Impactvest kitesurfen onder je wetsuit? Keuzehulp met 6 tips

Met impactvest kitesurfen onder je wetsuit. Keuzehulp met 6 tips

Kitesurfers en geïnteresseerden die onze blogs lezen kennen vast ook mijn ambitie voor de megaloop. Net als veel kitesurf kornuiten die ze tegenwoordig draaien bij de vleet. Mij vergaat het niet zo gemakkelijk maar stap voor stap komt de megaloop in het vizier. Met het trainen ernaartoe worden de crashes ook harder. Zodoende dit blog impactvest kitesurfen waarin ik uitleg geef over het nut en de noodzaak van een impactvest. Ook heb ik 6 tips voor je als je besluit een kite vest aan te gaan schaffen.

Tip. Ben jij ook van plan een kiteloop te leren. Bekijk dat de video met uitleg kiteloop leren waarin we uitleggen hoe je de gave kitesurf trick stap voor stap kan leren zonder blessures.

Kiteloop leren

Is een impactvest noodzakelijk

Een impactvest is niet hetzelfde als een reddingsvest of een drijfvest. Die vergissing mag je niet maken. Ook al heeft een impactvest drijfvermogen, het komt in de verste verte niet in de buurt van een reddingsvest of drijfvest. Kitesurfers gebruiken een impactvest om klappen mee op te vangen. Voornamelijk op de ribben en borst. Die kunnen flink zijn en daar hoef je geen professioneel kitesurfer voor te zijn. Even een onjuiste inschatting is zo gemaakt. Bijvoorbeeld: een brekende golf met ongeveer 40 km/uur doorboren is geen pretje. Laat staan als je een stuurfout maakt tijdens een ongeplande sprong. Dat zijn soms ook beste klappers. Een impactvest is echter niet noodzakelijk om te gebruiken. Je ziet dan ook maar weinig kitesurfers die een impactvest gebruiken.

Met een dun impactvest onder mijn wetsuit aan het kitesurfen.
Met een dun impactvest onder mijn wetsuit aan het kitesurfen.

Met impactvest kitesurfen voor profs?

Veel professioneel en semiprofessioneel kitesurfers dragen standaard een impactvest tijdens het kitesurfen. Sommige alleen als ze er echt voor gaan tijdens het trainen en de wedstrijden. Anderen hebben het zich aangewend standaard een impactvest te dragen. Tijdens elke sessie dus. Vooral ter bescherming van de ribben. Het is niet zo dat met een kitesurf vest kitesurfen betekent dat je meer risico kan nemen. Zeker niet. Echter, als het fout gaat heb je net dat beetje extra bescherming en isolatie dat je iets extra beschermd. Zoals ik in de inleiding al stelde train ik voor nieuwe trucs. De ambitie is terug. Daarom gebruik ik ook graag een impactvest. Ik hoop er onder andere ribblessures mee te voorkomen.

Met impactvest kitesurfen onder je wetsuit

Standaard wordt een impactvest door kitesurfers gebruikt over het wetsuit. Daar is helemaal niets mis mee en dat kan je gewoon zo blijven doen. Echter, een impactvest heeft de neiging om omhoog te kruipen als er water onder komt. Er zijn impactvesten die speciaal antislip materiaal gebruiken om dit tegen te gaan. Met een flinke crash blijft het risico ontstaan dat het vest onder je heuptrapeze kruipt. Dat is niet fijn en resulteert in het proberen te corrigeren tijdens het kitesurfen. Daarom gebruiken veel kitesurfers een impactvest onder hun wetsuit.

6 tips als keuzehulp voor het kiezen van het juiste impactvest voor jou.
6 tips als keuzehulp voor het kiezen van het juiste impactvest voor jou.

Wat voor type impactvest kopen: 6 tips

Als je gaat voor het kitesurfen met een impactvest onder je wetsuit heb ik de volgende tips:

  • Een impactvest met bescherming op de schouders is niet handig. De kans is dan heel groot dat je wetsuit daar niet overheen kan en bij de kraag open blijft staan. Zo hapt je wetsuit water en dat is niet fijn. Helemaal niet als het kouder is.
  • Sowieso is een kitesurf vest met iets dunnere beschermingsstukken fijner. Dit houd je flexibeler en daardoor zit het geheel comfortabeler. Natuurlijk gaan dunnere beschermingsstukken ten koste van de bescherming.  
  • Neem een lang impactvest. Een die je in je zwembroek kan stoppen. Zodoende kan je je wetsuit met front-zip of back-zip gemakkelijk aantrekken zonder dat het impactvest omhoogschuift tijdens het aantrekken van je wetsuit.
  • Pas het impact vest in combinatie met je trapeze. Gebruik je een heuptrapeze, dan heb je een impactvest nodig dat beschermstukken heeft tot de bovenkant van je trapeze. Daar heb je speciale impactvesten voor.
  • Koop een kite vest niet te groot. Natuurlijk moet je nog lekker kunnen ademhalen en mag het vest niet beknellen. Maar te groot is zeker niet aan te raden. Het moet strak om het lijf blijven zitten.
  • Een impactvest biedt ook extra isolatie. Het is immers een extra laag op de borst en rug. Zodoende kan je overwegen een dunner wetsuit te dragen dan gebruikelijk. Een wetsuit met veel stretch is sowieso aan te bevelen.

3 reacties

  1. I’ve been using one of these Manera XD10 for a couple of years now…..I bought it after two other impact vest purchases that went wrong, broken zip on one and riding up issues on another…….I’ve found it excellent! Its great because it can go under your wetsuit, so no riding up issues…….It provides not much floatation, maybe a couple of litres of float, impact wise it gives good confidence….It’s not cumbersome at all, no zips to break…….It provides just that little bit extra all-round float for body drags and a little extra impact protection adding to confidence……..It does not effect the function of my wetsuits at all…….I’ve found my way to this article as I was googleing around looking for another one for my son, who sends it on his kites and is starting to paddle big surf……It would be perfect for duck diving surfboards……Anyway, thought I would just post my comments as I have found these impact vests very good and I believe they deserve the recognition, good kit should be applauded in my opinion……..Oh I should also mention, that it’s not been used occasionally, I wear it a lot, every time I kite and after two maybe more years it is still in very good shape, no wear at all…….Yea, good kit, go boost!

    1. Hi Johan, deze is inderdaad makkelijk aan en uit te krijgen. Heeft redelijk wat stretch. Bij het uittrekken doe ik een hand door het vest bij de oksel en duw dan vanaf onder mijn arm omhoog. Zo gaat het heel makkelijk. Functie van wetsuit blijft in tact is mijn ervaring. Je hebt zelfs een extra laagje. Wel passen zodat je zeker weet dat je wetsuit niet open blijft aan de bovenkant. Dan zou de functie wel achteruit gaan van de wetsuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *