Ik kwam wel regelmatig op de foil, maar wat was het zwaar. Al helemaal wanneer er golfjes waren. Tijdens de wingfoil clinic- en demodag bij Brunotti Beachclub werden mijn ogen geopend door de aanwezige vertegenwoordigers Mark (Duotone, Fanatic en Ion) en Rogier (Naish en ProLimit).

Zo moest ik terugkomen van mijn eerder gemaakte keuze. Van een 140 liter wingfoil-board naar een 85 liter board is een te grote stap gebleken.

Leren wingfoilen dag 16 met een groter board. Eindelijk goede progressie!
Leren wingfoilen dag 16 met een groter board. Eindelijk goede progressie!

Groter board en andere foil

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb een 110 liter board aangeschaft met een 1650 cm. foil. Daarbij een fuselage van 64 cm. en een mast van 75 cm. Van 85 liter terug naar 110 liter dus. Zou ik dan nu van leren wing surfen de stap maken naar het wing foilen?

Wingsurf sessie kenmerken

Wind16-19 knopen
PlaatsBrouwersdam
Tijd op het waterCirca 1 uur
Wingsurf boardMaat: Naish wing foil carbon 5’10”
Volume: 110 liter
Wingsurf foilMaat: Naish Jet 1650
Wingsurf wingNaish MK4: 5 meter
Tabel wingfoil sessie kenmerken

Wingfoilen? Zeker, nu was het bingo

Je raadt het nooit. Ik hees mijzelf op het nieuwe board met een nieuwe wing in mijn hand. Alles nieuw dus. Vanaf de positie op mijn knieën vervolgens gaan staan, twee keer pompen en daar wingfoilde ik hoog boven het water er zo vandoor. Hoe gaaf is dat! We mij kent weet dat dit soort momenten gepaard gaan met vreugdekreten. Zo ook ditmaal. 😉 Het lukte telkens wel om op de foil te komen. De volgende keer hoop ik wat meer ruimte te hebben zodat ik lange rakken kan wingfoilen. Al met al een gouden greep om terug te gaan naar een 110 liter board. Doe er je voordeel mee en begin niet met een te klein board met weinig volume. Het plezier in het wingfoilen is terug! Dank Mark en Rogier!

Dag 13 – Aantal rakjes gewingfoild

Met een noordoostenwind van zo’n 15 knopen én een zonnetje lag het Oostvoorne meer er prachtig bij. Nog wat vlagerig aan de kant maar op het meer was de wind zoals we dat noemen goed ‘aan’. Met nog twee andere wingfoilers in de buurt ging ik te water. Het ging wederom een stuk beter, met als resultaat dat ik een aantal maal zo’n 150 meter of zelfs meer op de foil heb kunnen wingfoilen. Het leren wingsurfen was nu echt voorbij want ik was gewoon aan het wingfoilen.

Eenmaal op de foil glijd je geruisloos over het water. Nou niet helemaal, want eenmaal op de foil hoorde ik de wind langs de mast gieren tijdens het wingfoilen. Hoe gaaf is dat!

Zou ik het nu eindelijk onder de knie krijgen. We gaan het de volgende keer zien. Dan zal ik ook weer een stukje filmen.

Wingfoil sessie details

Wind15-25 knopen
WindrichtingNoordoost
PlaatsOostvoornse meer
Tijd op het waterCirca 1,5 uur
Wingsurf boardMaat: Takuma 5’8″
Volume: 85 liter
Wingsurf foilReptile R-Foil: 2500
Wingsurf wingNaish s26: 5.3 meter
Tabel wingfoil sessie kenmerken
Een kamaraad van de oude garde van het kitesurfen, Fons, heb ik ook enthousiast gemaakt.
Een kamaraad van de oude garde van het kitesurfen, Fons, heb ik ook enthousiast gemaakt. Tof Fons!

