Gevoelstemperatuur vandaag of morgen berekenen. Bekijk de tabel

Gevoelstemperatuur

Je herkent het vast in de wintermaanden. Soms is het januari en voelt het nog helemaal zo koud niet aan terwijl, nog geen week later met dezelfde temperatuur, het ijskoud aanvoelt. Dan hebben we het nog niet eens over de temperatuur van het zeewater en binnenwater. Voor alle duidelijkheid: binnenwater wordt in de winter nog kouder dan zeewater en kan in Nederland zelfs afkoelen tot 1 a 2 graden en bevroren raken. In dit blog staan we stil bij de zogenoemde windchill-factor, kan je zelf de gevoelstemperatuur berekenen en linken we naar actuele gevoelstemperatuur om te bekijken.

Gevoelstemparatuur vandaag

Geen behoefte om je verder te verdiepen omdat je direct de gevoelstemperatuur van vandaag of morgen wilt bekijken? Dat kan. Bekijk dan de direct actuele gevoelstemperatuur op Buienradar.nl of via de speciale verwijzingen op onze weer- en windpagina.

Gevoelstemperatuur vandaag in Nederland
Voorbeeld: 7 januari 2024 om 15:30 uur via Buienradar.nl

Gevoelstemperatuur berekenen

Om je inzicht te geven hoe koud het is als je wind en temperatuur combineert, is er de windchill-factor. Er zijn verschillende meetmethoden telkens gericht op het meten van verschil tussen de gemeten luchttemperatuur en de gevoelstemperatuur. Buienradar gebruikt de JAG/TI methode voor het berekenen van de deze temperatuur. Deze berekening geldt voor temperaturen lager dan 10 graden.

De gevoelstemperatuur wordt berekend aan de hand van de gemeten temperatuur en de windsnelheid. Immers, hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. 

Bij poolexpedities wordt de windchill-factor gebruikt als maat voor extra warmteverlies en het aantal lagen kleding dat gedragen wordt. Met behulp van het tabel hieronder kun je zelf de gevoelstemperatuur berekenen.

Gevoelstemperatuur berekenen
Met dit tabel kun je zelf de gevoelstemperatuur berekenen

Gevoelstemperatuur watersport

Risico op bevroren huid

Zoals je leest is de gevoelstemperatuur bij 6 Beafort en 5 graden al -1. Bij een lagere gevoelstemperatuur loop je het risico op bevriezing van de huid. De gevoelstemperatuur is dan veel veel belangrijker dan de buitentemperatuur.

Zo werkt bevriezing

Als het waait, wordt de warmte van je lichaam sneller afgevoerd en daardoor koelt je huid sneller af. Daardoor kan je huid dus sneller bevriezen. Het bedekken van de huid is daarom ontzettend belangrijk bij dergelijk weer. Het vet houden van de huid kan ook helpen tegen een droge huid. Het voorkomt echter geen bevriezing of onderkoeling.

Onderkoeling ligt op de loer

Onderkoeling kan afhankelijk van de duur dat je buiten bent bij verschillende temperaturen optreden. Natuurlijk is er sneller sprake van onderkoeling bij een lagere gevoelstemperatuur. Los van de windchill-factor hebben watersporters ook nog te maken met de watertemperatuur en in het water koel je harder af dan op het droge. Denk bijvoorbeeld aan de watertemperatuur in de winter. De gemiddelde watertemperatuur in februari is ongeveer 4,5 graden. Onderkoeling kan dan al snel aan de orde zijn. Kan je nagaan hoe snel dit kan gaan in combinatie met een gevoelstemperatuur van -10 graden. Eenmaal onderkoelt wordt een mens snel handelingsonbekwaam en dan telt elke minuut.

Goede voorbereiding vereist

Vandaar dat watersporters die op en in het water actief zich heel goed voorbereiden op de kou en nog bewuster met de risico’s van onderkoeling omgaan in de koude maanden. Hierbij staan we specifiek bij stil in de hieronder genoemde blogs.

Bekijk ook: veiligheid op het water, safety tips voor kitesurfen in de winter en kies de juiste kwaliteit en dikte wetsuit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak
kitesurfen vrouwen - bekijk tips en bijzonderhden
welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator