Wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen? 10 redenen waarom wel of niet

Wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen
Wingfoilers Jennifer en Bart voor de Brouwersdam. Foto: Marcel Berrevoets.

Rou Chater publiceerde in het Tonic Wingsurf Magazine 10 redenen waarom hij denkt dat wingsurfen wereldwijd de meest populaire watersport wordt. Dat wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen zal zijn. Ook ik vind het interessant te zien hoe snel het wingsurfen groeit. Daarbij is de veelzijdigheid van wingsurfen enorm. Je kunt lekker cruisen of golfrijden maar ook extreem radicale trucs doen.

Echter, zoals Rou 10 redenen heeft bedacht waarom wingsurfen en wingfoilen populairder wordt dan kitesurfen, kunnen we natuurlijk ook 10 redenen bedenken waarom niet.

We gaan in dit wingsurf blog in op de 10 redenen en geven onze visie daarop. Geef gerust jouw mening als reactie.

1. Merken duiken op wingsurfen

Rou stelt dat bijna elke watersport merk momenteel wingsurfen in het vizier heeft. Eens. We hebben je eerder een overzicht van alle wingsurf en wingfoil merken laten zien. Het is ongekend wat een stormachtige groei de sport de afgelopen twee jaar heeft doorgemaakt en deze lijkt nog lang niet te stoppen. Ook al zijn er in de keten productie en leveringsproblemen, zelfs Decathlon heeft wingsurf materiaal in het assortiment opgenomen.

2. Veiliger dan kitesurfen

Dit wordt door Rou de voornaamste reden genoemd. Gedeeltelijk eens. We begrijpen dat zodra je de wing loslaat, de kracht ook weg is. We begrijpen ook dat het wingsurfen zonder foil in combinatie met de wing, het pure wingsurfen dus, weinig risico met zich meebrengt. Natuurlijk heb je risico’s. Zoals het risico om het board tegen je hoofd te krijgen, een leash waaraan je je kan bezeren en ondiep water waarin je ergens op kan vallen. Deze risico’s op blessures schat ik een stuk kleiner in dan het risico op blessures bij kitesurfen. Wingfoilen is echter voor ons een ander verhaal. De foil onder het wingsurf board is een potentieel gevaar voor je lijf en kan voor flinke blessures zorgen.

3. Je leert het sneller

Ook gedeeltelijk eens. Natuurlijk, het wingsurfen is leuk en recreatief. Dit kan voor ongekend veel mensen voor veel plezier zorgen. Bijvoorbeeld met een sup board en een wing, of met een wingsurf board met vinnen en een wing. Allemaal heel laagdrempelig en ongecompliceerd voor gezinnen met kinderen en iedereen die lekker op het water wilt zijn. We hebben ook gezien hoe gaaf en makkelijk ijswingen en skateboard wingen kan zijn.

Vergelijk het met suppen met een wing. Misschien dat hier wel de grootste potentie van de sport zit in plaats van bij het high end wingfoilen waar de al actieve watersporters warm voor lopen.

Want freestyle wingfoilen, wingfoilen op zee en in de golven is een heel ander verhaal. Dat leren is niet makkelijk en vergt veel energie en doorzettingsvermogen. Dit geldt al voor actieve tot zeer actieve watersporters. Dus al helemaal voor herintreders of mensen die geen water- en / of windsport ervaring hebben. Mijn tussentijdes antwoord op de vraag of wingfoilen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen is, is nee.

Radicaal freestyle wingfoilen en wingfoilen in de golven is beslist niet makkelijk. Foto: Marcel Berrevoets
Radicaal freestyle wingfoilen en wingfoilen in de golven is beslist niet makkelijk. Foto: Marcel Berrevoets

4. Wingsurfen neemt minder ruimte in beslag

Wingen neemt vanzelfsprekend minder ruimte in beslag op het strand en op het water. Eens. Dit betekent dat je op meer plaatsen kan wingsurfen. Ook op plaatsen waar je niet kan kitesurfen. Bijvoorbeeld op spots waar je te weinig ruimte hebt om je lijnen uit te rollen en fatsoenlijk te water kan gaan. Wel heb je voor wingfoilen dieper water nodig dan voor het kitesurfen. Je moet er niet aan denken dat op volle vaart je foil vastloopt op een zandbank of obstakels onder water. En uit ervaring weten we dat met vrij krachtige aanlandige wind uit peddelen tot waar het diep genoeg is met een wingfoil board en wing geen pretje tot zelfs ondoenlijk is.

5. Je kan alleen gaan wingsurfen

Je kan ook makkelijker alleen uit de voeten volgens Rou. Eens. Niet dat het überhaupt verstandig is om alleen het water op te gaan maar je hebt geen hulp nodig voor het te water gaan als bij het kitesurfen. Natuurlijk zie je ook kitesurfers die zelf hun kite op- en neerlaten. Maar bij hardere wind, is dit absoluut af te raden.

Een wingsurfer met opblaasbaar wingsurf board.
Een wingsurfer met opblaasbaar wingsurf board. Foto: Marcel Berrevoets

6. Een self rescue is makkelijker

Eens. Doordat je een wing eenvoudig in het water op kan rollen in, is het makkelijker aan de kant te komen. Met de opgerolde wing kan je vrij gemakkelijk op het board naar de kant paddelen. Let op stroming maar dit is makkelijker dan met kitesurfen. Natuurlijk kan je ook met kitesurfen een self rescue uitvoeren als de wind wegvalt. Maar op de meeste kiteboards blijf je niet drijven en er zijn zeer weinig kitesurfers die een self rescue kunnen. Dat hebben we eerder dit jaar gezien toen op één dag 31 kitesurfers werden gered.

7. Minder wind nodig met wingsurfen

Gedeeltelijk eens. Om lekker te kitesurfen met een twintip heb je 20-25 knopen nodig. Zo hard waait het vaker niet dan wel. Natuurlijk kan een kitesurfer bij minder wind (vanaf circa 8 knopen) kitefoilen of een andere weinig wind combinatie kiezen voor het kitesurfen. Wingsurfen kan al bij heel weinig wind voor veel plezier zorgen. Je kan met je gezin of vrienden lekker dobberen en elke vlaag meepakken. Wingfoilen is wederom een ander verhaal. Zeker bij het leren wingfoilen is het fijn om 15-20 knopen wind te hebben.

8. Wingsurfen kan op meer spots dan kitesurfen

Eens. Wingsurfen kan op plaatsen waarvan je niet eens denkt aan kitesurfen. Je kan feitelijk op en sloot of meertje in de buurt gaan wingen. Zoals eerder gesteld is dit bij wingfoilen anders. Daarvoor heb je diepte en meer ruimte nodig.

Wingsurfen en wingfoilen. Veel plezier en super fitness work-out.
Wingsurfen en wingfoilen. Veel plezier en super fitness work-out. Foto: Marcel Berrevoets

9. Wingsurfen biedt veel plezier

Eens. Mits je natuurlijk van watersport houdt. Je kan meestal wingsurfen als je ook op het strand kan liggen. Dit laatste is voor veel mensen een straf. Als je gaat wingsurfen ben je lekker actief bezig en dat geeft een voldaan gevoel. Dobberen en cruisen zal niet iedereen een adrenalinekick geven zoals bij het kitesurfen bijna altijd de situatie is. Dit kan meer verwacht worden bij het wingfoilen.

10. Wingsurfen als super fitness workout

Eens. Maar niet anders dan bij kitesurfen. Zoals Rou ook stelt heb je met wingsurfen en wingfoilen spieren nodig waarvan je niet wist dat je ze had. Het is daarmee een super fitness work-out. Zeker als je gaat leren wingsurfen en wingfoilen merk je dit goed. Kitesurfen is echter ook een super fitness workout. Daarbij is kitesurfen als snel wat explosiever wat de workout en after party (spierpijn erna) nog heftiger maakt.

Conclusie wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen

Wat mij betreft zit er een groot verschil tussen wingsurfen en wingfoilen. Het wingsurfen is leuk en recreatief. Dit is heel laagdrempelig voor gezinnen met kinderen en iedereen die lekker op het water wilt zijn. Dit kan nog flink doorontwikkelen.

Koen Sonck noemde het treffend planerend wingsurfen zonder foil. Wat dacht je daarvan? Ik denk dat hier de grootste potentie van de sport zit in plaats van bij het high end wingfoilen waar de reeds actieve watersporters warm voor lopen.

Overigens, de stellling dat wingsurfen snel populairder zal worden dan kitesurfen en windsurfen bevalt mij niet. Deze is niet verbindend terwijl watersporten dat voor mij juist wel zijn. Het maakt niet uit welke sport je beoefent en welke stijl je laat zien. Er is voor ieder wat wils. Het gaat erom dat je plezier hebt.

Zoals altijd ben ik ook benieuwd naar jouw mening. Laat het weten in een reactie of via een van de sociaal media updates. See you on the water!

Direct nieuwe blogs over je passie en live in actie informatie? Volg ons dan op:

Of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

200.000+ lezers. Ontvang nieuwe blogs direct via:

6 reacties

  1. In my opinion it will not easily surpass kitesurfing numbers in the first 3 coming years, as kitesurfing is still growing currently. I think the easy accessibility of Wingsurfing spots makes the sport grow faster in the coming years, though prices are relatively high.

  2. Bonjour, je pense que la SNSM va avoir du boulot cette été , pour aller chercher tout ce qui mettront une WING sur leur sup, et qui ne saurons pas revenir vers le bord

  3. I think it will not surpass kiteboarding or kitefoiling in popularity, it will be more common than kites bc of the risk level. Watch KOTA and watch wing surf competitions. 1-10k at KOTA and less than a 100 at winging competition

  4. Bonjour,
    Je ne suis pas sur que les critères justifient la progression du wimgfoil…je pense qu’il faudrait plutôt savoir si les adeptes sont des tous nouveaux adeptes de ce genre de nouveau sport ou si ce sont des sportifs qui ont rajouter un joujou à leur planche à voile à leur kite ….je crois que s’il y a progression avec des profils kite windsurf la progression va vite se calmer..cest comme les foils ou les kitesurfeurs se sont mis au foil….l’essentiel pour une progression est qu’il y est de tout nouveaux adeptes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *