North Orbit 2023 review: 7 bevindingen van deze big air kite

North Orbit 2023 review

Op vakantie in Spanje gingen we nog even kitesurfen in de Baai van Roses en pakten we de eerst de kans om de North Reach 2024 kite te testen. Toen het flink harder ging waaien wisselde ik de Reach 11 meter in voor een North Orbit 2023 8 meter. Het waaide inmiddels ongeveer 25 knopen. De windvlagen ten opzichte van de wind waren best stevig: tot ongeveer 34 knopen wat in de Baai van Roses niet uitzonderlijk is. De juiste maat kite kiezen is dan niet altijd makkelijk en op tijd van kite wisselen is dan ook logisch. Met mijn 87 kilo gewicht ging ik voor de North Orbit 8 meter met het North Atmos Pro Carbon board van 138 x 41. Bekijk mijn bevindingen in dit North Orbit 2023 review.

North Orbit big air kite

De North Orbit 2023 wordt door North Kiteboarding gepresenteerd als een big air kite. De big air kitesurf vaarstijl staat voor extreme en zo goed mogelijk gecontroleerde kitesurf-sessies. Hierbij springt de kitesurfer hoog en liefst in combinatie met tricks. Tricks zoals kiteloops, kiteloop combinaties, contraloops, megaloops, dubbele kiteloops en zelfs triple kiteloops in de meest ruige omstandigheden. De laatste is slechts voor een handje vol kitesurfers weggelegd. Big air kites geven veel lift, goede en lange hangtime en houden zich extreem goed in de zwaarste omstandigheden.

Predictable in the unpredictable” dit is hoe North Kiteboarding de Orbit kite typeert.

Kwaliteit North Orbit

North is zogenoemd A-merk onder de kitesurf-merken. Over de kwaliteit zouden we dus niet hoeven twisten en dat is direct te zien aan de kite. We staan hier dan ook niet lang bij stil. De Orbit 2023 is doorontwikkeld ten opzichte van de 2022 versie. Zo is hij lichter gemaakt en zijn de grote maten beter geschikt om mee te kitesurfen bij weinig wind. Ook is de Orbit sneller gemaakt. Daarnaast heeft de Orbit maar liefst 4 punten aan de wingtips om daarmee de bardruk en snelheid af te stellen. Dus ga je voor een dubbele kiteloop, dan kan je de kite speciaal daarvoor iets beter trimmen.

North Orbit review

Orbit voor big air kitesurfers

  • Enorme hangtime. De North Orbit staat bekend als een kite met heel veel lifte en hangtime. Vanaf het eerste moment is merkbaar dat de Orbit enorm veel lift en hangtime heeft. Wat mij opviel is dat dit redelijk onopgemerkt gaat. Dit komt volgens mij door de volgende bevinding in dit North Orbit 2023 review.
  • Kite is altijd gereed voor een sprong. Ook al kitesurfte ik door wild water met veel chop en windvlagen. Het timen van de sprong was nooit een issue. Bijna in het moment kon ik, nadat ik de Orbit vrij krachtloos had ingestuurd, de bar aantrekken om hoog te springen. Natuurlijk doorloop je dan ook het proces van de juiste afzetmogelijkheid bepalen, de kite hard insturen, het kiteboard hard kanten en op het juiste moment de bar aantrekken. Echter zal de kite je nooit beperken om hoog te springen. Mijn ervaring is dat hij snel stuurt snel en redelijk krachtloos totdat je de bar aan trekt.
  • Sterk frame. Het frame met 5 struis is heel stug en blijft te allen tijde in tact. Hierdoor is de North Orbit direct en zodoende worden stuurcorrecties direct doorgegeven. Toch blijft de Orbit vriendelijk en efficiënt omgaan met de kracht. Ik had een paar keer na een hoge sprong met downloop dat de Orbit in de neutrale zone bleef hangen: de wind pakte de kite niet goed op en dan kan de kite ineens hard vooruit gaan of backstallen. Door de bar heen en weer te trekken pakte de wind de kite direct weer goed op.
  • Strak sturen. De Orbit vliegt ook strak en goed voorspelbaar door de wind in het windvenster. Zo maakt de Orbit geen onvoorspelbare vaart bij een windvlaag en gaat hij niet in zijn achteruit als de wind net even wat minder hard is. De Orbit blijft netjes in toom, zelfs bij harde windstoten, en dat is fijn.
  • Betrouwbaar. De Orbit is een snelle en toch betrouwbare kite. Het snokt niet en voert getrouw uit wat je van hem vergt.
  • Stuurt makkelijk. De Orbit laat zich makkelijk sturen, heeft een lichte bardruk. Hij draait niet zo sierlijk door het windvenster maar daar is hij ook niet voor gemaakt. De kiteloops en downloops draait hij des te sierlijker.
  • Hoge sprongen en zachte landingen. Hoog springen is zoals gezegd geen enkel probleem voor de Orbit. Maar belangrijk is misschien wel hoe een kite je opvangt bij het landen. Ook dit doet de Orbit voortreffelijk. Ik durfde tijdens mijn eerste sessie zelfs een kiteloop met downloop aan en verbaasde mij over hoe fijn de landingen gaan met de Orbit.  

Conclusie North Orbit 2023 review

De North Orbit hoort in het rijtje thuis van beste big air kites. Ik kan dit beamen. Ik kan zelfs bij een wilde zee op elk moment springen en de kracht en lift verloopt zo efficiënt dat ik bijna niet merkte dat ik zo lekker hoog sprong. Daarbij laat de Orbit zich heel gemoedelijk sturen en de kite is heel voorspelbaar. Een vergevorderde kitesurfer kan nog veel uit de Orbit halen en de kite daagt wat mij betreft ambitieuze kitesurfers uit om nieuwe tricks te oefenen. Verder is de Orbit een prachtige kite van hoge kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Reach 2024 review
Kitesurfen in de Baai van Roses
Review van de Decathlon boardbag