Back roll kitesurf trick uitleg in 8 stappen. Doe je mee?

Back roll kitesurf trick tutorial

Een langzame en lage back roll is een trick voor kitesurfers die lekker kunnen kitesurfen en de basis van het springen onder controle hebben. Het is een makkelijke kitesurf trick. Hij kan op lage snelheid, je hoeft er niet hard voor te sturen en hij lukt al bij relatief weinig wind. Voor veel kitesurfers is de back roll dan ook de eerste echte truc die ze onder de knie proberen te krijgen. Hieronder de uitleg van de back roll kitesurf trick. Doe mee en landt hem binnenkort ook.

Ook ambitieus? Doe mee.

Natuurlijk hoef je niet mee te doen. Kitesurfen is een super diverse sport met voor ieder wat wils. Maar goed, jullie weten dat wij nog steeds ambitieus zijn en kitesurf tricks oefenen. Focus werkt wel om nieuwe kitesurf tricks onder de knie te krijgen mede-kiters. Ga gerust eens een hele sessie een specifieke trick oefenen die je onder de knie wilt krijgen. Of doe dit samen met je kitesurf buddies. Nog leuker.

Bekijk de back roll een aantal keer vanaf 0:45 in de youtube video. Daarvoor zie je de ‘front roll kiteloop transition’. Die leggen we binnenkort ook uit.

Voor mij was het een eye-opener te beseffen dat er eigenlijk 2 soorten back rolls zijn: de ‘popped’ back roll en ‘sprong’ back roll. Bij de eerste houd je de kite op 11 of 1 uur en gebruik je een sterke pop om te roteren. Bij de sprong back roll gaat je kite richting 12 en gebruik je lift van de kite om de lucht in te gaan terwijl je rotatie meegeeft. -Sébix Mortier

360 Back roll in 8 stappen

Benodigde tijd: 1 minuut

Back roll kitesurf trick uitgangspunten
Als je wilt gaan voor de back roll begin dan met een niet te hoge snelheid en niet te harde wind. Uiteraard zal de back roll een aantal keer mislukken. Echter, met een lage snelheid en bij niet te harde wind word je ook niet hard afgestraft. Zodoende houd je de moed erin om hem te blijven proberen. Als referentie: in het filmpje zie je mij back rolls maken bij ongeveer 23 knopen met een 9 meter kite. Ik weeg ongeveer 85 kilo.

 1. Timen van de back roll

  Zoek een rustig stukje water. Dus zonder al te grote golven. Dit kan op binnenwater maar ook op zee. Op zee heb je vaak ook genoeg vlakke stukken om de back roll te oefenen. De timing is het best als je een beetje deining of een golfje opgaat. Dan heb je al een beetje opwaards momentum. Timing van back roll

 2. Positie van de kite

  Als je positie heb bepaald waar je de back roll ongeveer wilt maken, stuur je de kite rustig omhoog. Het ligt aan welke kant je de back roll op wilt maken. De positie van de kite moet ongeveer 11 of 1 uur in het windvenster zijn. Op de foto hieronder zie de kite niet meer in beeld. Daarmee zie je ten opzichte van de foto hierboven dat ik de kite omhoog heb gestuurd.

  De handen kunnen dicht tegen elkaar aan de bar. Met een back roll hoef je niet te sturen. Sterker nog, we willen bij het leren liever niet hebben dat je stuurt. Dit komt pas bij de landing.

  Nu ben je gereed en komt het neer op het juiste moment bepalen. Positie van de kite voor een 360

 3. Afzet voor een back roll

  De afzet voor een lage back roll moet je niet overdrijven. Een te harde afzet in combinatie met het aantrekken van de bar kan er gemakkelijk toe leiden dat je gaat spinnen. De juiste kracht en edge (dit is het proces van kanten van het kiteboard) voor de afzet is een kwestie van aanvoelen.

  De afzet is een kwestie van aankanten van het kiteboard, het iets aantrekken van de bar zodat je een beetje lift krijgt van de kite én het draaien van het hoofd en de schouders in de richting van de rotatie (alsof je over de schouder kijkt).

  Je ziet bij de afzet dat ik de bar iets aangetrokken heb ten opzichte van de vorige foto. Je hoeft de bar zeker niet helemaal aan te trekken. Dat zie je goed op de foto’s en het filmje.

  Je haalt kracht bij de afzet maar zodra je voelt dat je genoeg kracht hebt, houd je de bar op dezelfe positie. Als je merkt dat je afzet extreem is kan je wat depoweren. Al zou je bij een extreme afzet niet depoweren, dan zou de back roll hoger en extremer worden. Dat komt later. Voor nu willen je hem laag en gecontroleerd laten zien en leren. Afzet voor de back roll

 4. Eenmaal in de lucht

  Je trekt je voorste knie iets. Dit in combinatie met het aantrekken van de bar en het over je schouder kijken maakt dat de rotatie is gestart. Je achterste been duwt het kiteboard nog het water in tot je volledig loskomt. Zo begint de rotatie. In de lucht

 5. Over schouder blijven kijken

  Eenmaal in de lucht blijf je over de schouder kijken in je draairichting. Zo roteer je feitelijk vanzelf door. Je ziet, net als op de foto, het bruiswater dat je maakt. Prachtig! Al heb je daar bij je eerste back rolls waarschijnlijk nog geen oog voor.Over je schouder blijven kijken bij de back roll

 6. Timing van het landen

  Nu je 360 graden back roll er bijna op zit gaan we landen. Dit is altijd anders. Op de foto zie je dat ik nog hoogte heb. Door jezelf lang te maken en je achterste been naar het water te brengen, kan je het kiteboard snel contact laten maken met het water. In dit geval met de vinnen en de achterkant van het kiteboard. Als ik dit niet zou hebben gedaan, zou ik vast iets te ver zijn doorgedraaid.

  Het kan ook andersom. Dan ben je nog niet uitgedraaid en dreig je al te landen. Dan kan je je tijd in de lucht verlengen door je knieën in te trekken en het kiteboard iets voor de wind te sturen. Het landen van een back roll

 7. Positie van de kite bij de landing

  Zodra je contact hebt met het water, heb je vast ook weer kracht nodig om lekker verder te kitesurfen. Je kan de bar dan iets aantrekken en de kite iets insturen naar 3 uur in het windvenster. De opwaardse kracht heb je immers niet meer nodig. Wel voorwaardse kracht en snelheid. Als je enkele meters verder bent en merkt dat je weer in plane bent, kan je weer depoweren. Positie van de kite

 8. Controle na de back roll en bar terugdraaien

  Je ziet dat je lijnen na een back roll gedraaid zijn. Deze moet je terugdraaien. Doe dit gecontroleerd en meer gepowered.

  Wees er zeker van dat je de rode kant (links) van de bar in je linkerhand hebt als je de bar weer pakt. Dan weet je zeker dat je goed zit en veilig verder kan kitesurfen.

  Nu kan je even nagenieten!
  Lijnen kite uitdraaien

360 Back roll onder de knie? Én door…

Heb de deze langzame lage back roll onder de knie, dan kan je hem uitbouwen. Bijvoorbeeld door hem steeds hoger te maken of er nog een of meerdere rotaties achteraan te doen. Van een back roll 360, naar een 720 of zelfs een 1080. Of een back roll 540 waarbij je toeside landt en verder kitesurft.

Welke kitesurf trick wil jij leren? Laat ons helpen…

Heb je een kitesurf trick die je graag wilt leren en daar wat uitleg over wilt? Laat het ons weten. We zijn echt niet de beste kitesurfers maar maken kitesurfers en kitesurfers in spé graag wegwijs. Daarnaast hebben we contact met de beste kitesurfers die ons, en dus ook jou, misschien wel een handje willen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kiteloop tutorial
Watergordijn kitesurfen
Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.