Toeside to heelside bocht special: zo trek je een metershoog watergordijn

Watergordijn kitesurfen

Een kitesurf trick die mij een heerlijk en voldaan geeft is een ‘toeside to heelside’ bocht. Op snelheid en zeer agressief ingezet in de branding of in een golf is hij helemaal af. Met een beetje oefening trek je een metershoog watergordijn. Met nog meer voldoening als gevolg. Helemaal als je dan ook nog getrakteerd wordt op een zelfgemaakt regenboogje wat vaak voorkomt als het zonnetje schijnt. Het is kitesurf trick die mij nooit is gaan vervelen. Daarom probeer ik hem je uit te leggen in deze special. Doe je mee?

Bij een golf of in de branding is de timing ideaal als je je kiteboard kan draaien en ongeveer halverwege de lengte van je kiteboard de top van de golf raakt. Dan krijg je de mooiste spray. Het voordeel hiervan is dat de neus van je kiteboard zodoende voor de golf kan blijven en de snelheid van de golf je ook direct snelheid geeft om de andere kant op te kitesurfen.

Toeside to heelside bocht

Toeside to heelside bocht special: zo trek je een metershoog watergordijn…

Benodigde tijd: 1 minuut

Juiste omstandigheden toeside to heelside bocht
Een toeside to heelside bocht kan je natuurlijk altijd maken. Je hebt daar geen gunstige windrichting of golf voor nodig. Als je hem agressief maakt, dan valt er altijd iets moois van te maken met als bonus een klein watergordijn. Echter bij side-onshore wind, in de branding, én bij een juiste timing wordt deze trick pas echt prachtig. Daarna kan je hem ook nog eens uitbouwen in de golven op zee. Daar gaat deze uitleg niet over maar op basis van de uitleg en beelden kan je vast bedenken hoe mooi dat is.

 1. Toeside kitesurfen

  Bij toeside kitesurfen is het verdelen van je gewicht belangrijk. Als je eenmaal toeside kitesurfend te ver voorover hangt, dan hapt je kiteboard al vrij snel. Leun je te ver achterover, dan trek je je kiteboard met de neus uit het water en rem je hard af. Dan heb je ook nog het effect van het buigen van je enkels. Hier kan je mee spelen en dat is vaak ook nodig. De basis is echter een goede verdeling van je gewicht zodat je redelijk op snelheid blijft en toch controle houdt.omstappen heel to toeside kiteboarden

 2. Omstappen van heel naar toeside

  Het uitgangspunt voor deze truck is dat je al toeside vaart. Dit moet je onder de knie hebben. Dit doe je door je kite niet te laag te hebben staan. Je hebt immers een klein beetje lift nodig om van heelside naar toeside om te springen. Met je kite op 10 of 2 uur, afhankelijk van je vaarrichting, trek je de bar een klein beetje aan voor wat extra kracht. Op hetzelfde moment maak je een sprongetje met je board door je knieën iets in te trekken en vervolgens te strekken. Zodra je minder druk hebt op het water kan je met je achterste voet de draai voorwaarts maken zodat je toeside verder kan kitesurfen. Je hoeft feitelijk niet eens te springen. Als je maar even heel weinig druk op je board hebt om deze beweging te maken.heel to toeside

 3. Voetbanden niet te strak

  Bij het voorgenoemde proces is het belangrijk dat je een beetje ruimte hebt in de voetbanden. Zo zit je kiteboard iets flexibeler aan je voeten en kan je hem lekker door het water laten glijden. Daarbij helpt dit de controle te houden.

 4. Begin met een rustig stukje water

  Je hoeft voor deze trick nog geen honderden meters toeside te kunnen kitesurfen. Begin met wat vlakker water en bijvoorbeeld een kleine branding. Als je verder bent met deze trick kan bij een golf ook van heelside naar toeside omspringen en bij de landing op de golf direct weer omkeren. Zoals te zien in de introductie van het filmpje. Dan maak je extra impact op de golf door je kiteboard dwars op de golf te zetten. Dit geeft een enorme boost aan de trick.

 5. Timen: wees niemand tot last

  Kijk vooraf even om je heen of je op deze manier op volle snelheid kan gaan keren. Je kan op basis van de kitesurf voorrangsregels wel stellen dat je voorrang hebt omdat je op een golf kitesurft. Je gaat hier echter keren en dan kijk je altijd eerst of dit ook kan. Dit kan bijvoorbeeld niet als andere kitesurfers in dezelfde richting dicht achter je kitesurfen. Als je andere kitesurfers niet tot hinder bent, ben je vrij om ervoor te gaan.

 6. Timen: het kiteboard op de golf

  Het timen van het omkeren is natuurlijk het gaafst exact bij het breken van een golf. Net voordat deze gaat rollen. Begin met kleine branding golfjes of zelfs op een stukje vlak water. Want het spel met het draaien van je kiteboard en de positie van je kite hoort hier ook nog eens bij. Bij een golf of in de branding is de timing ideaal als je je kiteboard kan draaien en ongeveer halverwege de lengte van je kiteboard de top van de golf raakt. Dan krijg je de mooiste spray. Het voordeel hiervan is dat de neus van je kiteboard zodoende voor de golf kan blijven en de snelheid van de golf je ook direct snelheid geeft om de andere kant op te kitesurfen.

 7. Timen: het omsturen van de kite

  Voor wat betreft de kite moet je ervoor zorgen dat op het moment dat je de draai met je kiteboard inzet ook het moment is dat je de kite agressief maar beheerst van 2 of 10 uur naar de andere kant stuurt. Het ligt aan de kracht van de wind of je hem over de top van het windvenster moet sturen of door het windvenster heen direct naar 2 of 10 uur kan sturen. Hoe lager de kite bij het keren, hoe agressiever de trick wordt.

 8. Balans houden en snelheid maken

  Zowel ik al stelde is het de bedoeling dat het kiteboard lekker blijft glijden en de neus van het kiteboard voor de golf blijft. Lukt dit niet, dan beuk je door de golf of eroverheen. Dan ben je vaak de snelheid kwijt. Geen punt maar een vloeiende bocht op snelheid is natuurlijk mooier. Wat je mij ziet doen, is dat ik de neus van het kiteboard uit het water probeer te houden. Daarmee probeer ik het happen van de neus in het water of in de golf te voorkomen. Ook probeer ik daarmee de spray zo groot mogelijk te maken doordat ik veel druk blijf zetten op de achtekant van het kiteboard. Daarnaast probeer ik direct na de bocht het kiteboard vlak te krijgen om weer snelheid te maken.

 9. Kite insturen en verder kitesurfen

  Op hetzelfde moment als het hiervoor beschreven balans en snelheid houden gaat de kite naar de andere kant van het windvenster. Misschien wel tot aan 3 of 9 uur maar dit zal per keer verschillen. Dit is nodig om kracht en snelheid te behouden en / of te krijgen. Dit is ook nodig om weer goed op koers te komen en hoogte te gaan lopen.

Welke kitesurf trick wil jij leren? Laat ons helpen…

Heb je een kitesurf trick die je graag wilt leren en daar wat uitleg over wilt? Laat het ons weten. We zijn echt niet de beste kitesurfers maar maken kitesurfers en kitesurfers in spé graag wegwijs. En daarbij hebben we contact met de beste kitesurfers die ons, en dus ook jou, misschien wel een handje willen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kiteloop tutorial
Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.
Front roll kiteloop transition