Makai Beach IJmuiden – Interview Joris van Essen

Makai Beach IJmuiden

Beginnen met kitesurfen doe je door het nemen van kitesurfles. Zo gezegd, zo gedaan nam ik les bij Makai Beach te IJmuiden en nam ik ook twee keer een privéles. Samen met instructeur en eigenaar van Makai, Joris van Essen, ging ik aan de slag. Voor mij een topervaring waar ik nu met het kitesurfen op voortborduur. Ik merkte toen al dat Joris een unieke kitesurfer is. Hij houdt van de sport, heeft een kitesurfschool, is betrokken bij de kitesport en runt tevens de Makai Beachclub in Hawaiiaanse stijl op het strand van IJmuiden. Reden genoeg voor een kort interview over mijn contact met hem.

Hoe ben je met kitesurfen in aanraking gekomen?

“Ik heb vroeger altijd heel veel gewindsurft op hoog niveau. Reisde de hele wereld rond voor wedstrijden mar voelde me altijd thuis op zee in IJmuiden. Om zo min mogelijk tijd aan werken kwijt te zijn vanwege de topsport ben ik begonnen met kitelessen geven i.p.v. werken bij de Albert Heijn toen ik 16 was.”

Makia Beach IJmuiden – Joris van Essen. Foto door Reinier Snijders.

Hoe is vanuit die periode Makai ontstaan?

“In deze periode heb ik de ALO afgerond om zo hoge kwaliteit van lessen te kunnen aanbieden om mensen snel en goed te kunnen helpen bij hun kitesurf avontuur. Dit deed ik vanuit mijn eigen busje en gaf les waar de wind het beste was. Toch miste ik nog iets. Een plekje in IJmuiden waar we met z’n allen kunnen bieren en gezellig bij het vuur hangen en zo is Makai ontstaan.”

Waar staat Makai Beach IJmuiden voor?

“Makai is Hawaiiaans voor naar de zee, een plek waar wij thuis zijn en waar we met zijn allen van kunnen genieten.”

Joris, ik ben nooit op Hawaii geweest Joris maar de sfeer is zeker relaxt. Het is chill en ik vind het ook altijd heerlijk dat iedereen bij jou in zijn wetsuit binnen kan komen lopen. Er heerst een relaxte ongedwongen sfeer. Dat ook wat je altijd uitstraalt ‘welkom bij de Makai familie’.

Kitesurfen IJmuiden, hoe gaat het met deze kitespot?

“Voor de toekomst hoop ik dat we door onze vaste plek in IJmuiden deze spot kunnen bewaren omdat deze nu nog onder spanning staat door de gemeente. Wij bij Makai zijn spotbeheerder en maken ons hard om onze speeltuin te behouden. Samen met de locals willen we mensen instrueren over de plek en de zones maar ook elkaar bewust maken van omstandigheden om zo een hechte community te bouwen waar je altijd op je plek bent en hulp kan vragen.”

Makai Beach IJmuiden - Joris van Essen aan het kitefoilen
“Waterman hoort in de water. Lekker spelen In de speeltuin van Beach Club Makai” Foto door Joris Cooper.

Wij bij Makai zijn spotbeheerder en maken ons hard om onze speeltuin te behouden.

Hoe kijk je naar komende periode?

“Zoals het er nu naar uit ziet mogen we binnenkort weer open. Naast de kitelessen, onze faciliteiten voor de kiter en bedrijfsevenementen gaan we dit seizoen aftrappen met 2 eigen biertjes die iedereen mag komen proeven! This is life at Makai, you are more than welcome to join.”

Joris, bedankt voor je tijd en veel succes en plezier komend seizoen. Ik kom zeker weer bij Makai Beach IJmuiden langs om even uit te puffen en te relaxen na mijn kitesessies voor IJmuiden. Mohalo 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *