Front roll kiteloop transition. De makkelijke variant

Front roll kiteloop transition

Eerder hebben we de back roll, front roll, front roll met grab en andere kitesurf tricks uitgelegd. Een aantal relatief makkelijke trucs. Hier voegen we nu een trick voor gevorderden aan toe. De ‘front roll kiteloop transition’. Echter, een lage en dus makkelijke variant zonder al teveel risico op een harde crash. Het woord ’transition’ geeft aan dat we na de front roll kiteloop ook direct in tegenovergestelde richting kitesurfen. Een heel gave trick dus in combinatie met een transition.

Ook ambitieus? Doe mee.

Natuurlijk hoef je niet mee te doen. Kitesurfen is een super diverse sport met voor ieder wat wils. Maar goed, jullie weten dat wij nog steeds ambitieus zijn en kitesurf tricks oefenen. Focus werkt wel om nieuwe kitesurf tricks onder de knie te krijgen mede-kiters. Ga gerust eens een hele sessie een specifieke trick oefenen die je onder de knie wilt krijgen. Of doe dit samen met je kitesurf buddies. Nog leuker.

Front roll kiteloop transition in 11 stappen

Even een disclaimer en wat bescheidenheid vooraf. In het filmpje zie je dat bij de landing de kite zijn loop niet altijd volledig heeft afgemaakt. Dan is er sprake van een ‘front roll downloop transition’. Alleen wanneer de kite volledig rond is gegaan vóór de landing is er sprake van een kiteloop.

Bekijk de ‘front roll kiteloop transition’ in het eerste en laatste deel van het youtube filmpje. In het midden tref je nog de back rolls.

Benodigde tijd: 1 minuut


Front roll kiteloop transition kitesurf trick leren uitgangspunten
Om te beginnen aan een front roll kiteloop transition moet je de basis van het maken en landen van sprongen onder controle hebben. Je moet dus kunnen springen en landen. Je moet daarnaast vlekkeloos front rolls kunnen draaien in combinatie met een transitie. Start het oefenen van de front roll kiteloop transition bij een geschikte en stabiele wind. Dus niet bij harde wind met flinke windvlagen. Ook rustig water helpt in het begin. Als referentie: in het filmpje zie je mij ze maken bij ongeveer 23 knopen met een 9 meter kite. Ik weeg ongeveer 85 kilo.

 1. Timen van de front roll kiteloop tranisition

  We gaan zoals gezegd voor het maken van een lage front roll kiteloop transition. Zo laag mogelijk. Zo kan je het prima leren. Je hebt natuurlijk wat tijd in de lucht (‘hang time’) nodig. Maar niet veel hoor. Het timen van je afzet is cruciaal. In het begin is een vlak stukje water fijn zodat je alle controle hebt over de timing.

  Timen van de Front roll kiteloop transition

 2. Afzet voor de sprong

  De lage front roll kiteloop transition begint met een gematigde afzet dus niet te hard. Hiervoor moet je het kiteboard kanten terwijl je de kite richting 12 uur stuurt.

  Blijf zo lang mogelijk kanten tot het moment dat de kite bijna recht boven je staat. Je hoeft de bar dan maar iets aan te trekken om los van het water te komen. Als je te hard kant en de bar te hard aantrekt word je te hard de lucht in getrokken. Dit is leuk voor later maar wij willen je de front roll kiteloop tranisition gedoseerd leren te doen.
  Kant niet te hard, trek de bar niet te hard aan en stuur de kite niet voorbij 12 uur. Dit is voor deze trick niet nodig.

  Timen van de Front roll kiteloop transition

 3. Handen niet te ver uit elkaar

  Net voor je afzet zorg je ervoor dat je handen niet te ver uit elkaar hebt aan de bar. Dit zorgt ervoor dat je kite zo goed mogelijk op 12 uur of net over het midden van de wind blijft staan. Aan de tegenovergesteld kant van je vaarrichting dus. Als je dit niet doet word je al snel in de lucht naar je vaarrichting getrokken met het risico dat je uit balans raakt met een crash tot gevolg. Dit is ook belangrijk omdat je door de rotatie vast even gedesoriënteerd zal zijn.

 4. Voorste voet achter de kite aan

  Bij de afzet zorg je ervoor dat je achterste voet laag blijft c.q. de achterkant van het kiteboard zo lang mogelijk contact houdt met het water. Daarentegen laat je de voorstel voet achter de kite aangaan. Daarmee is de rotatie gestart.

  front roll

 5. Mate van depoweren

  Omdat ik een lage front roll kiteloop transition uitleg zie je mij na de afzet, nog vóórdat ik achterstevoren hang, soms al iets depoweren. Ik probeer het depoweren te doseren zodat ik op een constante hoogte roteer. Je ziet mij in het filmpje op de momenten dat ik niet depower direct een stukje hoger springen. Bij het leren is het fijn om te depoweren zodat je niet te hoog springt. Zodoende houd je controle en bouw je vertrouwen op.

 6. Je kijkrichting bepaalt het succes

  Met rotaties bepaalt je kijkrichting feitelijk het succes van de trick. Door bij een front roll feitelijk over je schouder te kijken zorg je voor de rotatie. Je kijkt waar je naartoe wilt. Het klinkt misschien vreemd maar het is echt zo. Houd dit vast!

  Dit proces stopt op het moment dat je de plek van de landing in beeld hebt. Vanaf dat moment blijf je kijken naar de plek waar je wilt landen. In dit geval gooien we er nog een kiteloop achteraan. Die gaan we vol overtuiging inzetten. Zo hoort dat met een kiteloop. Eenmaal ingezet geldt het motto: ‘There is no way back!’.

  Front roll kiteloop transition

 7. Nu de kiteloop

  Het loopen van de kite zie je mij feitelijk aan het einde van de front roll pas doen. Deze variant maakt deze prachtige kiteloop veel gemoedelijker dan een front roll kiteloop waarbij je al veel eerder de kiteloop inzet. Dan hang je nog hoog en achterstevoren met het risico gedesorienteerd te raken.

  De timing van de loop is als volgt voor een lage front roll kiteloop tranisition. Net voordat je de front roll hebt afgemaakt en dus helemaal rond bent gegaan, stuur je de kite in een kiteloop. Om in een tranisitie terecht te komen moet de kite helemaal rond en daarna op ongeveer 2 uur uitkomen. In ieder geval in de nieuwe vaarrichting. Vol gas dus met die kiteloop door te trekken aan de rechterkant van de bar.

  Landing timen van Front roll kiteloop transition

 8. Landing timen

  De kiteloop zal voorwaardse kracht genereren en je hard naar voren trekken. Met gemak leg je dan net boven het water horizontaal 10 meter af. Houd vol! Je blijft doorsturen tot je rond bent met de kite. Omdat je zo laag hangt, zal je goed moet kijken hoe je uitkomt voor een mooie landing. Door je kiteboard al iets met de wind mee te sturen en achterover te blijven leunen, kan je landen wanneer nodig.

  Ben je helemaal uitgedraait en nog niet geland. Dan kan je je knieën strekken en je lang te maken zodat je het water sneller raakt en verder kan kitesurfen. Door je knieën verder te buigen kan je zorgen voor wat extra tijd bij het landen. Dit is handig als je al hard zakt maar nog niet helemaal gereed bent voor de landing.

  Soms komt toeside landen beter uit. Geen punt, rol het kiteboard maar lekker af op het water.

 9. Kite insturen

  Bij het dalen en het timen van de landing stuur je de kiteloop dus door tot die naar de vaarrichting wijst. Als je dit te vroeg doet, dan zal je snel zijwaarts worden getrokken. Als je dit te laat doet, zal je mogelijk gaan bungelen onder je kite en komt een nette landing in gevaar.

 10. Bar terugdraaien

  Omdat je een rotatie hebt gemaakt én een kiteloop in dezelfde richting zijn je lijnen bij de landing dubbel gekruist. Door je bar te draaien in de tegenovergesteld richting van je rotaties zorg je ervoor dat je lijnen niet meer gekruist zijn.

 11. Koers vervolgen en nagenieten

  Je kan nu weer extra gaan kanten om hoogte te lopen en te doen wat je wilt. Het eigen maken en uitvoeren van de front roll kiteloop tranisition voelt heerlijk. Geniet ervan.

  Front roll kiteloop transition

Conclusie front roll kiteloop transition

Natuurlijk is dit een kitesurf trick voor gevorderden. Sommige kitesurfers moeten niets hebben van een kiteloop. Echter, zoals te zien is deze versie toch echt een stuk gemoedelijker dan een (hoge) kiteloop. Zo is het ook. Dus mocht je de front roll en tranisities onder controle hebben, dan is een front roll kiteloop misschien toch de moeite waard om te proberen als volgende sprong op je lijstje.

Welke kitesurf trick wil jij leren? Laat ons helpen…

Heb je een kitesurf trick die je graag wilt leren en daar wat uitleg over wilt? Laat het ons weten. We zijn echt niet de beste kitesurfers maar maken kitesurfers en kitesurfers in spé graag wegwijs. Daarnaast hebben we contact met de beste kitesurfers die ons, en dus ook jou, misschien wel een handje willen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kiteloop tutorial
Watergordijn kitesurfen
Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.