Megaloop voor kitesurfers als marathon voor hardlopers?

megaloop

Deze stelling slaat natuurlijk nergens op want kitesurfen is een super diverse sport. Kitesurfen biedt voor ieder wat wils en het gaat erom dat je plezier hebt. Maar goed, ik heb de ambitie en de megaloop voelt als een soort mijlpaal. Als voor een hardloper die al 20 jaar hardloopt en nog nooit een marathon heeft gelopen. Op een gegeven moment moet het er voor velen toch van komen. In dit kitesurfblog beschrijf ik mijn persoonlijke struggle met de megaloop voor kitesurfers. Ik deel hem, want misschien heb je hetzelfde en herken je je in dit blog. Of misschien heb je zelfs wat praktische tips voor mij. Heel graag zelfs.

Kitesurfen in de storm

Ik was op zee tijdens de naweeën van lentestorm Evert (onofficiële naam). Ik denk dat ik mijzelf wel een stormrider mag noemen want ik pak ze graag mee. Ik zie ze als de krenten in de pap. Echter, ik gooi er direct ook een dikke disclaimer in. Niet dat ik het niemand aanraad. In tegendeel zelfs. Maar kitesurfen in een storm is niet voor iedereen weggelegd. Zelfs veel zeer ervaren kitesurfers halen er hun neus voor op. De wind is vaak niet stabiel, de zee zeer onstuimig, de kite kleiner en daarmee veel sneller… Bij een foutje nemen risico’s snel toe en is de kans groot dat je genadeloos wordt afgestraft. Okay, genoeg gepreekt. Nu naar mijn eigenlijke punt.

Bram Sanstra en kornuiten lieten mij van dichtbij weer even zien hoe het moet.

Recent kreeg ik nog een compliment. Een kitesurfer gaf aan dat hij ooit net zo goed hoopt te worden als ik. Maar wat die jonge jongens doen, zo noem ik ze maar even, is anders. Het is next level!

Kitesurfers met niveau van een ander orde

Tijdens stormen ben ik dolgraag op zee. De laatste twee jaar ben ik op die momenten echter enorm aan het genieten van andere getalenteerde kitesurfers. Het niveau van sommigen is zo hoog, dat ik het gevoel heb mij op het water te omringen met King of the Air waardige kitesurfers. Ik vaar mijn rakken, doe mijn trucs, ga ook echt hoog en draai zelfs zo nu en dan een kiteloop.

Ik geef ze dan ook alle ruimte op het water. Het is een genot om met ze op het water te staan. Echt genieten! Deze keer was ik in goed gezelschap en door onder andere Bram Sanstra, Edwin Mabelis, Matthijs de Jonge leefde mijn thema weer helemaal op.

Matthijs de Jonge daait megaloops bij de vleet. Om jaloers op te zijn…

If you like it, do it! Of toch niet?

Dit dus. Ik stel me even kwetsbaar op maar hoop van jullie een beetje coaching te krijgen in de reacties of op facebook. Dit zijn de vragen die ik mijzelf stel.

 • Waarom laat ik, net als die jongens, niet een kite van 2 of 3 meter groter op? Ik sta met mijn 6 meter en zij met een 8 of 9 meter?
 • Waarom kant ik niet harder om nog hoger te gaan?
 • Waarom koop ik niet een kleiner kiteboard voor de harde wind?
 • Waarom trek ik die megaloop niet gewoon?
 • Waarom doe ik bij stormsessies vaak mijn zittrapeze aan?

Waar ligt het aan?

Het ligt aan mij. Dat staat vast. Ik hou er sowieso niet van om anderen, omstandigheden of materiaal de schuld te geven van dingen. Het materiaal dat ik vaar beschouw ik als het beste kitesurfmateriaal dat er beschikbaar is. Ik heb megaveel ontzag voor de zee, de wind en geef ook die niet de schuld.

Mijn conclusie is dat ik toch een beetje kopschuw ben geraakt door de jaren heen.

Het bekende verhaal van 40+, kinderen, een paar harde crashes voor mijn kiezen gekregen, een paar maal opgepikt moeten worden van het water, in 20+ jaar kiten enkele nare dingen van dichtbij meegemaakt, niet altijd op het water kunnen staan als het waait en misschien ook gewoon wat minder talent. Het zijn ook geen sprongen die je kan opbouwen.

Megaloop landen
Na de loop in de lucht de bar even terug laten spinnen zodat de draai uit de lijnen is bij de landing.

Voor een megaloop is 100% commitment nodig. Eenmaal ingezet, kan je niet meer terug.

Ik ben, zo lijkt het, niet meer bereid om risico te nemen of ik zie er nu meer risico van in.

Megaloop ambitie is hoog

Dat is de andere kant van de medaille. Ik heb de drive om ze te maken en ben mij er al even voor aan het opladen. Dit hele stuk kwam vast al zielig over, maar nu helemaal. Toch gaat de megaloop ervan komen.

Herken je mijn terughoudendheid en heb jij deze overwonnen of dezelfde ambitie gekraakt en wat tips voor mij. Laat het me weten.

2 reacties

 1. Allemaal geheel herkenbaar, zelf draai ik wel eens een loop zowel downloop als mega loop opbouwend. Ik denk zeker dat er een klein stukje opbouw voorafgaand is aan de mega loop. Uiteraard kan ik je mijn gehele inbreng daar over sturen.

  Durfde en tot op het water 😉
  Grietjes mike

  1. Dank je Mike. Ik zou zeggen 1. hard kanten en zo hoog mogelijk willen gaan. 2. Dan net voordat je op je hoogste punt bent van de sprong de kite omtrekken in tegenovergestelde richting van je vaarrichting. 3. Voor een megaloop niet te hard trekken zodat de kite onderlangs gaat. 4. Zodra de kite uit de loop komt bar van je af zodat je onder de kite door gaat en je niet in een stal kan komen. 5. Eventueel draai je nog een boogieloop. 6. Landen een beetje met de wind mee, niet direct willen opkruisen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kiteloop tutorial
GKA Big Air Championship 2022
dubbele megaloop