Ode aan ALUULA: absolute innovatie gestart voor kitesurfen en wingfoilen

ALUULA Composites

Eerder hadden we contact met Ocean Rodeo voor het testen van de legendarische Rise. Bekijk daarvoor eventueel de Ocean Rodeo Rise review. Recent hadden we wederom contact met ons contactpersoonn. Die meldde nu ook voor ALUULA Composites aan de slag te zijn. Ten tijde van het initiële blog, op 11 juni 2022, was Aluula een innovatie alleen nog gebruikt door Duotone en Ocean Rodeo. Dit is inmiddels veranderd want de technologie heeft zich inmiddels bewezen en meer kitesurf- en wingfoil-merken zien de meerwaarde ervan in. In dit blog leggen we op basis van een persbericht meer uit over de achtergrond van Aluula.

Wat is Aluula?

ALUULA is een uitvinding van een in Brits-Columbia (Canada) gevestigd team van ervaren chemici en ingenieurs die een gemeenschappelijke passie delen. Het oorspronkelijke doel van hun ALUULA-project was om composietmaterialen te ontwikkelen die beter geschikt zouden zijn voor de sporten die ze gaaf vinden.

Opbouw ALUULA
Opbouw ALUULA

Gestart met kitesurfen en wingfoilen

Het eerste doel was om innovaties toe te passen in kitesurfen en wingfoilen. De materiaalontwikkeling voor kites stond een bepaald moment op een laag pitje. Wingfoilen maakte gebruik van dezelfde materiaalontwikkeling als het kitesurfen terwijl dat toch andere uitdagingen stelt aan het materiaal. De enorme belangstelling in het kitesurfen en wingfoilen c.q. de marktgroei wakkerde de behoefte voor innovatie aan. Er ontwikkelde zich een soort wapenwedloop om lichtere en sterkere materialen te creëren die de prestaties, duurzaamheid en veiligheid van zowel kites als wings moest verbeteren.

Hoge eisen aan materiaal

We weten allemaal dat kitesurf- en wingfoil-materiaal veel te lijden heeft. Het wordt blootgesteld aan de felle zon en aan schurende strandomstandigheden. Dus om te slagen, moest de volgende generatie composieten voldoen aan de hoogste eisen. Deze uitdaging is het team aangegaan.

Buitenlaag van ALUULA
Buitenlaag van ALUULA

Aluula in 2019 beschikbaar gekomen

ALUULA’s innovatieve composiettextiel, dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 2019, veranderde al snel wat er mogelijk was. Het team was erin geslaagd een product te creëren dat het onmogelijke leek te bereiken. Niet alleen was het aanzienlijk lichter (ongeveer de helft van het gewicht), maar het was ook aanzienlijk stijver en sterker. Bekijk ook het blog Lite Surf – Kites op dieet.

Dubbele megaloop en mijlpaal

Een kitesurfer die een met ALUULA verrijkte kite gebruikt, kan nu kitesurfen bij veel minder wind. De kites zijn ook stijver en presteren veel beter als de wind toeneemt. Ze werd de allereerste dubbele megaloop behaald door professioneel kitesurfer Giel Vlugt, met een kite voorzien van ALUULA. Was dit ondanks of dankzij ALUULA? Lees het in het blog over de dubbele megaloop.

Giel Vlugt in actie met de Ocean Rodeo Rise die voorzien is van ALUULA.
Giel Vlugt in actie met de Ocean Rodeo Rise die voorzien is van ALUULA.

Wat is Aluula precies?

ALUULA is een nieuwe klasse composietmaterialen, opgebouwd uit componenten met een sterkte-gewichtsverhouding van acht maal die van staal, en toch lichter dan nylon, polyester of aramide.

Met behulp van een gepatenteerd fusieproces, heeft ALUULA Composites een unieke manier ontwikkeld om high tech vezels en technische folies samen te smelten zonder het gebruik van zware lijmen. Door materialen op moleculair niveau te verbinden, creëert ALUULA een van de lichtste, sterkste en meest duurzame composietmaterialen ooit gemaakt.

ALUULA composiet
ALUULA-composiet

Nog veel van te verwachten

Windsporten zoals kitesurfen en wingfoilen in een maritieme omgeving waren de perfecte natuurlijke proeftuin voor deze nieuwe generatie van lichte, sterke en duurzame composietmaterialen. Echter de mogelijkheden van de voordelen gaan veel verder dan de oorspronkelijke doelstellingen. Simpel gezegd, de komst van ALUULA’s lichtgewicht composieten zou een deur openen voor veel nieuwe mogelijkheden, in een groot aantal industrieën. Het ALUULA-team geeft aan pas net begonnen te zijn. We volgen het op de voet.

Aluula 2.0

Inmiddels is er ALUULA 2.0 en is dit voor het eerst verwerkt in kites en wings die in 2024 beschikbaar komen. We hopen je daar snel meer over te kunnen uitleggen.

Referentie: persbericht ALUULA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

aluula kite kopen
Kiteloop tutorial
Ozone Vortex Ultra-X