Leren wingsurfen en wingfoilen? Update: dag 6

Leren wingsurfen

De motivatie voor kitesurfen is na 20 jaar zeker niet uitgedoofd. Leren wingsurfen en wingfoilen moest er echter ook van komen. Het doel is leren wingfoilen. Maar goed, dat begint natuurlijk met wingsurfen. Vandaar dit wingsurfblog waarin we onze progressie laten zien. Ik ga vaak een uurtje het water op en heb weinig windsurfervaring. Wil je meer lezen, bekijk dan onze leren wingsurfen en wingfoilen pagina’s.

Dag 6 – Leren wingfoilen

Voor het eerst een aantal maal zo’n 100 meter op de foil gewingfoild. Dat was pas gaaf en mijn vreugdekreten galmde dan ook over het meer. 😉 De wind was zoals telkens op het meer vlagerig en zo’n 19 knopen (windkracht 5).  Windsurfers waren soms vol in plané, soms ook aan het dobberen.

Wat viel op?

Eenmaal boven het water getild door de foil merkte ik telkens direct een versnelling. Tegelijkertijd was ik super geconcentreerd om de foil aan te voelen. Juist omdat het foilen compleet nieuw is voor mij en je op een bepaald moment volledig op de foil surft. Ik probeerde de foil stabiel te houden zodat het board horizontaal boven het water bleef. Soms had ik zoveel snelheid dat ik de foil niet vlak kon houden. Dan kwam hij uit het water en remde ik direct hard af. Soms met als gevolg dat de neus van het wingsurfboard daarna in of onder water terecht kwam. Ook merkte ik dat de 2500 foil niet zo wendbaar is. Eenmaal niet goed op koers, was het voor mijn hard werken om hem te corrigeren.

Toevallig werd ik na mijn sessie gewezen op een nieuw wingfoilboard van Aztron. Dit was voor mij nog een onbekend merk. Een heel ander en wat slanker wingfoilboard dan ik nu gewend ben. Ook de foil is een stuk kleiner: 1450 in plaats van 2500 waarmee ik het nu aan het leren ben. Voor mij iets om naar uit te kijken als ik het onder de knie begin te krijgen. Hoe gaaf zou het zijn als je lekker bochten kan draaien en ook de zee op kan. Heel gaaf.

Dag 5 – Leren wingfoilen

Vanaf vandaag ben ik aan het leren wingfoilen. Het leren wingsurfen is gelukt. En door… Wingfoilen is echter echt next level. Althans zo voelt het nu. Het waaide dit keer stevig door. Op advies ging ik met de 4 meter wing het water op. Dat was fijn. Zo’n kleine wing is lekker handelbaar en vergevingsgezind bij stabiele wind. Je ziet dat ik telkens uit het water kom, maar nog niet kan blijven staan. Op dit punt ben ik aan het leren compleet op de foil, die onder water zit, te surfen. Veel gevoel heb ik daar nog niet voor. Ik denk dat het vanaf nu oefenen, oefenen en nog eens oefenen is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik al best tevreden ben dat ik na 5 uur wingsurfen al zo met de foil bezig ben. Ik sta er ook van te kijken wat rust doet. Tot nu toe maak ik tussen iedere sessie een enorme sprong vooruit.

Wat viel op?

Aanlandige wind is met kitesurfen niet fijn en kan gevaarlijk zijn in verband met obstakels benedenwinds. Met wingfoilen loopt je minder risico downwind gesleurd te worden. Dat is een fijn idee. Echter, zoals ik eerder schreef, vergis ik mij nog vaak hoe diep de foil door onder water ligt. Zelfs met een 65 cm mast wat nog relatief kort is. Eenmaal vastgelopen op de bodem moet je terug het water in. Dat betekent met aanlandige wind tegen de wind in zwemmen met je wingfoilset. Met weinig wind is dat prima te doen. Echter, bij harde wind is dat amper te doen. Het flinke wingfoil-board pakt telkens wind en duwt je terug naar de kant. In dit geval op het meer terug op de stenen.

Wat ik overigens ook leuk vind is de scène. Ik parkeerde mijn auto naast een andere wingfoiler die ik eerder had gezien en gesproken. Dat klikte en zelfs op het water kreeg ik tips naar mij toe geschreeuwd. Ook de mensen van de surfschool, waar ik het materiaal huur, kennen mij inmiddels goed en zijn nooit te beroerd om tips te geven. Ze houden tevens een oogje in het ‘zeil’. Ze lachen vast wat af om mijn geklungel… Ik begrijp dat ze mij ook een bijnaam hebben gegeven. Wacht maar af dames en heren. Het moment dat ik als Robby Naish over het water ga is nabij.

Dag 4 – Wingsurfen gaat lekker, wingfoilen nog niet…

Voor de vierde keer ging ik met een wingsurfset het water op. Wederom een uurtje. Vorige keren had ik mijn kitesurfset nog meegenomen, dit keer niet. Dus alleen met een wetsuit en neopreen schoentjes op pad. Dat voelde vreemd. Mijn ervaring is dat wingsurfmateriaal huren zo’n stom idee nog niet is. Je komt aan, meld je en het materiaal wordt klaargelegd terwijl je je omkleedt. De wind was harder voorspeld en op een meer is het sowieso anders is mijn ervaring. Nu was het vlageriger dan verwacht en het waaide beduidende minder hard dan aan zee. Terwijl de zee hemelsbreed slechts op enkele kilometers afstand was. Maar goed, we gaan niet direct het weer de schuld geven van mijn geklungel. Zeker niet, want het ging top!

Wat viel op?

Bij het opstappen ben ik geen enkele keer meer gevallen. Hoe gaaf is dat. Ik kon daarnaast goed hoogtelopen. Ik kwam zodoende netjes terug waar ik vandaag kwam of zelfs nog wat hoger aan de wind. Dat gaf vertrouwen. Het wingsurfen ging dus al top. Maar… We gaan voor wingfoilen en dan moet de hydrofoil draagvleugel je met mast, board en al uit het water tillen. Dit gebeurde wederom een aantal maal. Ik ben vier maal goed uit het water gekomen en heb zelfs ongeveer 10 meter gewingfoild. Verder heb ik veel geoefend met het pompen. Ik kreeg de tip bij het pompen tegelijkertijd de wing naar mij toe te trekken als door mijn knieën te gaan. Pompen is nodig bij minder wind als zetje in de rug om uit het water getild te worden.

Dag 3 – Leren wingsurfen en wingfoilen

Hoppa! Nog spierpijn van gisteren maar we gingen er weer voor. Opstaan en wingsurfen ging al stukken beter. Ik ben dan ook veel minder gevallen dan gisteren. Het waaide weer rond de 20 knopen op het Oostvoornse meer. De foil heeft mij deze sessie vier maal uit het water getild. Dat was heel gaaf maar tegelijk schrikken, want wat doe je dan. In mijn geval kwam de punt van het board direct omhoog met een grote plons als gevolg.

Wat viel op?

Het ging stukken beter en de foil tilde mij vier maal uit het water. Jasper van de surfschool Brunotti Beach Club had mij een beetje in de gaten gehouden. Niet alleen voor het leedvermaak maar ook om wat tips te kunnen geven. De belangrijkste tip was dat als de foil je begint op te tillen je de foil ook weer horizontaal moet zien te krijgen. Dit kan door een soort van pompbeweging te maken maar die te horizontaal te stabiliseren zodat je uit het water komt. Even druk op je achterste voet en je voorste optillen en dan op tijd de druk gelijkmatig zien te krijgen. Zo blijft de foil horizontaal terwijl alleen nog maar op de wing van de foil surft. Op naar de volgende keer.

Dag 2 – Leren wingsurfen en wingfoilen

Voor de tweede maal hebben we een wingsurfset gehuurd. Kosten wederom 35 euro per uur. Het waaide rond de 21 knopen. Ik heb een 5 meter wing gebruikt. Het opstaan ging al een stuk beter dan vorige keer. Echter, ik ben nog ontelbaar keer gevallen voordat ik überhaupt een meter vooruit ging. Ik heb wel een aantal keer een stukje gewingsurft maar niet uit het water getild door de foil.

Wat viel op?

Het is leren wingsurfen en wingfoilen een heerlijk work-out als je van sport en water houdt. Het zag er waarschijnlijk niet uit qua performance, maar het voelde heerlijk voor de rest van de dag. Ook al was ik op een meer aan het leren wingsurfen, de ‘golfslag’ hinderde mij bij het opstaan en op gang komen. Ook aanlandige wind maakte dat ik telkens het water in moest zwemmen om voldoende diepte en afstand tot de kant te hebben. In de basis is mijn ervaring dat je meer diepte nodig hebt dan je inschat. De foil zit snel op de bodem of aangroei dicht op de bodem. Met aanlandig zit je ook snel weer bij de kant in het begin.

Leren wingsurfen en wingfoilen
Leren wingsurfen en wingfoilen – Het wingsurfboard voor het wingfoilen

Dag 1 – Kleine plons, grote plons…

We hebben voor het eerst een wingsurfset gehuurd om te leren wingsurfen en wingfoilen. Juist ja. Het waaide rond de 20 knopen. Na wat uitleg op de kant zwemmen we het water in voor een eerste ervaring. Het is er een van een uur lang vallen en opstaan. Een uur van kleine en grote plonzen. Maar we hebben even gestaan. Natuurlijk werden we niet uit het water getild door de draagvleugel onder het wingfoilboard. Ik begon met een 6 meter wing maar heb later een 4 meter genomen. Dit om het wingen zelf wat makkelijk onder controle te krijgen. Een 6 meter voelt als een aardig groot apparaat en wat onhandelbaarder aan.

Wat viel op?

Met wingsurfen en wingfoilen gebruik je een leash. Zowel voor het board als voor de wing. Het board is immers zo groot dat het heel snel kan wegdrijven als je er vanaf valt. De wing moet je bij je kunnen houden en vandaar ook een leash aan de wing. Wat ook opviel is dat de wing en de foil elkaar op lijken te zoeken. Voorzichtigheid geboden dus, want de foil is redelijk scherp en de wing beschadigen zou zonde zijn.

Op deze pagina zie je mijn progressie bij het leren wingsurfen en wingfoilen vanaf dag 1. Mijn ambitie is om het voor de winter onder de knie te hebben. Zodat ik af en toe op een winterse dag en goed ingepakt lekker kan cruisen. Wellicht zit er dan ook nog een sprongetje in. Zou knallen als Robby Naish er ook in zitten voor mij?

Interessant? Deel dit met anderen...
FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *