Sean Overbeek interview. Van big air talent naar pro. Bekijk zijn tips

Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.
Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.

Sean stapte dit jaar uit de schaduw van zijn zeer getalenteerde jongere broer Jamie. Met de overstap naar kitesurf-merk RRD en zijn medebepalende rol binnen het big air team heeft RRD de nieuwste Obsession kite ontwikkeld. Een kite speciaal voor de populair big air vaarstijl. Nu is het tijd voor Sean zijn talent en kitesurf-carrière verder uit te bouwen. Via zijn Instagram geeft hij mij nog weleens advies en zo pakte ik met KitesurfPro de kans Sean te interviewen. We vroegen Sean naar zijn pad, doelen, rol bij RRD en tips qua maat kite en voor het leren van kitesurf-tricks. Bekijk het interview met Sean Overbeek en laat je inspireren.

Sean Overbeek kiest eigen pad

Volgens mij ben je meer in je kracht gekomen en uit de schaduw van je jongere broer Jamie gestapt. Wil je daar iets over vertellen?

“Samen met Jamie heb ik heel veel meegemaakt in de sport. We hebben de wereld over gereisd en pushen elkaar om alsmaar beter te worden. Bekend staan als de ‘broertjes Overbeek’ gaf mij een opstap in de wereld van het professioneel kitesurfen. Toch heb ik er ook wel eens moeite mee gehad om telkens in mijn broertjes schaduw te staan. Met zijn skills gaat de aandacht toch meer zijn kant op.”

Kitesurfer Sean Overbeek
Volg Sean ook op Instagram en Youtube.

“Ongeveer een jaar geleden ben ik, na bijna drie jaar lang samen met Jamie voor dezelfde sponsor te hebben gekitesurft, voor RRD gaan kitesurfen. Bij RRD heb ik als dé twintip big air rider veel grotere taken dan voorheen. Zo ben naast het trainen en promotie maken ook verantwoordelijk als tester.”

Door mijn rol bij RRD ben ik het afgelopen jaar veel op reis geweest. Zo heb ik een mooie balans gevonden waardoor ik het ook kan waarderen om als vanouds met Jamie in Nederland te kitesurfen.

Sean zijn rol bij RRD en trots

Hoe ben je met RRD in contact gekomen?

“Vorig jaar nam de teammanager contact op via Instagram. Het merk is sinds 2016 vooral actief bezig geweest met wave kiten en wingfoilen. Nu zochten ze een rider die het merk kon helpen weer terug te komen in de big air wereld. Na hun kitesurf-materiaal te hebben getest en contractbesprekingen afgerond te hebben, ben ik bij het internationale team gekomen.”

Kites testen is interessant maar zwaar werk. Je kunt je brein niet uitzetten zoals in een normale sessie. Je moet continu op alles letten. Het is eigenlijk 90% van de tijd uitvinden wat niet werkt.

Hoe is de RRD Obsession big air kite ontstaan?

Bij RRD ben ik vanaf dag 1 betrokken bij het design en testen van de nieuwe big air kite. Door mijn gedetailleerde feedback tijdens het testen en kennis van andere producten op de markt ben ik voor de rest van het project hoofdtester geweest. Zo ben ik met de designer in Tarifa, Kaapstad, Tenerife en zelfs in ons eigen landje geweest. Na een jaar van veel testen en contact met het team, is de nieuwe ‘Big Air Obsession’ nu eindelijk gelanceerd. Het is heel tof om ‘mijn’ project nu wereldwijd te zien vliegen en enthousiaste reacties te horen.

Sean Overbeek aan de slag met de RRD Obsession.
Sean Overbeek aan de slag met de RRD Obsession. Foto door Samuel Tome.

Doelen Sean Overbeek

Wat zijn je doelen komende periode?

“Met de nieuwe Big Air Obsession ben ik aan het trainen. Ik wil bij de big air top komen. In het voorjaar en de zomer waaide het goed in Nederland en heb ik elke mogelijkheid om te kitesurfen gepakt. Mijn doel is om aan competities deel te nemen en het merk, maar ook vooral mezelf, op de kaart te zetten. De eerste waar ik voor ga is het NK Big Air.”

Hoe train je voor deze doelen?

“Voorheen ging ik het water op met soms wel 10 nieuwe tricks die ik wilde landen. Nu heb je in Nederland vaak geen ideale condities. We hebben vaak te maken met windvlagen of wind die je heel lastig omhoog lift. Dit eindigde vaak met kortsluiting in mijn hoofd; met veel frustratie en weinig progressie na de sessie.”

“Sinds kort ben ik het anders gaan doen. Ik train nu heel systematisch. Als ik het water op ga heb ik één trick die ik wil leren. Soms gaat het heel snel, maar soms ben ik ook 2 uur lang aan het crashen. Ik heb geleerd dat vallen het belangrijkste aan het leerproces is. Zo land ik bijna elke sessie een nieuwe trick en heb ik ook weer veel meer plezier.”

Ik ben tevreden als ik mijn eigen twijfels het tegendeel heb bewezen. Als ik me ertoe zet en een trick land die ik niet van mezelf verwacht heb ik een voldaan gevoel.

Professioneel kitesurfer Sean Overbeek in zijn element. Foto door Samuel Tome.
Professioneel kitesurfer Sean Overbeek in zijn element. Foto door Samuel Tome.

Met welke tricks ben je bezig?

“Momenteel ligt de focus op kiteloops en contraloops met meerdere rotaties. Deze wil ik gaan combineren met board-off variaties.”

Lifestyle van een professioneel kitesurfer

Moet je veel laten om zo’n goede kitesurfer te zijn?

“Als professioneel kitesurfer is het lastig afspraken maken: als het waait ga je natuurlijk kitesurfen of reis je naar de wind. Gelukkig ondersteunen mijn beste vrienden mijn kitesurf-carrière volledig. Ik kan het dan ook nog even goed met hun vinden, ook al zou ik ze bij wijze van spreken 6 maanden niet zien. Toch is het niet altijd fijn om verjaardagen en andere gelegenheden waarvoor ik word uitgenodigd over te moeten slaan.”

Wat doe je naast het kitesurfen?

“Ik begin nu aan mijn tweede tussenjaar, dus de meeste focus ligt op het kitesurfen. Op dagen zonder of met weinig wind ben ik vaak aan het skateboarden. Niet op hoog niveau, maar met bijna net zoveel plezier als in het kiten. Ook werk ik bij een kitesurf-school. Komend jaar wil ik professionele clinics organiseren. Bijvoorbeeld om hoger te leren springen en het leren van een kiteloop. Daarbuiten is video- en fotografie en video-editing ook een grote hobby”

Kitesurf materiaalkeuze

Kan je iets vertellen over de Obsession kite?

“De nieuwe Obsession is precies wat ik ervan wilde maken, de perfecte combinatie van high performance en ease of use. De kite springt met de juiste techniek makkelijk richting de 25-30 meter. Ik heb er daarnaast veel tijd in gestoken om te zorgen dat je aan het einde van een sprong een ‘second lift’ krijgt.”

“In tegenstelling tot andere 5 strut Delta kites heeft de Obsession vrij weinig bar-druk. De kite is heel snel en direct, en je voelt precies waar die in de lucht staat, zelfs met de lage bar-druk.”

“Door combinatie van deze factoren is dit voor mij de perfecte kite om zonder angst nieuwe tricks te proberen. Ook is het frame absurd stabiel voor een kite met een open shape. Ik heb van alles met de kite geprobeerd. Bijvoorbeeld bij aflandige wind en wind van 18-50 knopen maar het frame blijft stabiel. In geen enkele situatie heeft de kite front- of backstall.”

Welke kiteboard gebruik je?

“Het board dat ik vaar, de Bliss, is een heel speels plankje. Genoeg shape te blijven kanten in harde wind, maar niet zo veel dat ik niet meer rond kan manoeuvreren. Door de licht aflopende tips is dit board ook top voor choppy water en board-off variaties.”

Welke maat kite pak je bij welke wind?

“Omdat tricks tegenwoordig steeds technischer worden ga ik iets sneller over op een kleinere maat dan voorheen. Zo kan ik bij harde wind controle over de kite houden. Dit is voor training ook veel efficiënter. Gemiddeld genomen hanteer ik dit schema voor mijzelf:

  • 12 meter: 16-23 knopen;
  • 11 meter: 17-24 knopen;
  • 10 meter: 19-26 knopen;
  • 9 meter: 22-30 knopen;
  • 8 meter: 25-36 knopen;
  • 7 meter: 30-55 knopen;
  • 6 meter: 36-70 knopen.

Ik weeg overigens 76 kilo en gebruik de RRD Bliss 135 x 39 cm.”

Tips van Sean Overbeek voor het leren van nieuwe kitesurf-tricks.
Tips van Sean Overbeek voor het leren van nieuwe kitesurf-tricks. Foto door Samuel Tome.

Nieuwe kitesurf-tricks leren met Sean Overbeek

Hoe overwin je angst voor nieuwe tricks? Heb je tips voor mede-kiters?

“Visualiseren, vallen, opstaan. Voordat ik een nieuwe trick probeer, heb ik hem in mijn hoofd al tienduizend keer geland. Als je de trick nog niet perfect in je hoofd af kan spelen, is het belangrijk om de bewegingen eerst te oefenen in licht wind.”

Je wilt bijvoorbeeld een boogieloop met een board-off leren. Pak dan eerst je 12 meter in 16 knopen en oefen een inverted frontroll boardoff. In big air leer je in principe alles in lichte wind.

“Het enige wat je bij harde wind doet is een kiteloop toevoegen. Dit is naar mijn mening makkelijker omdat je je kite niet stabiel op een plek hoeft te houden.”

“Omdat big air echt een hype is en de top absurde tricks doet wil de gemiddelde kiter dit ook vaak. Mensen leren dan hun eerste sprongen, en willen daarna gelijk leren loopen. Ze vergeten echter hoe belangrijk de basics zijn. Dingen zoals spring-techniek, front- en backrolls, grabs, heliloops, onefooters zijn essentials als je veilig en efficiënt progressie wil maken.”

Sean, onwijs bedankt voor het interview en de tips die je mij weleens geeft bij het behalen van mijn kitesurf-doelen. Ontzettend gaaf wat je in de tussenjaren na het behalen van je middelbareschooldiploma al hebt bereikt. Heel veel succes de komende periode! Sean Overbeek blijft ons vast inspireren.

2 reacties

  1. Sean mate, great to read how well your doing my good friend, I loved meeting you jamie and your dad last year when I came to pick your old Ozone board up in Holland, you all made myself and my wife very welcome in your house and loved drinking coffee and talking to you all about kitesurfing, I love following both you and your brother day to day and can’t wait to see you guys again, I would love to come over again but this time get some lessons with you personally to help me learn my first kiteloop, your board helped me with further my kitesurfing abilities and forever thankful for that, it’s such a lovely board and for yourself and jamie to sign it was so sick. My friend good luck for the future I hope you get yourself into some good competitions coming up but most of all keep enjoying what your doing stay safe my friend say hi to your family and I hope next time we meet I get to meet your mum too, take care bud. Paul 🤟

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kiteloop tutorial
Watergordijn kitesurfen
Front roll kiteloop transition