Reflectie volume wingfoilboard

Wat tegen blijft vallen is stabiliteit op open water. Het water is dan wilder met onder water wat deining. Mijn wingfoilboard van 85 liter drijft maar net met mijn 87 kilo. Ook de foil van 2500 beweegt snel mee waardoor ik het soms moeilijk vind op het board te komen. Als beginner zou een groter board toch nog iets handiger zijn schat ik in.

Dag 12 – Wingfoilen leren

Het was alweer twee maanden geleden dat ik voor het laatst was gaan leren wingfoilen. Na sessie 10, waarover je hieronder meer kan bekijken, ben ik nog een keer op de Brouwersdam in de werkhaven gaan oefenen. Dat was met vrij harde wind voor mij 5.3 meter wing. Het leren wingfoilen gaf toen een goed gevoel doordat ik telkens een stukje kon surfen op de foil. Vandaag was het tijd voor sessie 12 op het Oostvoornse meer.

Wingfoil sessie details

Wind16-25 knopen
WindrichtingZuidzuidoost
PlaatsOostvoornse meer
Tijd op het waterCirca 1,5 uur
Wingsurf boardMaat: Takuma 5’8″
Volume: 85 liter
Wingsurf foilReptile R-Foil: 2500
Wingsurf wingNaish s26: 5.3 meter
Tabel wingfoil sessie kenmerken

Voelde niet als 2 maanden geleden

Het geheugen in mijn lijf om op het board te komen en te gaan staan was gelukkig nog aanwezig. Ik merkte dat ik hier al veel behendiger ben. Op open water was dit met golfslag lastig. De grote foil onder water beweegt makkelijk met de golfslag mee en dan wordt het evenwicht bewaren voor mij een kunst op zich.

Wingsurfvriend Robert ging als een speer

Mijn wingsurfvriend Robert ging als een speer. Waar ik de afgelopen twee wintermaanden vooral was gaan kitesurfen had hij het wingfoilen doorgezet. Het resultaat was goed te zien. Zo zag ik Robert niet alleen prachtig wingfoilen. Ik zag hem ook gijpen op de foil. Schitterend!

Oogst wingfoil sessie 12

Ik ben een aantal maal op de foil gekomen. Dat wil zeggen dat je uit het water komt met het wingfoilboard en op de foil wingfoilt. 20, 30 40 meter… Dat waren ongeveer de afstanden. Natuurlijk had ik op meer gehoopt. Echter, de oogst viel niet tegen. Ik ben weer een stapje verder met het leren wingfoilen. Daarnaast was het weer een heerlijk sportmoment.

Dag 10 – Eindelijk behendig en op de foil met het 85 liter board

Met een buitentemperatuur van 4 graden en een watertemperatuur van niet veel erboven was ik er vroeg bij om te gaan wingfoilen. Natuurlijk is dit koud. De wind was echter iets milder en het water op het meer dus ook. Daarnaast was ik alleen en dus extra voorzichtig. Dat betekent helm op, impactvest aan en eerst vertrouwen opdoen in een kommetje. Dus nog niet direct het open water op waar de wind side-shore (parallel aan de kant) waaide. Ik kreeg ook nog wat winterse hagelbuien over mij heen en ontdekte dat een wing prima te gebruiken is als paraplu.

Dag 10 leren wingfoilen. Koud en nat maar toch eindelijk weer op de foil met het nieuwe 85 liter board.

Met op mijn knieën nog korsten als gevolg van de twee voorgaande sessies wingsurfen waarbij ik ontelbaar vaak gevallen ben, ging ik vol goede moed weer het water op met mijn nieuwe 85 liter board. Dat ging direct een stuk beter. In het rustige water kon ik nu heel behendig en snel op het board komen. Op open water met deinende golfslag lukte dit nog niet goed.

Het resultaat van de dag was dat ik beter heb leren pompen met de wing en een aantal maal op de foil gestaan heb. Nog geen tientallen meters of rakken op de foil gewingfoild zoals voorheen met het 145 liter board. Desondanks ben wederom beter geworden en ervan overtuigd dat ik nog even moet doorzetten voordat ik mijzelf weer wingfoiler mag noemen.

Dag 9 – Nieuwe dag wingfoilen, goede ervaring

Zoals onderstaand te lezen was dag 8 voor mij ploeteren. Alsof ik helemaal opnieuw moest leren wingfoilen. Dit doordat ik voor het eerst met mijn eigen wingfoil set het water op ging. Daarbij maakte ik de overstap van een 142 liter board naar een 85 liter board én was het alweer even geleden. Door de vakantie en het weer had ik de luxe om de volgende dag direct weer te gaan.

Wingfoil sessie details

Wind15-25 knopen
PlaatsOostvoornse meer
Tijd op het waterCirca 1,5 uur
Wingsurf boardMaat: Takuma 5’8″
Volume: 85 liter
Wingsurf foilReptile R-Foil: 2500
Wingsurf wingNaish s26: 5.3 meter
Tabel wingfoil sessie kenmerken

Robert spuit er vandoor op mijn wingfoil set

Robert op mijn wingfoil set
Robert maakt een ‘proefvaart’ met mijn nieuwe board en foil.

Aangekomen bij het water zag ik Robert prachtige rakken steken op een inflatable board en F-one set. We raakten aan de praat en ondertussen had ik mijn board opgetuigd. Robert wilde nog een paar rakken maken en ik bood hem aan even mijn board te gebruiken. Dat wilde hij wel en beviel hem verbazingwekkend goed.

Dat gaf mij ook een goed gevoel: aan mijn nieuwe board en foil ligt het in ieder geval niet.

Hèhè, terug op de foil

Daar waar ik gisteren geen evenwicht kon houden, lukte dat vandaag ineens weer heel goed. Op het board komen ging zodoende weer goed. Daarbij lukt het een aantal keer om een klein stukje op de foil te wingfoilen. Heel tof en dat gaf weer veel moed.

Dag 8 – Van 140 liter naar een 85 liter wingfoil board

Het is 2 januari en ik vervolg mijn avontuur om te beginnen met wingfoilen. Het is 7 maanden geleden dat ik hiermee aan de slag was. Afgelopen maanden heb ik in mijn vrije tijd vooral gekitesurft. Na het huren van materiaal heb ik eind december mijn eigen wingfoil set bij elkaar gesprokkeld. Dat was een uitdaging want wat voor board en foil koop je dan? Zo huurde ik een 142 liter board met een 2500 cm foil. Groot spul, maar daar ging ik de laatste paar keer steeds beter op. Met als resultaat dat ik af en toe zelfs ongeveer 100 meter op de foil heb gewingfoild. Klaar voor de volgende stap dus!

Wingsurf sessie kenmerken

Wind19-30 knopen
PlaatsOostvoornse meer
Tijd op het waterCirca 1,5 uur
Wingsurf boardMaat: Takuma 5’8″
Volume: 85 liter
Wingsurf foilReptile R-Foil: 2500
Wingsurf wingNaish s26: 5.3 meter
Tabel wingfoil sessie kenmerken
Met mijn nieuwe wingfoil set het water op.
Het vinden van balans met een board met minder volume. Op open water was dit een uitdaging de eerste keer.

Maar goed, zo’n groot board zou nu snel te log worden. Met mijn 85 kilo zou een board van 95 liter of 105 liter ideaal geweest zijn om aan te schaffen. Lees eventueel verder over de juiste maat wingsurf board. 10 tot 20 liter meer dan mijn lichaamsgewicht in kilo’s. Daar zou je goed mee verder kunnen zonder er snel op uitgekeken te raken. Mijn speurtocht eindigde met een 85 liter board van Takuma dat ik vond bij Decathlon. Mijn budget liet duurder niet toe en zo kocht ik een heel mooi nieuw board voor nog geen 600 euro. Goedkoper kon niet, zelfs niet tweedehands in de wintermaanden. De foil is maat 2500, nog steeds groot dus.

Met de Naish S26 5.3 en het Takuma board van Decathlon
Met de Naish S26 5.3 meter, het 85 liter Takuma board van Decathlon en een Reptile 2500 foil onder water.
 • Alhoewel ik wist dat het een sprong in het diepe zou zijn nu ik van een 142 liter board naar een 85 liter board overstapte, viel het alsnog tegen. Niet alleen een sprong in het diepe maar ook heel veel plonzen in het water.
 • Het evenwicht vinden op het kleinere board was echt een probleem. Eenmaal op de knieën en vervolgens gaan staan was een nog grotere uitdaging. Wederom met veel plonzen tot gevolg maar op een bepaald moment lukte dat goed en dat gaf weer vertrouwen.
 • Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet een keer uit het water ben gestegen en op de foil heb gewingfoild. Al wingsurfend was het zoeken naar balans, zowel over de lengte als over de breedte van het board. Bij onbalans werd ik direct afgestraft. Ik miste het 142 liter board en bedacht mij na de sessie van 1,5 uur dat ik het wingfoilen toch een uitdaging vind om onder de knie te krijgen.
 • Je leest het al. Dit was niet mijn beste ervaring. Of het een kwestie van even wennen en doorzetten is met een klein board, of dat ik mij erin vergist heb zal blijken. Ik denk het eerste en zal het je snel laten weten.
Eindelijk weer op het board aan het wingsurfen. Wingfoilen zat er dit keer niet in voor mij.
Eindelijk weer op het board aan het wingsurfen. Wingfoilen zat er dit keer niet in voor mij.

Reflectie wingfoilen versus kitesurfen

Kitesurfen ging mij makkelijker af om te leren omdat het aspect balans daar bijna niet meespeelt. Kitesurfen is meer hangen en tegendruk geven vanaf de start. Windsurfers en kitefoilers hebben daarom een grote voorsprong bij het leren wingfoilen. Daarnaast had ik al meer ervaring met het vliegeren toen ik ging leren kitesurfen. Hierbij komt ook nog eens dat ik niet heel lenig ben. Om bijvoorbeeld op te staan bij het wingsurfen is enige lenigheid geen overbodige luxe.

Okay, einde klaagzang dacht ik: “gewoon knop om en doorgaan en thuis wat uitgebreider rekken en strekken na het joggen. Ook met een 85 liter board knal ik snel over het water.”

Een ding is zeker. Het was weer een heerlijk sportmoment. Moe en voldaan ging ik huiswaarts. Daarnaast was het ook een soort van gezellig. Ik ging alleen maar ontmoette een leuk windsurfgezin. Voor de foto’s bedank ik de moeder van het gezin.

Vooruitblik leren wingfoilen

Ik hoop komende maanden het wingfoilen helemaal onder de knie te krijgen en blijf erover bloggen. Deze week ga ik ook in op de kosten voor het wingfoilen. Kom dus nog eens terug als je daar interesse in hebt.

Dag 7 – Wingfoilen leren

Mijn laatste keer wingfoilen leren was in november. Het is nu mei dus 5 maanden geleden dat ik met een wingsurf set op het water heb gestaan. Het weer was niet opperbest. Wind tussen de 16 en 23 knopen met af en toe een bui. Het water in het meer vond ik al best goed te doen. Maar goed, ik heb de hele winter doorgesurft. Zodoende voelt een temperatuur boven de 10 graden voor mij blijkbaar al behaaglijk. Natuurlijk met een goede wetsuit, want die zorgt voor goede isolatie.

Ook al regende het vandaag, er waren meer wind sporters op het water en dat maakte het een stuk gezelliger.

Wingfoilen leren. Wing surfer durf ik mijzelf wel te noemen maar wing foiler nog niet. We gaan vooruit.

Wingfoil sessie kenmerken

Wind16-23 knopen
PlaatsOostvoornse meer
Tijd op het waterCirca 1 uur
Wingsurf boardMaat: Fanatic 6’11”
Volume: 142 liter
Wingsurf foilFanatic Aero Surf Foil: 2500
Wingsurf wingDuotone Echo: 6 meter
Tabel wingfoil sessie kenmerken

Wat viel op? Het zevende uur wingfoilen leren

 • Wat direct opviel was dat ik qua niveau verder kon gaan met het leren wingfoilen waar ik 5 maanden geleden geeïndigd was. Zoals bij dag 6 te lezen lukte het de laatste keer een aantal maal zo’n 100 meter te wingfoilen. Hiermee bedoel ik dat het board uit het water getild wordt en gewingsurft wordt op de foil. Ik ging hier nu ruim overheen.
 • Wat ook opviel was dat ik best wat wind nodig heb. Het pompen met de wing en het board lukt nog niet goed. Zoals te zien heb ik de soeplesse nog niet om door middel van pompbewegingen het board uit het water te krijgen om op de foil te kunnen surfen. Daarom heb ik een 6 meter wing gebruikt. Bij iets hardere wind en windvlagen merkte ik al wel, dat als je eenmaal aan het wingfoilen bent, de 6 meter al snel te groot en log is.
 • Mijn voornemen is volgende keer te gaan wingfoilen zonder voetbanden. Mijn indruk, en dit werd bevestigd met feedback online, is dat voor mij op dit moment voetbanden belemmeren. Door in de voetbanden te staan houd ik het board, en vooral de foil, minder vlak waardoor de foil ongewild gaat sturen en ik de controle verlies.
 • Daarnaast voelde het echt weer als een heerlijk sportmoment op het water. Iets nieuws leren als wingfoilen vind ik toch wel erg gaaf. Zeker nu het een beetje begint te lukken. Daarnaast vind ik het heerlijk om op het water te sporten. Het leren wingsurfen c.q. wingfoilen leren voelde als een super work-out. Op naar de volgende keer wat mij betreft.

Dag 6 – Leren wingfoilen

Voor het eerst een aantal maal zo’n 100 meter op de foil gewingfoild. Dat was pas gaaf en mijn vreugdekreten galmde dan ook over het meer. 😉 De wind was zoals telkens op het meer vlagerig en zo’n 19 knopen (windkracht 5). Windsurfers waren soms vol in plané, soms ook aan het dobberen.

Leerpunten wingfoilen dag 6

Eenmaal boven het water getild door de foil merkte ik telkens direct een versnelling. Tegelijkertijd was ik super geconcentreerd om de foil aan te voelen. Juist omdat het foilen compleet nieuw is voor mij en je op een bepaald moment volledig op de foil surft. Ik probeerde de foil stabiel te houden zodat het board horizontaal boven het water bleef. Soms had ik zoveel snelheid dat ik de foil niet vlak kon houden. Dan kwam hij uit het water en remde ik direct hard af. Soms met als gevolg dat de neus van het wingsurfboard daarna in of onder water terecht kwam.

Ook merkte ik dat de 2500 foil niet zo wendbaar is. Eenmaal niet goed op koers, was het voor mijn hard werken om hem te corrigeren.

Aztron en Fanatic wingfoil boards

Toevallig werd ik na mijn sessie gewezen op een nieuw wingfoilboard van Aztron. Dit was voor mij nog een onbekend merk. Een heel ander en wat slanker wingfoilboard dan ik nu gewend ben. Ook de foil is een stuk kleiner: 1450 in plaats van 2500 waarmee ik het nu aan het leren ben. Voor mij iets om naar uit te kijken als ik het onder de knie begin te krijgen. Hoe gaaf zou het zijn als je lekker bochten kan draaien en ook de zee op kan. Heel gaaf.

Aztron en Fanatic wingsurf boards met mast, foil en leash. Beginnen zonder voetbanden is aan te raden.
Aztron en Fanatic wingsurfboards met mast, foil en leash. Beginnen zonder voetbanden is aan te raden.

Dag 5 – Leren wingfoilen

Vanaf vandaag ben ik aan het leren wingfoilen. Het leren wingsurfen is gelukt. En door… Wingfoilen is echter echt next level. Althans zo voelt het nu. Het waaide dit keer stevig door. Op advies ging ik met de 4 meter wing het water op. Dat was fijn. Zo’n kleine wing is lekker handelbaar en vergevingsgezind bij stabiele wind. Je ziet dat ik telkens uit het water kom, maar nog niet kan blijven staan.

Op dit punt ben ik aan het leren compleet op de foil, die onder water zit, te surfen. Veel gevoel heb ik daar nog niet voor. Mijn inschatting is dat het vanaf nu oefenen, oefenen en nog eens oefenen is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik al best tevreden ben dat ik na 5 uur wingsurfen al zo met de foil bezig ben. Ik sta er ook van te kijken wat rust doet. Tot nu toe maak ik tussen iedere sessie een enorme sprong vooruit.

Wingfoilen leren dag 5 notitites

Aanlandige wind is met kitesurfen niet fijn en kan gevaarlijk zijn in verband met obstakels benedenwinds. Met leren wingsurfen en wingfoilen loopt je minder risico downwind gesleurd te worden. Dat is een fijn idee.

Echter, zoals ik eerder schreef, vergis ik mij nog vaak hoe diep de foil door onder water ligt. Zelfs met een 65 cm mast wat nog relatief kort is. Eenmaal vastgelopen op de bodem moet je terug het water in. Dat betekent met aanlandige wind tegen de wind in zwemmen met je wingfoilset. Met weinig wind is dat prima te doen. Echter, bij harde wind is dat amper te doen. Het flinke wingfoil-board pakt telkens wind en duwt je terug naar de kant. In dit geval op het meer terug op de stenen.

Gezelligheid op en bij het water

Wat ik overigens ook leuk vind is de scène. Ik parkeerde mijn auto naast een andere wingfoiler die ik eerder had gezien en gesproken. Dat klikte en zelfs op het water kreeg ik tips naar mij toe geschreeuwd. Ook de mensen van de surfschool, waar ik het materiaal huur, kennen mij inmiddels goed en zijn nooit te beroerd om tips te geven. Ze houden tevens een oogje in het ‘zeil’. Ze lachen vast wat af om mijn geklungel… Ik begrijp dat ze mij ook een bijnaam hebben gegeven. Wacht maar af dames en heren. Het moment dat ik als Robby Naish over het water ga is nabij.

Dag 4 – Wingsurfen gaat lekker, wingfoilen nog niet…

Voor de vierde keer ging ik met een wingsurfset het water op. Wederom een uurtje. Vorige keren had ik mijn kitesurfset nog meegenomen, dit keer niet. Dus alleen met een wetsuit en neopreen schoentjes op pad. Dat voelde vreemd. Mijn ervaring is dat wingsurfmateriaal huren zo’n stom idee nog niet is. Je komt aan, meld je en het materiaal wordt klaargelegd terwijl je je omkleedt.

De wind was harder voorspeld en op een meer is het sowieso anders is mijn ervaring. Nu was het vlageriger dan verwacht en het waaide beduidende minder hard dan aan zee. Terwijl de zee hemelsbreed slechts op enkele kilometers afstand was. Maar goed, we gaan niet direct het weer de schuld geven van mijn geklungel. Zeker niet, want het ging top!

Leerpunten dag 4 wingsurfen leren

Bij het opstappen ben ik geen enkele keer meer gevallen. Hoe gaaf is dat. Ik kon daarnaast goed hoogtelopen. Ik kwam zodoende netjes terug waar ik vandaag kwam of zelfs nog wat hoger aan de wind. Dat gaf vertrouwen. Het wingsurfen ging dus al top.

Maar… We gaan voor leren wingfoilen en dan moet de hydrofoil draagvleugel je met mast, board en al uit het water tillen. Dit gebeurde wederom een aantal maal. Ik ben vier maal goed uit het water gekomen en heb zelfs ongeveer 10 meter gewingfoild. Verder heb ik veel geoefend met het pompen. Ik kreeg de tip bij het pompen tegelijkertijd de wing naar mij toe te trekken als door mijn knieën te gaan. Pompen is nodig bij minder wind als zetje in de rug om uit het water getild te worden.

Dag 3 – Leren wingsurfen en wingfoilen

Hoppa! Nog spierpijn van gisteren maar we gingen er weer voor. Opstaan en wingsurfen ging al stukken beter. Ik ben dan ook veel minder gevallen dan gisteren. Het waaide weer rond de 20 knopen op het Oostvoornse meer. De foil heeft mij deze sessie vier maal uit het water getild. Dat was heel gaaf maar tegelijk schrikken, want wat doe je dan. In mijn geval kwam de punt van het board direct omhoog met een grote plons als gevolg.

Wat viel op?

Het ging stukken beter en de foil tilde mij vier maal uit het water. Zo werd leren wingsurfen ineens leren wingfoilen. Tof! Jasper van de surfschool Brunotti Beach Club had mij een beetje in de gaten gehouden. Niet alleen voor het leedvermaak maar ook om wat tips te kunnen geven.

De belangrijkste tip was dat als de foil je begint op te tillen je de foil ook weer horizontaal moet zien te krijgen. Dit kan door een soort van pompbeweging te maken maar die te horizontaal te stabiliseren zodat je uit het water komt. Even druk op je achterste voet en je voorste optillen en dan op tijd de druk gelijkmatig zien te krijgen. Zo blijft de foil horizontaal terwijl alleen nog maar op de wing van de foil surft. Op naar de volgende keer.

De startpositie met een knie op het board. Kies je moment om te gaan staan.
De startpositie met een knie op het board. Kies je moment om te gaan staan.
Op het board gaan staan en de wing lager vastpakken.
Op het board gaan staan en de wing lager vastpakken.
Aan het wingsurfen als een echte wingsurfer. De foil is nog onder water dus nog niet aan het wingfoilen.
Aan het wingsurfen als een echte wingsurfer. De foil is nog onder water dus nog niet aan het wingfoilen.

Dag 2 – Leren wingsurfen en wingfoilen

Voor de tweede maal hebben we een wingsurfset gehuurd. Kosten wederom 35 euro per uur. Het waaide rond de 21 knopen. Ik heb een 5 meter wing gebruikt. Het opstaan ging al een stuk beter dan vorige keer. Echter, ik ben nog ontelbaar keer gevallen voordat ik überhaupt een meter vooruit ging. Ik heb wel een aantal keer een stukje gewingsurft maar niet uit het water getild door de foil.

Stof tot nadenken na dag 2

Het is leren wingsurfen en wingfoilen een heerlijk work-out als je van sport en water houdt. Het zag er waarschijnlijk niet uit qua performance, maar het voelde heerlijk voor de rest van de dag. Ook al was ik op een meer aan het leren wingsurfen, de ‘golfslag’ hinderde mij bij het opstaan en op gang komen. Ook aanlandige wind maakte dat ik telkens het water in moest zwemmen om voldoende diepte en afstand tot de kant te hebben. In de basis is mijn ervaring dat je meer diepte nodig hebt dan je inschat. De foil zit snel op de bodem of aangroei dicht op de bodem. Met aanlandig zit je ook snel weer bij de kant in het begin.

Leren wingsurfen en wingfoilen
Leren wingsurfen en wingfoilen – Het wingsurfboard voor het wingfoilen

Dag 1 – Kleine plons, grote plons…

We hebben voor het eerst een wingsurfset gehuurd om te leren wingsurfen en wingfoilen. Juist ja. Het waaide rond de 20 knopen. Na wat uitleg op de kant zwemmen we het water in voor een eerste ervaring. Het is er een van een uur lang vallen en opstaan. Een uur van kleine en grote plonzen. Maar we hebben even gestaan. Natuurlijk werden we niet uit het water getild door de draagvleugel onder het wingfoilboard. Ik begon met een 6 meter wing maar heb later een 4 meter genomen. Dit om het wingen zelf wat makkelijk onder controle te krijgen. Een 6 meter voelt als een grote wing en wat onhandelbaarder aan.

Les nemen of niet? Leren wingsurfen

Ik heb ervoor gekozen geen wingsurf les te nemen. Mijn ervaring met kiten, kitesurfen en een klein beetje windsurfen is aanwezig en actueel. Daarnaast huur ik een wingsurf set en ga ik direct bij het verhuurcentrum het water op. De korte en bondige uitleg van de mensen bij het verhuurcentrum hebben mij geholpen om wat basiszaken te begrijpen. Dit voorkomt onnodig zelf experimenteren en onveilige situaties. Ook voor het kiezen van de juiste wingsurf set heb ik hulp nodig.

Mocht je geen ervaring hebben met water- en/of windsporten, dan is het nemen van wingsurf les een must wat mij betreft. Wingsurf les zal je leerproces daarnaast ook enorm versnellen. Wingsurf les wordt vaak aangeboden via wingsurf winkels en wingsurf les scholen.

Wat viel op?

Met wingsurfen en wingfoilen gebruik je een leash. Zowel voor het board als voor de wing. Het board is immers zo groot dat het heel snel kan wegdrijven als je er vanaf valt. De wing moet je bij je kunnen houden en vandaar ook een leash aan de wing. Wat ook opviel is dat de wing en de foil elkaar op lijken te zoeken. Voorzichtigheid geboden dus, want de foil is redelijk scherp en de wing beschadigen zou zonde zijn.

Wingsurfen leren: fimpje allereerste keer

Op deze pagina zie je mijn progressie bij het leren wingsurfen en wingfoilen vanaf dag 1. Mijn ambitie is om het wingfoilen onder de knie te krijgen zodat ik mijzelf ook wing surfer mag noemen. Of knallen als Robby Naish er voor mij ook inzit ga je komende periode zien in mijn updates.

5 reacties

 1. Genoten van je blog, Leerzaam en nuttig ook!
  Benieuwd hoe de verhouding kiten/foilen de komende jaren gaat zijn.
  Dank en groet,

  Marcel

 2. Hoi Robert,
  Leuke blog, zeker als je aan het oriënteren bent of Wingfoilen iets voor je is. Ik en een maatje van me zijn inmiddels erg enthousiast geworden en ondanks dat we geen watersport ervaring hebben denken we dat dit goed te leren is in een redelijk tijdsbestek. Nu zijn we de materialen aan het onderzoeken en wat me opviel is dat je na een 140-85-110Liter board (begrijpelijke keuze) ook een nieuwe foil hebt gekozen van 2200cm2 naar 1650cm2 waarom die keuze want ik heb begrepen dat dit een stuk lastiger maakt om uit het water te komen. Daarnaast was ik benieuwd waarom je van een wing met Giek naar een wing met band-grepen bent gegaan, is dit een bewuste keuze? Jammer dat je na dag 16 gestopt bent met je blog, het is leuk (en vermakelijk) om je voortgang te lezen, in ieder geval bedankt voor het delen van je ervaring ! Gr. Edward.

 3. Dag Arjen,

  Wij hadden vandaag elkaar even gesproken bij het Oostvoornse meer. Ik had jouw board nog ff voor een proefvaart gebruikt en jij had daar wat foto’s van?
  Is het met jou nog gelukt om op de foil te komen?

  Groet

  Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

wingsurfer
Wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen
pfas kaart nederland