North Reach 2024 review – Bekijk 10 bevindingen van deze freeride kite

North Reach 2024 review

Op vakantie in Spanje gingen we nog even kitesurfen in de Baai van Roses en pakten we de kans om de North Reach 2024 te testen. Het waaide ongeveer 18 knopen. De windvlagen ten opzichte van de wind waren best stevig: tot ongeveer 28 knopen wat in de Baai van Roses niet uitzonderlijk is. De juiste maat kite kiezen is dan niet altijd makkelijk. Met mijn 87 kilo gewicht ging ik voor de North Reach 11 meter met het North Atmos Pro Carbon board van 138 x 41. Bekijk mijn bevindingen in dit North Reach 2024 review.

North Reach freeride kite

De North Reach 2023-2024 wordt door North Kiteboarding gepresenteerd als een freeride kite. De freeride kitesurf vaarstijl staat voor leuke en ongecompliceerde kitesurf-sessies. Hierbij doet de kitesurfer waar hij op dat moment zin in heeft. Dit kan van alles zijn: van lekker cruisen, door de branding kitesurfen en wat golfjes proberen te breken, lekker springen tot gave tricks doen. Een goede freeride kite is een kite waarmee je kan leren kitesurfen maar waarop je tegelijk niet te snel uitgekeken raakt.

North Review 2024 test

Bevindingen North Reach 11 meter

Kwaliteit: North Reach 2024 review

North is zogenoemd A-merk onder de kitesurf-merken. Over de kwaliteit zouden we dus niet hoeven twisten en dat is direct te zien aan de kite. We staan hier dan ook niet lang bij stil. De Reach 2024 is doorontwikkeld ten opzichte van de 2023 versie. Volgens North is de Reach 2024 lichter, sneller, directer en actiever. Dit komt allemaal voort uit doorgevoerde verbeteringen in materiaalgebruik en het ontwerp van de kite.

Kwaliteit North Reach

Voor beginners en freeride kitesurfers

 • Fijne kite voor beginners en freeride kitesurfen. De North Reach is wat mij betreft een fijne kite voor beginners en freeride kitesurfers. Hij is wat mij betreft niet heel snel en laat zich heel gemoedelijk sturen. Dit is aan het begin van de kitesurf-carrière fijn omdat je dan niet zit te wachten op verrassingen.
 • Voorspelbaar. De Reach vliegt ook strak en goed voorspelbaar door de wind in het windvenster. Zo maakt de Reach geen onvoorspelbare vaart bij een windvlaag en gaat hij niet in zijn achteruit als de wind net even wat minder hard is. De Reach blijft netjes in toom en dat is fijn.
 • Geleidelijke kracht opbouw. Bij het cruisen genereert de Reach niet te veel kracht. De kracht is ook goed te doseren door te depoweren. Overpowered bij windvlagen en toen de wind toenam vond ik de Reach wel sterk en hard trekken waardoor ik tijdens de North Reach review de depower een aantal keer even flink heb aangetrokken. Ook toen was de Reach nog goed te besturen.
 • Betrouwbaar. Met de Reach kan je als kitesurfer goed anticiperen op wat je van de kite vraagt. Indirect voert de Reach kite uit wat je van hem vergt. Het is geen heel snelle kite zoals zijn broer de North Orbit en andere meer high performance freeride kites maar daar is hij ook niet op gemaakt.
 • Stuurt makkelijk. De Reach laat zich makkelijk sturen, heeft een lichte bardruk en draait prachtig door het windvenster. Hij is dus bijvoorbeeld fijn om van vaarrichting mee te veranderen.
 • Loopt makkelijk hoogte. De Reach loopt makkelijk hoogte. Ook overpowered laat de Reach zich makkelijk depoweren en wordt het hoogte lopen nog wat makkelijker.
 • Actieve aansturing nodig als je meer wilt. Als je meer uit de Reach wil halen, dan kan dit. Ik merkte tijdens de North Reach 2024 review dat door een actievere aansturing kan je mooie bochten draaien. Bijvoorbeeld van heelside naar toeside of tegen een golf aan.

Voor gevorderde kitesurfers

 • Hoge sprongen en zachte landingen. Hoog springen bij een rustige zee of rustig water gaat makkelijk met de Reach en de Reach zorgt bij de juiste stuurcorrecties voor een makkelijke landing. De Reach genereert een heel fijne en hoge lift.
 • Juiste timing vinden bij het landen. Voor het landen met een downloop of heliloop moet je de juiste timing even vinden. Dat zal bij de kleinere maten makkelijker zijn. Ik vond de Reach 11 meter niet heel snel dus hier spelen timing en een actieve aansturing van de Reach door de kitesurfer een belangrijke rol.
 • Juiste timing vinden bij het afzetten in wild water. Toen ik hoger wilde springen tijdens de North Reach test op open zee was timing een uitdaging. Het timen van een sprong in wilder water met veel chop was een uitdaging. Dan heb je namelijk minder tijd om te anticiperen. In zulk water is het een soms een kwestie van enkele meters vooruit de juiste afzetmogelijkheid bepalen, de kite hard insturen, het kiteboard hard kanten en op het juiste moment de bar aantrekken. Big Air of meer high performance freeride kites ondersteunen dit vaak heel goed. De Reach is hier niet specifiek voor ontwikkeld, dus mocht ik dit misschien ook niet verwachten. Op de momenten dat ik toch hoog wilde springen in wild water en wat overpowered was, kreeg ik niet de goede timing te pakken. Ik werd zodoende best hoog maar ook vooruit gelanceerd. Resultaat was driemaal een backstall toen ik er nog een mooie landing uit wilde persen.  

Conclusie North Reach 2024 review

De North Reach is wat mij betreft een fijne kite voor beginners en freeride kitesurfers. Hij hij laat zich heel gemoedelijk sturen en de kite is heel voorspelbaar. Dit is aan het begin van de kitesurf-carrière fijn omdat je dan niet zit te wachten op verrassingen. Als je wat verder bent en sprongen wilt doen is de Reach daarvoor heel betrouwbaar en geschikt. Een vergevorderde kitesurfer kan veel uit de Reach halen maar daarvoor vond ik de Reach te langzaam en niet uitdagend genoeg. Daarvoor heeft North natuurlijk ook speciaal de North Orbit kite. Verder is de Reach een prachtige kite van hoge kwaliteit.

2 reacties

  1. Op basis van mijn ervaring vind ik de Reach iets langzamer dan de Triad. Dus als je een upgrade wil naar een iets snellere en dynamischere kite, dan zou ik niet switchen van een Triad naar de Reach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Orbit 2023 review
Kitesurfen in de Baai van Roses
Review van de Decathlon boardbag