Ocean Rodeo Rise review. Filmpje en 14 bevindingen

Ocean Rodeo Rise review

De Ocean Rodeo Rise stond op ons verlanglijstje om te testen. Niet alleen omdat het naar verluidt de lichtste kite is maar ook om zijn eigenschappen. De Nederlandse professioneel kitesurfer Giel Vlugt stoomde in 2021 naar de absolute top met de Rise. Hoe snel hij met de Rise uit de voeten kon in extreme big air was verbluffend. Reden voor mij om contact te zoeken met Ocean Rodeo met als resultaat deze Ocean Rodeo Rise review. Bekijk mijn bevindingen na een sessie van slechts 2 uur kitesurfen met de Rise.

Omstandigheden Ocean Rodeo Rise A-Series review

Het waaide ongeveer 25 knopen met windstoten tot 35 knopen. Typisch Nederlands kitesurfweer. Ik weeg ongeveer 86 kilo en ging het water op met de Ocean Rodeo Rise 10 meter.

Ik vroeg Giel nog even welke range hij aanhoudt voor de 10 meter. Reactie: “18 tot 40 knopen.”

Wat een range dacht ik nog en reflecteerde even. Ik kite dan misschien wel langer dan die profs maar 40 knopen met een 10 meter vind ik extreem. Tijdens de review bleek de 10 meter perfect geschikt voor de windrange 25-35 knopen. Daarnaast was het vloed dus lekker ruig op zee.

Ook lezen: Welke maat kite geschikt bij welke wind en welk gewicht.

Ocean Rodeo Rise review. Bekijk en lees mijn bevindingen…

Ocean Rodeo op dieet

Ik heb eerder geschreven over het begrip dat ik ‘Lite Surf’ noem. De race naar de lichtste en sterkste kite. De motor van technologische ontwikkelingen in de kitesurfindustrie draait op volle toeren. Kites moeten lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. Ocean Rodeo gaat hierbij voorop. Het frame van de Ocean Rodeo Rise zou door het zogenoemde ALUULA-materiaal 50% lichter zijn en tweemaal zo sterk als normaal. En dat voel je direct als je deze kite aanraakt en inspecteert. Er is letterlijk over alle details nagedacht. Tot aan de stiksels aan toe. Dit geldt eveneens voor de lijnen. Lees hieronder wat ik hiervan heb gemerkt.

Profiel van de Rise: big air en kiteloops

Je ziet het op het filmpje bij het oplaten en tijdens het kitesurfen. De Rise is een 5 strut kite met een hoge aspect ratio. Hij is dus kortgezegd breed en ondiep.

Extreem stijf frame, controleerbare kite

Daarbij is het frame uitzonderlijk stijf. Ik pompte hem op tot 8 psi terwijl 9 psi wordt geadviseerd. Met 8 psi vond ik het frame al zeer stijf.

Daar waar menig ander hoge aspect ratio kite gemakkelijk vervormd, bijvoorbeeld bij een vlaag of het radicaal aantrekken van de bar, was daar bij de Rise geen sprake van. Hij bleef als een huis staan.

Nu hoeft vervormen niet vervelend te zijn. Een kite ademt daarmee wat in en uit en zeker bij windvlagen geeft dat wat demping. Bijzonder aan de Rise vond ik dat hij, ondanks dat hij zo stug is, extreem controleerbaar blijft.

Ocean Redeo Rise loopt heel makkelijk
Ocean Redeo Rise loopt heel makkelijk

Ocean Rodeo Rise Review: hard, hoog en rond gaan

Qua karakter zou je op basis van het profiel van de kite direct al wat veronderstellingen kunnen doen. Bijvoorbeeld minder geschikt voor wave kitesurfen, wake stijl kitesurfen, het uitgehaakte freestyle kitesurfen en een grotere draaicirkel. Deze veronderstellingen gelden niet voor de Rise. Vooral de laatste niet. Zo is de draaicirkel juist extreem klein. Bij een kiteloop jankt de kite aerodynamisch door de bocht. Je hoort hem gewoon door de wind snijden. Andere veronderstellingen die passen bij een hoge aspect ratio kloppen wel. Dus zeer geschikt voor hoogte lopen, op snelheid kitesurfen en big air.

Hard, hoog en rond gaan dus.

Meer weten: Wil je meer over de technologie van de de Rise A-series willen weten. Dat kan op de site van Ocean Rodeo.

Ocean Rodeo Rise fijn om mee te freeriden

Ocean Rodeo Rise review punten

  • Snelle en betrouwbare kite. Je ziet op het filmpje dat je met de Rise echt kan vliegeren. Ik vind dat gaaf. Hij is ontzettend snel zonder dat je daar veel moeite voor moet doen. Je hoeft hem echter niet snel te besturen, het kan. Veel snelle kites kunnen je verrassen. Bijvoorbeeld als ze bij een windvlaag er ineens vandoor gaan naar de rand van het windvenster. Als je dan net achterstevoren in de lucht hangt of dit niet verwacht, is dat niet fijn. De Rise heeft mij geen enkele keer verrast. Dat gaf veel vertrouwen om mooie tricks te doen en uit te bouwen.
  • Direct lift. Ook fijn in wild water. De snelheid van de Rise in combinatie met zijn direct beschikbare lift als je de bar aantrekt zorgt ervoor dat je altijd kan springen. Het moment van timen van de sprong en het springen zelf is klein. Je ziet mij door wild water kitesurfen wat niet ideaal is voor het timen van een sprong. De Rise laat zich zo radicaal insturen dat je maar een fractie van een seconde nog hebt voor een prachtige afzet.
  • Lichte bardruk. De Rise vind ik een lichte bardruk hebben. Hij stuurt ontzettend licht. Ik dacht een paar keer dat ik te weinig kracht zou hebben. Echter als je de bar aantrekt, dan is de kracht direct beschikbaar. Dit proces verloopt heel natuurlijk.
  • Stuurt als een veertje. Mijn ervaring is dat de Rise zich zeer precies laat sturen. Als je gaat voor de radicale loops, dan moet je deze natuurlijk vol overtuiging inzetten. Maar voor het freeriden laat de Rise zich met de lichte bardruk ook vloeiend en precies sturen.
  • Hoge sprongen, gemiddelde hang time. Eenmaal in de lucht met de handen een beetje in het midden van de bar is de Rise goed controleerbaar. Je stijgt snel zonder horizontaal hard achter de kite aangetrokken te worden. Recht omhoog, zo voelt het en dat is fijn. De hang time, tijd in de lucht, vind ik niet extreem. De Rise zelf stijgt prachtig door tijdens een sprong.
  • Kiteloops de norm. Zoals gezegd stijgt de Rise tijdens een sprong prachtig door tot ver boven je hoofd. Dat maakt dat je prachtige heliloops en downloops kan doen. Mij lukken deze inmiddels goed. Mocht je zo nog niet draaien, met de Rise zijn ze goed te leren. De Rise loopt namelijk nagenoeg razendsnel en krachteloos. De bloopers zie je niet in het Ocean Rodeo Rise review filmpje maar waren er natuurlijk ook. Ik had een paar sprongen nodig om na een heliloop door te krijgen hoe de Rise mij nog beter kon opvangen bij de landing. Een kwestie van de bar aantrekken.
  • De Rise valt niet uit de lucht. Ook al liet ik mij zo hard als het ging downwind trekken, de Rise bleef in wind hangen. Dus geen lijnen die slap gingen hangen, geen kite die duikt omdat de wind hem niet meer kon dragen. Niets daarvan. Dat heeft de Rise natuurlijk te danken aan het feit dat hij zo licht is.
  • Snel kitesurfen. Het hoeft niet maar met de Rise kan je echt snel over het water gaan. Je ziet het op sommige fragmenten in het filmpje al en dan hebben we hem niet eens echt een keer laten lopen op een vlak stuk.
  • Ocean Rodeo Pilot 2.0 bar. Een opmerking over de bar anders dan dat deze ook licht is en dunnen lijnen heeft. Het betreffen de Duitse Liros DC 401 Utra HD lijnen. Na rotaties vond ik de depowerlijnen niet makkelijk terugdraaien. Bij sommige merken gaat dit al vanzelf en bij anderen moet je het handmatig doen. Zoals op het filmpje te zien moet je er bij de Pilot 2.0 moeite voor doen. Meer dan ik gewend ben.
Having fun!
Having fun met de Rise!

Conclusie Ocean Rodeo Rise review

De Ocean Rodeo Rise heb ik leren kennen als een kite met een status apart. Ik denk dat het de lichtste kite is in zijn soort met de meest vernuftige technologieën erin verwerkt. Daar betaal je een prijs voor maar het verschil mag er wat mij betreft ook zijn. Met slechts zo’n 2 uur ervaring heb ik een heel gave kitesurfsessie gehad waarin met vertrouwen bijna alles heb kunnen doen wat ik wilde. Alleen de megaloop durfde ik niet aan. Ik twijfelde erover omdat ik al ongeveer 4 weken niet had gekitesurft en de megaloop in het algemeen nog een uitdaging voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat de Rise er perfect geschikt voor is en was verbaasd over de performance en het vertrouwen dat de Rise bood.

Voor welke kitesurfer geschikt

Ik bleef in dit kader een tijdje malen voor welke kitesurfer ik de Rise geschikt vind. Mijn conclusie is dat het zeker geen kite is alleen voor gevorderden. Het is wat mij betreft geen kite voor de absolute beginners maar wel voor kitesurfers die ambitieus zijn en door willen groeien. Kitesurfers die veel uit een kite willen halen en tegelijkertijd niet verrast willen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

ALUULA Composites
Hoeveel wind nodig kitesurfen
Ocean Rodeo Roam review