Kitesurfen vrouwen – Enkele specifieke tips

kitesurfen vrouwen - bekijk tips en bijzonderhden
Kitesurfen als vrouw jouw droom of wil je er beter in worden? Bekijk de informatie. Op de foto Michelle van Barneveld.

Kitesurfen is een inclusieve sport. Een ‘kitesurfen vrouwen handleiding’ zou daarom niet nodig zijn. Of zijn er misschien toch wat specifieke tips te geven voor vrouwen om rekening mee te houden? In dit blog verkennen we wat kitesurfen inhoudt, waarom het zo geweldig is en hoe je veilig en zelfverzekerd kunt beginnen met kitesurfen. Daarnaast leggen we uit welk speciaal kitesurf materiaal ontwikkeld is voor vrouwen.

Waarom Kitesurfen?

Kitesurfen is niet alleen een geweldige workout, maar het biedt ook een ongeëvenaard gevoel van vrijheid en verbondenheid met de natuur. Als je eenmaal de basisbeginselen onder de knie hebt, kun je kitesurfen op een eindeloze variëteit aan locaties, van afgelegen stranden tot bruisende kustlijnen. Bovendien is de kitesurf community wereldwijd best hecht, waardoor het gemakkelijk is om nieuwe vrienden te maken en te genieten van de gezamenlijke passie voor deze opwindende sport.

Kitesurfen dames - Twee dames aan het kitefoilen
Having fun met kitefoilen. Bekijk ook het handboek kitefoilen

Kitesurfen dames: leren kitesurfen

Geduld en doorzettingsvermogen

Net als bij elke nieuwe vaardigheid, vereist kitesurfen geduld en doorzettingsvermogen. Verwacht niet dat je meteen als een pro over het water zult vliegen – het kost tijd en oefening om de nodige vaardigheden te ontwikkelen. Wees niet ontmoedigd door tegenslagen of frustraties, maar zie ze als leermomenten die je zullen helpen groeien als kitesurfer. Blijf gefocust, blijf positief en blijf oefenen, en voor je het weet zul je genieten van het gevoel van vrijheid en opwinding dat kitesurfen te bieden heeft.

Bekijk ook: zo verloopt kitesurf les

kitesurf les voor vrouwen

Kitesurf les voor vrouwen

Er zijn kitesurf scholen die specifiek lessen en cursussen aanbieden voor vrouwen. Daarin ligt de nadruk kan liggen op het leren van de basisvaardigheden in een comfortabele en ondersteunende omgeving. Natuurlijk zou dit altijd zo moeten zijn bij kitesurf les maar soms is de voorkeur toch een vrouwelijke kitesurf instructeur of een klasje met andere meiden. Ook kunnen lessen net wat meer gericht zijn op het opbouwen van vertrouwen en het aanmoedigen van vrouwen om de sport te omarmen.

Bekijk ook: overzicht kitesurf scholen in Nederland

Meiden aan de slag tijdens kitesurf les met een vrouwelijke kitesurf instructeur

Kitesurfen tijdens zwangerschap

We lezen ook veel over vrouwen die kitesurfen tijdens de zwangerschap en kort erna. Zodoende proberen we daarover in gesprek te raken met vrouwen die dit hebben ervaren om daarover meer tips met je te delen. Keer daarom nog eens terug naar deze pagina of deel je eigen ervaring met ons.

Vrouwen die kitesurfen

Bovendien zijn er tal van vrouwelijke kitesurfers die prominent zijn in de professionele kitesurf-scene, en zij fungeren als inspiratiebron voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in de sport. Het is belangrijk om te benadrukken dat kitesurfen voor iedereen toegankelijk is, ongeacht geslacht, leeftijd of achtergrond, en dat vrouwen net zo veel plezier en succes kunnen ervaren als mannen in deze gave watersport.

Kitesurfen voor vrouwen: keuze van materiaal

Juiste maat kite

Vanzelfsprekend vraag je je af welke maat kite bij welke wind geschikt is voor jou. Er is veel keus en het lijkt misschien ook allemaal wat ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Je gewicht, de windkracht en windvlagen zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van de juiste maat kite.

Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op. 

Vrouwen zijn vaak een stukje lichter dan mannen vandaar dat je als vrouw automatisch vaak een kleinere kite nodig hebt. Bekijk het speciale blog en tabel om te kijken welke maat kite je nodig hebt.

Bekijk ook: keuzehulp maat kite

Type kite

Ben je niet zo sterk? Dat is geen probleem. Ga dan voor een kite met wat lichtere druk op de bar. Bardruk noemen we dit. Dit soort kites zijn met weinig kracht al gemakkelijk te besturen.

Bekijk ook: uitleg over type kites

Kitesurfen voor dames: speciaal kiteboard

Kitesurfers met een kleinere voet als ook vrouwen en kinderen met een kleine voetmaat kiezen bij voorkeur een minder breed kiteboard. Zo kunnen zij de voetbanden ook zo plaatsen dat de hielzijde meer tegen de rand van het kiteboard zit. Dit helpt hen om goede druk te kunnen zetten op de kanten, maar ook om bochten te kunnen draaien en toeside te kitesurfen. Een dames kiteboard en / of kiteboard voor kinderen is vaak ook flexibeler dan een normaal kiteboard. Met minder gewicht en een kleinere maat voet is een flexibel kiteboard beter te controleren.

Bekijk ook: keuzehulp maat kiteboard

Wetsuit voor vrouwen

Daarnaast heb je een speciaal dames wetsuit nodig. Zoals in onze juiste dikte wetsuit tabel bepaalt tegenwoordig kwaliteit meer dan alleen een dikte aanduiding. Zo is het lageneffect een heel belangrijk element om warm te blijven. Bekijk in de handleiding over wetsuits welke dikte je nodig hebt bij welke temperatuur.

Kitesurf trapeze voor vrouwen

Kitesurf trapezes zijn in principe unisex. Wel zijn er speciale trapezes voor vrouwen. Wat deze trapezes speciaal maakt zijn dan vaak de gave kleuren en meer elasticiteit in combinatie met zachtere delen. Meer comfort dus.

Wat je verder allemaal nodig hebt om te kitesurfen is niet afhankelijk van vrouw of man zijn. Bekijk daarvoor ons kitesurf materiaal uitleg.

Tip: volg ons ook op facebook, instagram of youtube

Gerelateerde blogs en reacties

Gevoelstemperatuur
welke-kite-bij-welke-wind-kitesurf-kite-calculator
Lengte kiteboard advies. Een kiteboard maattabel