Kiteloop tutorial – Een kiteloop leren zonder blessures doe je zo

Kiteloop tutorial

De kiteloop is een felbegeerde kitesurf-trick voor veel kitesurfers waarbij de kiter zijn kite een rondje in de lucht laat maken. Een kiteloop kan je zo extreem maken als je zelf wilt. Je kan hem bijvoorbeeld heel laagdrempelig al kitesurfend doen, dus zonder te springen. Maar ook tijdens het keren (kiteloop transition) of tijdens de landing van een sprong (downloop). Dan kan de loop helpen je kite snel weer goed in het windvenster te plaatsen. Kiteloops en ander kitesurf-tricks kan je opbouwen, uitbouwen en telkens iets extremer uitvoeren tot aan de megaloop of zelfs dubbele kiteloop aan toe. Zeer extreme tricks die je niet zomaar even doet zonder risico. In deze kiteloop tutorial leggen we je stap voor stap uit hoe je een kiteloop kan leren op een zo vertrouwd mogelijke manier. Feit blijft dat ook de kiteloop een extreme trick is en dus niet zonder risico op blessures. Door de stappen te volgen in deze tutorial helpen we je graag bij het leren van een kiteloop.

Bekijk de kiteloop tutorial en lees hieronder ook vooral het gedetailleerde stappenplan

Ook ambitieus en meedoen?

Natuurlijk hoef je niet mee te doen. Kitesurfen is een super diverse sport met voor ieder wat wils. Maar goed, jullie weten dat wij nog steeds ambitieus zijn en kitesurf-tricks oefenen. Focus werkt bij het onder de knie krijgen van nieuwe kitesurf-tricks. Ga gerust eens een hele sessie een specifieke trick oefenen die je onder de knie wilt krijgen. Of doe dit samen met je kitesurf-buddy’s. Nog leuker.

Kiteloop tutorial

Stap 1 – Kiteloop voorbereiding

Allereerst is het belangrijk je ervan te verzekeren dat je kitesurf-uitrusting 100% in orde is. Kiteloops en megaloops zijn de extremere kitesurf-tricks. Er komen bij dergelijke tricks veel krachten vrij en dat stelt maximale eisen aan je uitrusting. Controleer daarom de staat van je bar en lijnen, of je voetbanden nog vast zitten en de algehele staat van je kite en toebehoren.

Impactvest geen overbodige luxe

Daarnaast is het dragen van een impactvest geen overbodige luxe. Crashen hoort bij het leren van een kiteloop en megaloop. Een impactvest helpt de klappen op je torso en ribben te verzachten. Het werkt echt dus mijn advies is er een te gebruiken. Ik draag zelf een impactvest onder mijn wetsuit maar er overheen kan natuurlijk ook gewoon.

Kiteloop crash

Als je de stappen volgt in deze kiteloop tutorial is de kans het grootst dat de keren dat je valt je een schuiflanding maakt. Dit zijn niet de ergste maar het water kan een flinke druk op het lijf en de oren geven.

Ook oordoppen zijn geen overbodige luxe

Ik ben nu even roomser dan de paus want ik draag ze zelf niet altijd. Maar crashen zal je en het zou doodzonde zijn als je trommelvlies scheurt. Het dragen voor oordoppen kan dit voorkomen.

Stap 2 – Kiteloop vertrouwen krijgen

Deze stap heeft mij het meeste tijd gekost: de blokkade die ontstaan was in mijn hoofd om de kiteloop te maken. Deze is al jaren geleden ontstaan na een aantal harde crashes. Natuurlijk heb ik daarna nog kiteloops gemaakt, ook in combinatie met transities maar ik draaide ze niet meer als 10 op een rij en een megaloop al helemaal niet. Wat voor mij heeft gewerkt deel ik graag in deze kiteloop tutorial.

Tips kiteloops leren – vertrouwen opbouwen

  1. Zorg voor een goede basis. Je moet goed kunnen springen, hoog durven springen en bijvoorbeeld een downloop kunnen maken. Alles waarbij je de kite rondstuurt is ervaring en dus vertrouwen. De leert daarmee ook de draaicirkel van je kite kennen.
  2. Kies een relatief snelle kite. Afhankelijk van je gewicht zijn de maten 8 en 9 meter qua kite het beste om kiteloop mee te leren. Snel genoeg om bij een vrij krachtige stabiele wind mee te oefenen. Hoe harder de wind, hoe vlagerig en dus mind gecontroleerd tricks gaan.
  3. Een dergelijke maat kite in combinatie met 22 tot 25 knopen wind is prima. Zorg dat de wind stabiel is. Als er windstoten zijn van meer dan 5 knopen boven de normale wind, is het wellicht niet jouw moment om een kiteloop te leren. Je kan dan nog prima ervaring opdoen met de stappen hieronder maar de loop trekken is dan voor een volgende keer.
  4. Een ervaren kitesurf-buddy helpt ook enorm. Niet alle stappen van een kiteloop zijn goed onder woorden te brengen. Je moet er zelf ook het gevoel voor krijgen. Maar veel stappen en tips zijn goed te geven. Daarnaast is iemand die je motiveert en in de gaten houdt ook een dikke plus.
  5. Doe het veilig. Dus in het zicht van anderen of samen met een buddy. Zorg voor side-onshore wind zodat je bij een eventuele crash altijd in het zicht van anderen bent en terug aan wal geblazen wordt.

Stap 3 – Structureel goede sprongen maken

We beginnen deze kiteloop tutorial met het structureel maken en landen van goede en hoge sprongen is een absolute must. Dit moet je lukken. Dit geldt in het algemeen voor het leren van een kiteloop maar juist ook tijdens de bewuste sessie waarin je de loop wilt draaien. Begin dus tijdens de sessie waarin je de kiteloop aan het leren bent met normale hoge sprongen.

Kiteloop sprongen maak je zo

3.1 – Time de afzet

Timing van de sprong bij het leren van de kiteloop

Kies een goede stukje water voor je afzet. Kant het kiteboard scherp zodat je maximale tegendruk geeft aan de kite.

3.2 – Zo radicaal mogelijke afzet

Timing van de sprong bij het leren van de kiteloop

Stuur de kite hard in, in combinatie met het aantrekken van de bar, blijf het kiteboard aankanten totdat je van het water geplukt wordt.

3.3 – Zo recht mogelijk omhoog

Kiteloop tutorial. Maximaal geladen de lucht in gaan...

Blijf ook dan nog achteroverleunen met alles wat je hebt. Het is de bedoeling dat je zo recht mogelijk de lucht in springt, niet voorwaarts. Zorg dat je kite op 12 uur of net iets in tegenovergestelde richting blijft trekken en omhoog kruipt.

Krijg gevoel bij het moment van de kiteloop

Bedenk eenmaal in de lucht wat beste timing voor het trekken van de kiteloop is. Dit is namelijk net voordat het hoogste punt van de sprong bereikt is. Eenmaal ervaren gaat dit op gevoel en kan je dit veranderen maar voor nu is dit je strategie om vertrouwen op te doen.

Landen met een downloop

Als dit lekker gaat kan je de kite bij het landen gedepowered over je heen laten kruipen en landen voor de wind in combinatie met een downloop. Met de kiteloop zal je je kiteboard veel meer dan gewend met de wind mee landen in plaats van haaks op de wind. Oefen hier vast mee in combinatie met de downloop.

Stap 4 – Timing van loop oefenen zonder de kiteloop te maken

Dit is een mooie stap die al een kick op zich geeft en op een bepaald moment een boost kan geven qua vertrouwen. Je spring wederom als bij stap 3.

4.1 – Moment van omsturen

Kiteloop leren - Zorg dat je eerst structureel hoog kan springen

Zoals gesteld word je timing voor de kiteloop net voordat je het hoogste punt van je sprong bereikt en de kite netjes boven je staat op 12 uur of net daar voorbij tegenovergesteld aan je vaarrichting.

4.2 – Zo radicaal mogelijke pull

Kiteloop leren - Zorg dat je eerst structureel hoog kan springen

Op dat moment trek je een fractie van een seconde radicaal aan je bar in tegenovergesteld richting van je vaarrichting. De kite maakt nu aanstalten voor een kiteloop.

4.3 – En direct terugsturen

Kiteloop leren - Zorg dat je eerst structureel hoog kan springen

Echter, je trekt niet door maar stuurt direct terug naar 12 uur. Zorg dat je dit proces goed onder de knie hebt inclusief het landen met downloops.

10 maal inslijten van deze beweging

Mijn ervaring is dat als je dit vaak genoeg achter elkaar oefent, je helemaal klaar bent voor je eerste kiteloop. Doe het gerust totdat je het een beetje zat begint te raken. Bijvoorbeeld ongeveer 10 keer. Als je het zat raakt betekent dat het een ingesleten vaardigheid aan het worden is. Dat moet je hebben, want dat geeft vertrouwen voor de volgende stap.

Stap 5 – Kiteloop leren: doordraaien

Nu ga je ervoor. Ik voel met je mee want misschien is het voor jou net zo spannend als het voor mij was. Daarom juist deze uitgebreide kiteloop tutorial. Na 100 maal visualiseren, tientallen filmpjes kijken, keer op keer toch huiswaarts gaan zonder een kiteloop te hebben gemaakt en aanmoedigingen van de maten is het nu jouw beurt. Met de voorbereidingen hierboven kan je niet beter voorbereid zijn. Ook al blijft het een extreme kitesurf-trick. Dus een crash bij de landing en slok water hoort er zo af en toe bij.

Nog een keer het proces tot de kiteloop

  1. Je kitesurft en bent 100% gecommitteerd op een kiteloop te maken. Als je de kite straks eenmaal rondstuurt, kan je de kiteloop niet afbreken. Maar je hebt vertrouwen opgebouwd met voorgenoemde stappen en zet jezelf klem er nu echt voor te gaan.
  2. Je checkt de omgeving of er ruimte genoeg is en je voldoende afstand hebt tot andere kitesurfers.
  3. Je handen iets uit het midden van de bar zodat je straks in de lucht maximaal kan sturen. Ja, we beginnen met een nette kiteloop en daarom sturen we zo radicaal mogelijk in.
  4. Timen van je sprong. Zoek een mooi stukje water voor de afzet van je sprong. Niet in bruiswater want daarin verlies je al druk en dit is juist wat je nodig hebt.
  5. Aankanten, zo hard en lang als je kan bij de afzet van de sprong zodat je zo rechtstandig mogelijk de lucht in gaat: als een heipaal recht omhoog.
  6. Kite niet te ver uit het midden. Alles is nu nog zoals je feitelijk hebt getraind en wat zelfs verveeld raakte. Dus helemaal vertrouwd. Lekker bezig! Zo niet, dan ga je niet over tot de kiteloop. Besluitvorming gebeurt nu in een split second. Bijna te snel om nog rationeel te denken.

De kiteloop zelf – kiteloop tutorial

  1. Radicaal insturen en volharden. Daar gaan we. Na punt 6 als hiervoor beschreven is het zover. Net voordat je op het hoogste punt van je sprong aangekomen bent, stuur je de kite abnormaal radicaal in. Deze positie houd je vast totdat de kite een rondje heeft gedraaid. Mocht je niet radicaal genoeg insturen dan wordt de loop groter en komt de kite lager. Dat kan best maar willen we in het proces van het leren niet nog hebben. Als het wel gebeurt, raak dan niet in paniek maar vervolg je loop en stuur radicaler dan tot dusver. Tijdens de kiteloop kan en wil je niet meer terug. De loop afbreken zou een harde crash tot gevolg hebben. Veel harder dan je loop vervolgen en een schuifcrash moeten maken.
  2. Mate van depoweren. De mate van depoweren kan je tijdens de kiteloop gelijk houden als tijdens het proces van de sprong en het stijgen in de lucht. Zo weet je zeker dat je kite genoeg voorwaartse snelheid heeft tijdens de loop. Zodra de kite een rondje gedraaid heeft wijzigt dit radicaal.
  3. Kite maximaal depoweren na de loop. Nadat de kite een rondje gedraaid heeft en weer naar 12 stijgt laat je hem maximaal snel stijgen door alle depower te geven die mogelijk is. Zo stijgt de kite snel en liefst over je heen. Alsof je op de schommel zit en zelf naar voren schommelt terwijl de schommel achter je bevestigd is. Je ziet mij dit nog onvoldoende doen in de filmpjes maar het hoeft ook niet per se. Je kan de kiteloop namelijk ook landen zonder heliloop.

5.1 – Radicaal insturen

Net voordat je op het hoogste punt van je sprong aangekomen bent, stuur je de kite abnormaal radicaal in. Deze positie houd je vast totdat de kite een rondje heeft gedraaid.

5.2 – Point of no return

Kiteloop tutorial

Tijdens de kiteloop kan en wil je niet meer terug. De loop afbreken zou een harde crash tot gevolg hebben. Veel harder dan je loop vervolgen en een schuifcrash moeten maken.

5.3 – Maximale depower

Nadat de kite een rondje gedraaid heeft en weer naar 12 stijgt laat je hem maximaal snel stijgen door alle depower te geven die mogelijk is. Zo stijgt de kite snel en liefst over je heen.

Stap 6 – Kiteloop met of zonder heliloop

Vlak voor de landing trek je de bar weer hard aan. Echt hard! Als je geen heliloop wilt maken trek je de bar hard aan en stuur je de kite in de vaarrichting om je koers te vervolgen. Als je wel een heliloop wilt maken stuur je harder en langer in zodat de kite nog een rotatie maakt maar nu de andere kant op. Met de kiteloop erbij ziet dit er als een soort 8 uit.

Stap 7 – Voor de wind landen

Tegelijk met het moment van het aantrekken van de bar en insturen van de kite laat je jezelf naar voren trekken zodat je kiteboard feitelijk met de windrichting mee wijst. Je landt een kiteloop dus niet haaks op de wind maar met de wind mee. Dit kan nog hard gaan en daarom kan je je kiteboard prima afwikkelen op het water. Voor de wind, de achterkant eerst contact laten maken met het water en dan het board landen helemaal landen om de snelheid eruit te krijgen en vervolgens weer op te kruisen.

Met name het gevoel van depoweren en daarna de bar weer flink aantrekken en voor de wind landen is met geen pen te beschrijven. Het is een bepaald gevoel en evenwicht van het lichaam ten opzichte van de kite en alle krachten. Je moet het ervaren. Als je het gevoel ervoor hebt ontwikkeld, kan je dit herhalen en wordt de kiteloop een stuk makkelijker.

Conclusie kiteloop leren

Zodra je de eerste kiteloop geland hebt, heb je de trick gedaan. Gefeliciteerd! Volgens de goeroes, bijvoorbeeld Bram Sanstra, is het dan een kwestie van heel vaak doen en steeds iets uitbouwen. Maar van dezelfde goeroes hoor ik nog weleens terug dat zelfs zij bij 35+ knopen weer even de spanning voelen voor de eerste megaloop van de sessie zoals ik die ook heb ervaren bij het leren van de kiteloop. Hopelijk heb je wat aan deze kiteloop tutorial. Ook tips van de goeroes zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Watergordijn kitesurfen
ALUULA Composites
Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.